Artık telafisi olmayan maçların oynandığı son haftalara girince, maçlardaki rekabet seviyesi de fazlasıyla artmaya başladı. Hal böyle olunca da bu haftaya damgasını vuran en önemli olaylar hakem kararları oldu… Marquise Goodwin’in yaşadığı zorluklara bir yenisi eklendi… 10 yıllık ara sonrası Jaguars playoff’a döndü… İşte haftanın gelişmeleri ve ilginç olayları…

AFC’nin liderlik yarışına doğrudan etki eden maçta Patriots ve Steelers, Heinz Field’da karşı karşıya geldi. Bu maça kadar Patriots’a karşı 3-7 olan Big Ben ve Steelers’a karşı 10-2 durumda olan Brady’nin galibiyet sayıları, bu iki takımın karşılaşmalarında üstün olan tarafı açıkça belli ediyordu. Steelers’a karşı oynadığı maçlarda 29 pas touchdownu yapan ve üç interception yaptıran Brady, 2005 yılından bu yana Pittsburgh’a karşı ilk interception’ını attı. Bu interceptionsız süreçte 301 pas denemesinde 22 touchdown bulmayı başarmıştı. Bu sezon üst üste dördüncü maçında da interception atan Brady için bu dört maçlık seri 2013 sonrasında yakaladığı en uzun interception serisi oldu.

Steelers’ta ise “The Killer B’s” olarak adlandırılan Ben Roethlisberger, Le’Veon Bell ve Antonio Brown üçlüsü bu maça kadar sırasıyla; pas yardında lig ikincisi, koşu yardında lig birincisi ve pas yakalama yardında lig birincisi konumundaydı. Onlar açısından maçın en önemli gelişmelerinden biri kuşkusuz Antonio Brown’un sakatlanması oldu. Bu maçta oynadığı kısa bölümle birlikte, NFL tarihinde beş sezon üst üste 100+ top yakalamayı başaran ilk oyuncu olmayı başaran Brown’un takımı için New England’a karşı yaşanan sakatlıklar hiç de yabancı bir olay değildi. Patriots’a karşı oynadıkları son üç maçın ikisinde Le’Veon Bell’den, birinde de Ben Roethlisberger’den yoksun oynamak zorunda kalan Steelers, böylece bu maçta da Antonio Brown’u kaybetmiş oldu. Maçın son anlarında hakemin verdiği tartışmalı karar ve Ben Roethlisberger’in çok ilginç bir karar vererek pas atması sonucu yaptırdığı interception maçın sonucunu belirlemiş oldu. Son anlarda maça damgasını vuran ve kritik toplar tutan Rob Gronkowski, Steelers’a karşı oynadığı maçlarda 36 kez hedef alınan oyuncu oldu ve bu paslarla 496 yard kazanmayı başardı. Bu pasların altı tanesi isabetsiz pas olurken tam sekiz tanesi de touchdown ile sonuçlandı. Bu maçla birlikte, 2008’den bu zamana kadarki sürede kaybettiği maçların ardından oynadığı maçlarda 27-5 durumuna gelen Brady, takımının çok kritik bir galibiyet almasında büyük rol oynadı ve böylece Steelers’ın makus talihi de devam etmiş oldu…

Aaron Rodgers’ın döndüğü ve haftanın en çok beklenen maçlarından biri olan Panthers-Packers maçında gülen taraf Carolina Panthers oldu. Maça hızlı başlayan Panthers takımında çaylak running back Christian McCaffrey bu sezonki 73. Pasını yakalayarak iyi bir istatistiğe imza attı. 2009 yılından beri ilk kez bir maçta üç interception atan Aaron Rodgers çok hazır bir görüntü vermese de takımını son ana kadar maçta tutmayı başardı. Başarılı onside kick denemesinin ardından Allison’un yaptığı fumble maça noktayı koyan pozisyon oldu ve Atlanta Falcons’ın galibiyeti sonrası Packers’ın playoff umutları suya düşmüş oldu. Bu maçta da çok iyi bir görüntü veren Cam Newton, 600 koşu yardını geçtiği dördüncü sezonuna ulaştı ve bu alanda zirvedeki Michael Vick’i yakalamış oldu. Tarihte 153.5 sack ile en çok sack yapan oyuncular listesinde dördüncü sırada bulunan Julius Peppers aynı zamanda 10+ sezonda 10+ sack yapan dördüncü oyuncu oldu. Maçtaki üzücü gelişme ise son 14 ayda üçüncü beyin sarsıntısını yaşayan Davante Adams oldu. Thomas Davis’in sportmenliğe aykırı müdahalesi sonrası beyin sarsıntısı geçiren Adams maça devam edemedi. Playoff yaklaştığımız bu dönemde gayet iyi bir görüntü veren Panthers, rakiplerini fazlasıyla zorlayacak gibi…

