Bu haftaki maçlarla 2017 NFL sezonunun yarısını geride bırakmış bulunuyoruz. Takımların yavaş yavaş durumlarını çıkardığımız bu zamanlarda beklenmeyen sonuçların sayısı azalıyor, iyi olarak bildiğimiz takımlar kendi hallerine dönüyor, sürpriz yapanlar da eski hallerini almaya başlıyorlar. Tabii sürpriz olarak başlayıp, iyi olduklarını kanıtlayan Eagles, Rams, Jaguars gibi takımlarda bir gerileme söz konusu değil. Bunlar tam gaz hedeflerine doğru yol almaya devam ediyorlar. Cardinals, Giants, Titans, Rams, Packers ve Jaguars’ın bay olduğu hafta Ravens’ın 40-0’lık kendini buluşu ile başladı ve Chiefs ile Broncos arasındaki AFC Batı mücadelesiyle son buldu. İşte sekizinci hafta sonrası güç sıralamaları…

1- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 7-1), Geçen Haftanın Sıralaması: 1

Üst üste üçüncü hafta listesinin tepesinde yer alan Eagles, yakın zamanda orayı başka bir takıma bırakacağa benzemiyor. Bu hafta 49ers’a karşı herhangi bir sürpriz olmasına izin vermeyen Eagles, maçın başından itibaren sertliğini gösterdi ve maçı farklı kazandı. Quarterback Carson Wentz, MVP seviyesindeki oyununa devam ediyor ve Nelson Agholor başta olmak üzere takım arkadaşları ile oyunu tamamlıyor. Savunma hiç hızını yavaşlatmadan hücumları haftadan haftaya sıkıntıya sokuyor ve Eagles’ın muhteşem hücumunu destekliyor.

2- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 6-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 5

Hücumda yıldız isimleri barındırmıyorlar diye çok fazla göze batmıyor ve konuşulmuyor olsalar bile, benim sıralamamda hak ettikleri sırayı alacaklar. Koşu ağırlıklı bir hücum ve güçlü bir savunmayla adeta yeni pas ve hücum odaklı NFL’e bir tepkiymiş gibi oynayan Vikings bu hafta da Browns’u yenerek NFC Kuzey’in liderliğini aldı ve yakında bırakacağa benzemiyorlar. Teddy Bridgewater’ın, sonunda geri dönebileceği söylentileriyle takımın yapabileceklerinin sınırları gittikçe yükseğe çekiliyor.

3- New England Patriots (AFC Doğu, 6-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 2

Savunmaları ile tekrar hayat bulan Patriots son dört maçında da rakiplerini 13 sayı ve altında tuttu. Tekrar iyi oynamaya başlayan savunma, zaten müthiş olan Tom Brady hücumu ile birleşince ortaya Patriots’da görmeye alışık olduğumuz korkutucu takımı çıkarıyor. Tom Brady yaşına rağmen hala ligin en iyisi olduğunu her hafta gösteriyor ve bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Chargers maçında da 333 yard pas atan Brady’nin yavaşlayacağı yakın gelecekte gözükmüyor. Madden kapak lanetine de buradan selam olsun.

4- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 6-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 4

Broncos karşısında ilk beş hafta oynadıkları forma geri dönen Chiefs iyi oyununa devam edeceğe benziyor. Bu hafta formda bir Cowboys takımına karşı oynayacak olan Chiefs’in division galibiyetinin getirdiği güvene ihtiyaçları vardı. Savunma Seimian’ın üstünde baskı kurdu ve sonucunda Broncos hücumunu sınırladılar ve top kayıplarına zorladılar. Wide receiver Tyreek Hill’in attığı interception dışında başka interception’ı bulunmayan hücum topu iyi korumaya, yine de büyük oyunlar yapmaya devam ediyor. Son iki hafta tökezlemiş olsalar da bu hafta başka bir oyun oynadılar.

5- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 6-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 7

Pittsburg, prime time’da Detroit’i yenerek rekorunu 6-2’ye çıkardı ve AFC’nin en iyi rekorunu eşitledi. İlk haftalarda o kadar iyi görünmeyen takım yılın yarısını geride bırakırken ligin en iyilerinden biri gibi duruyor. Kendilerine çaylak wide receiver JuJu Smith-Schuster ile yeni bir yıldız oyuncu kazandıran Steelers zaten güçlü olan hücumu daha da güçlendirdi. Savunma da güzel oynuyorlar, bu gidişle Steelers’ı durdurmak zor olacak.

