NFL sezonunda beşinci haftayı da geride bıraktık. Geçen hafta işler daha çok karışamaz derken, bu hafta takımlar bu işi kendilerine görev bilmiş gibi ligi daha çok karıştırmak için oynamış gibiydiler. Buffalo, Cincinnati’ye karşı hızlı başlayan sezonlarında küçük bir tümsekte duraksadı, Patriots sonunda savunmada makul bir oyun ortaya koymaya başladı ve hala hiçbir takım Chiefs’ın karşısına çıkamadı. Falcons, Redskins, Broncos ve Saints’ın maç oynamadığı haftanın ardından ligin durumu…

1- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 5-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Bu hafta Steelers’a karşı alınacak bir galibiyet onları 6-0’a yükseltir ve Patriots, Steelers, Texans’a karşı galibiyetleri olduğundan, onları AFC birinciliğine bir adım daha yaklaştırır. Ne yalan söyleyeyim Chiefs’in sene başında iyi, playoff seviyesine yakın, bir takım olacağını düşünmüyordum. Hala da sezon sonuna doğru başarılı olmayacaklarını düşünüyorum ama bu farklı bir zamanın konusu. Chiefs altıncı haftaya girerken ligin en iyi takımı, bunu söylemenin hiçbir kaçışı yok. Alex Smith ve Kareem Hunt şu an için en büyük MVP adayları ve savunma da Eric Berry’nin sakatlığını bizlere unutturdu, hiç sırıtmadan oynuyor. Onları bir de Tamba Hali ve Dee Ford dönünce daha iyi görürsek şaşırmayalım. İlk beş haftaki maçlarında Chargers dışında hep şampiyonluk adayı takımlarla oynayan Chiefs güçlü takımlarla olan maçlarına Steelers, Raiders, Broncos ve Cowboys maçlarıyla devam edecek. Hala namağlup kalacaklar mı göreceğiz…

2- Denver Broncos (AFC Batı, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Broncos bir Super Bowl adayı bunda hiç şüphe yok. Giants ve Chargers ile oynayacak takım Chiefs’e AFC Batı’da sıkıntı yaşatacağa benziyor. Koşu oyunu da beklenenden iyi gidiyor, Siemian da bir üst seviyeye çıkarsa bu takımı kimse durduramaz.

3- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

NFC Doğu’nun tepesine yerleşen Eagles yakında oradan ineceğe benzemiyor. Carson Wentz önderliğinde bu sene bizleri şaşırtmaya devam eden takım, son maçta Arizona Cardinals’ı şans tanımadan yendi. LeGarrette Blount’ın da koşu oyununda yarattığı farkla Eagles rahat bir galibiyet aldı ve Perşembe günkü çok önemli Panthers maçı öncesi moral depoladı.

4- Carolina Panthers (NFC Güney, 4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Cam Newton ve Panthers takımı son iki maçta 2015’teki formuna geri döndü ve şu an için NFC’deki en büyük şampiyonluk adaylarından biri. Detroit de onlar gibi iyi bir takımdı, onun için Newton’ın 355 yard ve üç touchdown’una sonuna kadar ihtiyaçları vardı. Perşembe de bir başka super bowl adayı olan Philadelphia’yla oynayacaklar, haftaya da onları bu kadar övebilecek miyiz göreceğiz…

5- Detroit Lions (NFC Kuzey, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Detroit yine son çeyrek’te geri gelip maçı kazanacaktı ki zamanları yetmedi ve maçı Panthers’a kaptırdılar. Matthew Stafford gelişmeye ve kontratının hakkını vermeye devam ediyor. NFC Kuzey takımları iyi oynamaya devam ediyor, haftalar ilerledikçe aralarındaki rekabet artacak, Lions önde çıkacak…

6- Atlanta Falcons (NFC Güney, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Atlanta istikrarlı bir şekilde iyi oynamayı başarabilen takımlardan bir tanesi. Oyunun iki tarafında da yetenekli oyuncuları var. Bu haftaki bay, Julio Jones gibi oyuncuların iyileşmesi için faydalı olacaktır. Bu hafta Dolphins’e karşı bir bay haftası daha yapacaklar. Onların NFC’nin tepesinde dolaşmasına alışsak iyi ederiz.

7- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Cowboys maçının son bir dakikası farklı ilerleseydi Packers ve Cowboys’u çok farklı konuşabilirdik ama olanı değiştiremeyiz. Dak Prescott sekiz dakikalık drive’ı touchdown ile sonlandırdığında neredeyse kimse içten sevinemedi çünkü Aaron Rodgers için bir dakikanın çok fazla olduğunu biliyordu. Rodgers, Cowboys red zone’una girince Davante Adams’ı köşede istediği yerde buldu ama pası güzel atamadı, sonraki huddle’da oyunu değiştirecekken Adams ona tekrar oynamasını söyledi, aynı pası bu sefer istediği yere attı ve touchdown’u yaptı. Bu oyunla bir Green Bay comeback’i daha mutlu sonla sonuçlandı.

8- New England Patriots (AFC Doğu, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Tom Brady 40 yaşında ama 20 yaşındakilerin bile almaması gereken sayıda darbe alıyor, şimdiden Brady’nin bu sene sack’lenme sayısı geçen seneki toplam sack’lenme sayısını geçti. Bunun, Edelman’ın hızlı boşa çıkabilme yeteneğinden yoksun olmasından mı yoksa artık eskisi gibi performans sergileyememesinden mi olduğunu bilemeyiz ama ikincisi, ligde pas yardlarında birinci sırada olduğunu düşününce çok mümkün görünmüyor. Savunma Bucs’a karşı daha iyi ve biraz toparlanmışa benziyordu ve önemli bir deplasman galibiyeti alındı.

9- Houston Texans (AFC Güney, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Deshaun Watson, Kareem Hunt ile beraber bu seneki açık ara en iyi çaylak performansını sergiliyor. Houston yıllardır Matt Schaub, Brian Hoyer, Brock Osweiller gibi quarterbacklerle oynadığı için hiç bir zaman potansiyellerinin zirvesine çıkamıyorlardı. Şimdi Watson ile aradıkları QB’yi buldular ve sağlıklı kalmayı başarırlarsa en büyük şampiyonluk adaylarından biriler. J.J. Watt’ın sakatlığı bütün futbol camiasını üzdü. Bu savunmayı etkileyecektir ama kasırgadan, sakatlıklardan sonra Houston için bu sene güzel bir sene olacak.

10- Seattle Seahawks (NFC Batı, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Seattle yeni sezondaki en önemli maçını bu hafta sonu oynadı. Rams çok gelişiyor ama NFC Batı’nın kralının kim olduğunu göstermek için önemli ve etkili bir maç oldu. Russell Wilson’ın ilk maçlarda offensive line yüzünden yaşadığı sıkıntılar azalmaya, hücum da form tutmaya başladı. Savunma gerektiği zamanlarda, red zone’da, harika işler yaptı ve galibiyetin mimarı oldu.

11- Los Angeles Rams (NFC Batı, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Rams’in durumu iyi, sadece oynadıkları Seattle savunması fazla üst seviyeydi ve bu division maçına fazlasıyla asıldılar. Bu maçta alınacak bir mağlubiyet Rams’e division liderliğini ve iki maç farkı verirdi onun için Seahawks’ın bu maça önem vermemesi konu bile değildi. Seattle savunması çok domine etti, önemli bir field goal kaçırdılar ama yine de maçı kazanma şansları vardı. Zamanla bu takım şanslarını galibiyete çevirmeyi öğrenecek.

