Her off-season’ın en popüler konularının başında en iyi quarterback’lerin kim olduğu tartışması yer alır. Super Bowl biter, takımlar serbest oyuncu transferlerini yapar, draft sonlanır ve NFL çevreleri “En İyi Quarterback Kim?” sorusuna cevap aramaya başlarlar. Biz de NFLTR olarak artık her yıl NFL’in en iyi 32 quarterback’ini listeliyoruz. Bu sene listeyi hazırlarken bir değişikliğe gittik ve oyuncuların yerlerini detaylandırarak açıklamaya çalıştık. Bu sebepten ötürü yazı iki bölümden oluşuyor ve şu an okuduğunuz ilk bölümde en iyi 32. quarterback’ten en iyi 17. quarterback’e kadar bir sıralama var.

Genel olarak oyuncuların geçtiğimiz sezonki performansları, potansiyelleri ve genel kariyerleri kriterlerimin başında geldi. Her ne kadar oyuncuların istatistiklerini de vermiş olsam bu istatistikleri baz alarak bir sıralama yapmadığımı ve sadece koşu oyunuyla maça etki edebilen oyuncuların koşu istatistiklerini paylaştığımı da belirteyim. Öte yandan her yıl olduğu gibi depth chart’larının bir numarasında yer alan ve çaylak olmayan isimler listeye girmeye hak kazandı.

İlk 16 öncesi favori oyuncularınızın burada olması sizi şaşırtabilir ancak listeyi hazırlarken olabildiğince objektif olmaya çalıştığım. Zaten 17. sıradaki oyuncuyla 16. sıradaki oyuncu arasında dağlar kadar bir fark da diyemeyiz… İşte en kötüsünden en iyiye doğru starter quarterback’ler…

32) Bryce Petty, New York Jets

2016 Sezonu: Altı maç, 809 yard, üç TD pası, yedi INT, 60.0 QB reyting

Eğer Blaine Gabbert bir takımın ilk 11’de değilse genelde 32 quarterback arasından en kötüsünü belirlemek kolay olmaz ancak geçtiğimiz sezonki kısa performansı sonrası bu yıl Bryce Petty bir istisna oldu. İki yıl önce dördüncü turdan seçilen Petty, geçtiğimiz sezon Ryan Fitzpatrick ve Geno Smith’in sakatları sonrası altı maçta şans buldu. Bu maçların dördünde ilk 11’de sahaya çıkarken, kısaca, hiçbirinde varlık gösteremedi desek yeridir. 26 yaşındaki oyuncu sezonun sondan bir önceki maçında sakatlanana kadar altı maçta üç touchdown pası ve yedi interception ile oynadı. Her ne kadar kağıt üstünde takımın starter’ı olarak gözükse de Jets, off-season’da veteran yedek Josh McCown’ı alarak ne Bryce Petty’e ne de onun yoldaşı Christian Hackenberg’e güvenmediği gösterdi. Petty, 2017 yılında Jets’in 16 maçında da starter olursa sezonun sürprizi olur.

31) Tom Savage, Houston Texans

2016 Sezonu: Üç maç, 461 yard, sıfır TD pası, sıfır INT, 80.9 QB reyting

Savage aslında Houston’daki üçüncü sezonunu geride bıraktı ancak ciddi anlamda sahaya çıkmak için 2016 yılını beklemesi gerekti. Osweiler’ın kötü performansları sonrası Savage, 14. ve 15. dümenin başına geçti ve Houston’ın playoff yolunda iki galibiyet almasını sağladı. Sağladı derken, takım o maçları savunmasıyla kazandı. Savage ise sıfır touchdown ve sıfır interception’lık performanslarıyla en azından Osweiler gibi galibiyetlere engel teşkil etmedi. Normal sezonunun son maçında beyin sarsıntısı geçirip sonrasında garip bir şekilde koç Bill O’Brien, iki playoff maçında da yedek tutuldu. Aynı O’Brien, off-season’da zaten üç yıldır takımda olan Savage için “Onunla çalışacağım için çok heyecanlıyım” dedi ve gitti draft’ın 12. sırasından DeShaun Watson’ı seçti. Şimdi Savage, Watson ile forma mücadelesi verecek.