6- Los Angeles Rams (NFC Batı, 5-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 3

Son haftalarda savunmanın öne çıkışıyla zaten ligin en iyisi olan hücumunu tamamlayan ve ligin en tehlikeli takımlarından biri haline dönüşen Rams, playoff dışında kalma serisini bu sene sonlandıracağa benziyor. Bay haftasından sonra Giants ile oynayacak takım bir bay daha yapacak demek yanlış olmaz bence. Ligde başarılı olabileceklerine inandığım sayılı takımdan biriler, yıllar içinde ne hale geleceklerini göreceğiz.

7- Seattle Seahawks (NFC Batı, 5-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 6

Texans – Seahawks maçından sonra Deshaun Watson çok konuşulsa da kazanan quarterback Russell Wilson da 452 yard ve dört touchdown pası ile oynadı, fena sayılmaz. Son drive’da Paul Richardson’a attığı inanılmaz pas ve onun güzel catch’i maçı sonunda kazanmaları konusunda onları öne itti. Maç genel olarak iki QB’nin karşılıklı müthiş oyunlar yapması üstüne kuruluydu ve 41-39’luk skordan anlaşılacağı üzere savunmalarıyla bilinen iki takımın savunmaları da maça damga vurmayı başaramadı. Sene başından beri Rams’i Batı’nın yeni yüzü olarak konuşsak da Seattle’in en az eskisi kadar iyi olduğunu unutmamak gerekiyor.

8- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 4-3), Geçen Haftanın Sıralaması: 12

Hücumlarının öne çıkması ile maçları kazanmalarına alıştığımız Cowboys’un bu haftaki durumu biraz farklıydı. Redskins’e karşı hücum yine iyi olsa da maçtaki X-faktör Cowboys savunması ve special team’iydi. Ezekiel Elliott’ın cezasının bu hafta işlemeye başlayacağını düşünürsek önümüzdeki altı haftada -Chiefs, Falcons, Eagles, Chargers, Washington, Giants- üç hatta dört galibiyet realistik bir tahmin olabilir. Bu durumda Cowboys’un playoff şansını son haftaya kadar sürdürmesi ve yarışın içindi kalması mümkün olur. NFC’nin üst seviye takım sayısı sıkıntısı yüzünden bu sene boyunca zorlanacak olan Cowboys, yakaladığı ivmeyi sürdürürse sonunda mutlu sona ulaşabilir.

9- New Orleans Saints (NFC Güney, 5-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 8

NFC Güney takımlarının sırayla kötü periyotlara girmesi ile Saints kendini bu division’dan ayrı tutmaya çalışıyor. En büyük sorunları olan Brees’e çok bağlı kalmayı geride bırakan takım, iyi bir savunmayla ligin sayılı takımları arasında. Koşu oyununu da iyi bir noktaya getirerek zaten güçlü olan hücumu çok tehlikeli bir noktaya getiren takım rakip savunmalara haftadan haftaya çok zor anlar yaşatıyor.

10- Buffalo Bills (AFC Doğu, 5-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 15

Oakland’a karşı alınan 34-14’lük galibiyetle Bills, bu sezon playoffa kalıp 17 yıllık seriyi bitirebileceklerini gösterdi. Sene başında iyi oyuncularını teker teker kaybeden takımın bu durumlara gelebileceğini çoğu kişi, hatta neredeyse kimse tahmin etmiyordu. Bunu koç Sean McDermott’a ve kurduğu savunma oyunu sayesinde başardıklarını söylemek yanlış olmaz. Ligde +14 ile top kaybı farkı konusunda ligde en iyisi olan Bills bu gidişe uzun bir aradan sonra Ocak’ta futbol oynayacak gibi duruyor.

11- Houston Texans (AFC Güney, 3-4), Geçen Haftanın Sıralaması: 10

Texans, bir kez daha bir şampiyonluk adayına karşı çok iyi mücadele etti ama sonunda galibiyeti alamadı. AFC Güney’de takımlar gelişmiş olsa da, takımları diğer division’lar kadar çok galibiyet alamıyor. Bu durum da Texans’ın mağlubiyetlerini daha tolere edilebilir bir durumu sokuyor. Deshawn Watson, her hafta yeni rekorlar kırmaya devam ediyor ve Texans’a onu seçerek ne kadar iyi bir karar verdiklerini hatırlatıyor.

