Bildiğiniz gibi bir NFL Draftı daha geride kaldı. Bu yazıda seçimleriyle draft’ın öne çıkan takımlarından olan Pittsburgh Steelers’ın draft ettiği tüm oyunculardan bahsedip kısa bir değerlendirme yapacağım…

1. Tur, 30. Sıra: T. J. Watt, OLB, Wisconsin

Steelers’ın ilk tur stratejisi için en iyi uygun oyuncu yerine, en iyi uygun olan ön yedili oyuncusunu al şeklindedir. Geçen sene Artie Burns’e gidilmiş olsa da bu sezon da bu yönde olacağı belli idi. O noktada daha iyi oyuncular var mıydı tartışılır, Reuben Foster alınmalı mıydı vs. denebilir ama kesin olan bir şey var ki Steelers saha dışında soru işaretleri ile gelen oyuncu istemiyor. T. J. Watt’ın ise eski TE sonradan OLB’ye döndürülmüş ama aynı zamanda iyi bir savunma sisteminden gelen bir oyuncu olması ve 11.5 sack’lik geçen yıl performansı artıları. Ancak koşu oyununda zayıf olması biraz sıkıntı olacaktır. Tahminimce Steelers, Jarvis Jones’ta yaptığı hatayı yapmayacak ve T.J. Watt yavaş yavaş takıma adapte olacak. Watt’ın bu sezon sonlarına doğru baya etki edeceğini ama başlangıçta sadece pass rush durumlarında oynayacağını düşünüyorum. Önünde bu salonda çalışma ve futbol etiği konusunda belki de NFL’in bir numarası olan James Harrison olacak. Kısa sürede çok büyük bir etki edeceğini düşünmesem de bu sezon sonuna doğru Steelers savunmasında önemli şeyler yapacak.

3. Tur, 62. Sıra: JuJu Smith-Schuster, WR, USC

Herkesin dilinde aynı şey var, neymiş Steelers’ın zaten 11 tane WR’ı varmış, ne gereği varmış, TE almak gerekiyormuş vesaire vesaire. Acaba ben yanlış maçı mı izledim, ne oldu Patriots maçında? Cobi Hamilton’ın düşürdüğü topları herkes unutmuş. Ayrıca senin takımında Martavis Bryant gibi bir daha ceza alması halinde tamamen NFL dışına itilecek oyuncu var, Sammie Coates gibi sadece ilk günlerde “go” dışında bir rota bilmeyen bir oyuncu var. Eli Rogers iyi hoş ama yine de dominant bir oyuncu değil. Yok Steelers’a DB lazımmış… 62. sıraya kadar bu sene 19 tane DB alınmış ve alınan WR sayısı sadece beş. En iyi olan ve sana fayda sağlayacak oyuncuyu alacaksın. Bir de buradan JuJu’ya söyleyim, eğer o kıyafetlerinle Pittsburgh’te suya girersen, ya zatürreden gidersin ya da metal zehirlenmesine davetiye çıkarırsın. İlk haftadan slot pozisyonunda görürsek hiç şaşırmayalım, gerek boyut olarak, gerek fiziksel özellikleri ile olsun Eli Rogers’tan çok önde ve sahanın ortasını severse hiç sorun olmadan ilk 11’de başlar. Bir de fiziksel olarak Hines Ward’u andırması ve iyi bloklaması da onu slot pozisyonu için ön plana atabilir.

3. Tur, 94. Sıra: Cameron Sutton, CB, Tennessee

Boyut olarak çok büyük olmasa da fiziksel özellikleri tavan yapmasa da her oynadığı maçta düzenli performans ortaya koyan bir oyuncu. Muhtemelen bu sezon slot CB pozisyonunda William Gay ile yarışması için alındı. İyi bir haberleşme uzmanı lider olan oyuncu olan Sutton, muhtemelen uzun süre de Steelers için faydalı olabilir. Geçen senenin hikayesi Sean Davis idi, bu sezonun hikayesi de Cam Sutton olabilir. En önemli özelliği de adam adama oynayabilmesi. Yine AFC şampiyonluk maçını ve zone savunmayı düşünüp kahrolalım. Diğer üçüncü tur seçiminin biraz gölgesinde kalsa da, iki dış CB dışında hiç bir pozisyon garanti değil. Coty Sensabaugh, William Gay, eski ikinci tur seçimi Senquez Golson arasında baya bir rekabet bekliyorum. Muhtemelen Gay bu pozisyonu kazanır ama yine de yaşından dolayı hala Sutton ya da Golson bu pozisyonu alabilir. Yine bu sezon için olmasa da önümüzdeki sene için bir proje olabilir.

3. Tur, 105. Sıra: James Conner, RB, Pittsburgh

Kanseri yenmesini, aynı şehirde kolej okumasını geçelim, bu çocuk başlangıçta Bell’in arkasında oynayıp, sonra Atlanta’da olduğu gibi birinci ve ikinci yumruk olmasını bekleyebiliriz. Bu çocuğu küçümsememek lazım, sonuçta 2014 ACC’de yılın oyuncusu seçildi ve bu sene Clemson’a tek yenilgisini Pitt tattırırken Conner 187 yardlık performansı ile göz doldurdu. Genel olarak insanlar Conner’ı pounder olarak görse de, Bell bu lige geldiğinde 240 lb ağırlığındaydı şimdi ise 225 lb ve herkes Bell’in ne kadar çevik olduğundan bahsediyor. Belli mi olur belki aynı hikayeyi görürüz… Ancak en azından bu sene kısa mesafe down’larda kullanılabilir. Bir de adamın üzerinden geçmeyi çok seven Conner, rakip CB’ler için önemli bir tehdit.  

