NFL’de altıncı hafta sonunda lig karışmaya devam ediyor. Cowboys, Seahawks, Bengals ve Bills’in oynamadığı haftada çok heyecanlı maçlara, şaşırtıcı sonuçlara ve Adrian Peterson’ın hayata dönüşüne şahit olduk. Pittsburg Steelers’ın Kansas City Chiefs’i yenmesiyle beraber artık ligde namağlup takım bulunmuyor, ayrıca Eagles ve Chiefs 5-1 ile ligdeki en iyi rekor unvanını paylaşıyorlar. Broncos’un ve Falcons’ın yine yenilmesi ve Patriots’ın Jets’e karşı zorlanması yine bu hafta da iyi gözüken takımların sağlam profillerini zedeledi ve güvenimizi kaybetmelerini sağladı. Eagles ve Chiefs dışında düzenli bir şekilde oynayabilen takım yok onun için üst sıralarda her hafta olduğu gibi bu hafta da köklü bir değişiklik yapıldı.

1- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Perşembe günkü maça Carolina da Philly de, 4-1, formunun zirvesinde ve tabi ki hedefleri galibiyet olarak gelmişlerdi. Günün sonunda gülen taraf Eagles oldu ve NFC Doğu’nun zirvesindeki yerini bu hafta da kaptırmadı. Elliott’ın cezasının tekrar gündeme gelişi, Redskins’in sakatlıkları ve Giants’ın kötü performansı onlara illa ki iyi geliyor ama bu takım gerçekten ilk altı hafta sonundaki en iyi takımlardan biri, eğer en iyisi değilse. Carson Wentz olağanüstü şeyler yapıyor ve Fletcher Cox önderliğindeki savunma da Eagles’ın oynadığı güzel oyunu tamamlıyor. Ligin yeni lideri Eagles, Cowboys taraftarı olarak orada çok kalmamalarını dilerim.

2- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Chiefs’in istikrarsız bir Steelers takımına yenileceğini düşünmezdim ama bazen her şey planladığınız gibi gitmeyebiliyor. Kansas City; Tyreek Hill, Travis Kelce ve Kareem Hunt’tan istediği verimi tam olarak alamadı ama yine de maçın sonunda kazanma şansını birçok kez ellerinde bulunduruyorlardı. Son birkaç seferdir Pittsburgh’u yenemeyen Chiefs’in bu yenilgisini Steelers’a özel bir durum ya da bu maça özel hücumun bekleneni verememesi olarak adlandırabiliriz. Mağlup olmak ne kadar kötü olsa da panik yapacak bir durum yok, Chiefs hala AFC’nin en iyi takım.

3- Carolina Panthers (NFC Güney, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Eagles’a karşı son drive’da bocalamasalar sıralamanın tepesi biraz daha farklı olabilirdi ama bu yenilgi kesinlikle Panthers’ın ligin en iyi takımlarından biri olduğu gerçeğini değiştirmez. Geçen seneki 6-10’luk rezillikten sonra bu takımı tekrar iyi görmek çok güzel. İzlemesi çok zevkli olan Panthers zaten çok çekişmeli olan NFC playoff yarışına bir takım daha kattı ve işleri, NFC Güney ve wild-card pozisyonları için daha da kızıştırdı. Cam Newton’ın attığı üç interception kağıt üzerinde kötü gözükse de bir tanesi Jonathan Stewart’ın screen pass’te topu elinden kaybetmesi sonucunda oldu ve Eagles savunması Perşembe akşamı, bu sene aldığı yeni boyutta oynadı. Rahatlıkla söyleyebilirim ki Cam Newton ve Panthers resmen geri döndü.

4- Los Angeles Rams (NFC Batı, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Pharoh Cooper’ın kick-off return touchdown’uyla Rams maça hızlı başladı ve bu, sezonun ilk kick-off return touchdown’u oldu. Bunun için altıncı haftayı beklememiz de ayrı bir konu. Special teams’den gelen bu yardım dışında Rams oyunun iki tarafında da bu seneki istikrarlı oyununu sürdürdü ve Jaguars’a karşı çok kritik bir galibiyet aldı. Bütün takımlar bir hafta iyi bir performans sergileyebiliyor ama Rams, bütün haftalarda aynı etkili oyununu devam ettirerek NFC wild-card taliplerine göz dağı verdi. Todd Gurley’e de ayrı başlık açmak lazım, bu maç da 116 yard kat eden running back bu sezon bir üst seviyeye çıktı ve rakiplerine çok zor anlar yaşatıyor.