12- Carolina Panthers (NFC Güney, 5-3), Geçen Haftanın Sıralaması: 13

Önceki hafta Bears’a 17-3 mağlup olan Panthers bu hafta aynı skorla Bucs’ı yendi ve istikrarsız grafiklerini sürdürdü. Takım, iyi olduğu zaman Patriots’ı evinde devirecek donanıma sahip ama kötü oynadıkları zaman ise Bears’a karşı üç sayı atabilecek bir yapıyı da barındırıyorlar. Cam Newton’ın bir numaralı receiver’I Kelvin Benjamin’in Buffalo’ya takas edilmesi hücumlarını etkileyecektir ama belki bu Christian McCaffrey’nin top sayısını arttırır.

13- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 4-3), Geçen Haftanın Sıralaması: 9

Jaguars ligin yarısına ulaştığımız bu haftada, geçen seneki galibiyet sayısını geçmiş bulunuyor. Ve önümüzdeki haftalarda galibiyet sayıları daha hızlı bir şekilde artmaya devam edecek. AFC Güney takımlarının güçlenmesi bu grupta ciddi bir yarışın olmasını sağladı. Şimdilik Texans, Jaguars ve Titans çok güzel bir yarış çıkardı. İkinci yarı da aynı yarışı göreceğimizi umuyorum ve Jaguars’ın bu yarıştan mutlu sonla çıkma şansı olduğuna inanıyorum.

14- Atlanta Falcons (NFC Güney, 4-3), Geçen Haftanın Sıralaması: 16

New York’ta hava şartları yüzünden oyuncuları zorlayan maçta Falcons Jets’i zor bir şekilde yendi. Geçen seneki durumlarını çaresizce arayan takımın Dolphins’e yenildikten ve Patriots’a karşı hezimete uğradıktan sonra Jets’e de yenilmesi sezonun geri kalanı için büyük soru işaretleri yaratırdı. Bu hafta Carolina’da çok kritik bir division maçına çıkacaklar. Son NFC şampiyonlarının bu maçta galibiyete çok ihtiyacı var.

15- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 3-5), Geçen Haftanın Sıralaması: 20

Patriots’a karşı oynadıkları oyun ile sene başındaki durumlarından çok uzak olduklarını gösteren Chargers, durumu zor olsa da AFC’deki wild-card takımı kıtlığından yararlanıp playoff’a sızabilir. Chargers maçta geri geri gelerek yapılan safety başta olmak üzere çok fazla basit hata yaptı ve bunlar maçı kaybetmelerinde önemli bir faktör oldu. Savunma yine fena gözükmüyordu ve Tom Brady dışındaki quarterbacklere karşı daha da iyi olacaktır. Chargers’ın işleri yoluna koyma başarı yakalama şansı var ama artık saçma hatalara tahammülleri yok.

16- Washington Redskins (NFC Doğu, 3-4), Geçen Haftanın Sıralaması: 11

Son haftalarda hep, Redskins iyi bir takım ama zor rakiplerle oynuyorlar ve kaybetmeleri normal diyorduk. Bu hafta da aynı durumu gördük. Cowboys oyunun farklı yönlerinde öne çıktı, daha iyi takım olarak maçı kazandı, Redskins’in yenilmesi normal diyeceğiz yine. Ancak artık Washington’ın bu maçlardan galibiyetler çıkarması gerekiyor. Özellikle önümüzdeki üç hafta, NFC’nin Eagles dışındaki diğer üç division lideriyle oynayacak olan Redskins, yine doğal olarak yenilirse potansiyelleri olduğu halde seneyi erkenden başarısızlıkla tamamlayacaklar.

17- Tennessee Titans (AFC Güney, 4-3), Geçen Haftanın Sıralaması: 19

Bay haftası Titans’ın tam ihtiyacı olduğu zamanda geldi. Son iki maçı kazanmış olsalar da oynadıkları oyun bence kazanan takıma uygun bir oyun değildi. Özellikle Browns’a karşı uzatma sonunda 12 sayı atmayı başaran hücumun acilen toparlanması lazım. AFC Güney’de Jaguars ve Texans’ın bu formlarını devam ettireceğini varsayarsak kazanmak için Tennessee’de önemli değişiklik olması gerekiyor.

18) Detroit Lions (NFC Kuzey, 3-4), Geçen Haftanın Sıralaması: 14

Sene başında Lions ile ilgili dediğimiz çoğu şeyden hala bahsedebiliriz. Matthew Stafford hala ligin en iyi quarterback’lerinden biri, savunma da makul bir oyun ortaya koyuyor. Ancak sene başında bir süre koşu oyununda yakaladıkları başarıyı devam ettiremediler. Koşu oyunu işlemediği zaman, geçen senelerde olduğu gibi hücum Stafford’ın yapabildiklerine kalıyor. Bu, onları bazı seneler playoff’a taşımaya yetse de kapasiteleri bu durumda belli. Özelliikle bu sene NFC’de çok sayıda iyi takım varken Lions’ın tek yönlü hücumu onları bir yere götürmeyecektir.

