AFC Kuzey takımları için sezonun ortasına geldik. Gruptaki tüm takımlar en az sekiz maç yaptı ve artık sezonun ikinci devresindeki maçlar kaldı. Ben önce Cincinnati Bengals ve Baltimore Ravens’ın dokuzuncu hafta maçlarını değerlendireceğim. Daha sonra AFC’de playoff resmine bir göz atıp, önümüzdeki hafta Pittsburgh Steelers ve diğer AFC kuzey takımlarının maçları ile ilgili ön görülerimi paylaşacağım…

Geçtiğimiz hafta sonu Ravens deplasmanda Tennessee Titans ile karşı karşıya geldi. Maçta koşu oyununu oturtmakta zorlanan Ravens, Flacco’nun da üçüncü hakları ilk haklara çevirememesi sonucu maçtan 23 – 20 yenilgi ile ayrıldı. Özellikle bu hücum hattı ve WR grubu ile bu sezon işleri zor görünen Ravens, 4-5’lik durumu ile hala AFC kuzey grubunda ikinci sırada bulunuyor. Bengals ise yine deplasmanda Jacksonville ile karşı karşıya geldi. Bildiğimiz gibi dominant savunmaya sahip Jaguars sadece iki sack ile maçı tamamladı. Buna rağmen Jaguars hücumu 40 dakikadan fazla topa sahip olunca Bengals için pek hücum şansı kalmadı.

Maçın hatırlanacak olayı ise Bengals’in yıldız WR’ı A.J. Green’in Jalen Ramsey ile olan kavgası oldu. Pozisyonun gelişimi şu şekilde yaşandı. İlk devrenin bitimine 13 saniye kala Andy Dalton baskıdan ötürü topu sağ açığa doğru gönderdi ama top yakalanmadı. Sahanın diğer tarafında birebir oynayan Green, Ramsey’nin üzerine ellerini koyup hafifçe ittiriyor. Ramsey’de bunu fırsat bilip Green’i itekleyerek yere seriyor. Sonra Green ayağa kalkıp Amerikan güreşindeki nefes kesip yere vurma hareketi olarak bilinen ‘Choke Slam’i yapıyor ve yerde kasklı oyuncuya yumruk atmaya çalışıyor. Sonra tabi ki kargaşa gürültü ve sonuç iki oyuncu da maçtan atıldı. A. J. Green maçtan sonra Ramsey’nin eşine laf ettiğini falan söylese de ne fark eder? Sen profesyonel oyuncusun ve CB’lerin hepsi senin kötü gününde kafana girmek için her şeyi yaparlar. Kulağını tıkayıp oyununa bakacaksın. Zaten hakem hakkını verir. Sonuç olarak Bengals 3-5’e geriledi ve playoffu iyice mucizelere bıraktı.

AFC değerlendirmesini ise grup bazında yapacağım ve hangi takımın kazanacağını ve varsa wild card’a gidecek takımın durumunu değerlendireceğim. AFC Kuzey’de şu an Pittsburgh Steelers iki maç fazlası ile Ravens’ın önünde bulunmakta. Ligin ikinci yarısındaki rakipleri de sırası ile şunlar: Luck’sız Colts, evinde Titans, evinde Rodgers’sız Packers, Bengals, evinde Ravens, evinde Patriots, deplasmanda Tom Savage’lı Houston ve kapanış olarak da evinde Browns. Ben bu tabloya bakınca Steelers’ın 12-4’ten aşağıya düşmeyeceği düşünüyorum tabi ki takımın sağlık durumu iyi olursa. Burada wild card için Ravens ihtimalini de göz ardı etmemek lazım. Hemen hemen Steelers ile aynı takımlarla oynayacak Ravens’ın da kalan 5-6 maçını kazanıp wild cardı zorlamaması için bir neden göremiyorum. Bengals’ın sezonu halen canlı gibi görünse de pek ihtimal vermiyorum.

AFC Doğu grubunda ise şu an üç takım yüzde 50 ya da üzerinde fakat bu gidişat korunur mu bilinmez. İlk maçlarda sorunlu görünse de savunmadaki sorunlarını aşan Patriots şu an 6-2 ile grubun zirvesinde. 10. haftadan itibaren çok yorucu bir takvimle karşılaşacak Patriots’ın yine QB ve koç faktörü ile grubu kazanacağını düşünüyorum ama skorlarının 12-4’ten daha iyi olacağını pek düşünmüyorum. Maçlarını kazansa da gerek savunmadan gerekse hücumdan beklenilen üretimi alamıyorlar ve hücum hattı Brady’i gerektiği gibi koruyamıyor. Bu gruptan da ikinci wild card takımının çıkacağını inanıyorum. Bu sene Buffalo Bills son haftaki New York Jets maçını kaybetmiş olsa da, iyi koçları, iyi savunması ve iyi koşu oyunu olan bir takım. Sakat oyuncularının dönüşleri ve Kelvin Benjamin’in katkısı ile muhtemelen wild card’tan playoff’a kalacaklardır.

