Normal sezonun bitmesiyle beraber uzun süredir beklediğimiz playoff maçı atmosferine sonunda ulaştık. Dört maçın oynandığı bu hafta, doğal olarak birçok olayı ve ilginç istatistiği içinde barındırdı. Marcus Mariota kendisine touchdown pası attı, Kansas City Chiefs yine bir playoff maçında kaybetti, Blake Bortles’ın koşu yardı pas yardını geçti, wild card yenilgisi olmayan son takım da yenildi…

Tennessee Titans – Kansas City Chiefs

Playoff’ların ilk maçında Chiefs evinde Titans’ı konuk etti. Bu maçtan önce oynadığı son 11 Playoff maçının 10’undan üzgün ayrılan Chiefs için bu maçta da sonuç üzücü olunca, bu seri son 12 maçın 11’i olarak güncellendi. Maçın başında dominant bir performans sergileyen ve sayı farkını çabukça açan Chiefs’te Travis Kelce’nin beyin sarsıntısı geçirip maçı yarıda bırakması maçın kaderini belirleyen önemli bir unsur oldu. Ancak maçın asıl dönüm noktası ise Titans’ın çokça eleştirilen quarterback’i Marcus Mariota’nın kendisine attığı touchdown pasıydı. Skorun 21-3 Chiefs lehine olduğu üçüncü çeyrek ortasında third and goal pozisyonundaki Mariota’nın attığı pas savunmadan sekti ve bu seken topu yakalayan Mariota, doğduğu yer olan Hawaii’nin sularına atlarmış gibi Endzonea atlayarak touchdown yapmayı başardı. Bu touchdown ile birlikte tarihte kendisine touchdown pası atan ikinci oyuncu olmayı başaran Mariota (diğer oyuncu Brad Johnson), kendisini hedeflediği paslarda 131.3 pas reytingi tutturmayı başarmış oldu.

Haftanın en çok konuşulan olayları arasına giren Mariota böylece playoff’larda Odell Beckham Jr. ve Mike Evans’ın toplamından daha çok pas tutma touchdown’una sahip duruma geldi. Bu sayı sonrasında da iyi bir performans sergileyen Titans, maçı da 22-21 kazanmayı başardı. Devreyi 18 sayı önde kapattığı bir playoff maçını kaybeden ve bunu tarihinde ikinci kez yaşayan Chiefs, bu alanda NFL tarihinde bir ilke imza atmış oldu. Maç sonrasında, koşu hücumu tercihini çok az kullanmasıyla eleştirilen Andy Reid yönetimindeki Chiefs’te Kareem Hunt, ilk çeyrekte altı kez koşu denemesi yapmış olmasına rağmen kalan üç çeyrekte sadece beş koşu denemesi yaptı. Titans’ın bu maçtaki geri dönüşü playoff tarihinin en büyük ikinci deplasman geri dönüşü olurken (birincisi 1957 yılındaki Niners – Lions maçı), 5117 günlük playoff galibiyet hasretleri de son buldu. Divisional tur maçında oynanacak olan Patriots – Titans mücadelesindeki Mariota (24) Brady (40) yaş farkı, bir playoff maçında karşı karşıya gelen QB’ler arasındaki en büyük yaş farkı olacak.

Bonus: Derrick Henry’nin 10+ koşu denemesi yaptığı maçlarda 9-0 olan Titans, 10’un altında koşu denemesi yaptığı maçlarda 0-7 durumda.

Atlanta Falcons – Los Angeles Rams

Sezonun en iyi takımlarından olan Rams, Atlanta Falcons’a karşı sürpriz bir sonuç olarak sahadan mağlup ayrıldı. Maça çok tutuk başlayan Jared Goff ve Rams hücumu daha sonradan kendini bulsa da return’lerdeki top kayıpları Atlanta’nın elini çok kolaylaştırdı. Sezonun en çok top kaybı yapan special teams kadrosuna sahip olan Rams’te return’leri yapan Cooper’ın top kayıpları ile beraber maçın içine tamamen girmeyi başaramayan Rams, Atlanta’ya da kolay sayı imkanları vermiş oldu. Ligin en iyi koşu ikililerinden olan Freeman – Coleman ikilisi, 2015 sonrasında 150+ koşu denemesi gerçekleştiren ve 25+ pas yakalayan ilk ikili oldu. Red Zone bölgesinde son iki sezondur etkili olamayan ve iki sezon boyunca bu bölgede sadece dokuz top yakalama ve üç touchdown yapabilen Julio Jones bu maçta önemli bir touchdown’a imza atmayı başararak takımına kritik bir sayı kazandırdı. Bu maçta ligin en iyi kicker’larından biri olan Greg Zuerlein’dan yoksun oynayan Rams’te yedek kicker Sam Ficken, NFL tarihinde, sezon içinde iki veya daha az field goal atıp playoff’larda field goal isabeti bulan üçüncü yuncu oldu. Sezonu scrimmage yard ve TD alanlarından zirvede bitiren Todd Gurley bu maçta 101 yard ile oynasa da çok fazla etkili olmayı başaramadı. Maçı Atlanta’ya getiren en büyük faktör ise Atlanta secondary’si oldu. Brian Poole’un etkili tacke’larının yanı sıra Robert Alford’ın reciever’lara altı denemede sadece 15 yard imkânı verdi. Durum böyle olunca da Jared Goff bu sezonki en düşük pas başı yardı ve en düşük üçüncü pas reytingiyle maçı tamamladı. Carson Wentz’ten yoksun Eagles’a karşı ciddi derecede şansı olan Falcons ise bu galibiyetle birlikte tarihte ilk kez iki sezon üst üste playoff galibiyeti almayı başardı.

