Ligde artık ikinci yarıya girmişken sonuçlar artık daha az şaşırtıcı olmaya başlıyor, bu nedenle listede de çoğu takım yerinden fazla oynamıyor. Sezonun bu noktasında çoğu takımın durumu belli oldu, bazıları ise hala playoff şansına sahip ve geleceği farklı yönlere gidebilir. Bay haftasında olan Eagles yine zirvede ama Patriots, Saints, Rams ve daha çoğu çok yakından Philly’i takip ediyor. Cowboys, Ezekiel Elliott ve Tyron Smith’in yokluğunda büyük bir darbe aldı ve geriledi. Elliott’ın cezası başlamışken Cowboys’lular 16. haftayı, Aaron Rodgers’ın dönmesini bekleyen Packers’lılar ise yıldızlarının oynamasını beklendiği 15. haftayı takvimlerinde işaretledi. Onlar bu tarihleri beklerken işte 10. hafta sonrasında ligin durumu…

1- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 8-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Bay haftasında diğer bütün NFC Doğu takımlarının yenilmesiyle grupta liderliğini pekiştiren Eagles şu an ligdeki en iyi takım. Ocak ayında durum değişir mi bilmem ama şu an en iyi takımın Eagles olduğu apaçık ortada. Müthiş bir quarterback’leri var, hem ofansif hem defansif line’ları ligde sayılı linelar arasında ve takımın kalan her tarafı yine yıldızlarla çevrili. Ajayi eklentisiyle daha da güçlendiler ve şu an durdurulamaz görünüyorlar.

2- Los Angeles Rams (NFC Batı, 7-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Rams, yeni antrenör Sean McVay önderliğinde yeniden hayata döndü demek durumu kesinlikle açıklar. Hücum şu an ligin çok yönlü ve etkilileri arasında ki eğer en iyisi değilse… Savunma da Aaron Donald önderliğinde rakip hücumlara sıkıntı yaratıyor ve hücumun işini daha da kolaylaştırıyor. Diğer NFC takımları gibi onların da fikstürü son dönemde çok zorlaşacak. Rams, bu ana kadar süreçten muzaffer çıkabileceklerine dair çok şey gösterdi, bakalım gerçekten performe etmeleri gerektiği zaman nasıl oynayacaklar.

3- New England Patriots (AFC Doğu, 7-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Patriots hakkında yazılacak çok bir şey yok. Sene başında bir eksiklerini bulduğumuzu ve bunun etkili olacağını sanmıştık ama işler yine normale döndü. Tom Brady çok iyi, Bill Belichick çok iyi. Takım, domine ederek kazanmaya devam ediyor, bu dominasyonun 15. haftada ve AFC şampiyonluk maçında oynayacakları Steelers maçları dışında devam etmesini bekleyebiliriz.

4- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 7-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Teddy Bridgewater’ın uzun bir aradan sonra oynayabilir duruma gelmesi kesinlikle bütün futbol camiasını heyecanlandırdı ve çok mutlu etti. Ancak çok heyecanlanmadan, Case Keenum’un aslında bench’lenmemesi gerektiği gerçeğine bakmak gerekiyor. Ligin en iyi savunmasına sahip Vikings, Keenum ile yeniden hayata dönen hücum sayesinde yeni bir boyuta ulaştı. Redskins’e karşı savunmada sıkıntılar yaşasalar da, hücum onların yapamadıklarını telafi etti ve Redskins’e karşı zor bir engeli aştılar. Vikings bu formda devam ederse Minneapolis’te Super Bowl 52’yi kazanıp tarihte kendi evinde şampiyon olan ilk takım olabilir.

5- New Orleans Saints (NFC Güney, 7-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Buffalo’ya karşı çok rahat şekilde kazanan Saints, bu galibiyetle üst üste yedinci maçını kazanmış oldu. Bu sene, koşu oyunu ve savunmanın uzun bir aradan sonra Brees’e yardım etmesi bu takımı tekrar şampiyonluk adayları arasında soktu. Savunma Saints’in galibiyet serisi döneminde ligin en iyilerinden biri ve inanması güç olsa savunma bu takımı diğerlerinden öne çıkaran faktör. Brees’in her maç en az 300 yard atması gereken zamanlar geride kaldı.

6- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 7-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Colts karşısında maça kötü başlayan ve sonunda zorlanarak kazanan Steelers bu hafta beklentiyi karşılayamadı. Yine de maçı yendiler ve 7-2 ile AFC liderlik yarışında Patriots’a karşı savaşlarını sürdürdüler. Hücum yine iyi bir oyun oynayarak kazanmalarını sağladı ama savunmanın oyunu hem maçı zora soktu hem de playoff zamanı için soru işaretleri ortaya çıkardı. Savunmanın sene içinde formu gidip gelebiliyor, bunu düzene sokabilirlerse onları durdurmak çok zor olacaktır.

7- Carolina Panthers (NFC Güney, 7-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Panthers, Dolphins’e karşı 2015’teki Super Bowl takımını hatırlattı. Cam Newton müthiş paslarının yanında koşu oyunuyla savunmayı dağıttı. Topun diğer tarafında da sene boyunca iyi iş çıkaran Panthers, Saints’e NFC Güney şampiyonluğu için sıkıntı yaşatacağa benziyor. Bu hafta bay yapacak olan takım’ın dönüşte Jets’e karşı hata yapmaması gerekiyor çünkü ondan sonra Saints, Vikings ve Packers (Rodgers’lı olabilir) maçlarında epey zorlanacak ve bu sene NFC’de wild-card yarışı uzun zamandır görmediğimiz bir seviyede olacağa benziyor. Hata yapma lüksleri yok.

8- Seattle Seahawks (NFC Batı, 6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Bütün düşüşlere, eksiklere rağmen Seahawks şu an 6-3 durumda ve NFC Batı şampiyonluğu veya bir wild-card pozisyonu için çok büyük bir tehdit. Perşembe günü Richard Sherman’ın sakatlanması ve sezonu kapatması Thursday Night Football’ın kaldırılması gerektiği konuşmalarını tekrar başlattı. Önümüzdeki haftalarda daha da zor maçlar oynayacak Seahawks’ın büyük ihtimalle sezonunu 16. haftadaki Cowboys maçı belirleyecek.

9- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Seneye çok hızlı başlayan Chiefs bakalım bay dönüşü eski durumuna geri dönebilecek mi? Kağıt üzerinde yetenekli bir takım olan Chiefs ,Andy Reed’in de katkılarıyla başarıya müsait bir durumda. Hücum için bu söylediğim çok doğru ama savunmada bazen çok kötü olabiliyorlar. Cowboys maçındaki gibi takımlar onlara karşı rahat rahat ilerleyip, zaman harcayıp sayı bulabiliyor. Bunu düzeltmezlerse Patriots, Steelers gibi güçlü hücumlara karşı çok zorlanırlar.

10- Atlanta Falcons (NFC Güney, 5-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Cowboys karşısında geçen seneki Super Bowl formuna kavuşan Falcons sezonun geri kalanında wild card pozisyonu için hatta NFC Güney şampiyonluğu için sonuna kadar şavaşacağa benziyor. Cowboys’daki Tyron Smith eksikliğinden faydalanan Adrian Claybron maçı altı sack ile bitirdi ve adını NFL tarihine yazdırdı. Hücum olarak da güzel oynayan takım son yedi haftadaki zor maçlarında bu tempoyu devam ettirmek isteyecektir.

11- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Son çeyrekte onları öne geçirmesi gereken fumble dönüşü yaptıkları touchdown sayılmasa da Jags maçı çok uğraştırıcı yollarla kazandı. Blake Bortles elindeki kazanma fırsatını rakibe vermişken savunmanın Chargers’ı bir dakika içinde punt’a zorlaması ve hücuma bir şans daha vermesi kazanmanın başlangıcı oldu. Kapanış olarak da, Josh Lambo eski takımına karşı iki tane çok kritik field goal vurarak Jacksonville’de takımını kazandırdı.

12- Tennessee Titans (AFC Güney, 6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Titans’ın çok büyük bir eksiliği olmasa da çok güçlü oldukları bir nokta da yok. Sene sonuna kadar Jaguars ile AFC Güney’de birincilik yarışında olacak takım bu yarışı kazansa da playofflarda devam etmeleri çok zor. Demarco Murray ve koşu oyununda sıkıntı yaşıyorlar ama onun dışında güzel oyunlarıyla genel olarak güzel oynadıkları için görece başarılı gidiyorlar.

