Philadelphia Eagles’ın 10 hafta sonra ilk kez yenilmesiyle ligin elit bölümü biraz karıştı. Ligin bitmesine bir ay kalmışken iki konferansta da birincilik ve wild card mücadelesi heyecanını arttırarak devam ediyor. Takımı playoff yarışından uzak olanlar için lig gittikçe önemini ve anlamını yitirse de çoğu kişi için en önemli bölüm şimdi başlıyor. Bears de bu hafta yenilerek playoff’tan elenenler grubuna katıldı. Geçen hafta playoff’tan uzaklaştığını söylediğim Packers ise galibiyet alarak umutlarını hayatta tuttu. Bakalım kimin hala şansı var, kim nasıl durumda. İşte 13. hafta sonrası güç sıralaması.

1- New England Patriots (AFC Doğu, 10-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Patriots uzun zamandır sabırla Eagles’dan almayı beklediği bir numaralı pozisyona sonunda ulaşıyor. Bunun olmasında Tom Brady’nin az da olsa bir katkısı olsa da (3,632 yard ve 26 touchdowncuk), fark yaratan taraf geçen seneki gibi oynamaya başlayan savunmaları. Patriots savunması beşinci hafta’dan beri maç başına 11.6 sayıya izin veriyor ve bu kategoride ligde bir numara. Pats’in kalan süreçte Steelers maçı dışında zorlanacağı maçı yok o da zaten AFC birincisini belirleyecek.

2- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 10-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Eagles’ın 10 sayı atarak yenilmesi ile Vikings bir sıra yukarı gidiyor ama bu çıkışın tek sebebi Eagles; yoksa Vikings’in oyununda bir ilerleme yok çünkü Vikings çok uzun zamandır formunun zirvesinde aynı performansı sergilemeye devam ediyor. Takım, oyunun her alanı çok iyi durumda; quarterbackleri çok iyi oynuyor, koşu oyunu katkı veriyor ve savunmadan bahsetmeye bile gerek yok. Vikings kesinlikle çok ciddi bir şampiyonluk adayı, kimsenin aklında bu konuda soru işareti olmasın.

3- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 10-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Altıncı hafta’dan beri sıralamamın ve ligin tepesinde olan Eagles, Seahawks’a karşı çok zorlandı ve yerini Patroits’a kaptırdı. Bu maçta Eagles hem hücumda hem savunmada istedikleri gibi oynayamadı. Savunma Wilson’ın uzun süre receiver’larının boş kalmasını beklemesine engel olamadı, hücumda da Wentz paslarını istediği gibi veremedi ve genel olarak sayı üretmekte zorlandılar. Bir mağlubiyet Eagles cephesinde kesinlikle paniğe neden olmamalı, sadece bundan öğrenip daha da iyi olmaları gerekiyor. Örneğin playoff’ta Seahawks’la karşılaşırlarsa savunmada köklü değişiklik yapmaları gerektiğini çıkarmaları gerekiyor. Yine de Eagles hala Super Bowl’un en büyük adaylarından biri, önemli bir kayıp yok.

4- Los Angeles Rams (NFC Batı, 9-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Rams oyunun her tarafında çok üst düzey bir takım, genel olarak genç olsalar da çok tehlike yaratacak bir ekipler. Özellikle hücum bakımından onlardan daha iyi bir takım olduğunu sanmıyorum. NFC’da playoff’a kaçıncı sıradan girerler bilemiyorum (benim tahminim üç) ama playoff’larda da çok zarar verebileceklerine inanıyorum.

5- New Orleans Saints (NFC Güney, 9-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Panthers’a karşı çok kritik bir galibiyet alan Saints, NFC Güney yarışında diğer iki takımın yenildiği haftada bir adım öne çıktı. Hücumda sıkıntı yaşamıyorlar ama savunmanın üst seviye hücumlara karşı nasıl oynayacağı Saints’in başarısı için önemli bir nokta. Savunma, Panthers’a karşı onları zor duruma sokmadı ama yakın zamanda Rams ile oynadıkları maçta çok zorlandılar ve kaybettiler. Playoff’a girereken Saints’in bu durumu halletmesi haline birinin onları durdurabilmesi çok zor.

