NFL’de çok heyecanlı bir dördüncü haftayı geride bıraktık. Bu hafta hiçbir takımın bay haftası değildi ve Chiefs rekorunu 4-0’a çıkararak tek namağlup olarak kaldı. Geçen hafta gibi bu hafta da beklenmedik sonuçlarla karşılaştık. Rams’in Cowboys’u deplasmanda yenmesinden Bills’in son NFC şampiyonu Falcons’u devirmesine kadar çeşitli olayları barındıran bu haftada, Chiefs etkili oyununu sürdürdü. Houston Texans ise en büyük division rakipleri Titans’ı 57-14 yendi ve Patriots da hala savunmasını toparlayamadı. Beşinci haftaya girerken ligin durumu:

1- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 4-0)

Chiefs’i birinci sıraya koymak pek zor olmadı. İlk dört haftayı namağlup bitiren ve hakkında olumsuz yorum yapamadığım tek takım Andy Reid’in Chiefs takımı. Alex Smith beklenmedik üzere üst seviye bir oyun oynuyor ve çaylak Kareem Hunt hiç yoktan çıkıp 502 koşu ve 167 receiving olmak üzere toplam 679 yard ve toplam altı touchdown yapmış durumda. Kendisi şu ana kadar efsanevi bir kariyer başlangıcına imza attı. Savunmada ilk maçta Pro Bowler Eric Berry’i kaybetseler de halen ligin en iyi savunmalardan biri konumundalar.

2- Detroit Lions (NFC Kuzey, 3-1)

Detroit’in şu an için tek yenilgisi son saniyede kaybettikleri Atlanta maçı. Stafford sezon öncesi imzaladığı kontratın hakkını veriyor ve Lions’ı sırtlıyor. Running back Ameer Abdullah da böyle oynamaya devam ederse, güçlü bir koşu oyununu da cephaneliklerinde bulundururlar. Dördüncü haftada division’larının güçlü takımı Vikings’i devirdiler ve erkenden NFC Kuzey liderlik yarışında önemli bir maçı başarıyla geçtiler.

3- Buffalo Bills (AFC Doğu, 3-1)

Buffalo Bills kimsenin beklemediği üzere sezona bomba gibi başladı. Maç başına 13 sayıya izin veren savunma ligin en iyileri arasında. Sammy Watkins’in ayrılığı sonrası quarterback Tyrod Taylor’ın performansının düşeceği düşünülse de Taylor bizleri yanılttı ve ilk dört hafta güzel bir oyun ortaya koydu. Geçen sene Green Bay’deki performansı ile hatırladığımız Micah Hyde da son maçta iki interception yaptı ve Falcons galibiyetinde kilit rol oynadı.

4- Atlanta Falcons (NFC Güney, 3-1)

Falcons, beşinci haftaya 3-1 giriyor ama aldığı üç galibiyetten ikisi zar zor kazanılan Bears maçı ve bence yanlış olan bir kararla son anda kazanılan Lions maçlarını kapsıyor. Matt Ryan yaptığı top kayıpları dışında MVP formunu devam ettiriyor ve Julio Jones, Mohammed Sanu gibi son maçta sakatlanan isimlerin durumları ciddi değilse takımını taşımaya da devam edecektir. Ancak Falcons’ın bu sene ön plana çıkan tarafı savunması oldu, geçen sezon bir engel olarak duran savunma, bu sene bu takıma maç kazandıracaktır. Falcons şu an ligin en iyi takımlarından biri ama Bills gibi güçlü bir savunmaya sahip bir takıma karşı zorlanabileceklerini gördük.

5- Denver Broncos (AFC Batı, 3-1)

Broncos, quarterback arayışını sene başında çözdü ve Trevor Siemian ile yoluna devam etmeyi karar verdi. Son karşılaşmada maça iyi başladılar ve oyunun ilerleyen bölümlerinde Derek Carr’ın sakatlanması ile ipleri tamamen eline alan Broncos division rakibi Raiders’a karşı çok değerli bir galibiyet aldı. Broncos savunması yine ön plana çıktı, Raiders’in yedek quarterback’i EJ Manuel fena değildi ama fena değil Denver’a karşı yeterli olmaz.

6- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 3-1)

Eagles bu sene çok gelişti ve şimdilik tek mağlubiyetleri ligin en iyi takım olan Chiefs’e karşı. Geçen seneki zayıf noktaları olan koşu oyununu toparladılar. Chiefs’e karşı alınan mağlubiyette koşu şansı bulamayan Eagles, Blount’ın son iki maçta etkili oyunuyla rakiplere yerde büyük sıkıntılar verdi. Carson Wentz makul bir çaylak sezonundan sonra bu sezon üst düzey oynuyor ve rakip savunmalara zor anlar yaşatıyor. Chargers engelini atlatan Eagles yükselen ivmeleriyle NFC Doğu’daki şu an için en büyük şampiyonluk adayı.

7- Los Angeles Rams (NFC Batı, 3-1)

Son yazımda Rams bizleri şaşırtabilir demiştim ama bunun benim Cowboys takımıma karşı olması hoş olmadı. Sean McVay’ın önderliğindeki hücum geçen seneye göre çok büyük ilerleme kat etti. Jared Goff sonunda birinci sıradan seçilmiş bir quarterback gibi oynamaya başladı ve Todd Gurley dört maçta da savunmalara zor anlar yaşattı. Cowboys maçının ilk yarısında tekrar geçen seneki kötü oyunun sinyalleri verildiyse de devre arasında ne olduysa ikinci yarıya Rams savunma olarak çok daha iyi çıktı…

8- Pittsburg Steelers (AFC Kuzey, 3-1)

Chicago Bears’e yenildikten sonra AFC Kuzey’deki en büyük rakipleri Ravens’ı Baltimore’da yenmek, Steelers için çok önemliydi. Pas oyununda beklentiyi karşılayamayan receiver’lar, Le’Veon Bell’in maçta 39 kere topla buluşarak toplam 186 yard kat etmesi sebebiyle çok göze çarpmadı. Bell’in geçen seneki formuna kavuşması Steelers’i tekrar ligin güçlü takımları arasına sokuyor, diğer AFC Kuzey takımlarının kötü performansı Steelers’i rahatlatsa da hataya çok müsait bir takım halindeler ki bunu önceki hafta Bears’e karşı gördük.

9- Houston Texans (AFC Güney, 2-2)

İlk hafta, kariyerinde touchdown pası veremeyen Tom Savage’i başlatarak çok büyük bir hata yapan Texans, sonrasında çaylak quarterback Deshaun Watson’ı oynatarak bu hatalarını düzeltti. Watson oynadığı üç maçta şaşırtıcı derecede iyi oynayarak Texans’a mesaj verircesine kendini gösterdi. Titans’a karşı 57 sayı atan takım, artık üst seviye savunmasının yanında müthiş bir hücuma da sahip gibi görünüyor.

10- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 3-1)

Bu haftaki perşembe akşamı maçında, Steelers ve Falcons’a karşı iyi görünen Bears’e sahayı dar ettiler. Aaron Rodgers takımı neredeyse tek başına sırtlıyor olsa da bu takım yine üst düzey oynamaya devam ediyor. Sezona iyi başladılar ama önümüzdeki iki hafta Dallas ve Minnesota deplasmanlarına gidecekler. Eğer bu maçlardan sonra da Green Bay için hala üst düzey diyebilirsek NFC Kuzey’de şansları devam eder.

11- Carolina Panthers (NFC Güney, 3-1)

Saints maçında yine 6-10 formunda gözüken takım, Patriots’a karşı adeta küllerinden doğup son şampiyonu Foxborough’da yendi. Cam Newton son maçta toplam 350 yard ve dört touchdown’a imza attı, ayrıca kariyerindeki toplam koşu touchdown sayısını 50’ye çıkarttı. Cam’in etkili oyunu devam ederse bir sene başarıdan uzak kaldıktan sonra Panthers tekrar şampiyonluk için oynayabilir.

