Son iki haftadır en iyi savunma ve en iyi özel takımları sıralamıştım. Şimdi doğal olarak beklenti en iyi ofansları sıralamam ama o sıkıcı bir yazı olur oraya sonra geliriz. O yüzden ben de 2016 yılı, draft ve off-season da yaşananlara baktım ve buna göre en kötü beş hücumu sıraladım. Öncelikle belirteyim ki bu beş takımı seçmek zor olmadı ama bu beş takımı sıralarken çok zorlandım…

5) San Francisco 49ers

Geçen sezon ligin maç kazanmada en kötü ikinci takımı olan 49ers artık o kadar düştü ki eski zamanlardaki halinden eser yok. Artık insanlar SF, 49ers’ı “4th&9ers” şeklinde okumaya başlamıştı. Zaten Chip Kelly’nin artık sistemini iyi kötü NFL’deki herkes çözdüğü için sadece sezon başında Rams’i yenebildiler. Daha sonra Chip Kelly, Blaine Gabbert inadından vazgeçti ve Colin Kaepernick’i oynatmaya başladı ama zaten takım o vakte kadar kendinden geçmişti. Daha sonra tüm sezon galibiyet alamayan 49ers sezonu yine bir Rams galibiyeti ile bitirdi. Doğal olarak başarısızlığın faturası birine kesilecekti ve bunun sonucunda hem genel menajer hem de takımın koçu gönderildi.

Öncelikle GM pozisyonuna eski Tampa’lı Super Bowl şampiyonu safety John Lynch getirildi. Koç olarak ise Super Bowl oynayan Atlanta Falcons’ın ofansif koordinatörü Kyle Shanahan getirildi. Buraya kadar her şey iyi ama bu takım draft’ta ikinci sıraya sahipken bu sene QB almak yerine geleceği satın aldı ve sırasını dünyalar karşılığında Chicago Bears’a verdi. Dünyalar dediğimde 2017 ve 2018 draft’ında toplamda altı tane draft seçimi oluyor ve sadece bir sıra geriye giderek bu kadar çok seçim hakkı kazandılar. Gelecek için iyi hamle ama şimdisi için zayıf. Pozisyon olarak incelersek QB pozisyonuna Chicago’nun iki ve üç numaralı QB’lerini transfer ettiler. Brian Hoyer, NFL’in gördüğü en ortalama ya da ortalama altı QB olarak görülebilir. Matt Barkley ise bir süredir ligde olmasına rağmen hala daha öğrenmesi gereken pek çok şeyi olan bir isim. Bir de kol kuvvetinin yetersiz olması da sıkıntı. Pierre Garçon transferi kesinlikle takıma iyi katkı yapacaktır. Özellikle 2016’da sezon sonuna doğru iyi bir çıkış yakalayan Jeremy Kerley bu sene daha olgunlaşırsa iyi şeyler görebiliriz. Çok güvenmesem de Bills’den alınan Marquise Goodwin özellikle hız ile pek çok CB’yi yorabilir. Bir de tabi ki Ravens’tan alınan center Jeremy Zuttah ve fullback Kyle Juszczyk (Yuzçek)’i de unutmayalım. Yine de bu oyuncuların hiçbirine bir takım emanet edilmez. Ancak iyi işleyen bir takımda görev adamı olabileceklerine inanıyorum.