5- New England Patriots (AFC Doğu, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

İlk haftalardaki kötü savunma performansı sonrası kafalarda sezonun ilerleyen bölümleri için soru işaretleri vardı. Patriots savunmasını bir nebze topladı ve takım bu haliyle bile çok korkutucu. Jets’e karşı en iyi oyunlarını oynamadılar ama sahadaki performans kazanmaya yetti. Jets’in bir touchdown’unun tartışmalı bir kararla sayılmaması Pats’in işine geldi ve galibiyeti kolaylaştırdı. Zaman geçtikçe savunma iyileşmeye devam edecektir, hücumun daha ne kadar iyi olabileceğini bilmiyorum.

6- Houston Texans (AFC Güney, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

J.J. Watt ve Whitney Mercilus olmasa bile savunma Cleveland’da güzel bir oyun ortaya koydu. Rakip Browns’du ama yine de iyi performansları es geçmememiz lazım. Takımın savunması hala çok güçlü ama bu seneki yeni silahları çaylak quarterback Deshaun Watson. Watson şu an 15 touchdown pasıyla ligde bu alanda zirvede bulunuyor. Ayrıca iki koşu touchdown’u ile koşu oyununda da savunmalar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Texans artık savunmasına yardımcı harika bir hücuma da sahip.

7- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Big Ben’in artık eski formunda oynayamaması sebebiyle Steelers’ın artık pas oyunundan çok koşu oyununa ağırlık vererek maçlarda ilerlemesi lazım. Running back’te Leveon Bell’in bulunması bu geçişi bu takım için çok kolay bir hale sokuyor. Bell, ilk beş hafta çok iyi performans gösteren Chiefs savunmasına karşı 35 koşuda 191 yard kat etti ve galibiyetin mimarı oldu. Önceki haftalardaki çalkantılı durumları yüzünden bu maçtan sonra geri dönüşlerini tamamen kabul etmiş değilim ama eğer devam ederlerse AFC’deki en büyük Super Bowl adaylarından biriler.

8- New Orleans Saints (NFC Güney, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

New Orleans Saints kimsenin konuşmadığı ligdeki en iyi tehlikeli takım. Her zaman söylediğim gibi zaten, Drew Brees ve Sean Payton beraber olduğu sürece bu takım ortalama bir savunma ile kesinlikle şampiyonluk adayları arasında olur. Bu sene de şu ana kadar ortalama, hatta ortalama üstü bir savunma izliyoruz. Son maçta Lions’ın 38 sayı atması bu yorumu asılsız kılıyor gibi görünse de maçta toplam beş tane savunma touchdown’u olması bu sayının korkunç görüntüsünü hafifletiyor. Sonraki üç maçı Packers (Rodgers’sız), Bears ve Bucs ile olan bu takım geleceğe doğru bakınca çok iyi bir durumda.

9- Washington Redskins (NFC Doğu, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Chris Thompson’un takıma katkı veren bir running back olarak kazanılması takımı olumlu etkiledi ve ne kadar belli etmeseler de ligin üst seviye takımlarından biriler. Terrelle Pryor beklenen üst seviye receiver olarak çıkmasa da hücum gayet iyi oynuyor. Kirk Cousins’in attığı interception’ın iptal edildikten sonraki oyun yine interception atmasını izleyen biri bunu kabul etmekte zorlanabilir ama maçlara genel olarak bakılınca bu karara varmak çok zor değil.

10- Detroit Lions (NFC Kuzey, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

52 sayı yiyen bir takımın sıralamada ilerlemesi hatta yerini korumasının mümkün olmadığını düşünüyorum. Matthew Stafford %48 pas yüzdesiyle kötü bir performans sergiledi ama maçta savunmaların skora katkısı bol olduğu için takımlar sayı bulmakta zorlanmadı. Green Bay’in sezonunun bir bakıma bitmesi Lions’ın işine gelecektir ama savunmanın öne çıkması gerekiyor.