6- Seattle Seahawks (NFC Batı, 8-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Playoff’a kalmak için son haftaya kadar mücadele etmesi gereken Seahawks bu hafta aldığı Eagles galibiyeti ile herkesi şaşırttı ve diğer takımlara karşı çok önemli bir avantaj yakaladı. İyi durumda olsalar da geri kalan maçları arasında Jaguars, Rams ve Cowboys ile oynadıkları maçlar var. 9-7 onları playoff’a sokmayacak, bunun için kalan maçlardan en az bir ya da iki tanesini yenmeleri gerekiyor. Russell Wilson çok ciddi bir MVP adayı ve haftalar geçtikçe benim seçimim de olmaya doğru yaklaşıyor, bu oyununa devam ederse Seattle’ı bir sezon daha Ocak’ta oynatabilir.

7- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 10-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Steelers savunmadaki en önemli adam olan Ryan Shazier’ı bu sezon için kaybetmiş olsa da hücumları bu eksikliği kapatacak kadar iyiye benziyor. Bengals’a karşı mağlubiyeti ucuz atlatan Steelers, Patriots ile 15.hafta’da AFC birincisini belirleyeceğe benziyor. Savunmada bocalamaya başlasalar da, dediğim gibi hücumları bunu kapatacağa benziyor.

8- Carolina Panthers (NFC Güney, 8-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Panthers buraya kadar çok iyi gelse de, kalan süreçte de başarılı olmak için hücumda Cam Newton’ın ağırlığını biraz dağıtmaları gerekiyor. Koşu oyununda Newton’dan başka bir tehditi bulunmayan Panthers, bu sebeple çok receiver’ı bulunmayan Newton’a pas oyununda da zorluk çıkartıyor. Saints’e karşı çok önemli bir fırsatı kaçıran Panthers’ın telafi etmek için geri kalan süreçte birkaç şansı daha olacak.

9- Atlanta Falcons (NFC Güney, 7-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Falcons ve Vikings hücumları bu kadar formdayken maçın çok skorlu geçmesini bekliyordum ama tam tersine savunmalar öne çıktı ve maç 14-9 sonlandı. Çok sayı olmamasına rağmen iki takımın da üst düzey futbol oynaması ortaya izlemesi çok zevkli bir maç çıkardı ve genelde bütün maçları izleyebilmek için NFL Redzone izlesem de bu maçtan herhangi bir şeyi kaçırmamak için tek başına Vikes-Falcons maçını izledim. Falcons zor bir division’da olduğu için son haftaları sıkıntılı geçecek ve playoff’a kalıp kalmayacakları belli olacak. Detroit, Seattle ve Green Bay ile içinde oldukları wild-card yarışı son ana kadar çok çekişmeli gidecektir ama Falcons’ın son dört maçı belki de bu takımlarınkiler arasından en zoru, bundan sonra hiçbir hataya tahammülleri yok.

10- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Chargers bir galibiyet daha alarak AFC playoff’una bir adım daha yaklaştı. Phillip Rivers işinde en iyilerden biri buna hiç şüphe yok, ama takımın geri kalanı da ona çok yardımcı oluyor. Koşu oyunu ve savunma olsun, Chargers şu an kesinlikle Rivers’ın paslarından daha fazlası. Bu gidişle AFC Batı’yı kazanacaklarını tahmin ediyorum, playofflar içinse Patriots, Jaguars, Steelers ile beraber biraz olsun şampiyonluk şansı olan dört AFC takımından biri olduklarını düşünüyorum.

11- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 8-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Jaguars, Leonard Fournette’in sakatlığından beri koşu oyununda eskisi kadar dominant değil. Yanlış anlaşılmasın, Jags’in hücumunun en önemli parçası koşu ve bunu hala başarılı bir şekilde uygulayabiliyorlar ama eski durumuna dönememesi durumda Bortles’ın paslarına kalabilirler. Colts’a karşı özellikle iyi olan Bortles, bu oyununa devam ederse Jaguars koşu oyununa bu kadar bağımlı olmaz ve Patriots, Chargers, Steelers gibi takımlara karşı AFC’de şampiyonluğa oynayabilirler.

12- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 7-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Ravens, Detroit’i yenmeyi başararak wild-card yarışı açısından çok değerli bir galibiyet aldı ve geri kalan maçlarını düşününce garantiledi playoff’u garantiledi bile diyebiliriz. Savunmaları yine her zamanki gibi güzel oynadı ama maçta öne çıkan taraf 44 sayı atan hücum oldu. Bu sene bir kez daha 40 sayı atmayı başaran Ravens hücumu, genel olarak iyi olmasa da, kötü bir savunmaya karşı sayı üretmekte sıkıntı yaşamadığını gösterdi. Bu özellik onlara playofflarda AFC Batı’dan Raiders veya Chiefs çıkma durumda çok faydalı olabilir.

13- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Önceki üç haftada bambaşka bir durumda olan Cowboys, Redskins’e karşı koşu oyununda başarı yakalayınca iyi haline geri döndü ve farklı kazandı. Hem defensive hem offensive line çok iyi oynadı ve Cowboys’un başarısının mimarı olan bu iki ekip bir kez daha onlara galibiyeti getirdi. Dez Bryant da iyi oynamaya başladı, Cowboys’un Zeke olmadan son iki maçını da kazanması için Bryant’ın etkili olması çok önemli.

14- Tennessee Titans (AFC Güney, 8-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Titans yine kötü bir takımın durumundan faydalandı ve yine de domine edemeden kazandı. Bu maç, Derrick Henry’nin sonda touchdown koşusu dışında, koşu oyunundan fayda alamadılar ve işler Mariota’ya kaldı. Ancak genç quarterback de takımı taşımaya gerekli performansı sergilemedi ama takımı savunma ve Texans’ın kapasitesizliği kurtardı. Normalde averaj olarak baktığımız savunma her bölgesinde Texans hücumuna sıkıntı yarattı ve galibiyeti getirdi.

15- Detroit Lions (NFC Kuzey, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Detroit senenin son bölümünde oynayacağı en zor maçı atlattı (son haftadaki Packers maçı için şimdiden yorum yapmak zor). Bundan sonraki maçları göreceli olarak kolay ama son zamanlarda sahada koydukları performans umut vermiyor. Savunmada çok önemli sıkıntılar yaşadılar ve sonunda kötü bir Ravens hücumundan 44 sayı yediler. Eğer playoff’a kalmak istiyorlarsa böyle olayların olmaması gerekiyor.

16- Oakland Raiders (AFC Batı, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Nasıl olduğunu anlayamadım ama Raiders sessiz sessiz hep işin içinde kaldı ve bu haftaki Giants galibiyeti ile Chiefs’i yakaladı, şu an da AFC Batı birinciliğini iki takımı ile paylaşıyorlar. Derek Carr’ın pas oyunu hala kendini bulamadı ama koşu oyununda Giants’a karşı başarılı oldular. Son dört maçları Chiefs, Cowboys, Eagles ve Chargers ile; eğer playoff’a kalmak istiyorlarsa hem Chiefs hem de Chargers’ı kesinlikle yenmeleri gerekiyor.

17- Buffalo Bills (AFC Doğu, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Bills’in Patriots karşısında yenilmesi, hatta fark yemesi beklenen bir durumdu. Bu nedenle gözümde ve sıralamada büyük bir düşüş yaşamadılar. Normalde oynadıklarından çok farklı bir oyun oynamadılar ama bu maçta, normalde öne çıkan defensive line’ları Patriots offensive line’ı tarafından domine edildi ve Pats koşu oyununda çok başarı buldu. Hücumda her zamanki sıkıntıları devam etti, ve bu sonraki maçlarda da devam edecek. Buffalo’nun playoff şansı gittikçe düşüyor, ve Bills’in büyük ihtimalle bir sonraki Patriots maçını yenmesi gerekecek.

18- Washington Redskins (NFC Doğu, 5-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Washington’ı bu sıralamalara başladığımdan beri “aslında bundan iyiler” “toparlayacaklar” diyerek olabileceklerinin hep en yukarısına koymaya çalıştım. Ancak artık 13 hafta sonunda görüyorum ki Redskins o yukarılarda bulunması gereken takımlar arasında değil. İyi oynayabildikleri zaman oradaki takımlara kafa tutabiliyorlar ama bunu düzenli bir zemine oturtamadılar. Cowboys maçında da bu düzensizliğin devam ettiğini açık bir şekilde gördük.

19- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 5-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Pittsburgh ile oynanan maçtaki gereksiz darbeler öne çıktı ama sahada son çeyrekte Steelers’ın, maçın geri kalanında Bengals’ın oyunu konuşmaya değerdi. Andy Dalton ve ekibi belki bu seneki en iyi oyununu oynadı ve ama şampiyonluk adayı Steelers’a karşı bu bile yeterli olmadı. Son çeyrekte öndeyken oyununun kontrolünü tamamen kaybetmeseler, senenin geri kalanı için ivme yakalayabilirlerdi. 5-7’den toparlamaları çok zor.