4) Cleveland Browns

Gelelim ligin en kötü maç kazanma sayısına sahip takımına. 0-16’nın direğinden dönen Cleveland takımı bu sene draft ederken çok daha dikkatli davranıp hiç bir oyuncuya gereğinden fazla draft sermayesi dökmedi. Draft konusunda pek çok seçimi olan Cleveland birçok sorunlu bölgesine katkı sağladı. Geçen sene en büyük sıkıntılarından biri olan ofansif line konusuna oldukça eğilen takım Bengals’dan Kevin Zeitler’ı, Green Bay’den JC Tretter’ı renklerine bağladı. Geçen sene ilk tur seçimi olan Corey Coleman yanına Kenny Britt’i transfer eden Browns, WR konusunda da gelişme sağlamış oldu. Ancak bana göre bu sene en büyük eklentileri ilk turda seçtikleri TE David Njoku oldu. Njoku pek standart TE özelliklerine sahip olmasa da özellikle atletikliği ve top yakalama yetenekleri sayesinde takıma artı katkı yapacaktır. RB pozisyonunda Isaiah Crowell geçen sene istikrarlı olmasa da iyi şeyler yapabileceğini göstermişti ve muhtemelen bu sene iyileşen line ile beraber istatistikleri de daha iyileşecektir. Ancak gelelim takımın en belirsiz pozisyonu olan QB’ye. Şu an takımda geçen senenin üçüncü tur seçimi Cody Kessler, Houston Texans’ın elden çıkarmak için draft seçim hakkı dahi verdiği Brock Osweiller, sadece bir sezon NCAA’de maçlara başlayan ve hala tüm otoritelere göre hazır olmayan DeShone Kizer bulunmakta. Bu üçlünün büyük bir yarış içine gireceği kesin görünürken, kim kazanırsa kazansın gerek yetenek, gerek tecrübe açısından hem division’da, hem de ligde pek çok takımdan geri olacaklar.

3) Chicago Bears

Draft’ın üçüncü sırasından ikinci sırasına çıkmak için evi, arabayı hatta böbreklerini satan Chicago istediği adam Mitch Trubisky’i draft etti. İyi bir gelecek vadeden North Carolina ürünü oyuncu için hala kat edecek çok uzun bir yol var. Ancak Trubisky ile beraber Tampa Bay Buccaneers’ın yedek oyuncusu Mike Glennon’ı aldılar ve şu an birinci sırada Glennon görünüyor. Çok fazla maç tecrübesi olmasa da Glennon ligin kalburüstü yedek QB’lerinden birisi idi. QB konusunda bu takıma kötü demeyi pek doğru bulmuyorum ama daha çok belirsiz demek gerektiğini düşünüyorum. Pozitif tarafta ise kesinlikle çok iyi olacağına inandığım Jordan Howard var. Howard bu sene muhtemelen çok iyi sayılar koyamayacak gibi görünse de (takımda iyi QB olmaması sebebiyle) her an şapkadan tavşan çıkarabilecek bir oyuncu. Ancak takımın zayıf karnı WR pozisyonu. Steelers’ın 2015 yılındaki üçüncü WR’si olup geçen sene hiç bir şey oynamayan Markus Wheaton’ı, Titans’tan Kendall Wright’ı alan takım, son dönemde Giants’ın serbest bıraktığı Victor Cruz’u takıma kattı. Bilmiyorum sizde ne kadar heyecan uyandırdı bu hücum ama ben yine çok ortalama altı bir sezon geçireceklerini düşünüyorum, eğer QB pozisyonundan çok büyük bir sürpriz çıkmazsa.

2) Los Angeles Rams

Rams için ne desek bilinmez ama takımda bir yenilenme olduğu görünen gerçek. Takımın başına Redskins’in ofansif koordinatörü, henüz 31 yaşında olan Sean McVay’i getirdiler.  McVay özellikle Kirk Cousins’ın gelişmesinde önemli rol oynamıştı. McVay’in Rams’te de benzer şekilde 2016 senesi birinci seçimi olan Jared Goff’u adam etmesi bekleniyor. Fakat Goff adam olur mu orası büyük bir soru işareti. Pek çok kaynak Goff’un çok kafası rahat karakterli olduğunu ve çalışma etiğinin biraz zayıf olduğundan bahsediyor. Özellikle böyle bir karakter özelliği QB için çok kötü bir özellik. Bilenler Peyton Manning’in ne kadar çok çalışıp karşı takımın yaptığı her şeyi nasıl öğrendiğini bilir. Goff bunları yapamazsa NFL kariyerinin sonunu çok olumlu görmüyorum. Running back pozisyonunda ise çaylak sezonunda çok heyecan yaratan Todd Gurley bulunuyor. Gurley ilk senesinde ortalığın tozunu attırsa da geçen sene çok ortalama bir performans ortaya koymuştu. Özellikle bu sene onun geleceği için kilit rol oynayacaktır. WR pozisyonuna Bills’in iki numaralı WR’i Robert Woods’ı eklediler ama gerekli miydi göreceğiz. Onun dışında bana göre bu sezon yaptıkları en büyük ekleme ise sol tackle bölgesine ekledikleri eski Bengals oyuncusu Andrew Whitworth oldu. Eğer savunma geçen seneki kadar oynarsa, hücum geçen seneden az daha iyi performans ortaya koyarsa çok rahat 8-8 yapabilecek bir takım. Ancak Goff’un gelişmesi bu takımın hücumu için kilit olacak. Bakalım McVay takımı pozitif mi yoksa negatif mi etkileyecek…