11- Denver Broncos (AFC Batı, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

İki field goal kaçıran ve üç top kaybı yapan bir takımın maç kazanması pek beklenemez ama rakip 0-5 Giants olduğu için Broncos’un bu mağlubiyet için hiç bir kaçış yöntemi yok. Bay haftasından sonra ilk haftalardaki isteği barındırmayan Broncos takımı ilk beş maçın dördünü evde oynadıktan sonra 3-2’lik rekor ile duruyor. Sezon ilerledikçe, deplasmanda oynadıkça bu takımın aynı performansı sergilemesi beklenebilir mi emin değilim ama Chiefs’in durumu göz önünde bulundurunca buna ihtiyaçları olacağı kesin.

12- Seattle Seahawks (NFC Batı, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Sezona istedikleri gibi başlayamasalar da Seahawks toparlanacağa benziyor. Ancak bunun olması için Russell Wilson’ın daha iyi korunmaya ve daha iyi bir koşu oyununa ihtiyacı var, her şeyi ondan beklerlerse playoff zamanı gelince ya hiç oynamazlar ya da uzun süren bir post-season’ları olmaz. Hücumdaki sıkıntılara rağmen savunma hala elit bir ekip. Yaşlar biraz ilerlese ve sakatlıklar olsa da savunmaları bu takımın hala en büyük silahı. Bay haftasından iyi çıkıp Giants’a karşı ne yapacaklar göreceğiz. Rams’den sonra Cardinals’ın da iyi oynamaya başlaması onlar için önemli bir sorun olabilir, bunu göz önünde bulundurmak gerekiyor.

13- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Çoğu zaman bu takımla ilgili duyduklarımız önemli bir oyuncunun sakatlığı olsa da bazen iyi haberleri de geliyor. Teddy Bridgewater idmanlara başladı ve Dalvin Cook’un yerine oynayan Jerick McKinnon iyi performans gösteriyor. Son iki haftadır Chicago’da Trubisky’nin kariyerinin ilk maçında ve bu hafta da Rodgers’sız Packers’a karşı oynayan Vikings için işler biraz onların lehine gidiyor diyebiliriz. Harrison Smith ve savunma yine iyi performe ediyor ve bu takımı playoff başarısı için gerçek bir şans veriyor.

14- Atlanta Falcons (NFC Güney, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

17-0 öndeyken maçı 20-17 kaybetmeleri herkese Super Bowl 51’i ve onun şakalarını hatırlatsa da durum Falcons taraftarları için yine hiç komik değil. Dolphins, Cutler’ın quarterback’liğinde maçta 151 yard pas attı ama koşu oyunu ve savunma Falcons’ı “korkutucu” evlerinde yenmeleri için yeterli oldu. Durum bundan sonra aşağı trendle devam edeceğe benziyor.

15- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Cowboys bu hafta bay haftasındaydı ama en az oynayan takımlar kadar konuşuldu. Elliott’ın cezasının tekrar gündeme gelişi gözleri yine bu takıma çevirdi. Elliott oynayacaksa da koşu oyunun düzeltilmesi lazım. Offensive line ve koşu oyunu geçen seneki gibi değil. Dak Prescott gelişiyor ve ligin en iyileri arasında ama hücumda yardım almazsa NFC Doğu’nun bu durumunda işleri zor. Savunmaya gelirsek; Demarcus Lawrence dışında sahada etki yapan oyuncu neredeyse yok. Hücum için dediklerim savunma için de geçerli, Dak’e yardım etmeleri en azından onu aşağı çekmemeleri lazım.

16- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Leonard Fournette’in de ciddi bir sakatlık geçirmesi lig için çok acı bir durum olurdu, küçük bir burkulma ile atlatmış olması çok sevindirici bir haber. Rams bu hafta maçın erken bölümünde öne geçti ve kontrolü maçın sonuna kadar kaybetmedi. Jaguars şu an için kötü bir durumda değil, ama maçlarda kontrolü ele almayıp, geriden gelerek yükü Bortles’a bırakırlarsa başarılı olamazlar.

