EA Sports’un popüler Amerikan futbolu oyunu Madden’ın 2018 versiyonunun kapağında yer alacak oyuncu açıklandı: Tom Brady!

Son yıllarda taraftarların oylarıyla belirlenen Madden kapağında yer olacak oyuncu, bu yıl oyunun G.O.A.T. sürümü sebebiyle, doğrudan EA tarafından açıklandı. G.O.A.T. yani tüm zamanların en iyisi dendiğinde akla gelen ilk isim ise son dönemde doğal olarak Tom Brady’den başkası değil. Şubat ayında kazandığı beşinci Super Bowl şampiyonluğu ile adını tarihe altın harflerle bir kez daha kazıyan Brady, gelmiş geçmiş en iyi oyuncu tartışmalarında da elini iyice güçlendirmişti.

Yedi Super Bowl maçı, beş Super Bowl yüzüğü, dört Super Bowl MVP ödülü, iki normal sezon MVP ödülü, bir “Yılın En İyi Geri Dönüş Yapan Oyuncusu” ödülü, dünyanın en çok kazanan mankeni olan bir eş… Tom Brady’nin birçok kişinin hayalini bile kuramayacağı bir hayat yaşadığı gerçek. 40 yaşında kariyerinin zirvesinde olan bir oyun kurucu, Amerika’nın en çok satan konsol oyununun kapağında olmasın da kim olsun diyebilirsiniz ancak Madden’ın kapağında olmak şu ana kadar oyunculara yarardan çok zarar getirmiş durumda.

Konu Madden olunca oyunun grafiklerinden, mekaniklerinden ve satış rekorlarından daha meşhur olan bir konu söz konusu: “Madden Laneti”

Yıllar yılı, Madden’ın kapağında yer alan oyuncuların başına gelmedik iş kalmadı. Sakatlıklar, skandallar, men cezaları derken Madden kapağına çıkan NFL yıldızlardan hapse girenler bile oldu…

Tom Brady ise Madden kapağında yer alacağını geçtiğimiz aylarda açtığı Instagram hesabından yayınladığı iki video ile duyurdu. Bu vesile ile meşhur “Madden Laneti”ni masaya yatırmasaydık olmazdı…

MADDEN NFL 99: Garrison Hearst, San Francisco 49ers

1988 yılından itibaren her yıl piyasaya çıkan Madden’da daha önce kapakta oyuna ismini veren efsane koç John Madden ya tek başına ya da iki NFL oyuncusuyla birlikte yer alıyordu. Takvimler 1999 yılını gösterdiğinde ise kapakta 49ers’ın running back’i Garrison Hearst tek başına yer alarak, Madden’ın ilk kapak yıldızı oldu. Kapakta yer almadan önce NFL’in en iyi running back’lerinden biri olarak gösterilen Hearst, takip eden sezonda takımını playoff’a taşımaya başlarsa da, playoff maçında Falcons karşısında ayak bileğini kırdı ve iki sezon sahalardan uzak kaldı. 2001 yılında sahalara geri dönen yıldız oyuncu tekrardan Pro Bowl seçilse de takip eden sezonlarda bir daha eski performansına ulaşamayarak Madden Laneti’nin ilk kurbanı oldu.

MADDEN NFL 2000: Barry Sanders, Detroit Lions ve Dorsey Levens, Green Bay Packers

NFL tarihinin en iyi running back’lerinden biri olan Barry Sanders, Madden 2000’in kapağında yer alacaktı. Efsane oyuncu kapağa çıktıktan kısa bir süre sürpriz bir şekilde emekliliğini açıkladı ve böylece ligin en iyi oyuncusunun kariyeri beklenmedik bir şekilde sonlandı. EA Sports hızlı bir şekilde dönemin Packers running back’i Levens’ın yer aldığı kapakları piyasaya sürdü. Kapağa çıkmadan önce iki defa 1,000 yardlık sezonlar geçiren Levens, bir daha sakatlıklardan başını kaldıramadı ve ertesi sene takımdan kesildi. Packers ise Brett Favre döneminin en kötü sezonunu geçirdi.

