Dokuzuncu hafta sonunda iki konferans için de playoff’a kalma şansı olan takımlar yavaş yavaş ayrılmaya başladı. AFC’de bu yarış daha sessizce ve daha az takım arasında olacakken, NFC’de çok sayıda başarıya aç, potansiyelli takım var. Haliyle bu iyi takımlar da listenin yüksek sıralarında yer alıyorlar. Bu hafta Patriots, Steelers, Vikings, Bears, Chargers, Browns bay yaptı. Baydaki takımlardan üçü bu başarılı olma şansı olan takımlardan olduğu için en üst sıralarda çok büyük değişiklikler olmadı. Haftanın önemli değişikliklerinde Deshaun Watson’ı sakatlığa kaybeden Texans ve son dört maçında üçüncü yenilgisini alan Chiefs gerilediler. Bütün takımlar sezonlarını yarılamış, bazıları yarıyı geçmişken dokuzuncu hafta sonrası güç sıralaması…

1- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 8-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Üç haftadır listenin tepesinde yer alan Eagles, beşinci hafta sıralamamda üstlerine koyduğum Broncos’a sahayı dar ederek bu pozisyonu ne kadar hak ettiğini gösterdi. Denver ne kadar kötü bir durumda olsa da ligin en iyi savunması olarak bilinen No Fly Zone’a karşı 51 sayı atmak hiç kolay bir şey değil. Jay Ajayi ilavesiyle, zaten korkunç bir şekilde güçlü olan hücum yeni bir boyut aldı ve gerçekten durdurulması imkansız oldu.

2- Los Angeles Rams (NFC Batı, 6-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Sene başında, yakında eski haline dönecek olan sürpriz başlangıç takımı olarak başlayan Rams bu hafta MetLife Stadium’da Giants’ı 51-17 yenerek ne kadar ciddi bir şampiyonluk adayı olduklarını kanıtladı. Sean McVay ile küllerinden doğan hücum bu hafta 51 sayı bularak yapabileceklerinin sınırı olmadığını gösterdi. Chargers ile beraber Los Angeles’a döndüklerinde yine kötü olacaklarını düşündüğümüz için çok heyecanlanmamıştık ama Los Angeles’ta bir şampiyonluk adayının oluşu ligin durumunu çok değiştiriyor.

3- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 6-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Bazılarına göre Vikings’i çok yukarıya koyuyorum. Ancak bence bulundukları yüksek sıraları hak ediyorlar. Teddy Bridgewater’ın da bir yıldan uzun bir süreden sonra takıma yakında geri dönecek oluşu onları bir adım daha öne çıkaracaktır. Bu hafta Washington’da Case Keenum başlayacak olsa da bu sene içinde Teddy Bridgewater’ın oynaması bekleniyor. Savunmanın aynı şekilde devam etmesinin yanında hücum da üst bir seviyeye çıkarsa durdurulamaz bir hale gelirler.

4- New England Patriots (AFC Doğu, 6-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Patriots bay haftasından sonra kağıt üzerinde kolay görünen ama onları zorlayabilecek bir fikstürle karşı karşıya olacak. Her zaman zorlandıkları Denver ve bu sene bazı maçlar gerçekten çok iyi oynayabilen Raiders’a karşı zor maçlar oynayacaklar ama yakaladıkları ivmeyi sürdürdükleri takdirde ne bu iki maçta ne de daha sonra başka maçlarda zorlanmazlar. Zaten Tom Brady ve onun kazanma azmi olduğu sürece Brady’nin son senelerinde -ne kadar inanması güçlü olsa da evet, bir gün bırakması gerekiyor- bir şampiyonluk daha kazanmak için sonuna kadar mücadele edeceklerdir. AFC’de bu sene rekabetin de az olması onların işini kolaylaştırıyor.

5- New Orleans Saints (NFC Güney, 6-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Saints bu haftaki Bucs galibiyetiyle üst üste altıncı maçını kazandı ve NFC Güney’in tepesindeki yerini korudu. Sene başında çoğu kişi tarafından yine ortalama olacak diye tahmin edilen takım en fazla düşük ihtimalli şampiyonluk adayı olarak gösteriliyordu. Ancak dokuz haftayı geride bıraktığımız zaman Drew Brees ve Saints takımı ligdeki en heyecanlı ve keyif veren oyunlardan birini izletiyor. Alvin Kamara ile koşu oyununun katkı vermesi kazanmalarındaki en büyük etkenlerden de bir tanesi.

6- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 6-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Big Ben eskisi kadar dominant oynayamasa da hücumda JuJu, Brown ve Bell onları istedikleri yerlere getirmeye yetecek kadar iyi. Bu sene savunmaları ile de öne çıkan takım kolay gözüken AFC’den çıkıp Super Bowl’u alma potansiyelini sahip gibi gözüküyor. AFC Kuzey takımlarının kötü performansların onları normal sezonda çok rahatlayıp playoff’ta toparlayamamalarına yol açabilir. Onun dışında Steelers’ın bu oyununda onları geriye çeken bir nokta göremiyorum.

7- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 5-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Kötü bir gidişatta olan Chiefs’e bir darbe de ligin en formda takımlarından olan Dallas Cowboys’dan geldi. Cowboys, Chiefs’i 28-17 yenerek üst üste üçüncü maçını yendi ve bu sene de en az geçen seneki kadar iyi olduğunu gösterdi. Bu sene, geçen seneden farklı olarak Sean Lee, Demarcus Lawrence ve David Irving önderliğindeki savunma gerileten bir şeyden çok takıma güç veren bir noktaya dönüştü. Ezekiel Elliott’ın koşuları ve bundan kazanılan zaman ile “pozisyon süresi” bölümünü domine eden Cowboys bu konuda geçen sene rakiplerine büyük üstünlük sağlayıp maçlarını kazanmıştı. İlk maçlarda bu konuda sıkıntı yaşayan Cowboys, son haftalarda topa daha çok hakim olmaya başladı ve bunun etkisiyle kazanma serisi yakaladı.

8- Seattle Seahawks (NFC Batı, 5-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Tam anlamıyla elindeki maçı veren Seahawks sene sonunda Rams ile NFC Batı yarışları son maçlara kaldığında bu hafta aldıkları yenilgi yüzünden çok üzülebilir. Bu sene genelde sahanın diğer taraflarında kötü oynayan takımı Russell Wilson’ın taşıdığını söylüyorduk ama bu hafta ise tam tersi oldu. Savunma başta olmak üzere diğer oyuncular Wilson’ın kötü performansına rağmen oynadı. Blair Walsh’ın üç tane field goal kaçırması da Seahawks’ın yenilmiş olmasının önemli gerekçelerinden biri.

9- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Chiefs tahmin ettiğim senaryoya uygun durumlara düşmeye başladı. İlk haftalarda yenebilecekleri takımlara sıra sıra mağlup oluyorlar. Dallas’a karşı Kareem Hunt’tan verim almayı başaramayan hücum Alex Smith’in de diğer maçlar gibi oynamaması ile üretken olamadı. İlk yarının sonundaki saçma touchdown dışında hücumda çok zayıf kalan takım Cowboys’un hücumunu durdurmakta da çok sıkıntı çekti. Bence Chiefs sezonu aşağı doğru yuvarlanmaya başladı, bundan sonra da daha hızlı bir şekilde aşağı doğru gidecektir.

10- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 5-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Jaguars savunması Bengals hücumuna maçta çok zor anlar yaşattı. AJ Greenv ile Jalen Ramsey kavgası dışında sahada Bengals’ı domine eden Jaguars emin adımlarla playoff’a doğru yürüyor. Bengals’a maçta toplam 30 koşu yardı izin veren takımın dominantlığını ifade etmek için başka bir şey gerektiğini sanmıyorum. Ocak’ta onları izlemek bir değişik olacak.

11- Carolina Panthers (NFC Güney, 6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Atlanta’ya karşı çok önemli bir division galibiyeti alan Panthers, geçen seneki rezaletten sonra bu sene tekrardan istikrarlı bir şekilde iyi olabileceklerini gösterdi. Cam’in koşu oyunu ile fark yaratan takım Super Bowl’a kaldıkları 2015 performanslarını hatırlatıyor. Oraya kadar gidebilirler mi? Zaman içinde göreceğiz. Ama bunun için önce NFC Güney yenmeleri, olmuyorsa da kalabalık NFC’de o değerli wild card’lardan birini almaları gerekiyor. Zor, ama Panthers’ın bu oyunuyla oldukça mümkün.