4. Tur, 135. Sıra: Joshua Dobbs, QB, Tennessee 

Dobbs’un Big Ben’in yerini alsın diye seçildiğini düşünmüyorum ama her şekilde gelişmeye açık bir oyuncu. “Havacılık ve Uzay Mühendisliği”nden gelen, gerçekten tam bir Amerikan futbolu öğrencisi. Kolu kuvvetli mi, fena değil, AFC North futbolu için boyut olarak iyi bir QB’mi, hayır, 135 için iyi bir QB mi, evet, gelecekte Dak Prescott olur mu göreceğiz. Bu çocuk sezona üçüncü sırada başlayacak ve yedek rolü için Landry Jones ile rekabet edecek. Hala çok çiğ olsa da tavanı gayet iyi olabilecek bir oyuncu. Roethlisberger iyi bir öğretici olabilir ve Dobbs iyi bir proje oyuncusu olabilir. Liderlik özellikleri de gayet iyi olan Dobbs’u pre-season’da yarı yarıya pozisyonu Landry ile paylaşırken göreceğiz ama ben bu sene sezon içinde snap alacağını düşünmüyorum.

5. Tur, 173. Sıra, Brian Allen, CB, Utah

Bu adamı konuşmadan önce başka bir oyuncudan bahsedeceğim. 2011 yılında Seattle Seahawks beşinci turda çok çiğ olan, 1.91 boyunda, WR’dan CB’ye dönüştürülmüş bir oyuncu seçti ve pozisyonu öğrendikten sonra şu an ligin tartışmalı en iyi CB’sine dönüştü. Kimdir bu adam? Richard Sherman. Brian Allen, Sherman ile tamamen aynı hikayeyi paylaşıyor. Ha Sherman olur mu, zor ama Steelers için çok iyi bir gelecek projesi. Görünen bir şey var ki Steelers savunmasında artık Dick Lebeau stili “cover 3 – fire zone” şemasından çıkıp artık “cover 2 – adam adama” savunmaya evrilirken bu tarz oyuncuların önemi çok daha artacak.

6. Tur, 213. Sıra: Colin Holba, LS, Louisville

Neden alırsın long snapper? Genel menajer Kevin Colbert’e sormak lazım ama Gren Warren’a gayet rekabet oluşturacak ve bu sayede önümüzdeki sene Warren’ı kesebilecekler. Holba bu sınıfın en iyi long snapper’ı ama bu doğru seçim mi tartışılır. Long snapper zor bulunan bir pozisyon şu an çünkü kolej kuralları ekstra koruma sağladığı için genelde daha ufak ve hızlı oyuncular oynuyor ancak Holba boyut olarak diğer long snapper’lardan çok önde.

7. Tur, 248. Sıra: Keion Adams, OLB, Western Michigan 

Boyut olarak ufak, yetenek olarak sıkıntılı olsa da yine de bu sezon snap oynama şansı baya düşük. Muhtemelen antrenman takımına gönderilecektir ve sakatlık durumlarında takıma katkı sağlayacağından eminim. Yedinci turdan çok ilerlemesi mümkün görünmese de hiç bir zaman yeterli pass rusher’ın yoktur felsefesi ile draft edilmesi normal. Hızlı bir oyuncu olan Keion Adams’ın beli dönmemesi sıkıntı yaratabilir. O yüzden özellikle special teams oyuncusu olarak ön plana çıkabilir.

Genel Değerlendirme

Steelers genel olarak ihtiyaç doğrultusunda gitse de bazı pozisyonlarda derinliği getirebilecek seçimler yaptı. Sorunlu oyuncu istemeyen Steelers onun yerine daha karakterli oyuncuları draft etmeyi tercih etti. TE pozisyonu sıkıntılı olsa da Ladarius Green’in sağlık problemi olmadığı sürece bu pozisyonda sorun olacağını düşünmüyorum. Bir de draft edilmemiş free agent, Pittsburgh Üniversitesi tight end’i Scott Orndorf muhtemelen dört ya da beşinci tight end olarak takımın 53 kişilik kadrosuna gelebilir… Onun dışında sıkıntılı olan başka bir pozisyon ise ILB pozisyonu. Lawrence Timmons’ın gidişinden sonra o pozisyon için Vince Williams düşünülüyor. Yetenek olarak sorun çekmeyeceğini düşünsem de Vince Williams tecrübe konusunda baya eksiklik yaşayacak. Ancak LJ Fort, Travis Feeney gibi ne yapacağı belirli olmayan oyuncularla ne olacağını göreceğiz.

Steelers’ın bu draft’ına genel olarak B+ veriyorum. Bazı pozisyonları TE ve ILB pozisyonuna derinlik katmamalarını sıkıntılı görüyorum diyebilirim…