AFC Güney ise Deshaun Watson’ın sezonu kapatmasından sonra Titans ve Jaguars arasında bir mücadele olacak. Ben Jaguars’ı playoff kalitesindeki savunması ve iyi koşu oyunu dolayısıyla bir adım öne koyuyorum. Titans iyi görünse de gerek koşu oyununu oturtamamaları, gerekse de Marcus Mariota’nın tamamen istediğini ortaya koyamaması sıkıntı olacaktır. Belki bunun sebebi yeni WR’ları ile iyi bir uyum yakalayamaması olabilir ama Corey Davis’in dönüşü pas oyununu biraz açabilir ama dediğim gibi çok umutlu değilim. Son olarak sezon başında ligin en zorlu grubu olarak baktığımız AFC Batı grubuna ise bu sezon ne olduğu belli değil. İlk beş maçını kazanan Chiefs daha sonrasındaki 4 maçının üçünü kaybedince şu an 6-3’te bulunuyor. Oakland’ın iki maç önünde olan Chiefs bu grup için önde görünse de, hatta büyük ihtimalle kazanacaktır, takvim zorluğuna bakıldığında Oakland’ın bir şekilde bu gruptan ikinci bir takım olarak wild card’a kalması pek mümkün görünmüyor. Ravens ve Bills’i wild card için daha önde görsem de Titans’ın da wild card’a kalması hatta grubunu kazanması da sürpriz olmaz.

Tekrar AFC Kuzey’e dönersek önümüzdeki hafta Ravens bay haftasında olacak. Grubun birincisi Steelers deplasmanda Colts ile karşılaşacak. Gerek savunma tarafında gerekse de hücum kısmında sorunları olan Colts’un bay haftasından dönen Steelers’a karşı işi zor görünüyor. Ancak geçen hafta Texans’a karşı aldıkları deplasman galibiyeti ile biraz moral bulan Colts, Steelers’a kendi evinde zorluk çıkarabilir. QB Jacoby Brissett’in haftalar geçtikçe takıma uyumu artıyor. Özellikle T.Y. Hilton ve Jack Doyle ile kurduğu bağlantılar takımı maç içinde tutuyor. Fakat Steelers’ın hızlı savunmasına karşı işleri çok zor olacak. Ben Roethlisberger her zamanki gibi deplasmanda olduğundan çok rahat bir maç geçeceğini düşünmüyorum ama tahminim 26-10 Steelers’ın kazanacağı yönünde.

Grupta üçüncü sırada yer alan Bengals bu hafta Titans deplasmanına konuk olacak. Üç maçlık galibiyet serisinde olan Titans’ın iyi savunmasına karşı performansını izleyip göreceğiz. Koşuya karşı çok başarılı olan Titans savunması Bengals’ın kötü hücum hattına sorunlar çıkaracaktır. Maçın önemli eşleşmesi ise çaylak cornerback Adoree Jackson ile A.J. Green arasında olacak. Benim beklentim Green’in bu maçta iyi bir performans göstereceği yönünde. Çok skorlu bir maç olacağını düşünmüyorum ama yine geçen hafta olduğu gibi 24-20 Bengals’ın kazanacağını düşünüyorum. Son sırada yer alan Browns ise bu hafta Detroit deplasmanında oynayacak. Detroit, Green Bay galibiyetiyle moral depolayıp bu hafta da Browns’ı geçip tekrar playoff için konuşulan takımlar arasına girebilir. Daha sakin oynayan Kizer’in top kayıplarını azaltması ve iyi savunma ile maça ortak olma ihtimali olan Browns’ın işi oldukça zor. Detroit yine bir maçı daha punt yapmadan bitirebilir. Browns’da bye sonrası Myles Garrett’ın dönüşü Detroit hücumunu biraz zorlasa da Detroit’in bu maçı kolaylıkla kazanacağını düşünüyorum. Özellikle Theo Riddick’in büyük günü olacaktır diyeyim de fantezi oyuncularına benden bir tüyo olsun. Skor tahminim 30-21.

Son olarak da geçen haftaki tahminlerime bir bakalım.Ravens 30 – 14 kazanır demişim ama maç hiç tahmin ettiğim gibi geçmedi. Titans koşuyu durdurunca Flacco, 52 kere top attı ve yenilgi kaçınılmaz oldu. Jaguars, Bengals maçı için ise başa baş geçer demiştim ve skor olarak 17 – 16 Bengals demiştim. Hatta maçtan önce Leonard Fournette oynamayacak haberi çıktığında kendi kendime ‘Tamam bildim bunu da’ desem de Bengals’in kötü performansı ve Jaguars’ın elite savunması bu maçı Jaguars’a rahat bir galibiyet getirdi ve benim 17 – 16 tahminimi de bozdu. Haftaya öncesinde olduğu gibi haftanın maçlarını ve gelecek haftayı değerlendirerek devam edeceğim. İyi haftalar…