30) Jared Goff, Los Angeles Rams

2016 Sezonu: Yedi maç, 1089 yard, beş TD, yedi INT, 63.6 QB reyting (Koşu: 1TD)

2016 NFL Draftı’nın bir numarası, Rams’in uğruna kamyon dolusu draft hakkı verdiği Jared Goff, ilk sezonunda hiçbir varlık gösteremedi. Üstelik Rams, ilk dokuz haftada dört galibiyet alırken, dokuzuncu haftadan sonra Goff’u oynatmaya başlayıp her maç yenildi, çoğunda da fark yedi. Geleceğe dair ışık vermeyi geçtim, taraftara heyecan dahi veremeyen Goff, farkın açıldığı anlarda rakiplerin yedek savunma oyuncularına karşı da hiçbir şey yapamadı. Çaylak sezonunu yedi maçta sıfır galibiyet, beş touchdown pası, yedi interception, beş fumble ve sayısız hatayla tamamladı. Her şeye rağmen ilk sezonunun günahı olmaz, sonuçta Peyton Manning bile çaylak sezonunda kötüydü derler ama Blaine Gabbert bile çaylak sezonunda garbage time’da bir şeyler yapabilmişti. Goff’un önümüzdeki sezon daha iyi olacağı kesin, sonuçta bundan daha kötüsü çok zor.

29) Cody Kessler, Cleveland Browns

2016 Sezonu: Dokuz maç, 1380 yard, altı TD, iki INT, 92.3 QB reyting

Browns geçen sene Kessler’ı üçüncü turdan seçtiğinde kimse genç oyuncunun sezonunun büyük bir bölümünde ilk 11’de oynamasını beklemiyordu. Ancak Cleveland Browns’ın quarterback pozisyonundaki döner kapısı sırayı Kessler’a da getirdi. Kessler, sekiz maça ilk 11’de çıktı ve Browns bu maçların hiçbirini kazanamadı -zaten Cody’siz çıktıları diğer sekiz maçta da bir galibiyetleri oldu- ama USC’nin eski yıldızı bu maçlarda -Browns standartlarına göre- oldukça umut verdi. İlk sezonunda iki beyin sarsıntısı geçirmesi büyük bir talihsizlikti. Her ne kadar Browns, draft’ın ikinci turunda DeShone Kizer’ı seçmiş olsa da koç Hue Jackson takımın as oyun kurucusunun Cody Kessler olacağını söylüyor. Sağlıklı kalabilirse ve Browns ona iki sezon sabrederse… Diyeceğim ama 18 senede 26 quarterback oynatan takım için Cody kim ki?

28) Brian Hoyer, San Francisco 49ers

2016 Sezonu: Altı maç, 1445 yard, altı TD, sıfır INT, 98.0 QB reyting

Neredeyse her yıl Hoyer’ın takımı değişiyor. Dört yıldır sırasıyla Cleveland Browns, Houston Texans ve Chicago Bears formaları giyen Hoyer’ın bu sezonki adresi San Francisco 49ers oldu. Geçtiğimiz yıl yedek olarak geldiği Chicago Bears’ta Cutler’ın sakatlığı sonrası ondan daha iyi performanslar ortaya koyarken sol kolu kırılınca sezonu Matt Barkley tamamlamıştı. Şimdi Barkley ile birlikte San Francisco 49ers’ta, önümüzdeki yılın draft’ından bir quarterback seçilene kadar takımı idare etmeye çalışacak. Hoyer’ın 2014 yılının büyük bir çoğunluğunda Browns’ın as oyun kurucusu olduğunu ve Browns’a bu dönemde yedi (7) maç kazandırdığını hatırlatalım. Evet, yanlış okumadınız Hoyer ile Browns yedi maç kazanmıştı. San Francisco’da bu sezon hedefi beş, altı maç kazanmak olacaktır.

27) Blake Bortles, Jacksonville Jaguars

2016 Sezonu: 16 maç, 3905 yard, 23 TD, 16 INT, 78.8 QB reyting (Koşu: 359Y, 3TD)

2015 sezonunda Blake Bortles, 35 touchdown pası attığında herkes ondan muhteşem bir sezon bekliyordu. Jacksonville Jaguars belki de yaptığı takviyelerle playoff yarışsında olacaktı ancak sadece üç galibiyet alarak yine ligin dibinden kurtulamadılar. Blake Bortles ise bir önceki sezona göre oldukça geri gitti. Adeta sahada başka bir oyuncu vardı, istatistikleri, maç performanslarını bir yana Bortles’ın topu atış şekli dahi garip bir biçimde değişti. Hiçbir maçın ilk yarısında verimli olamadı ve takımının her maç düşmesinin başkahramanlarındandı. 2017 sezonu, eski bir üçüncü sıra seçimi olan Bortles’ın dördüncü sezonu ve artık Jaguars formasındaki altında son şansı.