13- Detroit Lions (NFC Kuzey, 5-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Sene başından beri ne kadar az konuşsak da Lions’ın gerçek bir playoff iddası olduğunu unutmamamız gerekiyor. Kalan yedi haftanın hepsinde galip gelme şansları var ve bu onları çok zor rakiplere karşı oynayacak Seattle ve Dallas gibi takımlara karşı bir adım öne çıkarıyor. Genel olarak averaj olan takım, her zamanki gibi quarterback Matthew Stafford tarafından iyi takımlar arasına sokuluyor, ne kadar playoff şansları olsa da Eagles, Patriots, Steelers gibilerine karşı pek şansları yok.

14- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 5-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Üç maçlık galibiyet serisi sonrası Cowboys bu seriyi uzatacak ve geçen seneki duruma döneceğe benziyordu. Ancak hafta içinde Zeke’in cezasının başlayacağı ve altı maçta oynayamayacağı açıklandı. Geçen sene Tom Brady’nin “deflategate” cezasında olduğu gibi Roger Goodell yetkililer ne önerirse önersin yetkiyi kendi eline aldı ve istediği cezayı lige ne kadar zarar verecek olursa olsun uygulamaya soktu. Tyron Smith’in de olmayışıyla ofansif line tamamen çöktü. Hem koşu oyunu tutmadı, hem Prescott’un pas atmak için çok hızlı olması gerekti ve en önemlisi de Smith’in yerini dolduranların hiçbir şey yapmaması sonucu Adrian Clayborn, Dak’i altı kere sack’ledi. Geri kalan haftalarda çok zor bir yola giren Cowboys’un yarıştan wild-card pozisyonuyla çıkması çok zor.

15- Washington Redskins (NFC Doğu, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Redskins bu hafta kesinlikle kazanması gereken bir maçta iyi mücadele etti ama sonunda maçtan galip ayrılamadı. Sene başından beri sayısız şampiyonluk adayı ile oynayan Redskins yakın zamanda yine Saints ve Cowboys ile oynayacak. Sene sonuna doğru fikstürleri kolaylaşacak ama orada alınacak galibiyetler wild-card pozisyonu için yeterli olmayacağa benziyor.

16- Buffalo Bills (AFC Doğu, 5-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Saints’e karşı oynadıkları maç Bills’in kesinlikle en kötü maçıydı. Sene içinde sert oyunla maçlara damga vuran savunma, Saints karşısında mevcut değildi. Tyrod Taylor riskli büyük oyunlardan kaçınıyor, bu yüzden hala Benjamin’i oyuna dahil etmeyi başaramadılar, koşu oyunu da işlemediği zaman hücum en iyi ihtimalde averaj. Saints, takımın bu eksiklerini sert bir şekilde su yüzüne çıkardı. Bu derece formda bir New Orleans takımını durdurmak kimse için kolay değil ama Buffalo bunu başarabileceklerine dahil hiçbir sinyal vermedi. AFC’nin kötü durumu yüzünden büyük ihtimalle playoff’a kalacaklar ama kesinlikle NFC’de onlardan daha iyi olup playoff’a giremeyecek en az 3 takım olacak.

17- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 3-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Chargers’ın rekoru kesinlikle oynadıkları oyunu ifade etmiyor. Haftadan haftaya sahada çok güzel bir oyun ortaya koyan ve mücadele eden takım güçlü rakiplere karşı oynadığı için maçların sonunu getiremiyor ve bu yüzden oyunları rekorlarına yansımıyor. Geçen senenin başından beri sayısız kere yakın maç kaybeden takım, bu klasiği bu hafta Jacksonville’de de devam ettirdi, ama unutmamak lazım Jags’e karşı galip gelmek eskisi kadar kolay değil.

18- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 5-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Green Bay bu sene pes etmiyor. Aaron Rodgers’ın 15. haftadaki Panthers maçına dönmesini umutlayan organizasyon onun yokluğunda çok fazla aksamadan yoluna devam etmeye çalışıyor. Brett Hundley’nin hücumu ve Bears’in koşu oyununu durdurmayı başaran savunma genel olarak iyi bir iş çıkardı. Rodgers yokken bu tür maçları kazanmaya devam edebilecekler mi göreceğiz.

19- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Hücum iyi olmadığı için Ravens savunması çok iyi oynamadığı zamanlar kazanmakta zorlanıyor. 4-5 bir rekor ve üstün olmayan oyunlarıyla normal şartlar altında sezonlarının bitmiş olması gerekirdi ama bu sene AFC’deki Raiders, Texans gibi iyi olması beklenen takımların beklenenin altında kalması veya eksik kalması ile Ravens’ın hala playoff’a girme şansı bulunuyor.

20- Oakland Raiders (AFC Batı, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Bu senenin Giants’dan sonra en çok hayal kırıklığına uğratan takımı Raiders oldu. Beklentinin çok altında kalan takım, geçen seneki gibi izleyene keyif vermiyor ve bu durum sonuçlarına da yansıyor. Sene başında tehdit olabilecek gibi gözüken Broncos’un işin içinden çıkmasıyla belki Raiders bir şekilde playoff’a girebilir ama ondan sonra ilerleyemeyeceklerdir.

21- Arizona Cardinals (NFC Batı, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Cardinals, playoff şansı olan bir takım değil. Kendilerinden açıkça daha kötü olan takımları yenebiliyorlar ama çoğu maçta zorlanıyorlar ve sonunda yenemiyorlar. Seahawks’a karşı ise uzun süre maçın içinde kaldılar ve 2nd&22’deki Wilson’ın müthiş touchdown pasına kadar maçı yenecek gibi görünüyorlardı. Drew Stanton çok sayıda kolay pası kaçırdı ve bu büyük ihtimalle onlara maçı kaybettirdi. Cardinals belli takımlardan daha iyi olsa da playoff yarışına girebilecek seviyede değil.

22- New York Jets (AFC Doğu, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Jets kesinlikle kazanması gereken bir Buccaneers maçını elleriyle verdi. Koşu oyunu da pas oyunu da işlemedi ve bu yüzden maçı 10 sayıyla bitirdiler. Kazanıp AFC wild-card yarışına girebilirlerdi ama son haftalarda Panthers, Chiefs, Saints ve Patriots ile oynayacaklarını düşünürsek bu hedefin artık gerçekçi olmadığı sonucuna varabiliriz.

23- Chicago Bears (NFC Kuzey, 3-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

İkinci çeyrekte koçun yaptığı challenge ile iki yarddaki pozisyonlarını ve topu kaybeden Bears için o pozisyon çok etkili oldu diyebiliriz. Ama maçı kaybetmelerinin ana sebebi tabiki de bir karar değil. Savunmaları ile maçlara etki eden Bears defansif line’ı Packers tarafından domine edildi ve sonuç çoğunlukla bu yüzden şekillendi. Trubisky zaman geçtikçe kendini göstermeye başlıyor ve takım genel olarak ortaya fena bir oyun koymuyor. Ancak bu sene bir beklenti yok, bu takım birkaç sene sonrasının takımı.

24- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 3-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Bengals elindeki kadroyla potansiyelinin çok altında performe ediyor. Hücumda A.J. Green’in yapabildiği uzun pas oyunları dışında üretmekte büyük sıkıntı yaşıyorlar. Savunma ve Green ile neredeyse her hafta oyunun içinde kalsalar da sonunda galibiyet bulmakta sıkıntı yaşıyorlar. Bu sene de geçen sene gibi potansiyellerinin altında kalıp playoff dışında kalacaklar.

25- Indianapolis Colts (AFC Güney, 3-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Bu haftadan önce maç başına 29 sayı yiyerek en çok sayıya izin veren takımlardan biri olan Colts, Steelers’a karşı ilk yarıda oynadığı oyun ile onları 3 sayıda tutmuştu. İkinci yarıda işler yine normale döndü ve Colts maçı 20-17 kaybetti ama zaten beklentisi olmayan bu takım için büyük bir sürpriz olmadı. Ligin en çok sacklenen quarterback’i Jacoby Brissett bu maç da üç kez sacklenerek darbe almaya devam etti. Colts zor bir dönemden geçiyor, Luck seneye dönünce tekrardan toparlanmaya başlayacaklardır.