MADDEN NFL 2001: Eddie George, Tennessee Titans

Kariyeri boyunca NFL’in en önemli running back’lerinden biri olan Eddie George, takımı Super Bowl’da St. Louis Rams’e yenildikten sonra kapağa çıktı. O kapağa kadar her sene en az 1,290 yard koşan George, sonraki sezonlarda eski performansının çok altında kaldı ve top taşıma başına sadece 3.4 yard ortalama ile oynadı. Kapağı takip eden sezon ise Titans’ın playoff’ta büyük bir şok yaşayarak Baltimore Ravens’a elenmesinin başkahramanı oldu.

MADDEN NFL 2002: Daunte Culpepper, Minnesota Vikings

Culpepper, kapağa çıkmadan önce Minnesota Vikings’i NFC Finali’ne taşımış ve adını ligin en umut vadeden genç quarterback’leri arasına yazdırmıştı. Ardından “Madden Laneti” boy gösterdi ve Culpepper sezonun büyük bölümünü kaçırdı. Bir sonraki sezon ise 23 interception ile sezonun en çok interception atan QB’si oldu. Madden sonrası performansı beklenmedik bir şekilde düşen Culpepper’ın kariyeri sakatlıklarında etkisiyle beklentilerin çok altında kaldı.

MADDEN NFL 2003: Marshall Faulk, St. Louis Rams

Rams’in 2000’lerin başındaki başarısının en önemli mimarlarından olan Faulk, Madden kapağı olduğunda ligin en büyük yıldızlarından biriydi. Ancak Madden kapağı sonrası Faulk’un kariyeri de düşüşe geçmeye başladı. 2001 sezonunda son 1,000 yardlık performansını ortaya koyan oyuncu bir daha eski performansına ulaşamadı. 2006 sezonunu diz sakatlığı yüzünden kaçıran Faulk, emekliliğini açıklamak zorunda kaldı.

MADDEN NFL 2004: Michael Vick, Atlanta Falcons

Madden kapağına çıkana kadar NFL’in en heyecan verici oyuncusu olan ve adeta quarterback pozisyonunu yeniden tanımlayan Michael Vick, takip eden sezonda hazırlık maçında fibula kemiğinin kırılmasıyla 11 maç kaçırdı. Üç sezon sonra ise, köpek dövüşü ringi işlettiği ortaya çıkan Vick, bir buçuk sene hapis yattı. O dönemde Tiger Woods’un ardından spor dünyasının en çok kazanan ikinci ismi olan Vick, iflasını açıklamak zorunda kaldı.

MADDEN NFL 2005: Ray Lewis, Baltimore Ravens

NFL’in en korkulan defans oyuncularından biri olan Ray Lewis, Madden’ın kapağında yer alan ilk savunma oyuncusu oldu. Ancak Lewis, o sezon bir interception dahi yapamadan kariyerinin en kötü yılını geçirdi. Ravens ise uzun süre sonra playoff’un uzağında kaldı. Bir sonraki yıl ise Revis, altıncı haftadan sakatlanarak sezonu kapamak zorunda kaldı.

MADDEN NFL 06: Donovan McNabb, Philadelphia Eagles

McNabb, Madden kapağı olmadan önce hem pas atabilen hem de koşabilen bir quarterback olarak ligin en istikrarlı oyun kurucularının başında geliyordu. Bir sezon önce de takımını Super Bowl’a taşımayı başarmıştı. Ancak kapak sonrası çok iyi başladığı sezonu dokuzuncu haftada kapattı. Ardından tüm kariyeri boyunca sakatlıklarla uğraşan oyuncu, saha içindeki istikrarsız performanslarıyla eleştirilmeye başlandı. Madden sonrası yedi sezon daha NFL’de oynayan McNabb, sadece bir sezon maç kaçırmadan tüm karşılaşmalarda forma giyebildi.

MADDEN NFL 07: Shaun Alexander, Seattle Seahawks

Madden Laneti’nin en derinden etkilediği isim belki de Shaun Alexander oldu. MVP ödülünü alıp takımını Super Bowl’a taşıdıktan sonra kapak olan Alexander, ligin en iyi running back’lerinden biri olarak gösteriliyordu ve adı tarihin en iyi running back’i tartışmalarında dahi geçmeye başlamıştı. Kapak sonrası NFL’de sadece üç sezon oynayabilen Alexander, sakatlıklar sebebiyle eski görüntüsünden çok uzaktı. Madden kapağına çıkmadan önce bir sezon 27 touchdown koşusu yapan yıldız oyuncu takip eden üç sezonda sadece 11 touchdown koşusuna imza atabildi. Üstelik Alexander da Brady gibi Madden Laneti’ne meydan okumuş, bir röportajında “Sakatlanıp kapağa çıkmak mı istersiniz yoksa sadece sakatlanmak mı istersiniz?” diye konuşmuştu.

