Yedi aydır sabırsızlıkla beklediğimiz an geldi. 2017 sezonu Perşembe gecesini Cuma sabahına bağlayan gece oynanan New England Patriots – Kansa City Chiefs maçıyla başladı. Sezon başında doğal olarak bütün takımların hedefi Lombardi Kupası’nı kazanmak ama tüm takımlar arasından sadece biri bunu başarabilecek ve geri kalanlar belli nedenler yüzünden şampiyon olamayacak. Karşınızda 32 NFL takım için neden Super Bowl 52’yi kazanmayacakları için sebepler…

Yapacağım 32 tahminin 31’i tutacağı için şimdiden tahminlerimin başarılı olduğunu söyleyebilirim.

AFC Doğu

Buffalo Bills: Patriots ile aynı grupta oynamak her sene Bills sezonuna başlarken bir eksi olarak hanelerine yazılıyor. Sammy Watkins’in Rams’e takas edilmesiyle Tyrod Taylor en büyük hücum silahını kaybetti ve zaten zayıf noktaları olan hücum daha da zayıfladı.

Miami Dolphins: Yetenekli quarterback Ryan Tannehill sezon öncesi sakatlanmış ve sezonu kapamıştı. Onun görevini verdikleri 34 yaşındaki Jay Cutler ile Dolphins’in geçen seneki 10-6 rekorundan daha iyisini yapamayacağı ortada.

New England Patriots: Kolaya kaçıp “Super Bowl Hangover” denilebilirdi ama bu sene Edelman’ın oynayamayacak oluşu, Brady’nin yaşı ve yeni receiver’larıyla uyum sağlama süreci Patriots’ı altıncı şampiyonluklarından alı koyabilir. Ayrıca Chiefs maçında gördüğümüz üzere savunmanın durumu pek iç açıcı değil.

New York Jets: Jets ile Super Bowl arasındaki en büyük engel diğer takımların varlığı. Jets’in şampiyonluktan önce maç kazanmaya odaklanması lazım. Tek güçlü sayılabilecekleri bölge olan defensive line’larının kilit oyuncusu Sheldon Richardson’ı da Seattle’a gönderen Jets için dört galibiyet gerçekçi bir hedef olacaktır.

AFC Kuzey

Baltimore Ravens: Kağıt üzerinde Super Bowl’u kazanma şansı olan Ravens takımı sağlıklı kalmayı başaramadığı için her sene hedefinden uzakta bitiriyor. Bu sene de yine aynı filmi tekrar izlersek şaşırmayalım.

Cincinnati Bengals: Bengals geçen seneden önceki beş senede de playoff’a çıkmış ama hiçbirinde bir tek maç bile kazanamamıştı. Bu sezon offensive line’larında çok güç kaybetmelerine rağmen tekrar playoff’a çıksalar bile Super Bowl’dan önce playoff maçı kazanmaya odaklanmaları lazım.

Cleveland Browns: Browns bu sene draft’taki başarısıyla herkesin beğenisini topladı. Ancak ne yazık ki seçilen oyuncuların anında etki yaratması beklenemez, Browns’ın toparlanmak için en az bir veya iki sezona daha ihtiyacı var.

Pittsburgh Steelers: Steelers ligdeki en iyi hücuma sahip olabilir ama topun diğer tarafında aynı kaliteye sahip olduklarını söylemek imkansız. Tarihin sayısız defa gösterdiği üzere: “Savunma şampiyonluk kazandırır”

AFC Güney

Houston Texans: Son yıllarda yapılan takas ve draft’larla Houston’da her yönüyle kaliteli bir futbol takımı oluştu. Ancak Texans’ın tek sıkıntısı her sene olduuğu gibi bu sene de quarterback pozisyonunda. DeShaun Watson gelecek vadeden yetenekli bir oyuncu ama çaylak sezonunda Texans’a şampiyonluk kazandıracak seviyede değil.

Indianapolis Colts: Colts ligdeki en yetenekli quarterback’lerden birine sahip ama offensive line ve savunmanın ona hiç yardımcı olmadığını görmek zor değil. Luck’ın ilk maçları kaçıracağını da düşünürsek Colts’u Super Bowl’da görmeyeceğimize şimdiden emin olabiliriz.

Jacksonville Jaguars: Blake Bortles’a güvenildiği ve oynatıldığı sürece bu takım hiçbir yere gitmiyor. Super Bowl şampiyonluğu için averaj üstü bir quarterback mutlak gerekliliktir.

Tennessee Titans: Çoğu kişi Titans’ın bu sene patlama yapacağını düşünüyor, playoff maçı veya maçları oynamaları makul bir tahmin olabilir. Ancak Titans savunması bu durumdayken onları Super Bowl 52 şampiyonu olarak düşünmek zor.

AFC Batı

Denver Broncos: Broncos savunması 2015’te bize ortalama bir hücumla ne yapabileceklerini gösterdiler. Bu seneki sorun ise Paxton Lynch veya Trevor Siemian’ın ortalama bir hücumun ana ögesi olacak durumda gözükmemeleri.

Kansas City Chiefs: Chiefs her yönüyle bütün bir takım ama Andy Reid’in geleneksel oyun tarzının da içinde olduğu birçok sebep onları elit yapacak basamağı geçememelerine sebep oluyor.

Los Angeles Chargers: Geçen sene de gördüğümüz üzere Chargers, maçlarında son anlarda bir şekilde kaybetmenin bir yolunu buluyor. Rivers üst seviye bir quarterback, kariyerinde Super Bowl’a bir kez daha şansı olması için Chargers’ın ona yardımcı olması gerek.

