2017 NFL sezonu yavaşta olsa yaklaşıyor. Artık sıkıntıdan konu bulamadım ve önümüzdeki sezonun tahmini en iyi beş savunmasını değerlendireceğim. Kesin benden farklı düşünenler olacaktır ama benim gördüğüm budur. Şimdi draft bitti artık bu saatten sonra çok fazla serbest oyuncu transferi olmayacaktır. İyi kötü şu anki kadrolar ve sakatlık olmamasını baz alarak aşağıdaki listeyi oluşturdum…

5) New York Giants

Bu defansı anlatırken baya oyuncu yazılabilir ama bu işin başında Giants’ın defansif koordinatörü Steve Spagnuolo var. Özellikle 2007’de ki Super Bowl’da oynadığı rolün çok büyük olduğu ortada. 2014’te en kötü pas savunmasından iki sene içinde çok başarılı bir savunma yaratan Spagnuolo, normalde NFL’de çok başarılı olmayan pahalı serbest oyuncu alma yöntemini kotarabilenlerden.

Pahalı serbest oyunculardan DE Olivier Vernon ve DT Damon Harrison, Jonathan Hankins ve Jason-Pierre Paul ile takım olunca ön yedili de çok güçlü bir grup kuruldu. 2015 NFL Draftı’nda ikinci tur başındaki takas ile alınan Alabama safety’si Landon Collins ve 2016 birinci tur seçimi Ohio State cornerback’i Eli Apple da Jack-Rabbit (Janoris Jenkins) ve Dominique Rodgers-Cromartie gibi veteranlarla bir araya gelince secondary’de NFL’in en tepe seviyesine yükselindi.

Giants savunması 2016 sezonunda toplamda sadece 25 touchdown’a izin verirken bunun sadece 10 tanesi koşu oyunu sonucu geldi. Sezon sonunda Aaron Rodgers’a boyun eğmiş olsalar da yine de bu kadar çok serbest oyuncudan bu kadar iyi bir savunma beklemiyorduk. Yine de Super Bowl kalibresinde bir savunma.

4) New England Patriots

Bu off-season’ın en hareketli ekibi tabi ki Patriots ve elbette pek çok kişi Brandin Cooks ve Dwayne Allen transferleri ile ilgili konuşuyordur ama savunma yönünde de Belichick’in eli boş durmadı. Geçen sezonun en az sayı yiyen savunması olan Patriots bu sene de savunmaya iyi parçalar ekledi.

Malcolm Butler’ın elde tutulması ve de Buffalo Bills’in yıldız cornerback’i Stephan Gilmore’un transferi takımın görece az sorunlu olan secondary’sini iyice güçlendirdi. Son yıllarda Chandler Jones, Jamie Collins ve yine bu sezon içinde defansif lineda etkili olan Jabal Sheard’ın transferine karşılık takıma Kony Ealy gibi kendini kanıtlamış bir defensive tackle ekleyen Patriots savunması yine korkutuculuğunu korumaya devam etti.

Bu transferlerin dışında cornerback Logan Ryan ve defensive end Chris Long takımdan ayrılmış olsa da Dont’a Hightower’ın takımda tutulması ve de tabi ki de Bill Belichick ve Matt Patricia faktörü ile Patriots burayı hak ediyor. Tabi ki Tom Brady ve ofans daha çok ön planda görünse de bu savunma da yine yükseklere oynayacaktır. Zaten ne kadar etkili olduklarını 25 sayı farktan geri gelirken bize gösterdiler, Super Bowl’da.

3) Minnesota Vikings

Şimdi buraya kadar iki takımda playoff yaptı her şey iyi ama nereden çıktı bu 8-8 takım diye sorsanız benden alacağınız cevap haklısınız olur. Ancak bu takım geçen sezona 5-0 başladı mı? Başladı. Hem de takıma sezondan bir hafta önce katılmış Sam Bradford ve ikinci hafta da sakatlanmış Adrian Peterson’a rağmen. Daha sonra zaten ofansif line çökmesi ve sonrasında hangi savunma dayansın her maçta 40 dakika savunma oynamaya. Bir başladı mı sakatlıklar, takımın sezonunu bitirene kadar Vikings taraftarının ağzında tad bırakmadı tabi ki.