19- Chicago Bears (NFC Kuzey, 3-5), Geçen Haftanın Sıralaması: 22

Bu hafta ligin en iyi takımlarından biri olan Saints’e karşı çok iyi mücadele eden Bears, tartışmalı hakem hatalarının da bulunduğu maçı kaybetti. Jordan Howard, geçen sene olduğu gibi yine kendinden çok söz ettirmeden ligde kendi işinde en iyilerinden biri. Bears, koşu ağırlıklı oynayan bir takım, bu yüzden Howard başta olmak üzere running backlerinin performansı çok önemli. Ancak bu hafta, Trubisky’nin bazı noktalarda parladığını düşünüyorum. Pas oyununu yapabilecekleri seviyede maksimize ederlerse gelecek için iyi bir alt yapı oluşturabilirler.

20- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 4-4), Geçen Haftanın Sıralaması: 27

Bu seneki Ravens’ı tanımlamak çok zor. 4-2 Dolphins takımını 40-0 yenen takıma mı yoksa Londra’da Jaguars’a 44-7 yenilen takıma mı inanmamız gerekiyor bilmiyorum, ama ilk takım ritmini yakaladığı zaman çok tehlikeli olabiliyor. Flacco’nun çirkin bir hareket sonucu sakat bırakılması ile bir süre Ryan Mallet’i izleyebiliriz. Titans’a karşı alınacak bir galibiyet, AFC Kuzey’de kendini soyutlayan Steelers’ı yakalamak için çok faydalı olacaktır.

21- Denver Broncos (AFC Batı, 3-4), Geçen Haftanın Sıralaması: 21

Eylül’de Chiefs ile birlikte ligin en iyi takımları arasında bahsettiğimiz Broncos’dan, Kasım’a girdiğimiz bu haftada kötü bir takım olarak bahsediyoruz. Chiefs savunmasına karşı quarterback Siemian’ı korumakta zorlanan offensive line takımın bu durumda olmasının en büyük sebeplerinden biri. Line’ının düşük performansının da etkisiyle Siemian sene başında gösterdiği potansiyelin çok uzağındı kaldı, Broncos senesi geçen sene gibi sonlanacağa benziyor.

22- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 4-3), Geçen Haftanın Sıralaması: 24

Bay haftası Packers için çok iyi bir zamanda geldi. Hücumun Hundley ile oturtması gereken konular var. Rodgers’ın dönüşü için en azından 50-50’lik bir rekor bırakmak isteyen Packers’ın bunu yapmak için şu anki oyunlarından daha iyisini yapmaları gerekiyor. Şahsen bunu başarabileceklerine inanmıyorum, Rodgers’a çok bağımlılardı ve şimdi de onsuz nasıl oynadıklarını görmek bunu anlamamızı sağlayacaktır.

23- New York Jets (AFC Doğu, 3-5), Geçen Haftanın Sıralaması: 23

Atlanta’ya karşı yine maça ortak olup kaybeden Jets bir kez daha önde olduğu bir maçı rakibine verdi. İnanması güç olsa da Jets rekoru şu an en iyi takımlar olarak adlandırdığımız takımlar gibi olabilirdi ama Dolphins, Pats ve Falcons maçlarında rakiplerin geriden gelmeleri sonucu Jets 3-5 ile kötü, en iyi ihtimalle ortalama takımlar arasında duruyor.

24- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 3-4), Geçen Haftanın Sıralaması: 25

Bengals savunması çok yetenekli oyunculardan oluşuyor. Genel olarak Brissett’e baskı kurup onları zor oyunlara zorlasalar da bazı durumlarda hataları oldu. AFC Kuzey yarışından kopmak istemiyorlarsa bu hataları kesmeleri lazım çünkü artık rakipleri Colts seviyesinde olmayacak. Bu hafta Jacksonville’de oynayacaklar, galibiyet onlar için çok değerli olur.

25- Oakland Raiders (AFC Batı, 3-5), Geçen Haftanın Sıralaması: 17

Raiders, Buffalo’da yenilerek sezonları için çok büyük bir darbe aldı. Geçen sezon MVP adayı Derek Carr önderliğinde playoff’a çıktıktan ve Carr’ın sakatlığı sonrası şanssız bir şekilde sezonu bitirdikten sonra, bu sene daha da iyi döneceğe benziyorlardı. Ancak ilk sekiz maçta beş yenilgi aldıktan sonra, sezon sonuna kadar durumu toparlayabileceğe benzemiyorlar. Buffalo’ya karşı running backler Marshawn Lynch’in yerini dolduramadı ve savunma da yine iyi bir performans gösteremedi. Tartışmasız ligin en yetenekli takımlarından biri olan Raiders, bu sene beklentilerii istikrarlı bir şekilde karşılamakta zorlanıyor.