20- New York Jets (AFC Doğu, 5-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Jets, bu hafta Chiefs’e karşı güzel bir oyun oynadı ve hasret kaldığı galibiyete sonunda ulaştı. Quarterback  Josh McCown zorlanan bir Chiefs savunmasına karşı durumdan faydalanarak recieverlarını buldu ve toplam 38 sayı atılarak kazanılan galibiyete takımını taşıdı. Playoff için matematiksel olarak şansları olsa da kalma şansları çok düşük, yine de kalan maçlarında sahaya güzel bir oyun koyacaklardır

21- Arizona Cardinals (NFC Batı, 5-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Geçen hafta Jaguars’ı yenerek sürpriz bir şekilde birkaç basamak ilerleyen Cardinals, bu hafta işlerin normale dönmesiyle tekrar eski bölgesine dönüyor. Los Angeles Rams sahada daha iyi takımdı, maçı kazanacaklardı ama yine de maç bir şekilde yakın gitti ve Cardinals’a kazanmak için fırsatlar geldi. Bu fırsatları değerlendiremediler ve bir maç daha bırakarak playoff umutlarını da çöpe attılar. Koşu oyunları dışında pek iyi bir özelliği bulunmayan Cardinals’ın ileriye giderken pek umut verici bir tabloyla karşı karşıya olduğunu söylemek güç.

22- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Packers, Hundley’nin  pas oyunu ile birkaç maçtır sonuç alamayınca, koşu oyununa yüklendi ve bu maçta bu şekilde başarılı oldular. Jamal Williams’ın yanında quarterback Brett Hundley’nin de kritik yerlerde koşular yapması takımı zor bir galibiyete götürdü. Aaron Rodgers’ın dönüşü için bir hafta kalmışken Packers’ın önünde bir tek Browns maçı kalıyor. Eğer bu maçı da kazasız atlatırlarsa Rodgers’a yönetmesi için uygun bir durum verirler, ve kim bilir belki de Packers bu kadar sıkıntıya rağmen bu sezon da playoff’a çıkmayı başarır.

23- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Dürüst olmak gerekirse aslında Chiefs’i daha da aşağı koymam gerekiyor ama sene başında kazandıkları maçlar yüzünden hala AFC Batı şampiyonluğu için yarışıyorlar ve bir playoff takımını o kadar da düşük yapmak istemiyorum. Bunun yanında, normal şartlar altında şu anki Chiefs’in playoff’un yanından geçmiyor olması gerektiğini de söylemek isterim. Hücum, bu hafta yine fena bir oyun oynamadı ama savunmadaki sıkıntıları aynı ciddiyetiyle devam ediyor. Umarım Chiefs playoff’a kalamaz, kimsenin böyle oynayan bir takımı bir playoff maçında izlemek isteyeceğini sanmıyorum.

24- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 4-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Bucs maçın genelinde güzel oynasa da Packers’ın fumble’ı touchdown olarak geri getirmesi başta olmak üzere yaşananlar sonucu, kazanılması beklenen ve gereken bir maçı daha kaybettiler. Hücum, koşu oyununun da devreye girmesi ile daha dengeliydi ve iyi performe edildi. Ama savunmada, Hundley’li Packers hücumunu durdurmayı başaramadılar ve uzatmaya götürseler de kazanamadılar. NFC Güney takımlarının her birinin ne kadar iyi durumda olduğu düşünülünce Bucs için bu senenin yanında gelecek yıllar için de tedirgin olmak gerekebilir.

25- Miami Dolphins (AFC Doğu, 5-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Dolphins farklı bir galibiyet alsa da bu galibiyetin Broncos’a karşı alınmış olması bu galibiyetin önemini ve söylediği şeylerin değerini azaltıyor. Dolphins yine de iyi bir futbol takımı değil ve önümüzdeki Patriots maçında bunu bir kez daha göreceğiz. Ama son haftalarda bazı ilerlemeleri de yok değil; savunma, Xavien Howard gibi oyuncularla daha iyi oynamaya başladı ve Broncos ne kadar yetersiz olsa da onları dokuz sayıda tutmaları hemen göz ardı edebileceğimiz bir şey değil.