Bu takım sezona 77 yard ortalama ile başladı ilk beş maçta ve öyle rastgele sallama takımlarla oynamadılar. Tamam sonrasında baya saçmaladılar ama yine de yetenek kesinlikle var. Everson Griffen ve Danielle Hunter kesinlikle pass-rush konusunda çok büyük faktörler. Bunun yanına Linval Joseph gibi bir NT, Eric Kendricks gibi bir ILB ve Harrison Smith gibi bir safety koyduğun zaman zaten ön taraftaki pass-rush Aaron Rodgers’a bile illallah dedirtebiliyor. Bir de tabi ki Xavier Rhodes gibi bir interception makinası da bunların hepsini artısı. Geçen sene 41 sack yapan ve 27 kere de top kaybına sebep olan Vikings savunması geçen sene takımın kötü gidişine dur diyememiş olsa da bu sene özellikle koşu oyunu için Latavius Murray’nin alınması ve Dalvin Cook draft’ı ile çok daha dinlenmiş ve daha dominant olabilir. Tabi ki Mike Zimmer gibi defansif ağırlıklı bir koçu da unutmamak lazım.

2) Seattle Seahawks

Yine duyar gibi oldum sesleri… “Nereden çıktı bunlar şimdi. Geçen sene adları bile yoktu piyasa da?” Tamam anlıyorum çok başarılı olmadılar ve Atlanta karşısında ortalamadan yukarı görünmediler ama unutmamak lazım ki, bu takım en önemli savunma oyuncularından birisi olan Earl Thomas’ı kaybetti. Bu takım ki sezona 7-2-1 ile başlayan takım değil mi? Bu takım ki Patriots’ın hücumunu 12. haftada Cleveland Browns gibi gösteren (tamam abartıyorum) ekip. Malzeme kesinlikle var. Pete Carroll gibi iyi bir savunma koçuna artı, bu takımın ön grubunda Bruce Irvin ve Michael Bennett gibi muhteşem iki oyuncuya sahipler…

Onların dışında LB Bobby Wagner ve tabi ki Legion of Boom yani Seahawks secondary’si. Richard Sherman, Earl Thomas ve sert vurucu safety Kam Chancellor. Tamam sezon başı Sherman gidecek falan filan muhabbetleri oldu ama bunların hepsi geçti gitti. Önümüzdeki maçlara bakacağız. Bir de en önemli anlatılması gereken istatistik şudur. Bu takım geçen sene defansif olarak kötü bir sezon geçirmiş görünse de bu adamlar toplamda beşinci en iyi savunma oldular. Seneye Thomas iyileştikten sonra bu takım sadece ileri gidecektir. Ha bir de tabi azcık ofansif line’ı toplarlarsa savunmaya da daha uzun dinlenme süreleri kalırsa bu takımın etkinliği artacaktır.

1) Houston Texans

NFL’in 2016 sezonunda en iyi savunması Houston Texans. Tamam bunların hepsi istatistik ve tabi ki bu takım AFC South takımı o yüzden sayılara aldanmayalım ama ben aldanmayı seçiyorum çünkü bu takım bu istatistikleri takımda J.J. Watt gibi kaç kere yılın savunma oyuncusu seçilmiş bir adamın yokluğunda yaptı. Sonunda birinci tur seçimi Jadeveon Clowney’nin sağlıklı olması ve de Whitney Mercilus’un çok iyi performansı sonucu bu takım çok dominant bir ön grup kurdu.

Top kaybettirme yönünden baya sorunları olan Texans bu sezon A.J. Bouye ve altı interception ile oynayan Quintin Demps’in ayrılması sonucu bu boşluğu nasıl kapatacak göreceğiz. Fakat senin elinde bu kadar iyi ön yedili varken açıkçası secondary’e iyi kötü birini koysan bile yetebilir. Bu takımın tek sıkıntısı bence bu sene ofansının kötü performansı olacaktır. Daha uzun süre maç içinde dinlenebilirlerse bu takıma karşı touchdown yapmak çok zor olacaktır.

Mansiyon Ödülü: Denver Broncos

Geçen sezon olmasa da 2015 sezonunda bu ligin açık ara en iyi savunması tabi ki de Denver Broncos idi. Özellikle o dönemde hem koşu durdurması, hem QB’ye baskı kurması hem de secondary yönünden her şey de çok iyi olan Broncos 2016 sezonunda koşu savunmasını biraz da olsa kaybetti. Sırf bu koşu oyununa çözüm bulmak için Domata Peko ve Zach Kerr gibi iki iç savunma line oyuncusu alan Broncos bu gücü superstar Von Miller ve ilk tur seçimi Shane Ray ile birleştirip hem koşu hem de pasa karşı güçlü bir savunma oluşturmak istiyor. Bana göre ligin en iyi secondary’si olan Broncos’da gerek Chris Harris’in birebir savunması ile gerek Aqip Talib’in fırsatçı özelliği ile maçı her an değiştirebilecek bir savunma. Fakat Wade Phillips gittikten sonra bu takıma ne olacak hepsini bu sezon göreceğiz…