Merhaba sevgili NFLTR.com okurları. Ölü sezon ile beraber ben de uzun bir süre sessizliğe gömüldüm, biraz da oyunu özlemek istemiştim, hazırlık kamplarının yavaştan başladığı-başlayacağı şu günlerde de bu özlemi fazlaca hissediyorum.

En iyi QB2 sıralaması yapmak, hiç kolay bir iş değilmiş. Öncelikle, NFLTR.com’da yıllardır bu sıralamalar yapılıyor ve sıralamaların içine henüz NFL seviyesinde bir hazırlık maçı bile geçirmedikleri için çaylaklar dahil edilmiyor. Bu durumda, depth chart’ın daha da derinine gidiliyor. Diğer yandan sıralamaya giren oyunculardan bazıları NFL’de henüz bir tek pas dahi atmış değiller, bu nedenle nasıl bir değerlendirme yapılacağı konusunda ancak öznel davranabildim, zaten başlı başına “sıralama yapma” durumu öznel.

Yazarken hissettiğim ve işin eğlenceli tarafı ise, bir sezon sonra şu zamanlarda bu yazıya çok gülebilirim. Diplere koyduğum herhangi bir oyuncu NFL stater’ı olmuş olabilir, yukarılara yazdığım oyunculardan ise kariyeri bitenler olabilir. Zaten başımıza gelecek olan da bu, bir sonraki sezon QB2 yazısında, aşağıda listede ismi bulunan oyuncuların yarısı olmayacaktır (olumlu ve olumsuz sebeplerle beraber), o zaman gelince de bunu okur, beraber güleriz artık…

En iyi ilk 11 quarterback’leri sıralamalarını ise aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz:

2017 Sezonu Öncesi NFL’in En İyi Quarterback’leri: #32 – 17

2017 Sezonu Öncesi NFL’in En İyi Quarterback’leri: #16 – 1

32) Tyler Bray, Kansas City Chiefs

Kariyer: Dokuz Maç, Pas TD/INT: 2-7, QB Reyting: 62.8

NFL’i uzun süredir takip etmeme rağmen, hazırlık maçlarınında da, üstelik detaylı biçimde izlemeye çalışmama rağmen Tyler Bray ismini duymadığımı ifade etmeliyim. Chiefs depth chart’ında Alex Smith’in arından bu sezon uğruna draft takası yaptıkları Patrick Mahommes gelmekte. Tyler Bray ise, sadece detay olacak.

31) Jake Rudock, Detroit Lions

Kariyer: 0 Maç Pas TD/INT: 0-0 QB Reyting: 0.00

Kendisini henüz NFL’de top alırken göremedik. Hakkında tek bildiğim, Michigan çıkışlı olduğu, 2016 NFL Draftı’nın altıncı turundan seçildiği. Koley kariyeri sansasyonel değildi, hazırlık maçlarında bir daha bakmak lazım.

30) Trevone Boykin, Seattle Seahawks

Kariyer: Beş Maç, Pas TD/INT: 1-1, QB Reyting: 91.2

Seattle’da geçirdiği çaylak sezonunda, Russell Wilson’ın sakatlandığı anlarda sahada bulundu, sadece beş maçta oyuna girdi, bir touchdown pası ve bir interception ile oynadı. Değerlendirme yapacak kadar görmek gerek.

29) Kellen Moore, Dallas Cowboys

Kariyer: Üç Maç, Pas TD/INT: 4-6, QB Reyting: 71.0

Dallas Cowboys için kayıp 2015 sezonunda üç maçta şans buldu ve gösterdiği performans en azından takım kadrosunda tutulmasına yetti. Geçtiğimiz sezonun müthiş hikayesi Dak Prescott’ın ardında bekleyen adam olacak.

28) Sean Mannion, Los Angeles Rams

Kariyer: İki Maç, Pas TD/INT: 0-1, QB Reyting: 43.8

2015 NFL Draftı’nda adından söz ettiren QB’lerden olan Mannion, düzenli olarak forma şansı henüz bulabilmiş değil. Rams, Jared Goff’a yaptığı yatırımla beraber Mannion’ı da düzenli olarak forma verebilecek bir oyuncu olarak görmüş de değil, olayın özeti bu. Ancak geçtiğimiz sezon hazırlık maçlarında olumlu performanslar ortaya koyabilmişti. Case Keenum’un gönderilişi sonrası ikinci quarterback’liğe yükseldi.