12- Buffalo Bills (AFC Doğu, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Tyrod Taylor ve hücum ilk dört haftadaki müthiş oyundan sonra beklenmedik şekilde Bengals’a karşı kötü bir performans sergiledi. Bills, kötü hücum performanslarına rağmen maçın bitimine üç dakika kala topu ve kazanma şansını bulunduruyordu ama Taylor’ın interception’ı maç bitirdi. Sean McDermott bu savunmayla inanılmaz işler yapmaya devam ediyor ama hücum pazar günkü gibi oynamaya devam ederse Patriots’ın da düzelmeye başladığını düşünürsek AFC Doğu’da hiç şansları kalmaz.

13- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Dak Prescott dışında takımın geri kalanı onun işini zorlaştırıyor. Elliott’tan zaman zaman güzel oyunlar gördüysek de genel olarak Dak’e yardımcı olmakta zorlandılar. Savunma için zaman zaman yardımcı olduklarını da söyleyemeyeceğim. Son iki haftada hem Rams’e hem Packers’a 35 sayı yiyen savunma takımı aşağıya çekiyor ve acilen düzeltilmesi lazım. Rodgers’ın bir dakikada bütün sahayı ilerleyip touchdown yapacağını derinden hepimiz hissedebiliyorduk çünkü kimsenin bu savunma güveni yok, bu nedensiz yere de değil.

14- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Steelers’a karşı gördüğümüz gibi Jags savunması iyi gününde çok tehlikeli olabiliyor. Yaptırdıkları beş top kaybı farklı kazanmalarına çok yardımcı oldu. Leonard Fournette de veteran gibi oynuyor ve onlara, Bortles dibe vurduğu zaman hayat veriyor. Şu an AFC Güney’in tepesine oturuyorlar, bakalım devam edebilecekler mi…

15- Washington Redskins (NFC Doğu, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Josh Norman önderliğindeki savunma Redskins’e ilk dört hafta çok yardımcı oldu ve onları korkutucu bir takıma dönüştürdü. Son maçta, savunmada birçok oyuncu sakatlandı, o yüzden bu haftaki bay onların toparlanması için yardımcı oldu. Josh Norman, yakında dönemeyecek olsa Redskins iyi oyunu 49ers maçında devam ettirecektir.

16- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Ben Roethlisberger doğru söylüyor olabilir. Belki gerçekten onda bir şeyler kalmamıştır. Jaguars’a karşı alınan mağlubiyet sezonlarının büyük ihtimal dip noktası olacaktır, ama peak noktalarının çok yüksek olacağını da düşünmüyorum. AFC Kuzey çöküş içinde, Big Ben olduğu sürece takım şampiyonluk adayı, ama sezon sonunda bırakmaya karar verirse bu durumu kaybederler.

17- New Orleans Saints (NFC Güney, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Saints son iki maçında çok iyi oynamıştı, onun için bu hafta yaptıkları bayın onlar için faydalı olduğunu söyleyemeyiz. Savunmanın tekrar üst seviyeye çıkması gerekiyor. Haftaya Matt Stafford ve Lions, sonraki hafta da Aaron Rodgers ve Green Bay hücumuyla karşılaşacaklar. Drew Brees varken hücumun aksaması gibi bir sorunları yok, diğer tarafta ilerlemeye devam etmeleri lazım.

18- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Geçen hafta, offensive koordinatör değişimden sonra iyiye gittiklerini yazmıştım. Pazar da bu iyi trendin devam ettiğini gördük. Çok formda gözüken Bills takımını deviren Bengals’ı şimdilik üst seviye takımlarla beraber yazamasak da her gün daha iyiye gittiklerini söyleyebiliriz. Vontaze Burfict’in dönüşü savunmaya iyi geldi ve Tyrod Taylor’ın yaptıkları ciddi derecede kısıtlandı. Bu hafta bay yapacaklar, haftaya alınacak bir Steelers galibiyeti onları bir sene aradan sonra tekrar AFC Kuzey grubunun liderlik yarışına sokabilir.

19- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Bears’daki quarterback değişiminden faydalanarak Pazartesi akşamı çok da hak etmedikleri bir yendiler ama Bradford’ın geri dönüşü için önemli bir basamak olmuş olabilir. Bradford kesinlikle hazır değildi ama performansı Bears’ı yenmeye yetti. Savunma bu sene yine ligin en iyilerinden biri, bunu her hafta tekrar söyleme ihtiyacı duyuyorum. Ama hücum istenen seviyeye çıkmıyor, Dalvin Cook’un da sezonu kapaması takıma çok büyük bir darbe olabilir.

20- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Doug Martin güzel bir dönüş yaptı ama Patriots savunmasının da eski formuna geri döndüğü maça denk geldi. Bucs maça ortaktı, takım genel olarak iyi oynadı ama kickerları bütün maçki performanslarını batırdı. Üç tane kaçan field goalWle geçen seneki Roberto Aguayo faciasını hatırlatan Nick Folk, Buccaneers takımının çok ihtiyacı olan bir galibiyeti tepti. Nedir bu Tampa’nın kicker’lardan çektiği…

21- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 3-2), Geçtiğimiz Hatanın Sıralaması: 23

Son haftalarda çok kötü oynayan Joe Flacco sonunda makul oynamaya başladı ama bu hafta fark yaratan taraf koşu oyunu oldu: Ravens toplamda 143 koşu yardı kat etti. Steelers’ın aşağı trendiyle beraber Ravens’ın, AFC Kuzey şampiyonluğu ve sürpriz bir playoff pozisyonu için Derek Carr’sız Raiders maçı gibi ekstra maçlara ihtiyacı olabilir.

22- Oakland Raiders (AFC Batı, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Ah Derek Carr ah… Geçen sene takımı playoff’larda uzun bir post-season’a taşıman gerekiyordu, olmadı. Bu sene de AFC Batı’yı domine edip Super Bowl için oynamanız gerekiyordu, Chiefs ve Broncos’u görüyoruz, olmayacak. EJ Manuel elinden geleni yapsa da Carr seviyesinde oynamasını kimse beklemiyor. O yokken maçlar kaybedecekler ama dönünce hızlı toparlanırlarsa sezon bitmemiş olabilir. Ancak o gelene kadar Raiders’ın sıralamadaki yerleri buralar.

23- Tennessee Titans (AFC Güney, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Sene başında NFC Güney’in favorisi olan Titans’ın gidişatı ilk beş hafta sonunda hiç iyi gözükmüyor, Mariota yokken Browns’un önünde ligin en kötü takımı olmaları mümkün. Matt Cassell kötü performansı ile Mariota’nın yerini doldurmakta sıkıntı yaşıyor. Savunma hiç de kötü görünmüyordu ama rakibin Miami olduğunu düşününce buna çok anlam yüklememek gerektiğini düşünüyorum.

24- New York Jets (AFC Doğu, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Bu nasıl oldu? Sene başında kimse Jets’e iki maçtan fazla vermezken ilk beş maçta Jets üç galibiyet aldı. Fikstür yardımcı oldu illa ki ama haklarını da yemeyelim. Josh McCown beklediğimiz rezalet quarterback çıkmadı ve onları galibiyetlere taşıyor. Aralık ayında onları wild card takımları arasında konuşmayacağız belki ama Jets sene başında ne hedef koyduysa onu kesinlikle başaracağa benziyor.

25- Miami Dolphins (AFC Doğu, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Bu takımı sevmiyorum, bu sene koşamıyorlar, savunma iyi quarterback’lere karşı oynayınca -Matt Cassell bu kategoriye girmez- vasat kalıyor ve en önemlisi quarterback’leri Jay Cutler. Savunmanın yaptığı strip-sack’in touchdown olarak dönmesi takımı öne itti ve bir şekilde yine maç kazandılar. Hücum oynayamıyor, offensive line koçuyla yaşanan olaydan bahsetmesek daha iyi olur. Organizasyon iyiye gitmiyor, seneye Ryan Tannehill dönünce bu takıma tekrar bakarız.

