New York Giants, sürpriz açıklama ile yıldız quarterback’i Eli Manning’i yedeğe çektiğini açıkladı. 2004 yılından beri takımın starter’ı olan Eli Manning, arka arkaya ilk 11’de başladığı 210 normal sezon maçı ile NFL tarihinde bu alanda efsane quarterback Brett Favre’ın (297) arkasından ikinci sırada yer alıyordu.

Geçtiğimiz yıl playoff yaptıktan sonra sezona iddialı giren ancak 2-9’luk derecesiyle yılın en büyük hayal kırıklıklarından biri olan Giants’ta head koç Ben McAdoo, yaptığı açıklamada bundan böyle yedek quarterback Geno Smith’in ilk 11’de başlayacağını ve sezonun ilerleyen haftalarında çaylak Davis Webb’in de şans alacağını açıkladı.

Bu karar Giants taraftarlarının tepkisini çekerken, çoğu yorumda Eli’ın yedeğe çekilmesi değil koç Ben McAdoo’nun kovulması gerektiği belirtilmiş durumda. Eli Manning, 13 yıllık NFL kariyeri boyunca Giants forması giyerek adını takımla özdeşleştirmişti. Yıldız oyuncu zaman zaman eleştirilse de kazandığı iki Super Bowl ile adını Hall of Fame adayları arasına yazdırmıştı.

36 yaşındaki oyuncu yaptığı açıklamada, “Koç McAdoo, Geno ve Davis’e oynama şansı verirken halen ilk 11’de başlayabileceğimi söyledi. Ancak başka kişileri oynatacaksanız oynatmanız gerektiğini düşünüyorum. Sadece rekorumu devam ettirmek için beni oynatmak ve maçı tamamlamayacağınızı bilmek bence anlamsız ve rekorumu lekeyecek bir durum. Her zaman olduğu gibi bana ihtiyaç olursa oynamak için hazır olacağım. Geno ve Davis’in olabildikleri en iyi şekilde hazırlanmalarına yardımcı olacağım.” dedi.

Şimdi ise NFL tarihinin en çok touchdown pası atan yedinci oyuncusu olan Eli Manning’in Giants kariyerinin bitip bitmediği konuşuluyor. Sezon sonunda Ben McAdoo’nun takımdan ayrılması Eli’ın kariyerine Giants forması altında devam etmesi için tek ihtimal olarak gözüküyor.

Ben McAdoo, “Bu New York’ta Eli döneminin sonu değil” derken tecrübeli oyuncunun maçlarda kenarda aktif olacağını söylemesi çoğu kişiye pek inandırıcı gelmezken, bir diğer açıklaması da kafalarda soru işaretleri yarattı: “Bu benim geleceğim ile ilgili değil. Bu organizasyonun ilerlemesi için en iyisi seçenek”

Bu sezon hücumda en önemli iki silahı Odell Beckham Jr. ve Brandon Marshall’ı sakatlıkları yüzünden kaybeden Eli, 11 maçta 14 touchdown pası, bir touchdown koşusu ve yedi interception ile oynuyordu. Manning, takımının geçen hafta Washington Redskins’e yenildiği maç sonrası aynı takımın formasıyla 100 maç kaybeden ilk ve tek quarterback olarak tarihe geçmişti.

Öte yandan Eli Manning’in yerine Pazar gecesi Oakland Raiders karşısında ilk 11’de sahaya çıkacak oyun kurucunun Geno Smith olması da tepkileri çeken bir başka konu. Öyle ki New York Jets’in geçtiğimiz sezonunun sonunda takımdan kestiği Smith, kariyerinde formasını birkaç kez Ryan Fitzpatrick’e ve Michael Vick’e kaptırmış bir isim.

2016 sezonunun yedinci haftasından beri bir maça ilk 11’de başlamayan Geno Smith’in kariyerinde dört buçuk sezonda 28 touchdown pası 26 interception’ı bulunuyor. 2013 NFL Draftı’nın ikinci turundan Jets’in franchise QB’si olması için seçilen Smith, yarattığı hayal kırıklıklarıyla şehrin diğer takımının en sevilmeyen oyuncularından biri konumundaydı. Giants’ın diğer quarterback’i çaylak Davis Webb ise kolej kariyerinin büyük bölümünü yedek olarak geçirmiş ve şu ana kadar NFL’de bir pas dahi atmamış bir isim.

Bu kararın New York Giants organizasyonunu ve Eli Manning’in kariyerini nasıl etkileyeceğini bize zaman gösterecek…