Yedinci haftanın değerlendirmesine başlamadan önce geçen haftadan kalan dramanın devamını yazayım. Ondan sonra hızlıca AFC Kuzey takımlarını değerlendirip önümüzdeki hafta hakkındaki görüşlerimi paylaşayım. Şimdi bildiğiniz üzere geçen haftaki Chiefs maçından sonra Martavis Bryant’ın takasını istediği haberleri ortaya çıkmıştı. Hafta içi Martavis bu haberleri yalanladı hatta şaka ile karışık “Beni NBA takımı Golden State Warriors takımı takas etmek istiyor” diye dalga geçti. Hatta ve hatta Steelers’ın CEO’su Art Rooney II’de çıkıp biz Bryant’ı takas etmeyi düşünmüyoruz dedi. Pazar sabahı ESPN’den Jeremy Fowler “Bugün Bryant’ın günü olabilir, kesinlikle aktif bir gün olacak” şeklinde haberler yaptı ama Bryant, çaylak WR JuJu Smith-Schuster’dan daha fazla snap oynasa da hiçbir şey üretemedi ve maçı çok düşük istatistiklerle bitirdi. Bunun üzerine akşam birinin sosyal medya hesabına “Juju’nun kalitesi benim yakınımda bile değil. Sadece ona verileni alıyor. Bana, benim olanı verin.’”şeklinde yorum yapan Bryant, Pazartesi günü de hastalığını bahane ederek katılımı zorunlu olan takım toplantısına katılmadı.

Şimdi Bryant’ı Steelers takas edecek mi? Bence hayır. Bunun birinci sebebi Super Bowl yolunda bu şekilde tehdit olan bir oyuncuyu savunmaların göstereceği saygı için de olsa takımda tutarsın. İkincisi ise Bryant’ı versen bile karşılığında bana göre en az üçüncü tur draft hakkı almalısın. Daha aşağısına Bryant’ı vermek diğer takımların ekmeğine yağ sürer. Bir de tabi ki AFC’den bir takıma verip kendi önüne Super Bowl yolunda köstek koymak istemezsin. Zaten takas hakkı 31 Ekim günü sona erecek, o noktaya kadar her türlü pisliği bekliyorum Bryant’tan ama inşallah soyunma odasının daha fazla canını sıkmadan söner geçer. Bir de Bryant ne bekliyor onu da anlamıyorum. Antonio Brown’ın olduğu takımda sen QB’nin ilk opsiyonu olmayı mı bekliyorsun? Bir sene takımı bıraktığın zamanda seni kesmediler, geri geldin sana ilk 11’de forma verdiler. Bu şekilde mi ödüyorsun borcunu? Umuyorum ki bir an evvel aklı başına gelir ve Super Bowl yolunda takıma destek olmaya başlar. Ayrıca varsa problemin Ben’e söyle, ofansif koordinatöre söyle ya da Tomlin’e söyle. Neden sosyal medya kullanırsın ki? Yegane tavsiyem Bryant’a efsane koç Chuck Noll’dan gelsin. “Medyayı sallamayın, okumayın. Medyaya mantar gibi davranın. Karanlıkta tutun, bir sürü gereksiz şeyle besleyin.”

Yedinci haftaya dönersek, Steelers Heinz Field’te Bengals’ı 29-14 mağlup etti. Maça iki takımda hızlı başladı ve karşılıklı ikişer TD ile skor 14-14’e geldi. Bu vakte kadar Ben, Bell ve Brown gayet başarılı şekilde hücumu götürürken, Bengals tarafında ise Andy Dalton’ın pasları ve özellikle Joe Mixon ile buldukları koşu oyunları ile Steelers savunmasına zor anlar yaşatıyordu. Daha sonra Steelers 20 yardın içinden yaptığı hücumda Vance McDonald topu gol alanında düşürdü ve alan golü ile skor 17-14’e geldi. Bu noktadan sonra Steelers savunması Bengals hücumunu tamamen sahadan sildi ve Boswell’in bulduğu toplamda beş alan golü ile kazanmayı bildi. Steelers yine Chiefs maçındaki reçeteden ilerleyerek Bell’i koşturmaya devam ettirdi. Bell, 35 seferde 134 yard koştu ve buna üç seferde 58 yard pas istatistiği de ekleyerek galibiyette büyük pay oynadı. Bir de Dre Kirkpatrick’e yaptığı stiff-arm ile adamı da rezil eden Bell stil puanlarında da tavan yaptı. Roethlisberger sadece 24 kere pas denerken bunların 14’ünde başarılı olup 224 yard ve iki TD pası ile oynadı. Antonio Brown bu 24 denemenin 10 tanesinin hedefi olurken sadece dördünde başarılı oldu ve maçı 65 yard ve bir TD ile bitirdi. Çaylak WR JuJu Smith-Schuster’da bu sezon üçüncü TD pasını yakalayarak 21 yaş altında üç TD yakalayan ilk oyuncu oldu.