26- Chicago Bears (NFC Kuzey, 1-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Bears beşinci haftaya girerken Glennon’ı oturtup yerine Trubisky’i oynatarak bu sezonki en iyi kararını verdi. Trubisky çok üst düzey oynamadıysa da yapabileceklerinin bir kısmını gösterdi, etrafında iyi oyuncular da olmadığından zaten bu işin de bir sınırı var. Savunma da fena görünmüyordu, Bears, Steelers maçı gibi bazı yakın giden maçları koparıp birkaç galibiyet alabilir, asıl amaç Trubisky’nin gelişimi tabii.

27- Arizona Cardinals (NFC Batı, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Colts ile beraber nasıl 2-3 olduğunu anlamadığım iki takımdan biri Cardinals. Carson Palmer yaşlandı, arada sırada eski kalitesini hatırlatsa da bunu düzenli olarak yapamıyor, savunma Eagles’a karşı çok kötü görünüyordu, David Johnson yokken yıldız oyuncularından da yardım alamıyorlar. Durum kötü, belki 4 maçta 27 kere koşan Adrian Peterson durumu düzeltir.

28- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 1-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Kimse maçlarını izlemeye gelmiyor, savunma Melvin Gordon ve Joey Bosa dışında yetenekli değil ve Phillip Rivers hala takımı sırtında taşıyor. Giants’a karşı aldıkları galibiyet onları galibiyetsiz takımlar kulübünden çıkarttı ama Chargers’ın kazanan bir takım olması mümkün gözükmüyor.

29- Indianapolis Colts (AFC Güney, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Colts 2-3 olsa da aldıkları galibiyetler Browns ve 49ers’a karşı, iki takımın toplam galibiyet sayıları Adrian Peterson’ın Saints ile yaptığı touchdown sayısı ile aynı (ipucu: 0). Brissett güzel bir iş çıkarsa da T.Y. Hilton dışında takımı iyi oyunculardan oluşmuyor. Andrew Luck bu sene oynayacağını söyledi, durum kötü yola düşmeden dönerse AFC Güney takımlarının çalkantılı durumlarından faydalanıp playoff’a sızabilirler. Umarım olmaz, çünkü kimsenin Ocak ayında Jon Bostic’ı izlemek isteyeceğini sanmıyorum.

30- San Francisco 49ers (NFC Batı, 0-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Kağıt üzerinde 0-5 (bütün maçlarını kaybetmişler) gibi gözükse de 49ers son dört maçını da üç sayı ve altında bir farkla kaybetti. Ancak günün sonunda yakın yenilgilerin bir önemi yok, Shanahan’in takımı şu an için başarısız olarak yorumlanıyor. Son maçta uzatmada yaptıkları interception onları galibiyete yaklaştırdı ama yine de işe yaramadı. Kadroları iyi değil, izleyene keyif vermiyorlar çok da uzun yazmaya da gerek yok.

31- New York Giants (NFC Doğu, 0-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Sterling Shepard sakatlandı, Brandon Marshall sakatlandı ve şimdi de Odell Beckham Jr. sakatlandı. Eli Manning zaten offensive line’ı yüzünden zorlanıyordu, şimdi de pas verecek receiver’ı kalmadı. Sene başında şampiyonluk adayı olarak gösterilen Giants sonraki üç maç Broncos, Seahawks ve Rams ile oynayacak ve 0-8 başlama olasılığı ile karşı karşıya, pek tahmin ettiğimiz bir durum değildi.

32- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 0-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Deshone Kizer ile tekrar hayata dönecekğini düşündüğümüz Browns, evinde Jets’i bile yenemeyerek bu senenin de farklı olmadığını bizlere gösterdi. Myles Garrett ilk maçında muazzam oynadı ve iki sack yaptı. Maçta öne çıkan isim ise 16/19 ile iki touchdown pası atan quarterback Kevin Hogan oldu. Belki de Kizer’ın yedeğe alınıp biraz pişmesi gerekiyordur…