İlk hafta bitti ancak heyecanını hala herkes hissediyordur. Öncelikle Steelers – Browns maçından bahsedip sonrasında Ravens – Bengals maçına bakıp sonrasında önümüzdeki haftanın kısaca bir özetini geçmek istiyorum.

Yine gerçek değişmedi. Ben Roethlisberger, Browns, NFL’e geri geldiğinden beri (1999) Cleveland’ın sahasında en çok kazanan QB oldu. Oyun hiç temiz olmasa da en kötü galibiyet en iyi yenilgiden daha iyidir, hem de bunun ilk hafta olduğunu unutmamak lazım. Bir de tabi ki mutlu haber 1998 senesinden beri Steelers ilk defa bir punt bloklayıp TD yaptı.

Defansif açıdan yedi sack ve sekiz QB baskısı fazla gibi görünse de bunun en az üç, dört tanesi çaylak QB’nin topu elinde fazla tutmasından kaynaklı idi. Bireysel anlamda savunmanın yıldızı çaylak T.J. Watt oldu. T.Jç Watt maçı iki sack ve bir interception ile bitirdi. Hemen hemen her pozisyonda çaylak QB Kizer’ın üzerinde olan Watt bu bölge de gayet başarılı olabileceğinin sinyallerini verdi. Tabi ki bir de tüm maç boyu Joe Thomas’a karşı oynadığını da belirtmek lazım. Defansif line genel olarak iyi performans gösterdi.

Onun dışında Joe Haden da eski takımına karşı ortalama üzeri oynarken, 3-4 pozisyonda Artie Burns’un Corey Coleman’a yenilmesi birkaç soru işareti oluşturdu. Ayrıca nickel pozisyonunda başlayan Mike Hilton çok iyi sinyaller vermeyince onun yerine Will Gay nickel’e, Mike Hilton dime pozisyonuna çekildi. Yine bu bölge de en büyük sorun gereksiz alınan cezalar oldu. Özellikle Shazier’ın bu konuda çok daha dikkatli olması lazım. Zaten adı kirli oyuncuya çıkmak üzere iken böyle durumlardan uzak durması lazım. İlk altı pozisyonda gerçekten çok etkili olan DE Stephon Tuitt daha sonra biceps sakatlığı geçirdi. Akşamında sezon kapadı şeklinde haberler çıkan Tuitt’in durumu düşünüldüğü kadar ciddi olmadığı MRI sonrasında anlaşıldı.

Ofansif tarafta ise gerçekten çok zayıf bir performans olsa da maçı kazanmaya yetti. Bu maçın açık ara en iyi performansı Antonio Brown’dan geldi. 11 seferde 182 yard koşan Brown, özellikle ilk devrenin son iki dakikasındaki hücumda kendi başına 80 yard taşıyarak Steelers’ın soyunma odasına önde gitmesine sebep oldu. Onun dışında TE Jesse James altı seferde 41 yard ve iki TD’lık performansı ile göz doldurdu. Bu topların dört tanesini de üçüncü denemelerde yakalayan James birinci TE rolü için bir adım öne geçti. Sezon öncesinin en çok konuşulan isimlerinden Bell ve Bryant ise çok minimum günler geçirdiler. Özellikle Bell geçen seneki maç başına 157 yard olan performansından çok uzak göründü. Tabi ki bunun içinde alınan tutma cezalarının da etkisi büyük çünkü Steelers sürekli 10 yarddan daha uzun denemeler yaptı. Bell eline ilk kez top değdiğinde ilk çeyreğin yarısı bitmişti. Yıldız oyuncu önümüzdeki hafta daha iyi olacaktır ve takım daha iyiye gidecektir diye düşünüyorum. Browns genelde uzun denemelerde Jabrill Peppers’ı ofansif line’ın 20-25 yard arkasına koyup Ben’i kısa rotalara pas atmaya zorladı. Bir de çeşitli zone blitz şemaları ile QB’nin peşine düşen Browns’a rağmen Ben bir tiplenen top sonucunda olan bir interception ile oynadı. Bu maçta yapılan hatalar tekrarlanmazsa önümüzdeki haftalar için iyi bir temel atıldı diyebilirim.