26- Miami Dolphins (AFC Doğu, 4-3), Geçen Haftanın Sıralaması: 18

Perşembe günü Ravens’a 40-0 kaybettikten sonra dibe vurduklarını düşünürken, en iyi oyuncularından biri olan Jay Ajayi’i dördüncü tur draft seçimi karşılığında Eagles’a takas etti ve daha da düşebileceklerini gösterdi. Bu derece kötü bir takastan sonra zaten kötü olan takımın toparlaması imkansız görünüyor. Bu sen Dolphins’i sıralamanın bu taraflarında göreceğiz gibi duruyor.

27- Arizona Cardinals (NFC Batı, 3-4), Geçen Haftanın Sıralaması: 28

Arizona, haftadan haftaya performansı değişen bu yüzden kesin bir sonuca varamadığımız takımlardan bir tanesi. Ama kesinlikle söyleyebileceğimiz tek şey en iyi takımlar arasında olmadıklardı. Sakatlanan Carson Palmer yerine tanıdık bir yüz olan Drew Stanton oynayacak. Bu takımla daha önce maç kazanmış olan Stanton bunu tekrarlasa bile işin ucu bir yere bağlanmayacağa benziyor.

28- New York Giants (NFC Doğu, 1-6), Geçen Haftanın Sıralaması: 29

Bu sene Giants’ın senesi değil. Takım oyunun iki yönünde de geçen senekinden çok geride ve bu yüzden kağıt üstünde çok daha iyi oldukları takımlara yenildiler ve yenilmeye devam edecekler. Eksikler çok, savunma aksıyor ve Eli’ın hücumu pas bile atmakta zorlanıyor. Bay haftasını iyi kullandıysalar önümüzdeki haftalarda izleyenlere biraz olsun keyif verebilirler.

29- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 2-5), Geçen Haftanın Sıralaması: 26

Tampa bu sene kesinlikle beklentinin altında kalıyor. Bu kötü durumlarını Panthers’a karşı oynadıkları çok kritik division maçında bir kez daha gördük. Desean Jackson başta olmak üzere hücumdaki çoğu kişi beklentinin altında kaldı ve Jameis Winston, sakatlıklarının da etkisiyle geçen seneki gibi oynayamadı. Savunma iyi oynuyor ama Vikings savunması gibi tek başına maç kazanmaya yetecek bir savunma değil.

30- Indianapolis Colts (AFC Güney, 2-6), Geçen Haftanın Sıralaması: 30

Colts, bu hafta Cincinnati’den galibiyet çıkarmaya çok yakındı ama sonunu getiremediler ve yine kaybettiler. Jacoby Brissett yine iyi oyunlar yaptı ve yine basit hatalar da yaptı. Sene başından beri, genç Brissett’in oyununa bağımlı olan Colts, onun farklı düzeylerde oynadığı bu gibi günlerde kazanmakta zorlanıyor. Luck’ın ne zaman döneceği belli değilken sezonlarını nasıl kurtaracakları belli değil.

31- San Francisco 49ers (NFC Batı, 0-8), Geçen Haftanın Sıralaması: 31

Eagles’a karşı bir sürpriz yapamayan 49ers yine 31. sıradan kurtulamadı. Quarterback’te senenin başından beri sıkıntılar yaşayan takım, Patriots’dan Jimmy Garoppolo’yu takas ederek yakın zamanda bir değişiklik daha yapacağının sinyallerini verdi. Kaybettiği maçları çoğunlukla yakın bir şekilde, son çeyrekte kaybeden takım daha üst seviye bir quarterback potansiyeli gösteren Garoppolo ile tekrar kazanmaya başlayabilir.

32) Cleveland Browns (AFC Kuzey, 0-8), Geçen Haftanın Sıralaması: 32

Cleveland Vikings’i yenemedi ama maçta ortaya koydukları mücadele ile birkaç iyi yorum almışlardır. Deshone Kizer bütün maç sahada kaldı, çok iyi oynamamış olsa da tecrübe kazanması ve gelecekte katkı verebilmesi için Vikings gibi savunmalara karşı oynanacak maçlar önemli. Bu hafta bay haftaları, en azından bu hafta kaybetmeyecekler…