12- Washington Redskins (NFC Doğu, 4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

3-5 ve playoff umutlarından çok çok uzak olmaya iki dakikadan az kalmışken Cousins’in üst üste attığı iki inanılmaz uzun pas ve sonucunda gelen touchdown ile Redskins, Seattle deplasmanından galibiyetle çıkmayı başardı. Bu galibiyetle yarıştan kopmamayı ve moral toplamayı başardılar, ve bu önümüzdeki maçlara direk etki edecektir. Bu galibiyete çok ihtiyaçları vardı, çünkü iki hafta Vikings ve Saints ile oynayacaklar. Redskins’in hala sezon için şansı var ama bu tarz bir mucizeye bir kez daha ihtiyaçları olabilir.

13- Tennessee Titans (AFC Güney, 5-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Titans, bu hafta hataya izin vermedi ve yine yakın bir şekilde galibiyetini alarak yoluna devam etti. Ravens’a hücum etme fırsatı vermeyen Titans Mariota’nın katkısıyla galibiyete ulaştı. Deshawn Watson’ın sakatlanması ve Texans’ın AFC Güney yarışından çıkmış olması Titans’ı biraz olsun rahatlattı ama Jaguars hala duruyor ve division şampiyonluğu son hafta oynananacak Jaguars – Titans maçıyla belli olacağa benziyor.

14- Buffalo Bills (AFC Doğu, 5-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Jets’e yenilerek şaşırtıcı bir darbe alan Bills çok sendelemeyecektir. AFC wild card yarışında çok fazla güçlü aday olmayacağından Bills başka bir hataya izin vermediği sürece playoff maçı veya maçları oynayacaktır. Bu haftadan itibaren takımın fikstürü oldukça zorlaşıyor Saints, Patriots, Chiefs gibi takımlardan birini yendikleri takdirde playoff’u garantilemiş sayılabilirler.

15- Detroit Lions (NFC Kuzey, 4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Aaron Rodgers olmasa bile Lambeau Field’da alınan bir Packers galibiyeti Lions’a güç ve motivsyon veren en büyük olaylardan biri olacaktır. Koşu oyununda yaşadıkları sıkıntılar Ameer Abdullah’ın yaptığı iki fumble ile devam ediyor. Detroit tekrar yarışın içine girebileceğe benziyor. Bu hafta da Browns ile oynayacak takım, bir galibiyet serisi yakalayıp NFC Kuzey’de yarışa heyecan getirebilir.

16- Atlanta Falcons (NFC Güney, 4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Falcons, bu hafta da önde oldukları bir maçı kaybederek büyük bir darbe daha aldı. Önlerindeki fikstürde sekiz maçın ikisi (Bucs’a karşı) dışında bütün maçlarını şampiyonluk adayları Cowboys, Vikings, Saints (2), Seahawks ve Panthers’a karşı oynayacaklar. Ligin yarısını iyi geçirip ikinci yarıya hata payı bırakmaları gerekiyordu. Bunu başaramadılar, işleri bundan sonra çok zor. “Super Bowl Hangover” mı dersiniz, yeni ofansif koç mu bilmem ama Falcons’ın buradan sonra bu sene playoff’a kalma şansı çok düşük.

17- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Seneye 0-4 başladıktan sonra farklı bir oyun oynamaya başlayan Chargers’ın bay haftasından çıkınca daha da iyi oynaması gerekiyor. Bu üç hafta Jaguars, Bills ve Cowboys ile oynayacak Chargers’ın zaten zor olan playoff umudunun devam etmesi için bu üç şampiyonluk adayı takımdan en az ikisini yenmesi gerekiyor. Sene içinde bazı maçlarda yaptıkları gibi koşu oyununa da hücumda yer verebilirlerse durdurulamaz bir hücuma sahip olurlar, bu da onları sezon için hala ayakta tutar.