27) Brett Hundley, Green Bay Packers

Kariyer: Dört Maç, Pas TD/INT: 0-1, QB Reyting: 0.00

Brett Hundley, uzun süredir Packers açısından bir proje. Bu projenin ne kadar ilerlediğini ancak sezon öncesi hazırlık maçlarından anlıyoruz zira Hundley’nin formayı Aaron Rodgers’dan kapma gibi bir durumu söz konusu değil. Hala çok ham, hala UCLA’deki sorunları devam ediyor gibi.

26) Scott Tolzien, Indianapolis Colts 

Kariyer: Dokuz Maç, Pas TD/INT: 2-7, QB Reyting: 62.8

Zamanında Green Bay Packers’ın Aaron Rodgers’ın yokluk zamanları için kadrosuna katmış olduğu Tolzien, pek başarısız olunca, NFL’in gezginlerinden biri oldu. Bu sezona da başlarken Andrew Luck’ın yedekliğine devam edecek. Geçen sezon Luck’ın yokluğunda bir maçta oynamış ve takımının Steelers karşısındaki 28 – 7’lik mağlubiyetinin mimarlarından olmuştu.

25) Kellen Clemens, Los Angeles Chargers

Kariyer: 45 Maç, Pas TD/INT: 16-20, QB Reyting: 69.4

34 yaşındaki Clemens, uzun süredir ligde olan ve kariyerinin bazı bölümlerinde şans bulan yedeklerden. Philip Rivers’ın arkasını kollamaktan gocunduğunu sanmıyorum ancak, birkaç yıl içinde yerini kaybetmesi de söz konusu olabilir.

24) Connor Cook, Oakland Raiders 

Kariyer: İki Maç, Pas TD/INT: 2-4, QB Reyting: 64.3

2016 sezonunda Oakland Raiders, Derek Carr ile beraber coşarken, çaylak ve depth chart’ta üçüncü QB olan Connor Cook, bir anda kendisini NFL playoff’unda ilk 11’de bulmuştu. Carr’ın ve onun ilk yedeği Matt McGloin’in sakatlığında Cook, Houston Texans defansı karşısında çok zorlanmış ve karşılaşmayı üç interception ile tamamlamıştı. Oakland Raiders için de müthiş geçen 2016 sezonu böyle sonlandı. Connor Cook, Derek Carr’dan forma alma gibi bir iddia içinde değildir, olmaz da o iş, sakatlık vs. olmadan onu sahalarda görmemiz de pek mümkün değil bu nedenle.

23) Cardele Jones, Buffalo Bills

Kariyer: Bir Maç, Pas TD/INT:  0-1, QB Reyting: 46.0

Cardele Jones, çaylak olarak geçirdiği 2016 sezonunda sadece tek maçta 11 pas denemesinde bulunabildi. Tyrod Taylor’ın koltuğu henüz sallantıda değil ancak Ohio State ile ulusal şampiyonluk kazanan (şampiyon olmalarının ardındaki sene de yedeğe çekilen) Jones, dördüncü tur seçimi olmasına rağmen çok popüler bir oyuncu. Bills’in ufacık bir tökezlemesinde, arkasındaki taraftar ve medya kuvvetini düşünecek olursak, onu ilk 11 oyuncusu olarak göreceğiz demektir.

22) Brandon Weeden, Houston Texans

Kariyer: 34 Maç, Pas TD/INT: 31-30, QB Reyting: 76.0

Weeden, benim NFL’i “ciddi ciddi” takip etmeye başladığım sezon Cleveland Browns’ın “yaşlı” çaylağı olarak forma giyiyordu ve “çok kötü” olarak anılamayacak olsa da Cleveland’ın QB silsilesindeki bir isim olarak yerini aldı. Cowboys macerasının ardından son iki yılını Texas’da geçiren Weeden, daha düzenli yapılar içinde sırıtmayacağını, görev gelince de batırmayacağını gösterdi…

21) Drew Stanton, Arizona Cardinals

Kariyer: 31 Maç, Pas TD/INT: 14-18, QB Reyting: 67.1

Drew Stanton eski bir ikinci tur seçimi oyuncu kurucu. Şanssızlığı ise, kendisini seçen Detroit Lions’ın hemen iki draft sonra birinci sıradan Matthew Stafford’ı seçmesi ve böylelikle forma hayallerinin suya düşmesi. Şimdilerde Carson Palmer’ı yedekiyor olsa dahi, depth chart’ta üçüncü QB olan Blaine Gabbert tarafından bulunduğu pozisyon tehdit ediliyor.

