Yedinci haftanın sonunda Philadelphis Eagles resmen Kansas City Chiefs’ten ligin en iyi takımı ünvanını aldı. Chiefs’in Raiders’a nefes kesen bir Perşembe akşamı maçında yenilmesinden sonra, hem rekor bakımından hem oyun olarak ligin en iyi takımı resmen Eagles oldu. Texans ve Lions’ın bay yaptığı haftada New England beklenen Super Bowl tekrarında Atlanta’yı sahaya gömdü ve diğer maçlarda çekişmeli geçti ve yakın sonuçlarla bitti. Browns’In dipten çıkamadığı sıralamada yine iyi takımlar arasında değişim oldu. İşte sekizinci haftaya girerken güç sıralaması…

1- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 6-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Eagles, pazartesi aldığı Redskins galibiyetiyle ligde bir mağlubiyetli tek takım kalarak NFL’deki en iyi rekora sahip oldu. Dediğim gibi sadece rekor bazında değil, oyun olarak da ligin en iyi takımı Eagles. Philly, Carson Wentz’in MVP seviyesindeki oyununun önderliğinde herkesi şaşırtmaya devam ediyor. Takım, başarı için uygun bir yapıya sahip: çok iyi quarterback, receiving kadrosu ve savunmaya sahipler. Önümüzdeki üç hafta 49ers ve Broncos ile oynayıp bay yapacaklar. Bu sürede de ligin en iyi takımı olarak kalacaklarına kesin gözüyle bakıyorum ama sonrasında seneyi zor maçlarla kapatacaklar. Carson Wentz o süreyi de aynı oyun ile geçirebilirse benim çok net MVP adayım o.

2- New England Patriots (AFC Doğu, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Her sene yeni oyuncular, antrenörler, takımlar öne çıksa da hava soğuyunca, iş ciddileşmeye başlayınca belli oyuncular ve takımlar her zaman işin içinde oluyor ve yarışın içinde kalıyor. Green Bay Packers, Pittsburg Steelers bunlara örnek gösterilebilir. Ancak bu durumun en büyük örneği kesinlikle Tom Brady ve New England Patriots. Patriots, inanılmaz bir şekilde 2001’den beri iki sezon dışında her sene AFC Doğu’yu birinci bitirdi (iki yılda de division birincisi ile aynı rekor ile) ve bu sürede yedi Super Bowl maçında beş şampiyonluk kazandı. Bu kadar tarih dersi yeter biz günümüze ve geleceğe(!) bakalım. Brady’nin hücumu bir adım bile gerilemeden yoluna devam ediyor. Savunma da işleri yoluna koydu ve Falcons’ı maçın büyük bölümünde sayıya kapattı. İlk dört maçta ortalama 32 sayı yiyen savunma, son üç maçta sırasıyla 14, 12 ve 7 sayı yiyerek çok büyük sıçrayış gösterdi. Patriots bir numara olmasa bile, şu an için ligin en tehlikeli takımı olabilir.

3- Los Angeles Rams (NFC Batı, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Seahawks savunmasına karşı zorlansalar da Cardinals’a karşı yine bu sezon oynadıkları güzel oyuna döndüler. NFC Batı zaten gerektiği kadar, hatta gereğin fazla, Super Bowl adayı taşıyor. Rams, bir tane daha olmasını istemediklerini 33-0’lık galibiyetle açıkça belirtti. Todd Gurley bu maç da toplam 150 yardı geçerek ve iki touchdown yaparak Rams’in oyununda kilit rol oynadı.

4- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Chiefs’in tek başında NFL’in zirvesinde durduğu haftalarda da söylediğim gibi, sezon sonunda bu sene hakkında konuşurken onların iyi başlayıp sezon sonuna doğru tekrar ortalama üstü ama şampiyonluk seviyesinde olmayan bir takıma döndüklerini söyleyeceğimizi düşünüyorum. Ancak şimdilik Chiefs o durumdan uzak. Son iki haftada iki yenilgi alsalar da ligin en iyi durumdaki takımlarından biriler. Raiders onlara karşı çok fazla uzun toplardan fırsat buldu ve bunu kullanarak sonunda maçı kazandılar. Chiefs savunması Eric Berry olmadığı için safety’de zorlanıyor ama bunu halledemezlerse onlar için sorun yaratabilir, özellikle Tom Brady gibi savunmadaki aksaklıkları fark edebilen quarterback’lere karşı.

5- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Minnesota savunması maç başına sadece 17 sayıya izin veriyor ve bir tek Steelers bir maçta onlara 20 sayıdan fazla attı. Bu istatistik savunmanın durumunu anlatmaya yetiyordur diye düşünüyorum. Savunma bu durumda olunca hücumun hali o kadar da önemli olmuyor. Case Keenum nasıl oynarsa oynasın savunma onun arkasını topluyor ve takıma maç kazandırıyor. Detroit ve Green Bay çalkantılı dönemlerden geçerken Vikings arayı biraz açarsa Ocak’ta da Vikings savunmasının dominasyonunu seyredebiliriz.

6- Seattle Seahawks (NFC Batı, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Seattle bay haftasını baya iyi kullanmış olmalı: Giants savunması Wilson’ı sadece bir kez sackleyebildi ve hücum toplam 177 yard kat edebildi. Sezona, başta offensive line’da olmak üzere sıkıntılı bir başlangıç yapan Seahawks form tutmuş ve tehlikeli olmaya başlamışa benziyor. Russell Wilson hala ligin en yetenekli quarterback’lerinden olduğunu müthiş performansıyla tekrar hatırlattı. Seahawks geri döndü.

7- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Big Ben’in bırakma durumu ve beklenmeyen yenilgilerden sonra Steelers tekrar elit takımlar arasına kesin dönüş yaptı. Hücumun büyük bölümünü tabii ki Ben, Bell  ve Brown üstleniyor ama Steelers organizasyonunda kimsenin buna bir itirazı olduğunu sanmıyorum. İkinci yarı rakibine sayı attırmayan savunma da iyi olma potansiyeli taşıyor.

8- New Orleans Saints (NFC Güney, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Saints, Rodgers’sız Packers’a karşı biraz zorlansa da sonunda galibiyeti aldı ve NFC Güney’in birinci sırasına yerleşti. Saints şu an dört maçlık bir galibiyet serisinde ve başarıda, Drew Brees’e tabii ki pay vermek gerekiyor ama savunmaya da bu serinin oluşmasında büyük pay sahibi. Alvin Kamara ve Mark Ingram da koşu oyununu güzel oynarlarsa takım Brees’in sırtına yük olmaktan ona yardım etmeye geçer ve gördüğümüz gibi galibiyet serileri olur.

9- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Jags bu hafta Colts’u 27-0 yenerek başta AFC Güney takımları olmak üzere bütün lige hafife alınmamaları gerektiğinin mesajını verdi. İlk hafta 10 sack yapan savunma sadece altı hafta arayla bir 10 sack’lik maç daha çıkardı ve ligin üst seviye savunmalarından biri olduğunu kanıtladı. Running back Leonard Fournette’in oynamamasına rağmen hücumda sıkıntı yaşamayan Jaguars, Bortles’ın performansıyla önemli bir division galibiyeti aldı.

10- Houston Texans (AFC Güney, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Houston’ı çok beğeniyorum. Deshaun Watson başa geçtiğinden beri takım çok üst düzey futbol oynuyor ve Texans bir şampiyonluk adayı gibi görünüyor. Seahawks’a karşı gerçek bir test olacaklar, Jaguars da yavaşlamadan yoluna devam ediyor onun için oynadıkları takımlar ne kadar iyi olursa olsun bu maçlardan galibiyet çıkarmaları şart.

11- Washington Redskins (NFC Doğu, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Pazartesi günkü maç, Redskins ve bütün NFC Doğu grubu için çok kritikti. Wentz’in 64 yard’lık touchdown yapından önce durum Washington için fena gitmiyordu, oyunun kontrolü ortada gibiydi ama o pastan sonra işler aşağı gitti. Redskins rekoru 3-3 olsa da üç yenilgi de şampiyonluğun en güçlü adayları; Eagles, (iki defa) ve Chiefs’e karşı geldi. Onun için takımın rekoru kesinlikle oynadıkları oyunu ifade etmiyor. Desean Jackson ve Alshon Jeffery olmadan da iyi oynayabileceğini kanıtlayan Redskins yakında Josh Norman’ı geri kazanınca gücüne güç katacaktır.

12- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Başlangıç kick’inden itibaren maça ağırlığını koyan Cowboys galibiyetsiz 49ers’ı 40-10 mağlup etti. Galibiyetsiz olsalar da, kimse 49ers’ı farklı mağlup etmemişti ama bu maç ikinci çeyrekte bitmişti. Hücum yapabileceklerini gösterdi ve savunma da Irving geldiğinden daha iyi oynamaya başladı. Aynı savunma iyi takımlara karşı devam eder mi bilemiyoruz ama hücumun oturduğu görülebiliyor. Dan Bailey’nin sakatlığı ile geçici bir kicker arayışına geçen Cowboys, çok önemli division rakibi Redskins karşısında kritik bir silahından mahrum kalacak.

13- Carolina Panthers (NFC Güney, 4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Her takım beklenmeyen maçlar kaybedebilir, her takım bunları yaşar, zaten lig bunu en aza indirmeye çalışmak üzerine kurulu. Ancak Panthers’ın kötü oynadığı maçlarda gösterdiği performans başarı hedefleyen herhangi bir takım için kabul edilemez durumda. Mitch Trubisky maçta yedi pas denemesinde bulundu ve buna rağmen Bears iki touchdown fark ile maçı kazandı. İki tane savunma touchdown’u kaydeden Bears de hücum olarak iyi bir oyun sergilemese de oyunları Panthers’ı hücumda durdurmaya yetti.

14- Detroit Lions (NFC Kuzey, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Lions’ın bu bay haftasına ihtiyacı vardı. Saints’e karşı bir ara 35 sayı geriye düşen Lions’ın bir şeyleri düzeltmesi gerektiği kesin. Bunların başında offensive-line geliyor. Line’ın düzelmesi hem Stafford’ın pas oyununu kolaylaştırır hem de Abdullah’ın koşu oyununun tekrar etkili olmasını sağlar. Lions’ın Steelers maçından sonraki fikstürü göreceli olarak kolay, sezonu güzel bitirip playoff maçları oynamaya şansları var ama önce line’ın düzelmesi lazım.

15- Buffalo Bills (AFC Doğu, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Bills seneye başladıkları tempoyu devam ettiriyor. Bucs’a karşı koşu oyununu iyi oynayan Bills, Taylor’ın yerine paslarıyla yakın giden maçta son dakika field goal’üyle maçı kazandı ve Patriots’ı takibi sürdürdü. Bills receiverlarından da yardım almaya başladı. Tyrod Taylor’ın Virginia Tech’deki backup’ı Logan Thomas’ın tight end olarak gösterdiği performans Bills’e yardım etti ve gelecekte de yardım edebileceğe benziyor. İlk haftalardaki kadar ses yapmasalar da Bills unutulmaması gereken bir takım.

16- Atlanta Falcons (NFC Güney, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Falcons kesinlikle Patriots’a karşı en iyi oyununu oynamadı ve Patriots da geçen seneki formunda üst düzey bir futbol oynadı. Maçın ilk yarısının sonlarında Dan Quinn’in dördüncü down’da gitmesi onlara çok pahalıya patladı. Hücum skor üretmekte çok sıkıntı çekerken, rakibin touchdown yapması onlara çok büyük bir darbe oldu ve Falcons bir daha toparlanamadı. Koşu oyunu istikrarlı bir şekilde sonuç vermiyor ve hücum geçen seneki gibi oynayamıyor. Herhalde Shanahan’in eksikliği etki yapmaya başladı.

17- Oakland Raiders (AFC Batı, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Chiefs maçında offensive line güzel işler yaptı ve koşu oyunu açıldı. Derek Carr da daha çok zaman bulup uzun paslarla başarılı bir oyun çıkardı. Raiders bu oyunu devam ettirirse sene başında tahmin edildikleri yerlere gelmeleri mümkün. Maçın sonunda uzak downlarda veya dördüncü down’da convert etmeleri her hafta olmaz, onun için bir adım daha atmaları gerek, gidişatları güzel.

18- Miami Dolphins (AFC Doğu, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Jets’e karşı 14 sayı geriye düşen Dolphins geriden gelerek maçı kazandı. Geçen hafta da Falcons’a karşı geriden gelen takım, maçların sonlarını güzel kapatarak galibiyetler çıkartıyor. Jay Cutler’ın sakatlanıp çıkmasından sonra daha iyi oynayan Dolphins’in bundan sonra Matt Moore ile oynaması gerektiğini düşünüyorum.