18- New York Jets (AFC Doğu, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Perşembe akşamı, çok formda bir Bills takımına karşı çok önemli bir division galibiyeti alan Jets bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Maçta öne çıkan nokta Matt Forte’nin müthiş performansı oldu. Oyunu ile Bears günlerini hatırlatan veteran running back 2 touchdown yaptı ve toplam 96 yard katkı sağladı. Genel olarak iyi ama çok iyi olmayan takım bu durumundan memnundur diye düşünüyorum.

19- Chicago Bears (NFC Kuzey, 3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Bears, quarterback’te Mitch Trubisky’nin tecrübesizliğini ve savunmanın yaptığı hataları çok güçlü koşu oyunu ve ön yedili ile kapatmayı başarıyor. Yine de bu takımın yapabilecekleri sınırlı ve özellikle NFC’de bir yerlere gelmeleri çok zor. Önümüzdeki iki haftada oynayacakları iki division maçında Lions ve Packers’a karşı oynayacakları oyun bu sene bir şey ifade etmese de gelecekleri için önemli bir süreç olacaktır.

20- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Tennessee’e karşı kazanabilecekleri bir maçı kaybeden Ravens sene sonunda bu haftayı çok arayabilir. Savunma çok iyi oynadıysa da Flacco ve hücumun çok sonuç sağlayamaması onları bu hafta da yenilgiye itti. AFC’de Texans’ın da iyi bir takım olmaktan çıkışı ile wild card’a girebilecek takım sayısının çok azalması Ravens’ın sürpriz bir şekilde playoff oynamasına yol açabilir.

21- Oakland Raiders (AFC Batı, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Raiders, Dolphins’e karşı güzel bir galibiyet aldı ve hücum istendiği gibi çalışabildi. Takımın iyi olma potansiyeli var, ama zamanları azalıyor. AFC’de oldukları için playoff’a kalmaları daha kolay olabilir ama son maçlarda az az gördüğümüz ışığı istikrarlı bir şekilde sahaya koyamazlarsa bu bile başarılamayabilir. Sene başında şampiyonluk adayı olarak gösterilen Raiders takımının playoff’a kalamaması çok üzücü olur, bunun önüne geçebilirler.

22- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Green Bay, bu hafta da Rodgers varmış gibi oynamaya devam ederlerse hiçbir yere gitmeyeceklerini gösterdi. Brett Hundley, sistemi biliyor heyecan verici oyunlar da yapabiliyor ama ondan yerini doldurduğu adam gibi hareketler yapması beklendiği sürece takım maç kazanamaz. Rodgers döndüğünde -eğer dönerse- takımı toparlanabilir bir noktada bırakmak istiyorlarsa acilen bu işe bir çözüm bulmaları lazım.

23- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Jaguars’a karşı güzel bir oyun oynayıp tekrar eski formlarına dönmesini beklediğimiz Bengals bu hafta da bizi yüzüstü bıraktı. Senelerce AFC’de playoff konuşmalarının içinde olan takım, eski durumundan son iki senede çok uzaklaştı. Savunma iyi olsa da Minnesota ve Buffalo’daki gibi hücumdaki eksiklikleri örtmeye yetecek kadar iyi değil.

24- Arizona Cardinals (NFC Batı, 4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Takım rekorlarının ne kadar çeldirici olabileceğinin belki de en büyük göstergesi Cardinals. Örneğin Arizona Cardinals ve Washington Redskins’in rekorlarına baktığımız zaman iki takımın aynı seviyede olduğunu, durumlarının aynı olduğunu düşünebiliriz. Ancak gerçekte iki takımın birbirleriyle uzaktan yakından ilgisi yok. Washington şampiyonluk adayları arasında gösterilirken, Arizona oynadığı oyunla keyif vermiyor ve başarılı olamayacağı ortada.

25- Indianapolis Colts (AFC Güney, 3-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Cardinals, Dolphins, Bengals gibi Colts da playoff mücadelesi, şansı olmadığı halde her hafta mücadele ediyor. Fırsat buldukları zaman da galibiyetler alıyorlar. Andrew Luck’ın bu sene dönmeyecek oluşu ile bu seneki umutlarını tamamen yitiren camiianın Texans’daki Watson kayıbı durumdan faydalanıp kendilerine galibiyet çıkartmaları iyi oldu, ama malesef devamı gelmeyecek.