20) Matt Barkley, San Francisco 49ers

Kariyer: 11 Maç, Pas TD/INT: 8-14, QB Reyting: 63.7

Matt Barkley için, USC’deki başarılı seneleri gibi devam etmedi hikaye. Önce kolejdeki sakatlığı, ardından NFL draft’ındaki düşüşü, Eagles’da bir türlü forma savaşına dahil olamaması… Şansına, geçtiğimiz sezonun QB kısırı takım Chicago Bears’da kendisine altısı ilk 11 olmak üzere yedi maçta şans buldu. Bazı maçlarda “fena değildi” bazı maçlarda topu umarsızca savurdu ancak bu bile ona doğduğu, büyüdüğü, muhtemelen de özlediği yer olan California topraklarına dönme şansını sundu.

19) Mark Sanchez, Chicago Bears

Kariyer: 77 Maç, Pas TD/INT: 86-86, QB Reyting: 73.9

Mark Sanchez bir dönem NFL’in en popüler alay konusuydu, New York Jets’in “bu sene o sene mi?” dediği, Patriots’a amansız rakip olduğu senelerde de takımın gidişatını belirleyen oyuncuydu. Oynadığı altı playoff maçında gayet iyi performanslar ortaya koydu. Bu sezon Chicago Bears’da muhtemelen zamanla, ikinci sıradan seçilen çaylak oyuncu Mitchell Trubisky’nin de ardına düşecek ancak yine de fena bir yedek değil.

18) Chase Daniel, New Orleans Saints

Kariyer: 56 Maç, Pas TD/INT: 1-1, QB Reyting: 81.1

Öncelikle 56 maç ve bir TD ve bir INT istatistiklerini şöyle açıklayım. Chase Daniel, sekiz senedir NFL’de ve sadece iki maça başladı, diğer 54 maçın birçoğu garbage time ya da sakatlık anlarıydı, pas atamadan tamamladığı ancak süre aldığı maçlar da oldu. İşin ilginci Daniel, geçtiğimiz sezon Philadelphia’dan yedek QB için yüklü sayılabilecek bir kontrat dahi almıştı. 56 maçta sadece 78 defa pas denemesinde bulundu Daniel, çok uzun süreli yedeklerden biri…

17) Chad Henne, Jacksonville Jaguars

Kariyer: 64 Maç, Pas TD/INT: 58-63, QB Reyting: 75.5

Chad Henne de uzun süreli bir backup QB. 32 yaşında geldi ve NFL kariyerini tamamen Florida eyaletinde geçirdi. Blake Bortles için bir nevi mentörlük görevini üstlenmiş durumda. Geçtiğimiz sezon hiç süre almadı, ondan önceki sezonsa görevi üç maç sonunda Blake Bortles’a devrederek, erken emekliliğinin keyfini sürmeye başladı.

16) Landry Jones, Pittsburgh Steelers

Kariyer: 15 Maç, Pas TD/INT: 7-6, QB Reyting: 82.8

Landry Jones, Ben Roethlisberger’in sakatlıklarında Steelers hücumunu bir biçimde kotarmayı iki senedir başardı ve üstelik ciddi ciddi takımın playoff yolunda tökezlememesine de katkı sağladı. Yine de Roethlisberger, arada sırada “emekli olacağım” gibi dedikodular yaydıkça böyle bir durum vuku bulursa, Steelers taraftarlarının Landry Jones’un önderliğine kalacak olmalarının içlerini pek de ferahlatmadığını düşünüyorum.

15) Geno Smith, New York Giants

Kariyer: 33 Maç, Pas TD/INT: 28-36, QB Reyting: 72.4

Geno Smith, draft’a girerken ne umutlar vardı üzerinde, potansiyel ilk beş seçimi olacağından bahsediliyordu, olmadı. İkinci tura kaldı, New York Jets tarafından seçildi, takımın geleceğinin yüzü olacağından bahsediliyordu, son iki sezonda sadece üç defa saha yüzü gördü. Takım arkadaşıyla yumruklu kavga etti, çenesi kırıldı, sakatlıklar yaşadı ve New York’un diğer takımına parmağında iki yüzük bulunan Eli Manning’in arkasına kendisini attı. Bundan sonra, kendisinden çok fazla beklenti yok, bu durum onu rahatlatacak mı, göreceğiz.