17- Buffalo Bills (AFC Doğu, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Bengals’a karşı oynadıkları oyundan sonra bay haftası Bills’in toparlanması için yardımcı olabilir. Bu seneki Bills ,geçen senelere göre, çok daha bütün ve iyi yönetilen bir takım. Receiving kadrosu o kadar parlak olmasa da, offensive line’ının katkısıyla Tyrod Taylor pocket’ta istediği zamanı harcayıp gerektiği kadar oyun yaratabiliyor. Savunma da etkileyici performansını sürdürmeye devam ederse onları Aralık’ta da playoff yarışı içinde konuşabiliriz.

18- Arizona Cardinals (NFC Batı, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Adrian Peterson’ın tekrar iyi oynadığını görmek eminim bütün taraftarlar için sevindirici olmuştur. New Orleans’da oynadığı dört maçta toplam 81 yard kat edip touchdown yapmayan Peterson, Arizona ile çıktığı ilk maçta 134 yard koştu ve iki touchdown yaptı. Bu performansı David Johnson geri dönünce devam eder mi bilemeyiz ama Johnson’ın 12.hafta’dan önce dönmeyeceğini düşünürsek Peterson eklentisi takım için çok faydalı oldu. Jameis Winston’ın sakatlığı sebebiyle maçın büyük bölümünde oynamaması fayda etmiştir illa ki ama Cardinals pazar günü etkileyici gözüküyordu ve olası bir playoff şansının sinyallerini verdi.

19- New York Jets (AFC Doğu, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Jets’i tebrik etmek lazım. Sene başında kimsenin adını ağzına almak istemediği takım altı hafta sonunda 3-3. Bu haftaki Patriots maçında tartışmalı kararlar vardı ve çoğunun sonunda Jets alehine sonuç çıktı ama Jets eminim güzel oyunuyla birçok kişinin saygısını kazandı. Playoff yarışında bulunmayacak olsalar bile sezonun en başarılı takımları arasında yer alacaklarını düşünmek saçma olmaz.

20- Tennessee Titans (AFC Güney, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Mariota’nın, geçen haftaki sakatlığından olsa gerek, koşmak yerine daha çok pocket’tan oyunu oynadığını gördük. Colts savunmasının çok iyi olmayışının da katkısı vardır illa ki ama bu oyun stili onlara olumlu sonuçlarla karşılık verdi. Toparlanmaları için geç değil, ama işleri kolay olmayacak.

21- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Bay haftası Bengals için kesinlikle iyi bir zamanda gelmedi. Takım ofansif koordinatör değişiminden sonra iyi bir çıkıştaydı ve maçlarını kazanıyordu. Bu hafta çok kritik bir maçta Chiefs’ı deviren AFC Kuzey favorisi Steelers ile oynayacaklar. Playoff için şansları olması için bu maç onlara çok şey ifade ediyor. İlerleyen haftalarda pozitif trendlerini devam ettireceklerine inanıyorum.

22- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Raiders galibiyetine ihtiyaçları vardı. Futbol stadyumunda oynuyorlar ama yine de stad dolmuyor, takım güzel oynamıyor ve keyif vermiyordu. İşlerin değişmesi için division galibiyetinden güzel bir şey olamaz. Raiders’ın kötü gidişinden faydalanıp kendilerine bir galibiyet çalan takım güzel oyununa devam ederse korkutucu olmamaları için önlerinde engel yok. Diğer bütün AFC Batı takımlarının kaybettiğini düşünürsek bu hafta Chargers için güzel geçti.

23- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Çok uzatmaya gerek yok. Aaron Rodgers sakatlandı ve Green Bay’in sezonu büyük anlamda bitti. Bu durum herhangi bir takımda yedek quarterback ile idare edilebilir bir durum olabilirdi ama Rodgers, Packers’ı tek başına sırtlıyor ve onları gerçekten hayal bile edemeyecekleri noktalara taşıyordu. Aaron Rodgers ligdeki en yetenekli oyuncu ve en iyi iki quarterback’ten biri. Onun sahada yaptıklarını Brett Hundley ile karşılayamayacaklarını biz de biliyoruz Green Bay koç kadrosu da biliyor.

24- Miami Dolphins (AFC Doğu, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

İlk yarıda 17-0 geride olmalarına rağmen 20 karşılıksız sayı atan Dolphins önemli, beklenmeyen bir galibiyet aldı. Jay Cutler’dan hala verim alamayan takım, savunmanın ve Jay Ajayi’nin öne çıkması ile NFC’nin güçlü takımlarından Falcons’u mağlup etti. Uzun vadede bu galibiyetin bir değeri olur mu bilmem ama takımı şimdilik motive edecektir.