Hücum hattında özellikle iç oyuncular muhteşeme yakın performans ortaya koyarken, özellikle sağ guard David Decastro ligdeki en iyi hareket halinde bloklayan guard olduğunu herkese gösterdi. Sol tackle’da pas durumlarında Alejandro Villanueva, çaylak pass rusher Carl Lawson’a pek çok pozisyonda yenildi. Sağ tackle da ise Marcus Gilbert yerine oynayan Chris Hubbard Carlos Dunlap’in baskılarını durduramadı. Ama Ben topu hızlı çıkararak ya da kısa paslarla bu baskıdan kurtuldu. Özellikle bir parantez de Steelers’ın fullback’i Roosevelt Nix için açmak istiyorum. Artık ligde pek kalmasalar da özellikle Steelers’ın koşu şemalarında Bell’in yollarını açan Nix bu sezonki performansı ile Bell’in muhteşem koşu rakamlarında önemli bir pay sahibi ve de Pro Bowl’u hakediyor.Bengals tarafında ise Bell’in koşularını savunmada zayıf kalan defansif çizgi ve iç linebackerlar vasat performansta kaldılar. Yine burada bir parantez’de Bengals linebacker’ı Vontaze Burfict için açmak istiyorum. Yıllarca Steelers, Ravens ile ağır bir rekabet içindeydi. Gerçekten iki takımda birbirinden nefret ediyordu. Ray Lewis’ler, Ed Reed’ler, Troy Polamalu’lar hepsi bu rekabetin içindeydi ama karşılıklı saygı vardı. Her maçın başında para atışına çıkılınca el sıkışılır başarı dilenir, maç bitince de tekrar görüşmek üzere diye ayrılınırdı. Burfict ise para atışına çıkıp rakibinin elini sıkmayan bir adam. Bir de maç içinde Roosie Nix bunu blokladıktan sonra kaskına tekme atan adam. Yetenekli olabilirsin, takım kaptanı olabilirsin ama bunları yapamazsın. Bengals’ın sahibinin ya da koçlarının bu adama bir ayar çekmesi lazım yoksa NFL’in ve Bengals’ın canı yanacaktır.

Steelers savunma tarafında ise maça yavaş başladı. İlk yarı içinde koşuyu durduramadılar, AJ Green ilk çeyrekte üç kere 41 yard pas yakaladı. Tabi Bengals ofansif çizgisinin de bloklardaki başarısını göz ardı edemeyiz. Ancak ikinci TD’dan sonra Steelers savunması gerekli ayarlamaları yaptı ve Bengals ofansına top göstermedi. Stephon Tuitt’in eksikliğine rağmen onun yerine oynayan Tyson Alualu ve defans kaptanı Cam Heyward performansları ile pakedi Andy Dalton’ın kucağına doğru ittirdiler. Bud Dupree ve T.J. Watt ise ikinci yarıda buldukları sackler ve QB baskıları ile Andy Dalton’ı zor atışlara zorladı. Bu baskı sonucunda Andy Dalton, bir pozisyonda pası AJ Green’in arkasına attı ve Joe Haden inanılmaz bir şekilde topu AJ Green’in sırtına sıkıştırarak topu intercept etti. Başka bir pozisyonda da TE Tyler Kroft’a atılan pasta Sean Davis topu tipledi ve William Gay topu intercept etti. Savunma ikinci devre de Bengals’ın sadece 19 yard hücum yapmasına izin verdi. Bir de dördüncü çeyrekte bir dördüncü hakta Bengals punta karşı agresif davrandı ve Darius Heyward-Bey’in olduğu tarafa savunma oyuncusu koymadı. Bunun sonucunda son anda oyunu değiştiren özel takımlar kaptanı Robert Golden, long snapper’dan aldığı snap ile DHB’i topla buluşturdu ve bu hücum 43 yard gitti. Bu istatistiği ile Golden ikinci yarıda Bengals’dan daha çok yard almış oldu.