14)  Brock Osweiler, Cleveland Browns

Kariyer: 36 Maç, Pas TD/INT: 26-22, QB Reyting: 77.4

Cleveland Browns, Brock Osweiler’ı kadrosuna katarken “geleceğin QB’si” olarak düşünmedi, sadece onun kontratını üstlenmek karşılığında, bir adet ikinci tur draft hakkı aldı. Bununla beraber Osweiler, Hue Jackson’ın sistemine uymayacak, muhtemelen hiçbir maça ilk 11 de çıkmayacak fakat: “Ya tutarsa?”

13) Ryan Mallett, Baltimore Ravens 

Kariyer: 19 Maç, Pas TD/INT: 7-10, QB Reyting: 64.9

Tom Brady’nin arkasında beklemenin yaradığı bir başka isim. Houston Texans’da starter olması beklenirken disiplinsiz davranışları sonucu takımdan uzaklaştırılmıştı. Baltimore Ravens’da Joe Flacco’nun yedeği olarak kariyerini devam ettirmekte. Gerek fiziksel olarak gerekse kol gücü olarak NFL’de iş yapabilecek bir QB olmasından ötürü onu bu sıraya aldım, saha dışı tavırlarına tekrar bakmak lazım.

12) Matt Cassel, Tennessee Titans

Kariyer: 104 Maç, Pas TD/INT: 103-79, QB Reyting: 79.2

Matt Cassel, Patriots’ta Tom Brady’nin sakatlığında geçirdiği yılın ekmeğini tüm kariyeri boyunca yedi. Kansas City Chiefs’te de, Pro Bowl seçilecek kadar iyi bir sezonu da oldu üstelik. Fakat Dallas Cowboys’da iki sezon önceki performansı, yaşının 35’e dayanması, Cassel’in sadece akut bir durumda takıma “game manager”lık yapılması için Titans kadrosunda bulunduruyor.

11) Matt Moore, Miami Dolphins

Kariyer: 46 Maç, Pas TD/INT: 41-31, QB Reyting: 82.0

Matt Moore, 32 yaşına gelmiş, ligde 10. sezonunu geride bırakan bir oyuncu ve geçtiğimiz sezon ilk playoff maçını oynadı. Veteran oyuncu, Ryan Tannehill’in sakatlığında sezonu tamamlarken “idare etmeyi” başardı, kariyerinin sonuna kadar da Tannehill’i yedeklemeye devam edecek gibi duruyor.

10)  Case Keenum, Minnesota Vikings

Kariyer: 26 Maç, Pas TD/INT: 24-20, QB Reyting: 78.4

Los Angeles Rams’in sezon hikayesinin anlatıldığı “All Or Nothing”i izlerken, en çok sevdiğim ve hakkında daha da çok üzüldüğüm karakter Case Keenum oldu. Tek sorunu, müthiş kolej istatistikleri olmasına rağmen, reklamı fazla yapılmadan NFL’e girmesi. Şimdi, Vikings kadrosunda, Sam Bradford’un arkasında bekleyecek, (iyileşirse bir de Teddy Bridgewater var), eşinin yardımıyla playbook ezberlemeye devam edecek…

9) Paxton Lynch, Denver Broncos

Kariyer: Üç Maç, Pas TD/INT: 2-1, QB Reyting: 79.2

2016 NFL Draftı’nın en ses getiren quarterback’lerinden biriydi ve Denver Broncos, onu seçebilmek için birkaç sıra yukarı doğru takasla kendini atmıştı. Trevor Siemian kesinlikle kötü bir sezon geçirmedi fakat “yeterli ışığı” verdiğini de söylemek yanlış olur. Paxton Lynch’i, sezonun henüz ilk maçına başlarken görürseniz, şaşırmayın.

8) Derek Anderson, Carolina Panthers

Kariyer: 72 Maç, Pas TD/INT: 60-60, QB Reyting: 71.6

Yıllardır bir batan bir çıkan takımlarda backup QB’lik yaptı Anderson ve 2011’den bu yana da Panthers kadrosunda. İstatistiklerine baktığınız zaman dudak bükmeyin lütfen, 2007 yılında Cleveland Browns formasıyla Pro Bowl seçilmişliği vardır.