26) Mike Glennon, Chicago Bears

2016 Sezonu: İki maç, 75 yard, bir TD, sıfır INT, 125.4 QB reyting

Mike Glennon sonunda ilk 11 oyun kuruculuğuna geri döndü! Dört sezon önce çaylak yılında Tampa Bay Buccaneers formasıyla oldukça umut veren ancak ertesi sene Josh McCown ile formayı paylaşıp takımının sonuncu olmasına engel olamayan Glennon, iki yıldır Jameis Winston’ın ardında yedek bekliyordu. Buccaneers’ta 2015 NFL Draftı’nın bir numarasına formayı kaptıran oyuncu, Chicago Bears ile üç yıllık 45 milyon dolara anlaştı. Sonra takım gitti 2017 NFL Draftı’nın ikinci sırasından quarterback Mitch Trubisky’i seçti. Tampa’da gördüğümüz kadarıyla az hatalı bir oyun tarzı olan Glennon’ın Bears’ta bu özelliğiyle taraftarın sevgilisi olabilirdi. Ancak sezonun bir bölümünde Mitch Trubisky’e formasını kaptıracak gibi gözüküyor. Chicago, Trubisky için draft tarihinin en fiyasko takaslarından birini yaptığına göre belki sezona Trubisky ile başlayıp, Glennon’ı ligin en pahalı yedeği bile yapabilir.

25) Trevor Siemian, Denver Broncos

2016 Sezonu: 14 maç, 3440 yard, 18 TD, 10 INT, 84.6 QB reyting

Kim derdi ki Denver Broncos şampiyon olup Peyton Manning’in emekliliği sonrası, yedinci turdan seçilmiş bir oyuncuya takımı emanet edecek… Siemian geçtiğimiz off-season’da Mark Sanchez ve Paxton Lynch ile girdiği forma yarışını kazandı ve kariyerinin ikinci yılında formayı kapmış oldu. Belki Denver Broncos playoff yapamadı ama Siemian yedinci turdan seçilmiş bir oyuncuya göre geleceğe dair oldukça umut verdi. Özellikle Bengals karşısındaki dört touchdown’lık performansı görülmeye değerdi. Siemian hala bir takımı tek başına taşıyacak bir oyuncu değil ancak koşu hücumundan destek alabilirse Denver’ı playoff’lara ve ötesine götürebilecek bir isim.

24) Tyrod Taylor, Buffalo Bills

2016 Sezonu: 15 maç, 3023 yard, 17 TD, 6 INT, 89.7 QB Reyting (Koşu: 580Y, 6TD)

İki yıldır Buffalo Bills’in as oyun kurucusu olan Tyrod Taylor hem pas atabilen hem de koşabilen bir quarterback olarak iyi bir fantasy football oyuncusu olduğunu artık kanıtladı. Fantasy takımınıza orta turlardan Taylor’ı gönül rahatlığıyla draft edebilirsiniz ancak iş yeşil sahalara geldiğinde, Taylor’ı takımınızın ilk 11’i için birinci tercihiniz olmaz. 28 yaşındaki oyuncu hep belli bir seviyede oynuyor ancak çıkıp takımına kazandırdığı bir maçı hatırlamıyorum. Takımda kalmak için ücretinde indirime gittiği 2017 sezonunda büyük bir gelişim göstermezse Buffalo Bills’in playoff hasreti 18 yıla çıkacak gibi duruyor.