MADDEN NFL 08: Vince Young, Tennessee Titans

Bu yıl Madden kapağı için teklif götürülen LaDainian Tomlinson, laneti ileri sürerek kapağa çıkmayı reddetti. EA Sports ise Tomlinson yerine Vince Young ile anlaştı. Muhteşem kolej kariyeri sonrası NFL’deki ilk yılında “Yılın Hücum Çaylağı” ödülünü alan Young, kapağa çıktıktan sonra sezonu, 15 maçta sadece dokuz touchdown pası ve 17 interception ile tamamladı. Ertesi yıl sakatlıklar sonrası formasını kaptırdı. Takip eden sezonlarda bir daha hiçbir zaman eski performansına ulaşamayıp, 28 yaşında NFL’e veda etti. Vince Young, Madden kapağı sonrası NFL tarihinin en büyük hayal kırıklıklarından biri oldu.

MADDEN NFL 09: Brett Favre, Green Bay Packers

Madden bu sefer olayı garantiye alıp 2008 NFL Playoff’ları sonrası emekliliğini açıklayan Brett Favre’ı kapak yaptığını açıkladı. Favre ise kapağa çıktıktan sonra Amerikan futboluna geri döneceğini açıkladı. Bunun üzerine Packers yıllardır takımın yüzü haline gelmiş efsane oyuncusunu New York Jets’e takas etme kararı aldı. Favre’ın Jets’teki tek sezonu saha dışı sorunlar, skandallar ve sakatlıklarla oldukça çalkantılı geçti. Bir önceki sezon Packers ile Super Bowl’un kapısından dönen efsane oyuncu, daha iyi bir takım ile playoff dahi yapamadı.

MADDEN NFL 10: Troy Polamalu, Pittsburgh Steelers ve Larry Fitzgerald, Arizona Cardinals

2009’da Madden ilk defa kapağında iki oyuncuya birden yer verdi. Steelers’ın defensive back’i Troy Polamalu ve Cardinals’ın wide receiver’ı Larry Fitzgerald, 2009 yılında Super Bowl’da karşı karşıya gelmişlerdi. Ertesi sezonda Fitzgerald ve Cardinals playoff’larda favori olduğu konferans finalini kaybederken, “Madden Laneti” etkisinin tamamını Polamalu üzerinde gösterdi. Sezonun ilk maçında çapraz bağlarından sakatlanan Polamalu sadece beş maçta oynayabildi ve son şampiyon Steelers, playoff’u kaçırdı.

MADDEN NFL 11: Drew Brees, New Orleans Saints

Halen ligin en iyi quarterback’lerinden biri olan Drew Brees, ilk ve tek şampiyonluk yüzüğünü kazandıktan sonra soluğu Madden’ın kapağında almıştı. Takip eden sezon Brees, 22 interception atarak bu alanda kariyerinin en kötü performansını ortaya koydu. Son şampiyon Saints ise playoff’un ilk turunda Seattle Seahawks’a elenerek tarihin en büyük hayal kırıklıklarından birini yaşadı. O sezonki Seattle takımı, tarihte galibiyet oranı yüzde ellinin altında kalıp playoff yapan tek NFL takımıydı.

MADDEN NFL 12: Peyton Hillis, Cleveland Browns

Bir önceki sezon running back Peyton Hillis, sürpriz bir şekilde Browns formasıyla 1,000 yard barajını aşmıştı. Madden kapak yıldızının taraftar oylarıyla belirlendiği yılda, herkes kendi takımının oyuncusu lanetten kurtulsun diye oylamalarda Peyton Hillis’e yükseldi ve sadece bir başarılı sezonu olan, lig genelinde pek bilinmeyen Hillis, Madden’ın kapağı oldu. Tabii sonunda olan Hillis’e oldu ve Hillis sakatlandı. Başarılı oyuncu bir daha 1,000 yard değil 600 yardlık bir sezon dahi geçiremedi ve takip eden dört sezonda dört takım gezmek zorunda kaldı.

