NFL’de geride kalan 11. hafta ile çoğumuzun hasret kaldığı rekabetçi maç eksikliği de son buldu. Haftanın en dikkat çekici maçlarından biri olan Los Angeles Rams – Minnesota Vikings maçı, Vikings için adeta bir güç gösterisi oldu. Alınan her first down’dan ve önemli oyunlardan sonra stadyumda çalınan boru da herkese; “Burada bizim borumuz öter!” mesajını verir nitelikteydi. Sean McVay’in gelişiyle beraber sezonun en çok gelişme gösteren takımlarından biri olan Rams, bu sene tutturduğu sayı ortalamasıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Minnesota ise offensive line’ının ve özellikle savunmasının müthiş performanslarıyla herkesi şaşırtıp NFC Kuzey’in zirvesine yerleşmişti. Keenum bu maçta da iyi oynayarak Teddy Bridgewater’a formayı kaptırmak istemediğinin sinyalini verdi. Beşinci tur draft’ı olan wide reciver Stefon Diggs ve undrafted Adam Thielen ise artık ligdeki en iyi reciever ikilisi olmuş gibi (Adam Thielen’in tanınmamış bir kolejden, draft olmamış bir oyuncu olarak kendi çabalarıyla NFL’e gelme öyküsünü okumanızı öneririm).

Bu hücum-savunma karşılaşmasında ise kazanan savunma oldu. Maçın hemen başında buldukları touchdown’dan sonra maçta hiçbir varlık gösteremeyen Rams diğer çeyreklerde sayı üretmeyi başaramadı. Böylece bu seneki en iyi birinci (Rams), üçüncü (Saints) ve altıncı (Lions) hücumlara karşı toplamda yalnızca 40 sayıya izin vermiş oldu Vikings takımı. Rams’in başarılı reciever’ı Robert Woods ise mağlubiyetin üzüntüsünü çabuk atlatmış olacak ki sözleşmesindeki madde gereği 650 yardı aştığı için 100,000 dolar bonusun sahibi oldu.

Haftanın bana göre en güzel maçında New Orleans Saints ile Washington Redskins karşı karşıya geldi. Maça yedi maçlık galibiyet serisiyle gelip favori durumda çıkan takım Saints olsa da Redskins bu statta 1992’den beri üst üste dört kez galip gelmeyi başarmıştı. Redskins maç boyunca Saints’i çok fazla zorladı. Bu sezon maç başı ortalama 14 sayı yiyen ve maç başı 148 pas yardına izin veren Saints, Redskins karşısında 31 sayı yedi ve 332 pas yardına izin verdi. Maçın sonlarına doğru Redskins galibiyetine kesin gözüyle bakılırken Saints müthiş bir geri dönüşe imza attı. ESPN’in takımların galip gelme olasılığını hesapladığı sisteme göre maçın bitmesine 4:42 dakika varken Saints’in maçı kazanma oranı sadece 0.2%’ydi. Geri dönüş esnasında kritik üçüncü hak pozisyonlarını değerlendiremeyen Redskins’in üçüncü haklarda çok büyük sorunu var gibi gözüküyor. Üç ve 8+ durumlardan first down alma konusunda sezonun ilk altımaçında lig lideri olan Redskins, bu altı maçlık periyottan sonra 0/24 oranıyla ligin en kötüsü durumunda.

Maç boyunca çok etkili olamayan Saints quaterback’i Drew Brees ise maçın son iki driveında 11/11 pas isabeti ile 164 yard ve iki TD yaparak Kirk Cousins’a maç sonunu oynama dersi verdi. Mark Ingram ve Alvin Kamara’nın çok kritik koşularıyla maçı kazanmayı başaran Saints koçu Sean Payton, Kamara hakkında “Onun, Yılın En İyi Çaylağı ödülünü alması konusunda önündeki en büyük engel benim. Takımda bir sürü farklı silahımız var, Ingram ve onu beraber oynatarak tüm bu silahları kullanmaya çalışıyorum.” açıklamasını yaptı. Sezona 0-2 başlayan Saints ise bu başlangıç sonrası sekiz maç üst üste kazanabilen tarihteki ilk takım oldu. Maç sonunda yaptığı komik hatayla takımını galibiyetten eden Kirk Cousins’lı Redskins ise her iki devrenin de son iki dakikasında en çok sayı yiyen takım durumunda. Bu sezon maç sonlarını oynamakta çok zorlanan Redskins için ise artık playoff umutları gittikçe azalmışa benziyor…

Seattle Seahawks’ın Atlanta Falcons’u ağırladığı maç da Saints – Redskins maçını aratmaz nitelikteydi. Kadrosunda büyük eksiklikler olan Seahawks için bu maçta en büyük umut tabii ki takımın kazandığı toplam yardlarının yüzde 85’ine imza atan Russell Wilson’dı. Bugüne kadar oynadığı altı Pazartesi gecesi maçında da galip gelmeyi başaran Wilson, bu maçlarda 12 touchdown pası atıp hiç interception atmamıştı. Aynı zamanda bu maçlarda 125.9 pas reytingi ile Pazartesi gecesi maçlarında zirvedeydi. Seahawks’ın offensive line eksikliğe karşı quarteback’e baskı yapan Atlanta karşısında cep dışına doğru koşarak attığı paslarla takımını rahatlattı. Paslarının yüzde 24’ünü cep dışından atan Wilson bu alanda da NFL’in zirvesinde bulunuyor.

