Nedir bu başlık diye sorarsanız tüm mecralarda görürsünüz, efendi erkekler hep ağlayıp dururlar, “abi şu güzel kız bana bakmadı sağdaki soldaki sorunlu herife gitti” diye. İşte bu sene de Cincinnati bildiğin o kızlar gibi bir sürü efendi çocuk varken gitti draft’ta ne kadar arızalı adam ya da sakatlık sorunu yaşayabilir denilen kim varsa buldu getirdi. Bir de hiç mi ağzın yanmaz eski tecrübelerden… Görmedin mi Vontaze Burfict ne yaptı sana 2015 senesi Steelers’la oynanan wild card maçında?Az mı çektin Adam ‘Pacman’ Jones’tan ya da Tyler Eifert’ın sakatlıklarından? Ama işte bazıları sorunlu seviyor. Lafı çok uzatmadan ben bu seneki seçimlerinin üzerinden geçeyim.

1. Tur, 9. Sıra: John Ross – WR – Washington

Her an oyunu değiştirebilecek aşırı patlayıcı bir receiver. Zaten combine da 40 yardı 4.22’de koşarak tüm zamanların en iyi 40 yard derecesinin sahibi oldu. 2016 senesinde 81 yakalamada 1,150 yard ve 17 TD ile oynayan Ross, secondary’de sorun yaşayan AFC North takımlarının korkulu rüyası olmaya aday. Buraya kadar her şey süper ama neden bu adam sıkıntı çünkü bu adam bu zamana kadar bir menisküs, bir ACL ve bir kere de labrum (kalça kemiği ile bacağı bağlayan kas) yırtığı için ameliyat geçirdi. Ki AFC North gibi fiziksel olarak üst bir grupta bir sezonu tamamlayacağını düşünmüyorum. Yine kumar ama olur mu olmaz mı bilmiyorum.

2. Tur, 48. Sıra: Joe Mixon – RB – Oklahoma 

Bu adamı 48 numarada draft ettiği için Cincinnati’nin başına ne gelse yeridir. Tamam herkes ikinci şansı hak eder. Daha gençti diye oldu bittiye getirilmeye çalışılsa da bu adam bir kadına şiddet gösterdi ve öyle basit bir tokat değil. “Abi ne olacak bir kere vurmuş işte” diyeceklere de söyleyeyim bu adamlar sporcu yani fiziksel olarak sıradan birinin çok daha üzerinde. Bu kişinin vurduğu yumruk yoldan geçen birisi gibi olmayacak. Bir de bu adam yine rahat durmayıp arabasını park ettiği yerdeki görevli ile de kavga edip, üzerine ceza alması da hala sinirlerini kontrol edemeyen biri olduğunu gösteriyor. Bakalım soyunma odasında ne olacak, bir sürü kız çocuk babası var orada. Hemen gel Joe, hadi takılalım senle demeyecekler. Zaten şimdiden Cincinnati taraftarlarının içinden bir grup takımı ve özellikle de takımın sahibini cezalandırmak için kombinelerini iptal ettirmiş, hatta bazıları formalarını falan yakıp işi daha ileri götürmüş durumdalar. Oyunu için ise söylenecek çok şey yok. Kesinlikle ilk 10 sıraya kadar yükselebilecek yeteneğe ve fiziğe sahip. Le’veon Bell gibi çok yönlü ve üç down’da da kullanılabilecek top yakalama ve bloklama kapasitesine sahip. Zaten NCAA’de 1,815 yard koşup bir de üzerine 15 TD yapması da çok iyi istatistikler. Ancak adını yeni bir skandal ile mi yoksa sahadaki performansları ile mi anacağız, zaman gösterecek…

3. Tur, 73. Sıra: Jordan Willis – DE – Kansas State

Bengals üçüncü tur hakkını hızlı bir edge rusher’dan yana kullandı. Willis’in istatistikleri 80 QB baskısı ve 25.5 sack ile gayet iyi. Muhtemelen Michael Johnson ile birlikte baya büyük bir forma yarışına girecek. Kesinlikle hız ve çeviklik konusunda çok iyi notlar versem de bu adamın en büyük sıkıntısı yaratıcılık eksikliği. NFL tackle’larına karşı ne yapar ya da rush yapmayı öğrenmesi ne kadar sürer göreceğiz.

4. Tur 116. Sıra: Carl Lawson – DE – Auburn

Kesinlikle büyük bir steal Bengals için ama bir şartla, o da sakatlanmazsa. Pek çok takım için Lawson muhtemelen iki ya da erken üçüncü tur olarak konuşulurken pek çok takım bu adama karşı uzak durdu. Sebebi de belli tabi ki sakatlık problemi. Hızlı, ellerini iyi kullanıyor, QB’ye gidip bitirme özelliğine sahip ama gel gelelim ki tek sorun dayanıklılık. Çok kolay sakatlanıyor ve özellikle kalça sakatlığı edge oyuncusu için çok büyük problem. Oyunculuk asla sorun değil ama sağlık sorun olacak.