Buffalo Bills – Jacksonville Jaguars

Oynanan dört maç arasında en sıkıcı geçen maçın bu maç olduğu konusunda herkes hemfikirdir diye tahmin ediyorum. Pas oyunlarında ciddi sorunu olan iki takımın karşı karşıya gelmesi sonucunda düşük skorlu bir maç da kaçınılmaz oluyor. Öyle ki 10-3 skorla Jaguars’ın galip ayrıldığı bu maç, 1996 sezonundaki 14-0’lık 49ers – Eagles maçını geçerek tarihteki en düşük skorlu wild card maçı oldu. Maçın en dikkat çekici yanı ise Jacksonville quarterback’i Blake Bortles’ın kazandığı koşu yardının pas yardından daha fazla olmasıydı. 87 pas yardının yanında 88 yard koşu yardı kazanan ve bu şekilde bir playoff maçı kazanmayı başaran üçüncü oyun kurucu oldu Blake Bortles (Michael Vick ve Bob Griese diğer iki isim). 20+ pas denemesinde 100 yarddan az yard kazanıp playoff maçı kazanan son isim Steve McNair’di. İlginçtir ki McNair’in bu maçı 1999 yılında yine Buffalo Bills’e karşıydı. Bills’in bu maçtan önceki son playoff maçı olan 1999 AFC wild card maçında yaşanan bu istatistiğe ortak olan Blake Bortles kendisine gelen eleştiriler hakkında, “Büyük ihtimalle bu eleştiriler bitmeyecek. Lebron James’in başarısız olduğunu düşünenler bile var. Eğer onun bile başarısız olduğunu düşünenler varsa, benim başarısız olduğumu düşünecek insanlar her zaman olacaktır.” dedi.

Maçın sonlarında ise izleyicileri heyecanlandıracak bir durum yaşandı ve Tyrod Taylor’ın sakatlığı üzerine oyuna Nathan Peterman girdi. Normal sezonda Chargers karşısında ilk yarıda attığı beş interception ile adından söz ettiren Peterman, bu maçı da adına yakışır şekilde sonlandırdı. Dört oyunda sahada kalan ve bu oyunlara fumble, intentional grounding ve maçı bitirecek olan interception’ı sığdırmayı başaran Peterman böylece Taylor’dan 405 daha az pas atmasına rağmen ondan daha çok interception atmayı başardı. Maçı bitiren interception’ı yapan ve bu maçta Kelvin Benjamin’i adeta sahadan silen Jalen Ramsey, Benjamin’e karşı iki denemede dokuz yarda izin verdi ve bunun yanında 10 yardlık bir penaltı yaptırdı. Bir dahaki maçta Steelers ile karşılaşacak Jaguars için olumlu bir istatistik de mevcut. Steelers’ın 2004’teki Ben Roethlisberger draft’ı sonrası toplamda yenik durumda olduğu iki takım var. Bunlar Patriots (2-5) ve Jaguars (1-4). Tüm bunlara rağmen Steelers karşısında bu istatistiklerden çok daha fazlasına ihtiyacı olan Jacksonville’in o maçta neler yapacağını göreceğiz…

Carolina Panthers – New Orleans Saints

Bu sezon üçüncü kez karşı karşıya gelen bu iki takımın oynadığı bu playoff maçında da sonuç değişmedi. Maçın ilk yarısına çok hızlı başlayan Drew Brees, 2008’den bu yana ilk yarıdaki en yüksek pas reytingine imza attı (151.4). Aaron Rogers, Kurt Warner ve Joe Montana’yı geride bırakan ve playoff’lardaki 7. 300+ yardlık maçıyla tarihte bunu en çok başaran üçüncü oyuncu olmayı da başardı Brees. Açılan farka rağmen maçın sonlarına doğru maça ortak olan ve maçı kazanma noktasına getiren Panthers’ta en büyük şanssızlık Cam Newton’ın kafasına aldığı darbe sonrası yerini Derek Anderson’a bırakması oldu. Kenara gelirken kendisini yere bırakan Cam Newton’a bunu yapmasını kendisinin söylediğini belirten Rivera, Derek Anderson’a daha fazla ısınma şansı vermek için böyle bir şey yaptıklarını belirtti. Bu sezon Panthers’a karşı oynadıkları üç maçta da 30+ sayı bulup kazanan Saints’in bu performansı NFL tarihine geçti (Bir takıma karşı her maçta 30+ sayı atıp her maçı kazanan ilk takım). Panthers’ın da kaybetmesiyle birlikte son parça da tamamlanmış oldu ve böylece NFL’deki her takım bir wild card maçı kaybetmiş oldu.

Diğer birkaç istatistiğe ve olaya da kısaca bakacak olursak…

– Philadephia Eagles 1990 sonrası bir divisional tur maçına favori olarak çıkmayan ilk #1 seed takım oldu.

– 4000+ pas yardı, 30+ TD pası ve 10’dan az interception atma istatistiklerine ulaşmayı başarmış 15 QB sezonunun 10 tanesi Aaron Rodgers – Tom Brady ikilisine ait.

Önümüzdeki hafta görüşmek, üzere iyi haftalar.