25- Chicago Bears (NFC Kuzey, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Bir uzatma galibiyeti daha alan Bears’i daha yukarı yazabiliriz, güzel futbol oynuyorlar. Trubisky çok öne çıkmasa da yerinde hareketlerle takımın kazanmasına yardımcı oluyor. Takım, güçlü koşu oyunu ve 90 yard’lık pick-six ile öne çıktı ve bir AFC Kuzey takımını daha yendi. Jordan Howrd 167 yard ile iyi performe ederken, Bears gelecek için potansiyel barındırdıklarını gösteriyorlar.

26- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

İlk iki hafta çok güzel oynayan takım, ondan beri farklı bir şekilde oynuyor ve onları ligin kötü takımları arasında sayıyoruz. Joe Flacco altı haftada dört touchdown pası attı ve ayrıca sekiz de interception yaptı. Bunun üstüne Ravens hücumu hakkında konuşmam gerektiğini sanmıyorum.

27- Oakland Raiders (AFC Batı, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Derek Carr beşinci hafta oynamadıktan sonra sahaya geri döndü ama takımı istediği seviyede oynatmaya yetmedi. Hücum kesinlikle geçen seneki formunda değil ve zaten kötü olan savunmada bir ilerleme yok. Bu hafta onlar için çok kritik, 2-5 olup sezonu bitirmek ve eski forma dönüp AFC Batı yarışına girmek arasında ince bir çizgideler.

28- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Açık olmak gerekirse sezon tam olarak Bucs’ın istediği gibi başlamadı. NFC Güney takımlarının hepsi beklenenden daha iyi oynuyor, Jameis Winston omuz sakatlıklarıyla uğraşıyor ve maç kazanamıyorlar. Önlerinde çok zor bir fikstürleri var; önümüzdeki üç hafta Bills, Panthers ve Saints ile oynayacaklar. Bunlardan galibiyet veya galibiyetler alamazlarsa toparlaması zor bir düşüş yaşarlar.

29- New York Giants (NFC Doğu, 1-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Ligin en iyi takımlarından olan Broncos’u yenerek sezonun ilk galibiyetini alan Giants az olsa da sevinebildi. Receiver’ların çoğunun sakatlanması sonunda koşu oyununa ağırlık verilmesi bekleniyordu. Öyle de oldu ve Giants bu oyun tarzını iyi bir şekilde sergiledi ve beklenmeyen bir galibiyet aldı. Ne kadar etkileyici olsa da Giants’ın durumu çok iç açıcı değil, sezonları büyük ihtimal hedefleri doğrultusunda başarısızlıkla sonuçlanacak. Giantslıların hevesini kursağında bırakmak istemem ama gerçeği söylemek gerekiyor.

30- Indianapolis Colts (AFC Güney, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Jacoby Brissett ve Colts fena oynamıyor ama ellerinden de çok bir şey gelmiyor, yapabilecekleri sınırlı. Andrew Luck gelince nasıl bir gelişim gösterirler bilemiyoruz ama Colts’un her türlü gelişmeye ihtiyacı var. Indianapolis Luck’ın iyileşme sürecini yavaştan almaya çalışıyor, Luck idmanlara çıkıyor olsa da yedinci hafta’da Jaguars’a karşı oynaması beklenmiyor.

31- San Francisco 49ers (NFC Batı, 0-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Bu takımı daha yukarı koymak istiyorum ama rekorları başka bir şey yapmama izin vermiyor. Son beş maçın hepsini üç sayı veya altında kaybeden 49ers için kısaca sonları oynayamıyorum diyebiliriz. Quarterback’te değişikliğe giden takım Brian Hoyer yerine CJ Beathard’ı oynatmaya başladı. Belki Beathard takıma ilk galibiyetini getirir. Redskins maçından bunu yapma potansiyeli olduğunu öğrendik.

32- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 0-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Ah Browns ah… Eminim onların da iyi olduğu bir gün gelecek ama maalesef o bu sene değil. Myles Garrett ilk iki maçında üç sack yaparak kariyerine iyi bir başlangıç yaptı ama ilk galibiyeti için biraz bekleyeceğe benziyor.