Jacksonville Jaguars, devreyi 31-0 önde kapatıp bu alanda kulüp rekoru kırdığı maçta Texans’ı rahat geçti. 2007 yılından bu yana ilk kez playoff yapan Jaguars en son playoff yaptığında Blake Bortles 15 yaşındaydı. Son haftalardaki yükselen performansı ile takımını playoffa sokmayı başaran Bortles bu maçta da, 21/29 isabetle 326 yard, üç TD ve sıfır interception ile oynadı. Bu istatistikleri, birinci, ikinci ve üçüncü reciever’ları ve birinci running back’i olmadan yapması da fazlasıyla dikkat çekici. İşin savunma kısmında ise tarihe geçmeye çok yakın Jacksonville takımı. Eğer bu hızla devam ederlerse; sezonu sack sayısı, top çalma ve defansif sayı alanında birinci bitirip NFL’de bunu başaran ilk takım olacaklar.

49ers’ta ise işler Garoppolo sonrası fazlasıyla yolunda gidiyor. Garoppolo’nun başladığı üç maçta da sahadan galip ayrılan San Francisco’da hava tamamen tersine döndü. Oynadığı üç maçta 1,000 pas yardını geçen ve 2000 yılından sonra iki maç üst üste 300 yardı geçen ilk 49ers QB’si olmayı başaran Garoppolo, takım arkadaşlarını da olumlu etkiliyor. Garoppolo sonrası performansı artan Marquise Goodwin maç başı 106.3 yard ortalaması tutturmayı başardı ancak son zamanlarda çok üzücü olaylar yaşayan Goodwin bu hafta içinde de babasını kaybetti. Bu sezonda, dört senelik NFL kariyer toplamından daha fazla yard kazanmayı başaran Goodwin’in bu iyi form döneminde birçok acıyı üst üste yaşaması gerçekten çok acı… Tüm bu iyi istatistiklerden ve sporun kendisinden bile daha önemli olan hayatın zorluklarına karşı verdiği mücadelede yenilmeyi reddeden Goodwin, “Gerçek Kahraman” olmayı fazlasıyla hakkediyor. Aynı zamanda engelli bir kardeşe sahip olan Goodwin’in kardeşiyle arasındaki güzel ilişkisini ve geleceğe dair hayalini anlatan bu kısa belgeseli izlemenizi öneririm.

Haftanın diğer istatistiklerine bakacak olursak…

– Buffalo Bills running back’i LeSean McCoy kariyerinde 10,000 koşu yardına ulaşmayı başardı.

– Michael Thomas, Odell Beckham Jr.’dan sonra ilk iki sezonunda 90+ pas yakalayan ilk oyuncu oldu.

– Pro Bowl oylamasında taraftarlardan en çok oyu alan beş oyuncu: 1- Le’Veon Bell, 2- Tom Brady, 3- Antonio Brown, 4- Carson Wentz, 5- Drew Brees oldu.

– Xavier Rhodes, 2016 yılından beri oynadığı maçlarda Antonio Brown, Julio Jones, Odell Beckham ve A.J. Green karşısında sadece 94 yarda izin verdi.

– Green Bay Packers, Lambeu Field’daki karı temizlemeye yardım eden taraftarlara saat başına 10 dolar ödeyecek.

– Sezonun başlarında korkutucu bir sakatlık geçiren Chicago Bears tight end’i Zach Miller tekrardan yürümeye başladı.

– Bears tarafından takımdan kesildikten sonra 45/47 alan golü atan Robbie Gould, bu hafta da Titans karşısında altı field goal isabeti bularak kariyer rekoru kırdı.

– Bu haftaki mağlubiyetiyle birlikte bu sezon evinde maç kazanmayı başaramayan Browns bu kötü istatistiğe 1999 yılından sonra tekrardan imza atmış oldu.

– Bu sezonki Bears reciever’ları: 98 pas yakalama, 1,239 yard; bu sezon Antonio Brown: 99 pas yakalama 1,509 yard…

– Bu hafta Browns karşısına 6.5 sayı farkıyla favori olarak çıkacak Bears koçu John Fox, favori çıktığı maçlarda 0-7 konumda.

– Manning ailesi üyeleri toplamda 1000. normal sezon touchdown’ına ulaştı. (Peyton: 539, Eli: 336, Archie: 125)

– Rams’in Seattle’a karşı 34-0 önde kapattığı devre, kulüp tarihinin en yüksek farkla biten deplasman maçı devresi oldu.

– Bu sezon NFL’de 1,000 yardın üzerinde üç oyuncusu bulunan tek takım Saints. (Thomas, Kamara, Ingram)

– Biraz ilginç olacak ama bu hafta oynanacak San Francisco 49ers – Jacksonville Jaguars mücadelesini kazanan takım bu sezon NFL’deki en uzun galibiyet serisinin sahibi olacak…