Cleveland tarafında ise çaylak QB Kizer güzel sinyaller verdi ve takımın geleceği için doğru seçim olduğunu gösterdi fakat bu kadar darbeye açık olması ve bazen topu elinde tutması gelecek için iyiye işaret değil. Onun dışında Greg Williams etkisi savunmada çok belirgindi. QB baskısı ve güzel zone blitz şemaları Steelers’ı zor durumda bıraktı. Belki Garrett’ın olması durumu çok daha zora sokacaktı Steelers’ı ama özel takımlar ve savunma maçı kurtardı. 7 sack vermesine rağmen ofansif line çok iyi performans gösterdi. Sack’lerin çoğu çaylak QB’nin topu elinden çıkarmamasından kaynaklandı ama bu takım özellikle Garrett’ın dönüşünden sonra beş, altı maç kazanmaya aday.

Haftanın AFC North’daki diğer maçında Ravens Bengals’ı deplasmanda 20-0 ile geçti. Maçın en göze çarpan istatistiği Andy Dalton gibi bir franchise QB’sinin dört interception ve bir fumble ile oynaması oldu. Her ne kadar Ravens defansı çok iyi performans gösterse de en büyük problemin Bengals’ın ofansif line’ı olduğu ortadaydı. Özellikle Andrew Whitworth ve Kevin Zeitler’ın gidişi hem koşu oyununu zayıflatmış, hem de pas korumasını sorunlu hale getirmişti. Ravens tarafında ise özellikle secondary’de Tony Jefferson ve Marlon Humphrey’in eklenmesi savunmayı sanki 2012 Ravens savunması yapmış gibi göründü. Bengals defansı genel olarak başarılı görünse de Ravens çok zorlamadan genelde koşarak maçı bitirdi. Zaten Flacco’nun sırt sakatlığı ile tüm sezon öncesi antremanlarını kaçırmasından sonra Flacco’dan 30-40 pas beklemek yanlış olurdu. Fakat Ravens ofansında Danny Woodhead’in sakatlığı arka alandan pas yakalama opsiyonunu zora sokacak gibi.

Steelers önümüzdeki hafta, ilk hafta Saints’i kendi evinde kolay geçen Minnesota Vikings’i Heinz Field’te konuk edecek. Steelers ve özellikle Ben Roethlisberger Heinz Field’ta çok üst düzey oynasa da, Vikings çok başarılı savunması ve Saints’i darmaduman eden hücumu ile gelecek. Ama savunmanın bu kadar başarılı olmasında en önemli rol koç Mike Zimmer’ın defansif oyun planlarında. Onun dışında DE Everson Griffen, safety Harrison Smith ve belki de NFL’in en iyi CB’si Xavier Rhodes da bu takımın yıldız isimleri. Hücum tarafında ise Adrian Peterson’ın ayrılmasından sonra çaylak Dalvin Cook, Saints’in göreceli zayıf savunmasına karşı gayet iyi koşarken, ikinci senesini oynayan Sam Bradford’ın WR’ler ile uyumu çok iyi göründü. Benim beklentim bu maçı Steelers’ın kazancağı yönünde çünkü Steelers hücumu Heinz Field’te apayrı bir takım gibi oynuyor ve de Bud Dupree’nin dönüşü Saints maçından sonra Vikings ofansif line’ına gerçek bir NFL defansı gösterebilir.

Diğer AFC North takımlarından Ravens ve Browns bu hafta Ravens deplasmanına gidecek. İlk haftalarını değerlendirdiğim takımların maçında Ravens’ın savunmasının, Browns hücumuna ilk haftaya göre çok daha zor zamanlar yaşatacağını düşünüyorum ama topun ofansif tarafında da kesinlikle Bengals’dan daha iyi bir savunma ile karşılaşacakları da belli. Muhtemelen 16-14 gibi bir skorla tamamlanır ve Ravens kazanır diye düşünüyorum.

Diğer AFC North takımı Bengals ise Perşembe akşamı evinde ilk haftanın bir başka sürpriz yenilgi alan takımı Houston Texans’a karşı oynayacak. Texans’ın QB konusunda hala soru işaretleri olsa da Ravens’dan daha kötü bir savunma olmayacağı orta da. Hücum tarafında ise tamamen belirsiz olan bu maçta hangi tarafın savunması daha fazla top çalarsa ya da karşı hücumu top kaybına zorlarsa o takım maçı alacaktır. Belki de geçen sene kolej şampiyonu Deshaun Watson deplasmanda Bengals’ı iki yenilgiye yollar ve biz de Marvin Lewis’in ne zaman kovulacağını konuşmaya başlarız.