Genel olarak Steelers maçın büyük bölümünde düzgün oynasa da can sıkıcı birkaç durum söz konusu. Bunlarda 20 yard içinde hücumda takımın zorlanması ve kısa üçüncü haklarda birinci hak kazanılamaması. Tabi ki Bengals savunmasının da payını vermek lazım ama bazı durumlarda özellikle kısa hücumlarda oyun seçimleri pek akıl alır gibi değil. Todd Haley’nin ve Ben’in biraz daha üzerine oturup düşünmesi gerekiyor. Bu takım değil miydi son iki senedir en çok TD sonrası iki puana giden. Şu an alan golleri ile maç kazanabiliyoruz ama playoff zamanı bu şansları bulamayabiliriz. Bu maçtan sonra 5-2 ile AFC’nin tepesine gelen Steelers bu galibiyet yüzdesini koruduğu takdirde Super Bowl yolunun Heinz Field’ten geçmemesi için bir sebep göremiyorum çünkü lig geneli ofans-defans anlamında en dengeli takım Steelers gibi duruyor.

Grubun ikinci sıradaki takımı Ravens ise deplasmanda Vikings ile karşı karşıya geldi ve Vikings bu maçtan 24-16 skoruyla galip ayrıldı. Maçta Flacco’nun son dakikalarda attığı TD dışında toplamda 11 alan golü atılırken, Case Keenum ve Joe Flacco sıkıcılık konusunda birbirleriyle yarıştı. Vikings iyi kötü topu ilerletse de Baltimore hücumu gerçekten çok karaktersiz ve kötü bir oyun ortaya koyuyor. Önceki yıllardan farklı olarak artık Baltimore taraftarları arasında bile acaba Flacco’dan sonrası için plan yapmaya başlamalıyız sesleri yükselmeye başladı. Savunma tarafında ne kadar iyi olsalarda hücum savunmaya dinlenecek zaman bırakmıyor ve bunun sonucunda yorulan savunma yeterli randımanı veremiyor. Gerçekten maçta istatistiksel olarak anlatılcak hiçbir şey yoktu. Maç sekiz punt, 11 alan golü ile noktalandı.

Browns’ın Titans ile kendi evinde oynadığı maç ise Vikings-Ravens maçından daha da beterdi. Normal süresi üçer alan golü ile 9-9 biten maçı uzatma da Titans 12-9 kazandı. Maça çaylak QB Deshone Kizer ile başlayan Browns, yine iki interceptionlık performansın ardından Kizer’ı banka çekti ve onun yerine bu sefer ikinci sene oyuncusu Cody Kessler’ı aldı. Kessler bir şeyler yapmaya çalışsa da özellikle sol tackle Joe Thomas’ın sezonu kapatan sakatlığından sonra pek birşey üretemedi. Bu sezon galibiyetle tanışamayan Browns için tek iftihar edilecek şey ise Browns defansı oldu. Gerek koşu ve gerekse de pasa karşı başarılı oynayan savunma Titans’a TD şansı vermedi ve Mariota’yı genelde baskı altında tuttu.

Önümüzdeki hafta Steelers, Pazar’ı Pazartesine bağlayan gece 3.30’da başlayacak maçta Detroit Lions ile karşı karşıya gelecek. Bye haftasından dönen Lions’ın Steelers’a karşı ekstra hazırlık yapma şansı oldu. Deplasmanda bye haftasından önce Saints’e 52-34 kaybeden Lions, Matthew Stafford önderliğinde evinde Steelers’ı devirmeye çalışacak. Matt Stafford genelde geriden gelmenin kralı olarak bilinse de bu maçta Steelers savunmasına karşı nasıl performans göstereceği soru işareti. Özellikle yıldız WR’ı Golden Tate ve çaylak Kenny Golladay’in yokluğunda hangi pas opsiyonlarını değerlendirecekleri de merak konusu. Savunma tarafında ise Haloti Ngata’nın sezonu kapatmasından sonra Steelers’ın koşu oyununu durdurması büyük bir engel olacaktır. Fakat çaylak ILB Jarrad Davis yine iyi performanslarını ortaya koymaya devam ederse Lions’ın Steelers’ı zorlama şansı var. Bir de secondary’de sorunları olan Lions’ın iyi CB’i Darius Slay’in Antonio Brown ile eşleşmesi de izlemeye değer olacaktır. Tahminim yüksek skorlu bir maç olacağı ve Steelers’ın 42-34 kazanacağı yönünde.