MADDEN NFL 13: Calvin Johnson, Detroit Lions

Sonunda bir oyuncu Madden Laneti’ni kırdı gibi oldu. Calvin Johnson, kapağa çıktığı yıl sonrası 1,964 yard pas tutarak rekor kırdı. Yıldız oyuncu kariyerinin en iyi sezonunu geçirse de bir önceki sezon playoff yapan takımı, NFC Kuzey grubunun sonuncusu oldu.

MADDEN NFL 25: Adrian Peterson, Minnesota Vikings

“Nasıl oldu da 13’ten 25’e geçtik?” diyenlerdenseniz, EA Sports, Madden’ın 25. yılı sebebiyle “Madden NFL 14” ismi yerine “Madden NFL 25” ismini kullanma kararı aldı ve arşivcileri oldukça üzdü. Kapağa ise bir önceki sezonunun MVP’si olan 2,000 yardlık muhteşem bir sezon geçiren Adrian Peterson kondu. Meşhur lanetin de etkisiyle Peterson sadece 14 maçta yer alabildi, performansı da bir önceki sezona göre düşerken, takımı playoff’ların uzağında kaldı. Bir sonraki sezonun ilk maçının ardından ise çocuğunu kızılcık sopasıyla dövdüğü ortaya çıkan Peterson, tüm sezon men cezası aldı.

MADDEN NFL 15: Richard Sherman, Seattle Seahawks

Richard Sherman, Madden kapağında yer alacağı açıklandığında hemen lanete karşı cevabını verdi: “Lanetlere inanmam, tanrıya inanırım”!  Her ne kadar Sherman bireysel olarak iyi bir sezon geçirip, takımıyla Super Bowl yapsa da “Madden Laneti” Super Bowl’un son anlarında işledi. Seattle Seahawks, maçın sonlarında bir yarddan topu Marshawn Lynch’e vermek yerine pas atmayı tercih etti ve Malcolm Butler’ın interception’ı ile New England Patriots şampiyon oldu. Bu pozisyon sonrası tüm kameralar Sherman’ın yaşadığı hayal kırıklığını gösteriyordu.

MADDEN NFL 16: Odell Beckham Jr., New York Giants

Bir wide receiver olarak NFL tarihinin en iyi çaylak sezonlarından birini çıkaran Odell Beckham Jr., oylamada Rob Gronkowski’yi geçerek Madden kapağına çıkan en genç oyuncu oldu. Bir sonraki sezonda 1,450 yard ve 13 touchdown ile oynayan Beckham, “Madden Laneti”nden kurtulmuş gözüküyordu. Ancak ertesi sezon takım içi sorunlarıyla gündemden düşmeyen Beckham, Giants’ın playoff maçı öncesini yaptığı yat partisiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı ve belki de takımının Super Bowl şansına büyük bir darbe indirdi. Beckham, playoff’ta Packers’a kaybettikleri maçta adeta sahada yoktu.

MADDEN NFL 17: Rob Gronkowski, New England Patriots

Bir süredir ligin en iyi tight end’i olarak anılan Rob Gronkowski, Madden kapağına çıktıktan sonra, 2016 sezonunda sakatlıklardan ötürü sadece sekiz maçta forma giyebildi ve bunların sadece altısında ilk 11’de sahaya çıktı. Sürekli sakatlıklardan geri dönmeye çalışmasıyla geçen 2016 sezonu, 11. haftada sonlandı ve yıldız oyuncu sezonun geri kalanını, playoff’ları, takımının Super Bowl şampiyonluğunu kenardan izlemek zorunda kaldı.

Görüldüğü gibi “Madden Laneti” birçok yıldıza çok çektirdi. Kimisini doğrudan etkiledi, kariyerini bitirdi ya da sürekli sakatlıklarla boğuşturdu kimisinin ise takımını etkiledi. Kapağa çıkan herkes klasik bir şekilde “Lanetlere inanmıyoruz” dedi, Brady gibi. Şimdi, Tom Brady, bu laneti kırabilecek mi bekleyip göreceğiz ancak aksi bir durumda aşağıdaki videonun güzelce hatırlanmayacağı kesin…