23) Sam Bradford, Minnesota Vikings

2016 Sezonu: 15 maç, 3877 yard, 20 TD, beş INT, 99.3 QB reyting

Teddy Bridgewater’ın sakatlığı sonrası apar topar Philadelphia’dan tası tarağı toplayıp Minnesota’ya gelen Bradford, istatistiksel olarak fena bir sezon geçirmedi. İkinci hafta ilk 11’e yerleşti ve son maça kadar sakatlanmadı! Evet, yanlış okumadınız Sam Bradford dört sene sonra maç kaçırmadı. Bu esnada isabet oranı bakımından lig lideriydi. 20 touchdown pası ve beş interception’ı sizi yanıltmasın, Bradford, bu garantici oyunuyla istese bir Alex Smith olabileceğini kanıtladı. Vikings ilk beş maçını kazanırken bu tarz performanslar çok göze batmıyordu ancak kalan 11 maçın sekizini kaybedilince taraftarlar yine “Ah bir quarterback’imiz olsa” diye dizlerini dövmeye başladılar. Bradford lige geldiğinden beri neredeyse her yıl 20 milyon dolar kazanmaya devam edip, yedi yıldır bahsedilen potansiyeline sakatlıklardan dolayı ulaşamadı ve gelebileceği en iyi noktanın “game manager”lıktan öte olmayacağını bize göstermiş oldu.

22) Carson Wentz, Philadelphia Eagles

2016 Sezonu: 16 maç, 3783 yard, 16 TD, 14 INT, 79.3 QB reyting (Koşu: 150Y, 2TD)

Her ne kadar 2016 çaylak sınıfında yıldızlaşan quarterback Dak Prescott olsa da Wentz ilk yılında Eagles taraftarlarına oldukça umut verdi. Sezona beklenmedik bir şekilde çok iyi başlayarak, lige hazır bir görüntü çizdi. Ardından bir çaylaktan beklenebilecek tüm hataları yaptı, sezon sonuna doğru toparladı. North Dakota çıkışlı oyuncu, kendisi için oldukça verimli bir çaylak sezonu geçirdi ve Eagles hücumunda maçı değiştirebilecek bir isim olmaması yüzünden çok ön plana çıkmadı. Şimdi off-season’da gelen Alshon Jeffrey, LeGarette Blount, Torrey Smith gibi takviyelerle, kariyerinin ikinci yılında güzel bir sıçrama yapması için tüm ortam hazır. Tecrübelendikçe ligin iyi quarterback’leri arasına girmeye aday.

21) Kirk Cousins, Washington Redskins

2016 Sezonu: 16 maç, 4917 yard, 25 TD, 12 INT, 97.2 QB reyting (Koşu: 96Y, 4TD)

Cousins’in geçtiğimiz sezon neredeyse 5,000 yard pas atması ve iyi quarterback reytingi biraz sizi aldatabilir. Çoğu zaman bu istatistikleri geriden gelirken, takım koşu hücumunu tamamen terk etmişken yaptığını hatırlatmakta fayda var. Redskins de bunun bilincinde olduğu için iki yıldır kendisine uzun süreli kontrat vermek yerine franchise tag ile takımda tutuyor. Cousins de kendisini biliyor ki “Nerede benim uzun vadeli kontratım” diye olay çıkarmıyor. Adeta kanundaki boşluktan yararlanıp iki yıldır 20şer milyon doları cebine atarken, sahada da fena işler çıkarmıyor ama Cowboys’un ve Giants’ın iyi olduğu sezonlarda Redskins’in NFC Doğu grubunda Cousins ile hiçbir şansı olmadığını herkes biliyor.

20) Ryan Tannehill, Miami Dolphins

2016 Sezonu: 13 maç, 2995 yard, 19 TD, 12 INT, 93.5 QB reyting, (Koşu: 164Y, 1TD)

2016 sezonu öncesi tüm eleştiri okları Ryan Tannehill’in üzerindeydi. Öyle ki Texas A&M’in eski yıldızı ilk dört sezonunda bir türlü gelişim gösterememişti. Miami sezonu 1-5 başlayınca bu eleştiriler haklı çıkar gibi oldu ancak takip eden sekiz maçın yedisini kazanırken adeta Adam Gase sihirli değneği Ryan Tannehill’e değdi ve Tannehill sonunda bu takımın franchise quarterback’i olabileceğini gösterdi. 14. haftada dizinden sakatlanıp sezonu kapatmasa Dolphins’in belki playoff’larda bir şansı olabilirdi yine de Tannehill’in performansı gelecek adına oldukça umut verdi. Önümüzdeki yıl bu listede yükselmesi muhtemel.