4. Tur 128. Sıra: Josh Malone – WR – Tennessee

2015 yılındaki WR grubunun özlemini çeken Bengals o dönemden giden Marvin Jones ve Mohammed Sanu’nun boşluğunu geçen sene Tyler Boyd ile kapamaya çalışmıştı. Bu sene John Ross ve Josh Malone, 2015’de olduğu gibi çok yönlü bir receiver grubu oluşturabilir. Uzun boyu ve 40 yardı 4.4 ile koşması AFC North takımları için problem olacaktır.

4. Tur 138. Sıra: Ryan Glasgow – DT – Michigan

Harbaugh’un öğrencisi gerçekten koşu hücumuna karşı çok iyi. Pas durumunda pek oynayacağını sanmasam da ilk iki down’da sahada yer bulacaktır. Zaten Domato Peko’nun ayrılışından sonra o bölgede en azından rotasyona katkı veren bir oyuncuya ihtiyaçları vardı. Geçen seneki içler acısı koşu savunması performansından sonra aranan kan olabilir.

5. Tur 155. Sıra: Jake Elliott – K – Memphis

Tamam kicker sorunlu bölgen ve beşinci tur hakkını kullanacaksın ama neden Zane Gonzalez’i almazsın? Cleveland yazımda belirttim Zane Gonzalez bu senenin en iyi kicker’ı. Adam NCAA’de kicker rekorlarının neredeyse hepsine sahip ama sen gidip başka bir kicker alıyorsun. Ancak hakkını vermek gereken bir nokta var ki çok iyi kickoff yapıyor. Direk sahada şurası dediğinde oraya koyuyor topu. Muhtemelen birinci kicker olarak takımda kalacaktır.

5. Tur 176. Sıra: J. J. Dielman – C – Utah

195 cm boyunda bir center. Büyük adam ve gerçekten hızlı. Muhtemelen trap, pull gibi durumlarda baya görebiliriz. Ancak uzun boyuna rağmen kolları oldukça kısa bu da onun pas korumasında çok sıkıntı yaşamasına neden olabilir. Zaten tackle’dan center’a dönmesinin baş sebebi de o görünüyor.

6. Tur 193. Sıra: Jordan Evans – ILB – Oklahoma

Atletiklik seviyesinde bir Bobby Wagner seviyesinde ama sadece atletik olmak yeter mi? Göreceğiz. Hızlı ve koşuya karşı başarılı ama ne zaman ki coverage’a gitmesi lazım o zaman sıkıntı var. TE’leri kaybedebiliyor ya da çok gereksiz boşluklar verebiliyor. Antrenman takımı için yarışacaklar listesinde tepelere yazabiliriz.

6. Tur 207. Sıra: Brandon Wilson – CB – Houston

Wilson da Houston’ın “her işi yaparım abi” tipli oyuncusuydu. RB ve CB pozisyonlarını beraber oynayan oyuncu olması en büyük dezavantajı ama aynı şekilde Bengals’ta bu oyuncu ile ne yapacak ben de anlamış değilim ama bu kadar geç bir seçimden çok fazlasını da beklememek lazım.

7. Tur 251. Sıra: Mason Schreck – TE – Buffalo

Çeviklik desen yok, hızlı desen değil ama iri kıyım ve güzel koşu ya da pas bloklaması yapabiliyor. Sonuçta neredeyse son seçim olacak oyuncuydu. İki senelik kolej kariyerinde sadece altı touchdown’ı olması tam anlamıyla bir blokçu olduğunu gösteriyor.

Genel Değerlendirme

Geçen yazımda Cleveland’ın draft’ının ne kadar iyi olduğunu ve başarılı olması için her oyuncunun sadece bekleneni vermesi gerektiğini söylemiştim. NFL’de oyuncunun karakteri ve kendisi ile beraber getirdiği yasal problemler ya da toplumsal sorunları çok şeyi etkileyebiliyor. Ya da oyuncu draft ederken biraz da sakatlık durumuna bakmak gerektiğini düşünüyorum. Bengals bu sene draft’ta bir kumar oynadı, tutarsa muhtemelen Bengals genel menajeri çok iyi iş gördü diyecekler. Vontaze Burfict gibi bir örnek var önülerinde. Adamın kendini kontrol edememesi ve aşırı saçma bir ceza alması sonucu 25 senedir özlemini çektiğin playoff galibiyetini teslim ediyorsun… Ya da Tyler Eifert gibi tight end’in var adam sadece bir sene tam oynadı gerisinde sakat ve bundan hiç çekmemiş gibi gidip sakatlanma olasılığı olan bir sürü oyuncu alıyorsun… Dediğim gibi bazıları sorunlu seviyor ne yapacaksın?