12- Seattle Seahawks (NFC Batı, 2-2)

Şahsen, Seattle’ın Green Bay ve Tennessee karşısındaki oyunundan sonra, Indianapolis’e karşı alınan galibiyetten çok şey çıkarabileceğimizi düşünmüyorum. Offensive line, Russell Wilson’ı korumak için yeterli değil, ilk haftada gördüğümüz gibi Mike Daniels gibi bir oyuncu onları darmadağın edebilir. Savunma bizlere hala 2013’teki gibi oynayabileceklerinin sinyallerini veriyor ama Rams’in oyunlarında seviye atlatmış olması Seattle’i playoff dışına itebilir.

13- New England Patriots (AFC Doğu, 2-2)

Sene başında tahminen kimse Patriots’ın yapılan herhangi bir sıralamada 13. sıraya düşeceğini düşünmezdi. Tom Brady bu yaşında hala tam gaz işini yapmaya devam ediyor ama savunma çok kötü oynuyor. Bu hafta da geçen hafta olduğu gibi, Patriots son çeyrek drive’larında sayı buldu ama bu sefer Panthers’in son saniye field goal’unu engellemeye yetmedi. Patriots savunmayı düzene oturtabilirse bariz bir Super Bowl adayı ama bu performansı sürdürürlerse Bills’in da formunu göz önünde bulundurduğumuzda AFC Doğu liderliği her seneki kadar kolay olmayabilir.

14- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 2-2)

Cowboys’u buraya koymak benim için çok zor oldu ama ilk dört haftada oynadıkları oyun önlerindeki takımların hiçbirinden kesinlikle daha iyi değil. Ezekiel Elliott’ın altı maçlık men cezasının olmayacağına sevinmiştik ama Zeke, geçen seneki formunu çok aratıyor. Dez Bryant da sezona çok kötü başladı. Ancak Cowboys’un yine en büyük sıkıntısı savunma. Demarcus Lawrence 7,5 sack ile ligin zirvesinde yer alsa da onun oyunu genel olarak takıma yansımıyor. İlk dört haftada savunma yol geçen hanına döndü; Todd Gurley ve Rams hücumu özellikle ikinci yarı Cowboys savunmasıyla adeta dalga geçerek üst üste sayı buldu.

15- Washington Redskins (NFC Doğu, 2-2)

Washington’ın 2-2 rekoru oynadıkları oyunu ifade etmiyor. İlk dört haftayı da çok iyi takımlara karşı oynayan Redskins her maç oynadığı oyunun daha çok üstüne koyarak devam etti. Pazartesi akşamki Chiefs maçında da çok iyi mücadele ettiler ama savunmada yaşanan sakatlıklar onları kötü etkiledi. Josh Norman’ın durumu onları önümüzdeki haftalarda illa ki etkileyecektir ama Redskins ilk dört haftada kesinlikle beklenenden iyi görünüyordu.

16- Oakland Raiders (AFC Batı, 2-2)

Derek Carr’ın sakatlanmasıyla, zaten iyi başlanmayan bir sezon daha da kötüye gidebilir. Raiders, Carr’ı iki ila altı hafta için kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Carr’ın altı hafta oynamadığını düşünürsek dönünce, Patriots, Broncos, Chiefs, Cowboys ve Eagles gibi takımlarla karşılaşacak, Chiefs de tam gaz müthiş performanslarını sürdürüyor; Raiders için uzun bir yıl olabilir.

17- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 2-2)

Vikings savunması ligin en iyilerinden biri, bunu her maç tekrar görüyoruz. Ancak hücumda yaşanan sakatlıklar onları aşağı çekiyor. Bu hafta da çaylak running back Dalvin Cook’u kaybeden Vikings’in hücumu gittikçe kötüye gidiyor ve onları başarıdan uzak tutacağa benziyor.

18- New Orleans Saints (NFC Güney, 2-2)

Drew Brees’i ve Saints’i her zaman severim… Her sene başarılı olma potansiyelleri var. Ancak Dolphins’e karşı alınan 20-0’lık galibiyet etkileyici gözükse de, yendikleri takım önceki hafta Jets’e karşı 59 dakika boyunca sayı atamayan Dolphins idi. Son maçın o kadar etkileyici olduğunu düşünmesem bile savunmanın son iki maçtaki performansı kayda değerdi. Brees de her zamanki gibi oynamaya devam ederse önümüzdeki haftalarda galibiyet serilerine devam edebilirler.

19- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 2-1)

Bucs sene başında ben dahil birçok kişi tarafından patlama yapacak bir takım olarak görülüyordu. Ancak ilk üç haftada oynadıkları tek ortalama üstü takım olan Vikings’e karşı oynadıkları oyunu düşününce bu planı bir sene daha ertelemek mantıksız olmayabilir. Doug Martin’in bu hafta takıma dahil oluşu hücumu bir üst seviyeye çıkarabilir ama ilk üç maçlarında sadece bir sack’lerinin oluşu oku savunmaya yöneltiyor.

20- Tennessee Titans (AFC Güney, 2-2)

Texans karşısındaki yenilgiyi Mariota’nın sakatlığına bağlamak bir seçenek olarak görülebilir ama o oyundayken de Titans’ın durumu çok iyi değildi. Oyunun her iki tarafında da domine edilen Titans şu an için en iyi takımlar arasında kesinlikle değil ve Mariota’nın sakatlığının ciddiyeti önümüzdeki maçlarda onları çok geriye çekebilir.

21- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 1-3)

İlk iki haftadaki iki rezil yenilgiden sonra hücum koçu değişikliğine giden Bengals, sonraki iki haftada bambaşka bir tablo çizdi. Green Bay’a karşı uzatmada kaybeden ve Browns’u dağıtan takım iyi bir ivme yakaladı ve bu hafta çok formda olan Bills’e karşı da bu ivmeyi devam ettirmek isteyeceklerdir. Bu seneki fikstürleri onlara görece kolay bir AFC konferansında wildcard bileti kazandırabilirler. Bengals sene içinde evinde Colts, Browns ve Bears ile oynayacak ve bu oyunu baz aldığımız zaman çok zor geçeceklerini düşünmüyorum.

22- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 2-2)

Jaguars ligin en tutarsız takımı olabilir. İlk hafta AFC Güney’in güçlü ekibi Texans’ı devirdikten ve Ravens’a Londra’da sahayı dar ettikten sonra, Jets’e yenilmelerini eminim neredeyse kimse beklemiyordu. Şimdi Steelers’a karşı toparlanıp artık iyi bir takım olduklarını insanlara göstermeleri gerekiyor. Ben Jags’in bu seneki performansını beğeniyorum, gelecekleri parlak olabilir.

23- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 2-2)

Ravens ilk iki hafta üst düzey futbol oynadı ama hızlı başlangıçları Jaguars’a karşı 44 sayı yiyerek son buldu. Son iki maçta Joe Flacco’nun kötü oyununun da etkisiyle yenebilecekleri maçları kaybettiler. Steelers bu tempoda devam edecek gibi duruyor, AFC Kuzey şampiyonluğu bu sene de rafa kalkıcağa benziyor.

24- Arizona Cardinals (NFC Batı, 2-2)

Arizona kağıt üzerinde iyi gibi gözükse de Cowboys maçının ilk yarısı dışındaki performansları çok kötüydü. David Johnson’ın da sakatlanması kötü gidişe yardımcı oldu ama takımın koşu dışındaki alanlarda da büyük sıkıntıları var. Carson Palmer’ın yaşlandığı ve eski formunda oynayamadığı ortada, Larry Fitzgerald ve şimdilik iyi görünen savunma bu takımı bir yere kadar götürebilir. Yeniden yapılanan bir 49ers takımını uzatmada yenen Cardinals, önümüzdeki haftalardaki Bucs ve Rams maçlarında çok zorlanacak.

25- Chicago Bears (NFC Kuzey, 1-3)

Yakın bir şekilde kaybettikleri Atlanta maçından sonra Pittsburgh karşısında da iyi oynayan Bears, ilk galibiyetleri ile tanıştı. Ama oynadıkları diğer maçlarda sergiledikleri utanç verici performanslar onları galibiyetten uzak tuttu. Mike Glennon’ın kötü performansı sonucunda, yedekte beklettikleri ikinci sıra draft seçimi Mitch Trubisky haftaya maça başlayacak. Geçen sezon, Dak Prescott ve Carson Wentz ile çaylak quarterback’lerin oynayabildiğini gördük. Ancak senaryosu Trubisky’e daha çok benzeyen Jaredd Goff’un çaylak sezonu performansını da hatırlatmak isterim.