1) New York Jets

Ve işte geldik listenin bir numarasına. Geçen sene hücum konusunda rezilleri oynayan Jets’te fatura interception makinası Ryan Fitzpatrick’e kesildi. Onun yanında defans oyuncuları ile de sorun yaşayan Brandon Marshall, New York Giants’a gönderildi. Ryan Fitzpatrick yerine yılların veteran ama çok ortalama QB’si Josh McCown transfer edildi. Onun yanında geçen sene bazı maçlara başlayan Bryce Petty ve henüz bir maça bile başlamamış Christian Hackenberg bulunuyor. Hackenberg’den beklenti çok yüksek olsa da geçen sene bir an oyuna girme ihtimali olunca yüzünde oluşan korku ifadesi bile birazcık rahatsız etmeye yetiyor. Bir de tabi ki kamplarda, takım arkadaşlarını ıska geçip toplarla basın mensuplarını vurması da bunların cabası.

Şimdi Jets’in ilk üç wide receiver’ını yazacağım eğer fantazi futbol oynamıyorsanız ve NCAA takip etmiyorsanız bu isimleri bilme imkanınız yok! Quincy Enunwa, Robby Anderson, Charone Peake (Quincy’i bilen bilir de yine de diğerleri zor). Bu kadar pasa dayalı hücumların olduğu bir ligde hele ki sene de iki defa Tom Brady tarafından rezil edilmelerine rağmen nasıl bir şey öğrenmezler anlaması garip. Koşu oyununda Matt Forte ve Bilal Powell iyi bir ikili olsa da Forte’nin ilerleyen yaşı sorun yaratabilir. Bir de sağ tackle bölgesine Jacksonville Jaguars’dan Kelvin Beachum’ı aldılar. Ligin ortalama üstü tackle’larından olan Beachum belki pozitif etki sağlar ama hangi QB’ye ya da hangi RB’e yardımcı olacak onu bilemiyoruz.

Özetle, bu yazıda ligin kötü hücumlarını mercek altına almaya çalıştım ama bu sıralamanın büyük kısmı 2016 yılında yaptıkları ve aldıkları oyuncular ile alakalı. 49ers’ın ve Browns’ın, QB konusunda ne yapacakları belirli olmasa da, gerek tamamlayıcılar yönünden, gerekse de yönetimsel açıdan daha iyi ellerde olduğunu düşünüyorum. Rams ve Bears’a gelirsek onların oynadığı bu QB kumarı tutarsa gelecek onlar içinde parlak görünüyor. Ancak ben pek olumlu düşünmüyorum ancaj yanılırsam da memnun olurum çünkü NFL’de iyi QB izlemesinin keyfi paha biçilemez. Jets için bu kadar iyi konuşamıyorum çünkü şu an RB pozisyonu hariç elle tutulur bir hücum oyuncusuna sahip değiller. Belki seneye Sam Darnold’ı (USC’nin ikinci yıl QB’si) alabilmek için bu seneyi gözden çıkardılar ama yine de ofansif açıdan tatsız maçlar oynayacaklar gibi gözüküyor. İlk çeyrekte üç, dört kere üç ve dışarı yaparlarsaa şaşırmam. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…