26- Houston Texans (AFC Güney, 3-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Watson’ın yokluğunda takımın durumu çok kötüye gidiyor. Savunmanın -Watson varken olduğu gibi- geçen senekiler kadar sert oynayamaması Savage’ın hücumuna çok yük bırakıyor. NFC Güney’in geçen senelerden çok daha rekabetli olması ve topun iki tarafında da sıkıntılar yaşamaları onlara sene sonuna kadar daha çok maç kaybettirecektir.

27- Miami Dolphins (AFC Doğu, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Bu kadar kötü bir takım nasıl 4-5 olabilir? Herkes gibi ben de bu sorunun cevabını arıyorum. Dolphins sayılı iyi oyuncuya sahip ama genel olarak quarterback’lerinden de anlaşılacağı üzere kötü bir takımlar. Neredeyse her hafta primetime’da televizyonda olan Dolphins’i görmek izleyiciler için büyük bir eziyet. Son üç haftada televizyonda oynayan takım toplam üç yenilgi alırken genel olarak 112-45 bir sonuç aldı.

28- Denver Broncos (AFC Batı, 3-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Önceki haftalarda hücumun ve savunmanın rezil oyunundan bahsederken bu hafta da Broncos’u special team’leri vurdu. Maç içinde sayısız şekilde takıma zarar veren ekip, zaten kötü olan takımı çok zor bir rakibe karşı kötü bir durumda bıraktı. Broncos sene başındaki görüntüsünden çok uzak, ne değişti bilemiyoruz ama durum bu sene düzelmeyeceğe benziyor.

29- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 3-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Fitzpatrick önderliğinde galibiyet almayı başaran Bucs, oynadığı oyunla bekleneni karşıladı ve hatta DeSean Jackson’ı da oyuna sokmayı başararak üstüne koydu. Maçta yetkiyi turnovera meğilli quarterback Fitzpatrick yerine iyi oynayan koşu oyununa veren Bucs hücumu bunun pozitif etkisini maç boyunca hissetti ve kazandı. Savunması çok kötü olan ve bu saatten sonra bir hedefi olmayan takımın tek hedefi oyuna etki edebilecek oyuncu sayısını arttırmak olmalı. DeSean Jackson bunun için iyi bir başlangıç, zamanla başka isimleri de eklerlerse seneyi başarıyla tamamlarlar.

30- San Francisco 49ers (NFC Batı, 1-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Kyle Shanahan’ın Niners takımı senenin ilk galibiyetini çok kötü bir Giants takımına karşı aldı ve maçtan sonra şampiyon olmuş gibi sevindiler. Gelecek vaad eden genç oyunculara ve iyi bir koç grubuna sahipler. Bu sene daha çok galibiyet alırlar mı, ya da bu bir işe yarar mı bilinmez ama birkaç sene için tehlikeli bir takım oluşturmak için uygun zemine sahip oldukları kesin.

31- New York Giants (NFC Doğu, 1-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Sene başında şampiyonluk adayı olan Giants sona yaklaşırken sıralamada dibe vurmaya çok yakın. Geçen seneki en büyük silahları olan savunma gerçekten sahada yok gibi. Ligin kötü hücumlarından birine karşı third down’da yüzde 70 conversion’a izin verdiler. Dokuz maçta takımın tek galibiyeti nerdeyse onlar kadar kötü giden Broncos takıma karşı ve bu hafta da galibiyetsiz bir Niners takımına yenildiler. Durumun bundan kötü olabileceğini sanmıyorum.

32- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 0-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Detroit’te galibiyete çok yaklaşan Browns bu haftayı da maç kazanamadan kapattı. Savunma takımın güçlü noktası. Deshone Kizer ve hücum da bu maç iyi oynasa da güçleri Detroit gibi playoff seviyesinde bir takımı yenmeye yetmedi. İlk yarının sonunda çok yanlış oyun seçimleri onları çok önemli sayılardan ve belki de maçtan etti. Yavaş yavaş iyileşen ve potansiyel gösteren Browns iyi oynamaya başlasa da kesinlikle hala ligin en kötü takımlarından biri.

Sıralamada katıldığınız, katılmadığınız yerler, önerileriniz varsa yorumlarda belirtiseniz sevinirim. Yorumlara cevap yazıyorum, fikir alışverişi yapmak tartışmak herkes için zevkli ve faydalı olur diye düşünüyorum…