19) Carson Palmer, Arizona Cardinals

2016 Sezonu: 15 maç, 4233 yard, 26 TD, 14 INT, 87.2 QB reyting

Tüm NFL genelinde potansiyeline ulaşamama konusunda Carson Palmer artık mazisi en eskiye dayanan oyun kurucu konumunda. 2013 sezonunda geldiği Cardinals’ta adeta küllerinden doğan oyuncu, 2015 sezonunda MVP adayı bir performansıyla zirve yapmıştı ve takımını Super Bowl’un kapısına kadar getirmişti. Ne olduysa ondan sonra oldu ve Cardinals, o Super Bowl kapısından Carolina Panthers tarafından tekme tokat kovuldu. 2016 sezonunda ise Palmer eski kötü günlerine döndü ve takımı playoff yarışında çok erken havlu attı. Öyle ki sezon ortasında, adı Carson Palmer olmasa adeta yedeğe çekilecek bir performans sergiliyordu. Şimdi Cardinals ise son bir defa Su,per Bowl için şansını deneyecek ancak yaş da artık 37’ye geldi. 2017 sezonunda hangi Carson Palmer’ı izleyeceğimiz tam bir muamma.

18) Alex Smith, Kansas City Chiefs

2016 Sezonu: 15 maç, 3502 Y, 15 TD, sekiz INT, 91.2 QB reyting (Koşu: 134Y, 5TD)

Geldik NFL’de “game manager”lık terimini adeta yeniden tanımlayan, dünyanın en risksiz oyun tarzına sahip Alex “Aman Tadımız Kaçmasın Ali Rıza Bey” Smith’e. Yıllar geçmiyor ki Alex Smith maçları sadece bir touchdown pasıyla tamamlamasın, 15 yardın üstünde pas atınca izleyicileri şaşırtmasın. Alex Smith’in bu garantici tarzı Kansas City Chiefs gibi komple bir takımda sırıtmıyor hatta normal sezonda takıma yetiyor bile. Ancak artık herkes bu takımın Alex Smith ile playoff’larda bir yere gidemeyeceğini anlamış durumda. İki sene önce playoff’larda maçın bitimine dört dakika kala, iki touchdown gerekirken hala kısa paslarla first down kovalayan Alex Smith, geçen sezonda takımının 18 – 16 yenildiği maçta riske girmeyip yine bir touchdown pası ve bir interception’lık standart performansından şaşmadı. Kansas City Chiefs’in draft’ın 10. sırasında quarterback Pat Mahomes’u seçtiğini göz önünde bulundurunca yine bu tarz averaj bir sezon Alex Smith’in Chiefs kariyerinin sonu anlamına gelecek. Bu kadar hatasız oynayıp takımını bir noktaya getiremeyen quarterback az görülür.

17) Joe Flacco, Baltimore Ravens

2016 Sezonu: 16 maç, 4317 yard, 20 TD, 15 INT, 83.5 QB reyting (Koşu: 58Y, 2TD)

Beş yıl önce Super Bowl kazandıkları sezon sonrası Joe Flacco hatırı sayılır bir hayran kitlesi edinse de bir gerçek var ki Joe Flacco, Alex Smith’in Super Bowl kazanmış halinden öte değil. Bu yıl Flacco, kariyerinin 10. yılına girecek ancak hala bir sezonda 30 touchdown pası barajını geçebilmiş değil, ligin en çok kazanan quarterback’lerinden biri olmasına rağmen. “Game manager” quarterback olmak kesinlikle kötü bir şey değil ancak Ravens, Chiefs kadar iyi bir takım olmadığı için takım yıllardır Flacco ile yerinde sayıyor. İki yıldır playoff’tan uzaklar ve takım kötü giderken Flacco’nun çıkıp bir mağlubiyet serisi sonlandırdığını, liderlik gösterdiğini göremiyoruz. Flacco, 2015 sezonunun 10. haftasında sakatlandı ve o ana kadar takımı 3-7 durumdaydı. Geçtiğimiz sezon kendisinden beklentiler büyüktü ancak Flacco hiç ortalarda gözükmedi. 2012 sezonu sonrası playoff’larındaki başarılı görüntüsünü bir daha hiç görebilecek miyiz, şüpheliyim. Ancak böyle giderse Flacco ligin en iyi averaj quarterback’lerinden biri olmaktan öteye gidemeyecek.