AFC Kuzeyin ikinci sıradaki takımı Ravens ise Perşembe akşamı deplasmanda Miami Dolphins’e konuk olacak. Sakatlıklardan muzdarip Ravens hücumunun kuvvetli Dolphins savunmasına karşı ne yapacağı büyük muamma. Özellikle Kiko Alonso, Ndamakung Suh ve Cameron Wake gibi yıldızları barındıran savunmanın Ravens koşu ve pas hücumuna pek şans tanımayacaktır. Diğer tarafta ise Jay Cutler’ın sakatlığından sonra tekrar forma şansı bulan Matt Moore’un takımın sezondaki başarısı için daha iyi olabilir. Landry ve Stills’in, Moore’un öncelikleri hedef olacakları belirli olmasına rağmen DeVante Parker’ın sakatlığı hücumda sorun yaratabilir. Bu maçı da Dolphins’in 24-16 kazanacağını düşünüyorum. Yine çok TD beklemeyin bence. Bol bol alan golü izleyeceğiz.

Üçüncü sırada yer alan Bengals ise bu hafta ligin moral aşılama takımı Indianapolis Colts ile kendi evinde karşı karşıya gelecek. Savunma da çaylak serbest safety Malik Hooker’ın sezonu kapamasından sonra zaten problemli olan secondary’nin çökmesi pek kimseyi şaşırtmaz. Ön yedili de birşeyler yapmaya çalışsalarda çok başarı elde edemeyen Colts savunmada QB’ye baskı kurma konusunda büyük sorunlar yaşıyor. Geçtiğimiz hafta Blake Bortles bile Tom Brady gibi gözüktü. Tamam biraz abarttım ama Andy Dalton kadar vardı. Hücum tarafında ise Jacoby Brissett elinden geleni yapsa da bazen topu fazla elinde tutması sorunlar çıkarıyor. WR bölgesinde T.Y Hilton kendi eşleşmelerini kazandığını iddia edip hücum hattını suçlasa da takımın ofansif olarak pek çok bölgede sıkıntıları mevcut. Bengals’in kendi evinde iyi bir skor gecesi yaşayacağını düşünüyorum. Skor tahminim 42-10.

Son olarak ise Browns kendi evinde Minnesota Vikings’i konuk edecek. Daha kimin QB oynayacağı belli olmasa da benim tahminim Cody Kessler olacağı yönünde. Ama bu kadar sert ve disiplinli bir Vikings savunmasına karşı Browns hücumundan birşeyler beklemek bence çok yanlış olur. Hücum tarafında Case Keenum ile birşeyler yapmaya çalışsa da hala tam verim alamayan Vikings takımı özellikle savunmanın iyi oyunu sonrası bulduğu iyi hücum pozisyonları ile skorlar üretebilir. Gregg Williams bazen tecrübesiz QB’lere baskı kurmak için savunmada saçma sapan açıklar verebiliyor. Eğer OC Pat Shurmur bu açıkları değerlendirebilirse Vikings için rahat bir galibiyet olabilir. Ayrıca Stefon Diggs’in dönüşü hücumda Thielen, Rudolph dışında yeni pas opsiyonları yaratacağından Browns’ın işi iyice zorlaşabilir. Tahminim Vikings’in 21-0 kazanacağı yönünde.

Son olarakta geçen haftaki tahminlerimin üzerinden geçeyim. Steelers, Bengals maçını 23-17 Steelers kazanır demişim ama beklediğimden daha rahat kazandılar ama yine 20 yard içinde skor zorlukları oldu tahmin ettiğim gibi. Ravens Vikings maçını 23-13 Vikings kazanır demişim. Bu baya yakın bir tahmin olmuş. En çok yanıldığım maç ise skor olarak Titans, Browns maçı oldu. Bu maçı 30-14 Titans alır demiştim fakat uzatmada zar zor 12-9 ile Titans kazandı. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…