Seattle’ın en büyük sorunu ise aldığı penaltı cezaları. Rakiplerine toplamda penaltı cezaları ile 35 first down imkanı veren Seattle bu sezon NFL’de bu konuda lider konumda olsa bu durum onlar için yabancı değil. Super Bowl oynadıkları senelerde de fazlasıyla yard cezası almalarına karşın üstün koşu oyunlarıyla bunu dengelemeyi başarıyorlardı ancak şu anda koşu yardları konusunda NFL’in sonda gelen takımları arasındalar. Her şeye rağmen maçı son topa getirmeye başaran Seahawks’ın kaderini belirleyen isim ise Vikings taraftarının çok sevdiği(!) Blair Walsh oldu. Son pozisyonda kaçırdığı alan golü sonrası maçı uzatmaya götüremeyen Walsh, takımının wild card pozisyonunu da Atlanta’ya kaptırmasına sebep oldu. Öte yandan 64 maçtır 200+ yard pas atmayı başaran Matt Ryan’ın bu serisi de son bulmuş oldu. Beş yard ile bu rekoru devam etme şansını kaçıran Ryan rekorunu aktif oyuncular arasında 15 maçtır 200+ yard pas atan Ben Roethlisberger’e kaptırdı. Secondary’deki ciddi eksiklikler Seahawks’ın playoff şansını zora sokacak gibi gözükse de Russell Wilson’ın takımını playoff’a taşımaması için hiçbir neden yok…

Philadelphia Eagles, Dallas Cowboys’a AT&T stadındaki en kötü yenilgisini tattırdı. Ezekiel Elliott’un yokluğunda çok zorlanan Cowboys quarterback’i Dak Prescott kariyerinin en kötü maçlarından birini çıkardı. Maçı 30.4 pas reytingiyle tamamlayan Prescott (her pasta topu yere atarsanız alacağınız puan: 39.6…) bu alanda; üç interception atıp, altı kez sack olup bir kez fumble yapan Brett Hundley’nin de gerisinde kaldı. Takımın en önemli reciever’ı Dez Bryant ise 16 maçtır 100 yardı geçemiyor. Carson Wentz ise son altı maçtır iki veya daha fazla touchdown pası atarak bu alanda NFL’in zirvesinde bulunuyor ve Eagles yoluna doludizgin devam ediyor…

Haftanın diğer istatistiklerine bakacak olursak…

– Green Bay Packers 11 sene sonra ilk kez kendi sahasında sayı üretemedi.

– 1962 yılından beri ilk kez Cleveland Browns aleyhine bir penaltı çıkmadı.

– Jacksonville Jaguars, 2007 yılından sonra ilk kez dört maç üst üste kazanmayı başardı. NFL’deki ilk maçında 200 yard yapacağını tahmin eden Jags, wide reciever’ı Dede Westbrook, bu tahmininin 165 yard altında kaldı…

– Dallas Cowboys, 2000 yılından beri 22 maçı 23+ sayı farkıyla kaybetti. Bu 22 mağlubiyetin 11 tanesi ise Eagles’a karşı.

– Tony Gonzalez’i geride bırakan Larry Fitzgerald tarihte en fazla pas yardı kazanan beşinci oyuncu oldu.

– Kansas City Chiefs – New York Giants maçında üç oyuncu interception atsa da bu üç oyuncudan sadece biri quarterback… Alex Smith haricinde Shane Vereen ve Travis Kelce intereption attı…

– New England Patriots, son yedi maçın tamamındaki ilk yarıların son dakikası içerisinde sayı üretmeyi başardı. Bu maçtaki galibiyetle birlikte üst üste 17. sezonda da .500 ve daha üzeri galibiyet oranıyla bitirmeyi garantilediler. Bu 17 sezonluk seri ile 1957-73 CLEVELAND BROWNS takımının rekoruna ortak olmayı da başardılar.

– Tyrod Taylor’ın yerine maça başlayan Bills Quarterback’i Nathan Peterman ilk yarıda tam beş interception atmayı başardı. Los Angeles Chargers bu beş interception ile birlikte ilk yarıda yapılan en çok interception alanında kulüp rekoru kırdı. Bu sezon 27 sayıdan fazla sayı üretmeyi başaramayan Chargers takımı bu maçta, ilk yarı bitimine yaklaşık beş dakika kala 27 sayıya ulaşmayı başardı. Maçı da 54 sayıyla tamamlayan Chargers için bu sayı Philip Rivers’ın ilk 11 başladığı bir maçta atılan en yüksek sayı oldu.

– Oakland Raiders savunması ilk 10 maçında da intereption yapamayarak NFL rekoru kırdı.

– Cincinnati Bengals, 42 yıl sonra Denver’da kazanmayı başardı. Denver, 1990 yılından sonra ilk kez altı maç üst üste kaybetti.

– Deplasmanda Chicago Bears’ı yenen Detroit Lions, tarihinde ilk kez bir sezonda division rakiplerine karşı oynadığı tüm deplasman maçlarını kazandı. Matthew Stafford kariyerinde oynadığı 191 maçın 31’inde maç kazandıran drive’a imza attı.

– Tampa Bay Buccaneers’ın oyun kurucusu Ryan Fitzpatrick, yedi farklı takımda touchdown pası atan dördüncü quarerback oldu.

– Cam Newton kendi vakfının düzenlediği yemekte Charlotte’ta 800 çocuğun karnını doyurdu.

Haftaya tekrar görüşmek üzere, iyi haftalar…