19- Tennessee Titans (AFC Güney, 4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Titans, Cleveland deplasmanından yenilgiyle ayrılmaya çok yakındı. Ama uzatma sonunda takımlar karşılıklı puntlaştıktan sonra, Tennessee field goal vurarak 12-9 galip geldi ve maçta iki takım da touchdown yapamadı. Geçen hafta Colts’u da zor yenen Titans AFC Güney’in liderliğini paylaşıyo ama oyun olarak durumları iyi değil. O yüzden AFC Güney’in diğer iki iyi takımı top 10’da Titans ise 19. sırada.

20- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Sene başında iyi görünmeyen savunma Broncos hücumuna sayı attırmayarak kendini kanıtladı. Chargers sezona çok kötü başlamasına rağmen üst üste üç galibiyet aldı ve oynadıkları oyun devam ettiği sürece bu sayı artabilir. Geçen sezon da Chargers kısa bir galibiyet serisine girmişti ama bu onlara bir sonuç vermemişti. Bu sene galibiyet serilerinin uzun zamanlı olması onlara ligin en zor grubunda bir şans verebilir.

21- Denver Broncos (AFC Batı, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Giants’a karşı aldıkları yenilginin sezonun dip noktası olacağını düşünürken Broncos ertesi hafta diplerini Chargers’a 21-0 yenilerek daha da aşağı çekti. Eylül’deki müthiş performanslarından sonra yavaş yavaş kötüleyen Broncos acilen işleri düzeltmezse Raiders’ın da form yakalamasıyla AFC Batı playoff yarışında geride kalabilir.

22- Chicago Bears (NFC Kuzey, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Chicago Bears’in maçı yenmesinin tek sebebi çaylak safety Eddie Jackson’ın iki tane top kaybını 75 yard getirip touchdown yapması. Hücum toplam 153 yard kat ederek rezil bir performans segiledi ama buna rağmen maçı kazandılar. 2011’de Tebow’un Broncos takımından sonra ilk kez beş başarılı pasın altında atan bir takım maç kazandı.

23- New York Jets (AFC Doğu, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Son iki hafta iki defa 14 sayıdan maç veren Jets, inanması ne kadar güç olsa da, rahatlıkla 5-2 olabilirdi. Her hafta onlar için aynı şeyi söylüyorum ama bu sezon onların hikayesi bu: Sene başında kimse onlara hiçbir maç için şans vermese onlar çok güzel mücadele edip maçlara ortak oluyorlar ve izleyene keyif veriyorlar. Josh McCown bütün maç çok güzel oynamışken maçın son anlarında attığı interception ile bir bakıma onlara maçı kaybettirdi.

24- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Dürüst olmak gerekirse Brett Hundley’nin Packers takımı Saints’e karşı beklediğimden daha iyi bir performans ortaya koydu. Aaron Rodgers varken hücum Rodgers’ın kendi başına şapkadan tavşan çıkarmasına dayalı olduğu için Hundley bu sistemde biraz zorlandı, ama koşu oyununun işliyor olması hücumu ayakta tutmak konusunda yardımcı oldu. Bu haftaki bay’ı iyi değerlendirip dokuzuncu haftada Detroit’e karşı galip gelirlerse Rodgers döndüğünde -sezon bitiminden önce olabilir- hala playoff ve sonunda şampiyonluk şansları olabilir.

25- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Bengals son haftalarda iyi bir oyun oynuyordu ve güzel bir gidişatları var gibi görünüyordu. Ancak nasıl gördüysek görelim Bengals çok iyi bir takım değil, oyunları playoff’a girmeye veya yarışta olmaya yeterli değil. Bunu Steelers maçında gördük, Steelers açıkça daha iyi takımdı. Maç başta yakın gitse de Steelers oyuna hakim oldu ve bir galibiyet daha aldı. AFC Kuzey’de Bengals’ın artık bir tehdit olduğunu söyleyemeyiz.

26- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Jameis Winston’ı çok seviyorum ve bir gün Tampa ile Super Bowl kazanacağına yürekten inanıyorum. Bu seneye girerken de playoff’a gireceklerini düşünüyordum ve “dark horse” super bowl adaylarımdan birilerdi. Sezon içinde bazı maçlar çok kötü oynasalar da arada sırada iyi bir takım olduklarının sinyallerini veriyorlar. Buffalo maçında da maça ortaklardı, on bir sayı geridelerken maçı çevirdiler ama sonunda maçı field goalle kaybettiler. Savunmaları iyi değil ve hücumda koşu oyununu çözmeleri lazım.

27- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Baltimore savunması hala ortaya birşeyler koyabiliyor ama Joe Flacco ve hücumdan yardım alamadıkları için bu sonuca yansıyamıyor. Başta maçın içinde olsalar da hücum sayı bulamayınca maçtan kopan Ravens son saniyede bulduğu touchdown ile farklı tek touchdowna indirmiş olsa da sahadaki fark tek touchdownluk değildi kesinlikle. Flacco’nun çok kötü performe etmesi ve receiverlar pozisyonunda üst üste sakatlıkları yaşanması takımı olumsuz etkiledi, Steeler treni yavaştan kaçıyor, hızlı olmaları lazım.

28- Arizona Cardinals (NFC Batı, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Adrian Peterson’ın ilk maçında, Cardinals’a Buccaneers’a karşı etkileyici bir galibiyet almaları bütün taraftarları heyecanlırdı ve 2015 formlarına geri dönebileceklerinin sinyalini verdi. Kazandıkları maçlar Colts, 49ers ve Bucs’a -yani alt seviye takımlara- karşı; yenildikleri zaman ise çok farklı yeniliyorlar ve hiç güzel bir oyun oynayamıyorlar. David Johnson geri dönünce işler biraz daha düzelebilir ama Carson Palmer’ın önümüzdeki haftalarda olmayacağını düşünürsek, geri döndüğü zaman takımı pek iyi bir pozisyonda bulmayabilir.

29- New York Giants (NFC Doğu, 1-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Şu an çok formsuz olan bir Broncos’u yendikten sonra, geçen haftaki sıralamamda, Giants’ı daha yukarı koymamakla yerinde bir karar verdiğimin bu hafta doğrulandığını düşünüyorum. Giants 7-0 önde başlayınca takımın geri döndüğünü düşünenler 24 cevapsız sayıdan sonra kararlarından hızla vageçmişlerdir. Odell Beckham Jr. olmadığı için hücum sayı atmakta, büyük oyunlar yapmakta çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Savunma yine fena değil ama geçen seneki durumdan çok uzak, Giants’ın bu saatten sonra bir geri dönüş yapması pek mümkün değil.

30- Indianapolis Colts (AFC Güney, 2-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Leonard Fournette’siz bir Jaguars ile oynadıkları maç, kağıt üzerinde, belki de bu noktadan sonra oynayacakları en kolay maç olarak yorumlanabilirdi. Ancak Colts buna rağmen sahada çok kötü bir oyun ortaya koydu ve 27-0 kaybetti. Jaguars’ın savunması Brissett’e çok geldi ve genç quarterback tam 10 defa sacklendi ve hücum hiçbir sayı üretemedi. Andrew Luck’ı takas etmeleri gerektiği konuşmaları artıyor ve takım bu sene hiçbir yere gitmiyor.

31- San Francisco 49ers (NFC Batı, 0-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Niners, beş hafta üst üste maçları çok yakın kaybettikten sonra bu hafta Cowboys’a karşı bu seriyi bitirmek istiyordu. Ama sahada beklediklerinden çok farklı, bizim beklediğimiz gibi bir durum vardı. CJ Beathard’ın ilk kariyer başlangıcında hezimete uğrayan takım için günün tek güzel tarafı NFL tarihinin en ikonik olaylarından biri olan “the catch”in receiver’ı Dwight Clark’ın onurlandırılması oldu. ALS hastalığına yakalanan ve şu an yaşam mücadelesi veren Clark, eski takım arkadaşlarını görmeyi son bir kez yapmak istediğim bir şeydi diye anlattı.

32- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 0-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Titans’a karşı savunmanın güzel oyunu sayesinde maçın içinde olan Browns, hücumundaki yetersizlik sebebiyle bu hafta da ilk galibiyetine ulaşamadı. Deshone Kizer beşinci hafta benchlendikten ve altıncı hafta da hiç süre almadıktan sonra Titans’a karşı başladı ve yine hayal kırıklığına uğrattı. Browns’un quarterback’te aradığı genç yıldız olarak görülen Kizer, haftadan haftaya neden bu sene daha NFL’e hazır olmadığını gösteriyor. Hue Jackson haftaya Londra’da oynanacak Vikings maçında hangi quarterback ile oynayacağına biraz film izledikten sonra karar vereceğini açıkladı.