Merhabalar NFLTR kitlesi. Gerek Podcast’lerimizde, gerekse birebir konuşmalarımızda sürekli bir kitaptan alıntı ya da anı anlattığımı fark eden NFLTR kurucusu Kaan Özaydın, kitap tavsiyelerimi yazı formatında yazmamı tavsiye etti, ben de kabul ettim.

Tavsiye edeceğim kitapların seçimi ile ilgili bazı notlarım olacak. Bunlardan birincisi, bir kitap hakkında yazıyorsam o kitabı kesinlikle kendim okumuş olmalıyım. Yoksa buradan çıkıp da “Şöyle bir kitap varmış, çok şahaneymiş” diye size anlatacak değilim. İkincisi, mecburen kitapların tamamı İngilizce olacak çünkü Türkçe yayınlanan bildiğim bir Amerikan futbolu kitabı yok. Son olarak da, kitapları herhangi bir sıralama ile seçmiyorum; yani bu ilk yazımızdaki kitabımız olan Illegal Procedure en sevdiğim kitap değil örneğin. Sizin de beğendiğiniz kitaplar varsa isterseniz yazın, ancak okuduğum kitapları bitirdikten sonra (yaklaşık 2024 yılı gibi) onlara da bakarım.

Tanıttığım kitapları nasıl temin edeceğinize gelince; size Amazon.com gibi bir satıcıyı tavsiye ederim. Evime gelen bilir, kütüphanede broşür koyacak yer kalmadığı için genelde elektronik kitap (e-book) olarak okuyorum. Bu tarz dosyaların satın alınmadan paylaşılmasının yasadışı olduğunu bir kez daha hatırlatıp kitabımızla tanışabiliriz.

Kitabın Adı:            Illegal Procedure

Kitabın Yazarı:      Josh Luchs (Profesyonel Futbol Menajeri)

Kitabın Konusu:    Yazarın Anıları

Yayınlandığı Yıl:    2013

İlk yazımızın konusu olan kitabımız, Illegal Procedure. Yazarı NFL’de yıllarca menajerlik yapmış olan Josh Luchs. Kişisel bağlantılarıyla daha çocukken Oakland Raiders yaz kampında getir götür işi kapan Josh, oyuncularla yakınlaşıp güvenlerini kazandıkça kendine isim yapmaya başlar. Sonra çıraklık yıllarında yanına girdiği daha deneyimli menajerlere üniversite oyuncularını kazandırmak için her yola girer. Kitap da zaten çoğu hem lig, hem de ahlak kurallarına aykırı bu yollarla ilgili.

Üniversite öğrencilerine henüz sözleşme imzalamadan “borç” adı altında verilen paralar, üniversite koçlarının ve draft uzmanlarını para karşılığında oyuncuları aratmalar, yalan-dolan-entrika-ihanet-vahşet-seks (yok bu son ikisi kitapta bulunmuyor gaza geldim) ne ararsanız bu kitapta. Josh’un Al Davis’e yancılık günleri, Maurice Clarett’in meşhur draft öncesi gelgitli aylarının ilk elden anlatılması, Ryan Leaf’le gezip tozmalar gibi anılar kitabın şurup gibi akmasını sağlıyor.

Kitap aslında Luchs’un 2010 Ekim’inde Sports lllustrated’a yazdığı bir makaleye dayanıyor. Normalde bu tip futbol anıları kitabı, halen meslekte olanların kendi reklamı gibi olur. Luchs rakip menajerlerin alavere dalavereleri ve biraz da kendi ahlaksız davranışları sonunda mesleği bırakmak zorunda kaldığı için çoğunlukla insanlara bu dünyanın karanlık yönlerini anlatır havasında. Ancak Luchs şu sıralar panel ve seminerlerde bu konuları anlatıp ekmeğini böyle kazandığı için bu kitap da reklam gibi koktu biraz. Son bölümdeki “Bu spor kurtulur mu?” konusunda ise ilginç bazı fikirleri var.

Son tahlilde kitap eğlenceli ve okuması kolay. Konu ile ilgilenenlere tavsiyemdir…