26- Houston Texans (AFC Güney, 4-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Texans’ın bu sene önemli oyuncularının sakatlanması hem onlar hem de lig için çok şansız bir durum oldu. Watson da sakatlandığından beri takım tamamen dağıldı ve her hafta, tam kadro olduklarında rahatlıkla kazanabilecekleri maçları kaybediyorlar ve bunun sonucunda normal şartlar altında çok rahatlıkla başarılı olacakları bir playoff yarışından çıktılar. Bu hafta da, sene başında 57-14 yendikleri, kağıt üzerinde başarılı görünen bir Titans takımına yenildiler. Durumlarını gördükçe seneye oynayacakları oyun için daha da heyecanlanıyorum…

27- San Francisco 49ers (NFC Batı, 2-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Bir galibiyet kağıt üzerinde çok görünmeyebilir, ama 49ers’ın sadece olumsuzluklarla dolu sezonunda önemli bir motivasyon kaynağı ve gelecekte olabileceklerin çok küçük bir habercisi olacaktır. Galibiyet Bears’e karşı alındı ama Jimmy Garropolo’nun takımla beraber oynaması ve sonuçlara yansıması bu galibiyeti önemli kılıyor. 49ers’ın quarterback’i var, koçu var, şimdi sıra bunun etrafında bir takım kurmakta…

28- Indianapolis Colts (AFC Güney, 3-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Colts, bu hafta oyunun neredeyse her tarafında çok zorlandı ve division’ın güçlü takımı Jaguars’a farklı kaybetti. Colts hücumunun temeli olan Brissett’in pas oyunu ligin belki de en iyisi olan Jags seondary’sine karşı ilerlemekte zorlandı. Savunmada ise Fournette’in koşularının yanında pas hücumunu da durdurmayı başaramayan Colts’un mağlubiyeti kaçınılmazdı.

29- Chicago Bears (NFC Kuzey, 3-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Bears’in sene ortasında iyi durumda olduğunu, hatta çok zor da olsa playoff için yarışabileceklerini düşünüyordum. Ama haftalar ilerledikçe gördüm ki, bu takım o yarışın içinde olmaktan çok uzak. Malesef son haftalarda gördüğümüz çirkin oyunda bir değişiklik yok ve Bears uzun zaman önce başlayan başarısızlık durumunun içinden hala çıkabilmiş değil.

30- Denver Broncos (AFC Batı, 3-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Broncos’un durumu çok kötü. Miami Dolphins’e karşı bile çok kötü oynadılar ve çok farklı kaybettiler. Savunma, hücuma göre daha iyi bir durumda ama yine de hücumun onları zor durumlarda bırakmasına engel olamadılar ve Jay Cutler’ın quarterback olduğu bir takımdan 35 sayı yediler. Seneye için, varsa hücumda tutmak isteyecekleri oyuncular bulmaları ve onun dışında takımı tamamen baştan kurulmaları gerekiyor.

31- New York Giants (NFC Doğu, 2-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Ben McAdoo’nun gönderilmesi gerektiği uzun zamandır belliydi. Eli Manning’i yedeğe alıp yerine Geno Smith’i başlatması sanırım bardağı taşıran son damla oldu ve ancak bu hafta McAdoo’nun işine son verildi. Geno Smith beklendiğinden biraz daha iyi oynasa da maçın önemli bir yerinde fumble’layarak topu kaybetmesi kötü etkiledi ve savunma iyi oynasa da maçı kazanamadılar. Haftaya tekrardan Eli Manning başlayacak, görünüşe göre bu haftaki saçmalıktan geriye kalan tek şey Manning’in üst üste 209 maça başlama serisinin sona ermesi oldu.

32- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 0-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Josh Gordon’ın üç yıllık bir süreden sonra tekrar sahaya dönmesi, sadece Browns taraftarları için değil, bütün lig için sevindirici bir haber. Gordon’ın eklenmesiyle Browns bu haftaki maçında hücumda daha iyi bir oyun oynadı ama bu oyun formda olan Los Angeles Chargers’ı yenmeye yetmedi. Receiverları seviye atlamış olsa da, Deshone Kizer maçta hatalar yaptı ve takımı 10 sayı atarak kaybetti. Browns için kalan dört maçta amaç yine bir galibiyet almak olacaktır.

Sıralamanın içeriği veya yapısı ile ilgili katıldığınız, katılmadığınız, beğendiğiniz, beğenmediğiniz bir şey varsa yorumlarda belirtebilirsiniz. Yorumları okuyorum ve yanıt verilmesi gerekenlere yanıt veriyorum. Okuduğunuz için teşekkürler…