7) Ryan Fitzpatrick, Tampa Bay Buccaneers

Kariyer: 127 Maç, Pas TD/INT: 166-133, QB Reyting: 79.7

Önce şu konuda anlaşalım, eğer NFL’i takip etmeye 2016 sezonunda başlamışsanız, Ryan Fitzpatrick’in “çok kötü” bir oyuncu olduğunu düşüneceksiniz. Size hak verebilirim de zira 12 TD pası ve 17 interception size bunu düşündürecektir. Fakat bu adamın kariyerinde 30 TD pasını bulduğu sezonları da var (örneğin Jay Cutler’ın kariyerinde 30 TD sezonu yoktur). Bu açıdan, Fizpatrick’i seviniz, onu üzmeyiniz.

6) A.J. McCarrron, Cinncinati Bengals

Kariyer:  Yedi Maç, Pas TD/INT: 6-2, QB Reyting: 97.1

2015’in son bölümlerinde Andy Dalton’ın sakatlığından ötürü takımın dümenine geçmiş, playoff karşılaşması hariç en azından takımı taşımayı da bilmişti. Ölü sezonda yüksek sesli olmasa da onun da adı takas dedikoduları içinde yer aldı. Daha alacak yolu olmasına rağmen Alabama çıkışlı QB, ilerleyen yıllarda kendine ilk 11’de bulacağı bir yerde olacaktır.

5) Christian Hackenberg, New York Jets

Kariyer: 0 Maç, Pas TD/INT: 0-0, QB Reyting: 0.00

Şimdiye dek seçtiğim QB’leri bir biçimde normal sezon NFL maçında izlemiştim fakat bu adamın NFL’de henüz bir snap’i yok. Onu buraya yazmamın nedeni, potansiyeli. Hackenberg, kolejde geçirdiği son sezonda hayal kırıklığı yaratmamış olsa, 2016 NFL Draftı’nda Jared Goff daha anılmadan, ismi okunmuş olacaktı. Sezon içinde Jets’in QB pozisyonunda en çok ilk 11 başlayan isim olması -sakatlık olmadığı takdirde- muhtemeldir.

4) Colt McCoy, Washington Redskins

Kariyer: 34 Maç, Pas TD/INT: 26-23, QB Reyting: 78.9

Rüya gibi geçen bir kolej kariyerinin ardından Colt McCoy için, Cleveland Browns tarafından seçilmek, NFL yoluna çok engebeli araziden başlamasına neden oldu. Browns ile 2011 sezonunu 14 TD pası, 11 INT ile “idare edilir” biçimde kapamasına rağmen, Cleveland’ın bitmeyen QB seçimleri arasında kaynadı gitti. Şimdilerde Kirk Cousins’ın arkasında bekliyor, forma savaşı falan yaptıkları yok ancak deneyimi, güven veren cinsten.

3) Jimmy Garoppolo, New England Patriots

Kariyer: 17 Maç, Pas TD/INT: 5-0, QB Reyting: 106.2

17 kariyer maçının sadece iki tanesi ilk 11, onlar da Brady’nin dört maçlık cezasının olduğu, geçtiğimiz sezonda. Oynadığı ilk 11 maçında, dört TD pası attı ve sadece bir fumble yaptı. 2016 sezonu sonunda birçok takım takas için Patriots’ın kapısını çaldı ancak New England temsilcisi, Garoppolo’yu bırakmadı. Tom Brady sonrasında, takımda tutulmak istenen oyuncu o mu, ilerleyen yıllarda göreceğiz…

2)  Nick Foles, Philadelphia Eagles 

Kariyer: 42 Maç, Pas TD/INT: 56-27, QB Reyting: 88.1

Foles, Pro Bowl seçildiği 2013 yılından çok uzak bir görüntüde olabilir, kabul fakat o zamanlara dönmek için kariyerinde önemli bir adım attı ve palazlandığı takıma, Eagles’a geri döndü. Her ne kadar Carson Wentz’den formayı alması gibi bir durum söz konusu olmasa da, ligin en güvenilir bir backup’larından biri. Geçtiğimiz sezon Kansas City Chiefs’te şans bulduğu anlarda bize bunu gösterdi.

1) Matt Schaub, Atlanta Falcons 

Kariyer: 145 Maç, Pas TD/INT: 133-90, QB Reyting: 89.1

Ligin önemli takımlarından biri olmak istiyorsanız, yedek QB’nize çok güvenmelisiniz. Matt Schaub kariyeri dolu bir oyuncu, çok kötü geçirdiği bir Texans senesi olsa da, güvenilir, deneyimli. Ligin de en tecrübeli oyun kurucularından biri. Bundan iyisi de can sağlığı…