26- New York Jets (AFC Doğu, 2-2)

NFL’in ilk dört haftadaki belki de en şaşırtıcı durumu, Jets’in iki galibiyet alışı oldu. Bunlar kötü bir Dolphins ve istikrarsız bir Jaguars takımına karşı olsa da Jets’in bu kadro ve koçlarıyla galibiyet alması her şekilde takdir edilmesi gereken bir durum. Jaguars, Jets’e karşı, Josh McCown’un geriye attığı bir pası kurtarıp 81 yardlık touchdown yaptığında “yine başlıyoruz” dedik ama Jets maçın sonunda galibiyeti aldı.

27- New York Giants (NFC Doğu, 0-4)

Ligin en büyük hayal kırıklığı olan Giants 0-4 rekoru ile NFC Doğu’nun dibine çöktü ve önümüzdeki üç hafta içinde Broncos ve Seahawks ile oynayacakları için yakın zamanda çıkacağa da benzemiyor. Son iki maçtır yakın giden maçları son saniye field goal’leri ile kaybediyorlar, ama zaten sahada oynadıkları oyunlar galibiyeti hak eden oyunlar değil.

28- Indianapolis Colts (AFC Güney, 1-3)

Andrew Luck, ligdeki en yetenekli quarterback’lerden bir tanesi. O oynamadığı zaman Colts’u izlerseniz bunu çok daha iyi anlayabilirsiniz. Jacoby Brissett elinden geleni yapsa da elindeki silahları ve tecrübesi sınırlı. Önceki hafta Browns’u yenerek sıfır galibiyet grubundan kendini sıyıran Colts’un Andrew Luck gelene kadar daha çok maç kazanması pek muhtemel değil.

29- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 0-4)

Chargers, Phillip Rivers’ın kariyerinin bir senesini daha harcayacağa benziyor. Sene başında süpriz playoff takımı olarak gösterildiler ama sezonun ilk çeyreği sonunda galibiyetleri yok. 2015 sezonuna 1-5 başlayıp 11-5 bitiren Kansas City Chiefs’i hatırlayan Chargers taraftarları hala ümitlerini yitirmemiş olabilir ama 30.000 kişilik bir futbol sahasında oynayan, quarterback dışında yeteneği sınırlı olan bu takımın ümit verdiği söylenemez.

30- San Francisco 49ers (NFC Batı, 0-4)

İlk dört haftayı galibiyetsiz kapatan dört takımdan biri olan 49ers, kaybettiği maçlarda mücadele ediyor ama yakın giden maçların sonunu getiremiyor. İkinci hafta’da Seahawks, üçüncü haftada Rams ve bu hafta da Cardinals’a üç sayı veya altında kaybetti ve ne kadar yaklaşsa da Eylül ayında galibiyete ulaşamadı.

31- Miami Dolphins (AFC Doğu, 1-2)

Dolphins ne kadar Tannehil sakatlanmadan önce playoff kalibresinde bir takım olarak gösterildiyse de, Jay Cutler’ın gelişiyle playoff’un yanından geçemeyecekleri belli olmuştu. Son iki maçta Saints Jets’e karşı toplam altı sayı atabilen Dolphins hücumu büyük sıkıntılarla dolu. Ajayi’nin de geçen seneki gibi oynamaması da takıma çok zarar veriyor.

32) Cleveland Browns (AFC Kuzey, 0-4)

Sene başında ne kadar bu sene gelişecekler dediysek de ilk dört haftada Browns geçen senenin devamı olarak karşımıza çıktı. Deshone Kizer arada ümit verse de takımın durumu iç açıcı değil, Myles Garrett başta olmak üzere savunmadaki eksikler takıma zarar veriyor, bunu rekorlarından da anlayabiliriz. 0-3 Bengals takıma 31-7 kaybetmeleri senenin geri kalanın da bu durumda geçeceğinin göstergesi.