NFL’de 10. hafta pek çekişmeli geçmese de özellikle Carolina Panthers ve New Orleans Saints’in ilgi çeken performanslarına tanıklık etmemize sebep oldu. Hafta başında hepimizin en çok merak ettiği Buffalo Bills – New Orleans Saints maçı hayal kırıklığıyla sonuçlansa da Saints’in bu gidişatı çoğumuzu şaşırttığı kadar etkiliyor da. Bills’i 47 – 10 gibi bir skorla geçen Saints, 1957 yılından beri bir maçta 295+ koşan ve altı touchdown yapan ilk takım oldu. Drew Brees kariyerinde iki kez Buffalo’nun sahasında maça çıktı ve bu iki maçta 356 yard kazanıp hiç touchdown pası atamadı. Bu iki maçta rakibine toplamda 74 – 17’lik üstünlük kurmayı da başardı Saints. Drew Brees bu sezon dördüncü kez pas isabet oranında yüzde 70 ve daha üzeri bir isabet oranına ulaşacak gibi görünüyor ve onun dışında bunu bir kereden daha fazla başarabilen hiçbir QB yok.

Kareem Hunt’ın efsane başlangıcının etkisi yavaş yavaş azalmaya başlayınca gözler Saints’in çaylak running back’i Alvin Kamara’ya çevrilmiş durumda. Kamara bu sezon koşu denemesi başına 6.52 yard kazanarak, 1987 yılında Bo Jackson’dan sonraki en yüksek çaylak istatistiğine ulaştı (minimum 40 deneme için geçerli). Maçın bir bölümünde 24 kez üst üste koşan ve bu süreçte 159 yard kazanan Saints’in pas atmayı denediği tek hücum Drew Brees’in koşu touchdown’ıyla sonuçlandı.

Bir başka NFC Güney takımı olan Panthers ise Miami karşısında üst düzey hücum etti. Bu maçta 548 ofansif yard kazanan Panthers böylece kulüp rekorunu da kırmış oldu. Bu yardların 296’sı koşu yardıyla geldi ve bu da kulüp tarihindeki en iyi ikinci koşu yardı oldu. Luke Kuechly önderliğindeki savunma da hücum performasına yakışır şekilde performans sergiledi. Bu sezon 25 yarddan daha uzun bir koşuya izin vermeyen ve rakiplerine maç başına 78.4 koşu yardı imkanı tanıyan savunma 66 yardlık bir koşu touchdown’ına izin verse de çok iyi bir maç geçirdi. Cam Newton da üst üste dördüncü maçta takımının en fazla koşu yardı kazanan oyuncusu olarak bunu başaran üçüncü QB oldu. Kulüp tarihindeki toplam derecesi 188-189-1 olan Panthers bir sonraki maçını kazandığı takdirde 1997’den sonra ilk kez genel olarak .500 derecesine ulaşmış olacak.

Bu hafta Cowboys’u yenip çok kritik bir galibiyet alan Atlanta Falcons’ta defensive end Adrian Clayborn, NFL tarihinde bir maçta altı sack yapan dördüncü oyuncu oldu. Bu sezonki sekizinci sack’ini yapan Clayborn eğer sezon sonuna kadar 53 kişilik kadroda kalmayı başarırsa $750,000 bonusun sahibi olacak.

Haftanın diğer istatistiklerine bakacak olursak…

– 49ers, 708 gün aradan sonra, Los Angeles Rams dışında bir takıma karşı maç kazandı. Kazanılan bu maç hakkında konuşan offensive tackle Joe Staley, “Bu galibiyet NFC konferansını kazanmış kadar iyi hissettirdi.” dedi.

– Şu anki durumda Cleveland Browns’un sahip olduğu pick’ler : 1.sıra, 7.sıra, 33.sıra, 39.sıra, 64.sıra, 65.sıra ve aynı zamanda 4-5-6. turlar da ikişer pick…

– 270. galibiyetini alan Bill Belichick tüm zamanların en çok galibiyet alan üçüncü koçu oldu (Tom Landry ile birlikte).

– Jacoby Brissett, 1966 yılından beri bir sezonda dört tane 60+ yardlık touchdown pası atan ilk Colts quarterback’i oldu.

– Matt Ryan, 151 maçta ulaştığı 40,000 pas yardıyla berabe, bu pas yardına en kısa sürede ulaşan oyuncu oldu.

– Peyton Manning’i geride bırakan Tom Brady, NFL tarihinde deplasmanda en çok maç kazanan oyuncu oldu.

– Bu sezon Seattle Seahawks’ın alınan koşu yardındaki lider oyuncusu Russell Wilson. Ona en yakın oyucu olan Eddie Lacy ile yard farkı ise tam 132 yard.

– Elit olup olmadığı hala tartışılan Joe Flacco’nun bu sezon attığı isabetli paslardan 12 tanesi negatif yard kazancı ile sonuçlandı. 20 yard ve daha üzeri paslarda attığı isabetli pas sayısı ise 10…

– Browns kariyeri 29 – 76 olan Joe Haden bu sezon Steelers’ın 7-2 durumda olmasıyla, kariyerinde aldığı galibiyetlerin yüzde 20’sine yarım sezonda ulaşmış oldu.

– Koşu oyunlarıyla öne çıkan Cam Newton, 2011 yılından beri 1000’den fazla hit aldı. Bu alanda ona en yakın olan QB ise Russell Wilson (688).

– Jarvis Landry, yakalanan pas sayısında NFL’in zirvesinde olsa da kazanılan yard konusunda 38. sırada.

– Saints şu an yedi maçlık bir galibiyet serisinde ve bu maçların hepsini sekiz sayı üstü farkla kazanmayı başardı. 1978’den beri bunu başaran 11 takımın sekiz tanesi Super Bowl oynadı.

– T.Y. Hilton bu sezon oynadığı maçlarda ya 60’ın altında ya da 150’nin üstünde pas yardı kazandı. Bu iki sayının ortasında yard kazandığı bir maç yok. Aynı şekilde Cam Newton da bu sezon ya 88 ve altı ya da 120 ve üstü pas reytingi tutturdu.

– Detroit Lions’ın çaylak oyuncusu Jamal Agnew’un punt return istatistikleri: 347 yard, 18.3 ortalama yard, iki touchdown (Hepsinde NFL birincisi).

– Eli Manning, bu haftaki maçtan mağlubiyetle ayrıldığı takdirde kariyerindeki 100. mağlubiyetini alacak ve bunu başaran sekizinci QB olacak.

– Sekiz grup liderinin yedisinin maçlardaki toplam skor farkı 39’dan fazla. Bunu başaramayan tek takım ise eksi sekiz skor farkı ile Titans.

– Beş maçtır galibiyet alamayan Broncos, bu süreçte en az sayı bulan ve rakiplerine en çok sayı şansı veren takım oldu.

– Dolphins 1930 yılından beri ilk sekiz maçında koşu touchdown’u yapamayan 10. takım olmuştu ancak bu hafta Kenyan Drake’in yaptığı touchdown bu seriyi sonlandırdı.

– Bu sezon savunma oyuncularının sack yapmasına izin vermeyen dört starter oyuncu var ve bunların ikisi Minnesota Vikings takımından.

Bu haftaki yazım sınavlarım nedeniyle biraz kısa oldu ancak ilerleyen haftalarda daha dolu ve uzun içerikler gelmeye devam edecek. Bir dahaki yazımda görüşmek üzere, herkese iyi haftalar…