26- Houston Texans (AFC Güney, 3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Cowboys’un Packers’a divisional turu’nda son saniyede yenilmesinden beri hiçbir şeye Deshawn Watson’ın sakatlanıp sezonu kapaması kadar üzülmemiştim. Bu seneki en büyük şampiyonluk adaylarımdan biri olan Texans’ın en önemli yıldızının sezonunun bitmesi ile Texans sezonunun da bitmesi lig için çok talihsiz bir durum oldu. Tom Savage kariyerinin ilk touchdown pasını verdi ama sayının çok fazla artacağını zannetmiyorum. Savunmada yaşadıkları sakatlıklar yüzünden eskisi gibi dominant olmayan Texans, AFC Güney takımlarının da bu seneden itibaren iyi olmaya başlamasından dolayı 2017 playoff’larında yer almayacak.

27- Miami Dolphins (AFC Doğu, 4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Jay Cutler’ın beklenmedik şekilde iyi oynaması sonucu Dolphins, Raiders’a karşı maça ortak oldu ama sonunda kazanmaya yetmedi. Jay Ajayi’i -en iyi oyuncularını- resmen hiçbir şey karşılığında Eagles’a gönderdikten sonra böyle oynamaları gerçekten şaşırttı. Beklendiği üzere koşu oyununu rotasyona sokmayan takımın Jay Cutler 300 yard atmadığı zaman nasıl pozisyon yaratacağı büyük bir soru işareti.

28- Denver Broncos (AFC Batı, 3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Seneye çok iyi başlayan Bronocs üst üste dördüncü maçını kaybetti. Trevor Siemian’ın formunun düşmesiyle quarterback’te Brock Osweiller’a dönen Denver beklendiği üzere rezalet bir hücum ile sahadaydı, Osweiller oynadığı oyunla Texans’daki performansını anımsatıyordu. Hücumun kötülüğünün yanında savunmanın da Eagles’ın güçlü hücumuna ayak uyduramaması sonucu 51 sayı yediler. Broncos çok kötü bir dönemden geçiyor ve bu hafta oynayacakları Patriots maçında durumlarının iyiye gideceği beklenmiyor.

29- New York Giants (NFC Doğu, 1-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

MetLife’da Rams’e karşı hezimete uğrayan Giants’ın bu saatten sonra düzelmek için ne umudu ne de bunu yapabilecek bir kuvveti var. Rams’in “3rd&33”de hem convert edip sonrasında touchdown yapması bence Giants sezonunu tamamen özetliyor.

30- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 2-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

İşler Tampa için daha kötüye gidemez derken Jamies Winston’ın sakatlığı sebebiyle birkaç hafta oynayamayacağı belli oldu. Bu senenin Tampa için playoffa girip kazanmaya başladıkları sene olması gerekirken Bucs, yine kendilerini ligin dibinde buldu. Mike Evans’ın cezalı olması Fitzpatrick ve Bucs’ın yenme şanslarının olduğu Jets maçını zora soktu.

31- San Francisco 49ers (NFC Batı, 0-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Son haftalarda 49’ers’ın maçları yakın kaybettiğini aslında yenmelerini gerektiğini yazmıştım. Bu hafta ise Arizona’ya karşı evlerinde ilk kez galip gelmeleri gerekiyordu,ya da en azından yakın bir maç oynayıp yine sonunda kaybetmeleri gerekiyordu ama bu maçta Adrian Peterson’ı durdurmayı başaramadılar ve yine yenildiler. 10. Haftada Giants ile oynayacak 49ers’ın galibiyet almak için bundan daha iyi bir şansı yok.

32- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 0-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Browns bu hafta bay yaptı ve ilk kez bir haftayı mağlubiyet almadan geçirdi. Savunma o kadar da kötü olmasa da hücumda hiçbir şey üretememeleri savunmayı da kötü durumlara sokuyor. Deshone Kizer tam olarak hazır olmasa da yerine koyabilecekleri daha iyi bir alternatifleri yok. Browns’un bu seneden de alabileceği tek olumlu şey Myles Garrett, David N’Joku gibi gençlerin tecrübe kazanması…