Oakland Raiders: Ligdeki en zor gruplardan birinde oynamak Raiders’a sezon içinde oldukça darbe veriyor. Carr ve takımın geri kalanının yeteri kadar playoff tecrübesi olmaması Patriots, Steelers gibi takımlara karşı hazırlıksız yakalanmalarına da yol açabilir.

NFC Doğu

Dallas Cowboys: Fikstürü geçen seneye çok daha zor olacak olan Cowboys’un bir numaralı handikapı savunması. Geçen sene divisional turunda da gördüğümüz gibi savunma, hücumu geri çekip takımı Super Bowl’dan uzak tutabilir.

New York Giants: Giants her yönüyle iyi bir futbbol takımı. Ancak NFC onlar gibi çok fazla takımı barındırıyor. Giants’ın Packers, Seahawks, Cowboys, Buccaneers gibi iyi takımları sıra sıra geçmesi zor olacaktır.

Philadelphia Eagles: Carson Wentz önderliğindeki Eagles takımı gelişen ve tehlikeli olabilecek bir takım. Ancak bu sene o büyük adımı attıkları sene değil.

Washington Redskins: Off-season’da takımın kilit receiver’larını kaybeden Redskins bu sezon sonunda Kirk Cousins’i de kaybedeceğe benziyor. Böyle bir evreden geçen ve zor bir grupta oynayan bir takımın Super Bowl’u kazanması çok zor.

NFC Kuzey

Chicago Bears: Bears da bu sene yeniden yapılanan takımlardan bir tanesi. Mitch Trubisky ve Jordan Howard’ın gelecekleri çok parlak olsa da bu yıl Bears’in kazanan bir takım olacağı yıl değil.

Detroit Lions: Bu takım yakın zamanda Matthew Stafford’ın kontratını tarihi bir para karşılığında uzatmıştı. Ancak Stafford dışında takımda para harcamaya değer fazla oyuncu yok. Stafford yıldan yıla Lions’a playoff maçı oynatsa da yardım almadan Super Bowl kazanması çok zor.

Green Bay Packers: Green Bay savunmasının durumunu NFC şampiyonluk maçında 44 sayı yemelerinden anlayabilirsiniz. Aaron Rodgers kendi yeteneği ile takımı bir yere getirecek ama savunması öne çıkmaları gereken zamanlarda onu yüzüstü bırakacaktır.

Minnesotta Vikings: Vikings ligdeki belki de en iyi savunmaya sahip. Averaj üstü bir hücum oyunu oynadıklarında ne kadar tehlikeli olabileceklerini 2016 sezonunun ilk beş haftasını 5-0 bitirmelerinden anlayabiliriz. Ancak Bradford’ın istikrarsızlığı, Bridgewater’ın da sakatlıktan dönememesi Vikings’in quarterback sıkıntısını körüklüyor.

NFC Güney

Atlanta Falcons: Geçen sene Falcons’ın başarısının ana mimarlarından olan ofansif koordinatör Kyle Shanahan’in 49ers yolunu tutması hücumlarında bir çöküntüye sebep olabilir.

Carolina Panthers: 2015’te tarihi bir sezon geçiren Panthers, savunmalarının en önemli oyuncusu Josh Norman’ı takımda tutmayı başaramamıştı. Sakatlıklar ve hücumdaki aksaklıklar toparlanmış gibi gözükse de Panthers savunması onları geriye çekecektir.

New Orleans Saints: 2016’da maç başına 30 sayı yiyen Saints savunması bu sene daha farklı gözükmüyor. Drew Brees yaptığı işte ligdeki en iyilerinden biri ama görünüşe göre bir senesi daha savunması yüzünden boşa geçecek.

Tampa Bay Buccaneers: Titans için söylediklerim Buccaneers için de geçerli. Bu sene iki takım da büyük bir ilerleme kaydedecek ve büyük ihtimalle playoff oynayacaktır. Ancak Winston önderliğindeki genç takımın playoff tecrübesizliği onlara Packers, Seahawks gibi takımlara karşı zorluk çıkarabilir.

NFC Batı

Arizona Cardinals: 2015’te NFC şampiyonluk maçı oynamalarının üstünden sadece bir sezon geçmiş olsa da bu sürenin Fitzgerald ve Palmer’ın yaşlarındaki etkisi çok büyük olabilir. NFC’de wild card pozisyonları için çok aday var, Cardinals yıldızlarının bu yaşlarında bunun için savaşabileceklerini sanmıyorum.

Los Angeles Rams: İyi bir savunmaya sahip olsalar da, Jared Goff şu anki durumunda aradıkları quarterback değil. Sammy Watkins ile pas oyunlarını güçlendirseler bile hücumun bu durumu şampiyon olmak için yeterli değil.

San Francisco 49ers: Baktığımız zaman 49ers pek iyi bir takım değil. Şampiyon olmak için maç kazanmak ve onun için de iyi olmak gerekiyor. 49ers Kyle Shanahan’i koç kadrosuna alarak iyi bir hamle yaptı ama Shanahan’in bu kadroyla yapabilecekleri sınırlı.

Seattle Seahawks: Seattle savunması yıllar içinde sakatlıklar ve yaş ile geriledi. Sheldon Richardson eklentisiyle savunma durdurulamaz gözükse de, eski formlarında olup olmayacaklarını bilemiyoruz.

Yazının başında da belirttiğim gibi bu nedenlerin 31 tanesi doğru çıkacak ama bir takım bizleri şaşırtıp Minneapolis’te Super Bowl 52’yi kazanıp, Lombardi Kupası’nı kaldıracak. Her takımın kazanması ve kaybetmesi için sebepler var, sezon içinde hangi takımın diğerlerine üstünlük kuracağını ve sonunda mutlu sona ulaşacağını hep birlikte göreceğiz.