Bir sene gecikmeli olmuş olsa da bu yolun sonunun 0-16 olacağı belliydi… Dibe vurmak çoğu zaman yükselişe geçilen dönemin başlangıcı olarak kabul edilir ancak Cleveland Browns’un içinde bulunduğu durumda dibe vurup vurmadıklarını anlamak gerçekten zor. Bu hafta yedek ağırlıklı Pittsburgh Steelers karşısında kazanmak için büyük fırsatlar yakalayan Browns’un sezonu adeta bu yılın sonuna yakışacak şekilde bitti. DeShone Kizer’ın attığı pasta bomboş durumda olan Corey Coleman topu ellerinin arasından kaçırdı ve böylece top ile birlikte galibiyet umutları da ellerinin arasından kayıp gitmiş oldu.

Üst üste yedi sezondur kendi grubunda sonuncu olan Browns, bu alanda Bills’in 2008-2013 yılları arasındaki altı sezon üst üste sonuncu olma başarısızlığını geride bırakarak yeni bir rekora daha imza attı. Buffalo Bills’in playoff hasretine de son vermesiyle birlikte, NFL’deki aktif en uzun playoff hasreti de 15 sene ile Cleveland Browns’un olmuş oldu. Son playoff galibiyetini 1995 yılında Patriots’a karşı alan Cleveland’ın o dönemdeki koçu ise Bill Belichick’ti. Browns dönemi sonrası, Browns ile birlikte tek playoff galibiyetini aldığı takım olan Patriots’ın koçluğunu yapmaya başlayan Belichick son dokuz sezonda yalnızca 32 mağlubiyet alırken, şu anki Browns koçu Hue Jackson iki sezonda tam 31 mağlubiyet aldı. Bu son mağlubiyetle birlikte, geçen sezonki 1-15’in ardından bu sene de sezonu 0-16 durumda bitiren ve 2008 Lions ile birlikte bunu başaran iki takımdan biri olan Cleveland’ın bu sezonki draft pick’leri iddialı bir takım kurmak için fazlasıyla yeterli olsa da seçimleri yapacak takımın Cleveland Browns olması şüpheleri de beraberinde getiriyor.

Çok başarısız bir draft karnesi olan Browns’un 2011-2013 arasında draft ettiği oyunculardan sadece bir tanesi (Josh Gordon) şu an takımda bulunuyor ve bu dönemde Atlanta Falcons ile takas ettikleri draft hakkıyla Julio Jones’u da ellerinden kaçırdılar .2018 NFL Draftı’nda ise birinci, dördüncü, 33. ve 37. sıra seçimlerini elinde bulunduran Cleveland’ın artık üst sıradan bir QB almasının zamanı geldi. 1999 sonrası ilk 20 sıradan QB draft etmeyen Browns bu süreçte tam 27 farklı quarterback’e şans verse de bir franchise QB’si bulmayı başaramadı. Draft haklarını takas etmesi sonucunda Carson Wentz ve Deshaun Watson gibi isimleri rakiplerine kaptıran Browns, sezon içinde de Bengals’ın yedek Quarterback’i AJ McCarron’ı takas etmek istemiş ancak evrakları zamanında gönderemeyince bu takas gerçekleşmemişti. Bu sezon Baker Mayfield, Josh Rosen, Josh Allen, Sam Darnold ve Lamar Jackson gibi isimleri kadrosuna katma şansı olan Cleveland’ın draft günü vereceği karar çok önemli olacak. Tabi ki sadece bir quarterback ile sorunları çözülmeyecek ancak bu seneki Jimmy Garoppolo örneği sonrası bir quarterback’in takımı ne derece değiştirebileceği hakkında bazı fikirler edinmiş olduk. Geçen sezonun bir numaralı seçimi Myles Garrett ise Browns tarafından draft edilmekten korkan oyunculara, “Korkmayın ve bu imkân için minnettar olun. Kim tarafından seçildiğiniz önemli değil, sadece NFL’de oynayabilme şansını bulabildiğiniz için minnettar olun. Burada bir lanet veya problem yok sadece buraya gelip oyununuzu en iyi şekilde oynamak zorundasınız.” diye seslendi.  Bu sezon Cleveland maçlarında yaşanmış komik kesitleri izlemek isterseniz bu videoyu izleyebilirsiniz.

Playoff’a girecek takımı doğrudan belirleyecek olan maçta Atlanta Falcons evinde Carolina Panthers’ı ağırladı. Panthers’ın galip gelmesi ve Saints’in yenilmesi durumunda division lideri Panthers olacaktı. Falcons için ise galibiyet veya Seahawks’ın kaybetmesi playoff bileti demekti. Maçın açılış hücumunda TD bulduğu karşılaşmalarda 3-0 durumda olan Falcons, bu maçta da ilk hücumda touchdown bulmayı başardı. Atlanta’nın aksine maça kötü başlayan Panthers’ın quarterback’i Cam Newton, ilk dokuz pasında isabet bulamayarak Panthers tarihinin en kötü başlangıcına imza attı. Newton bu sezon takımını kazanılan koşu yardlarında sırtlayarak 2012 yılından sonra bu sezon da bu alanda takım lideri oldu. Bu maçtan önce oynadığı son dört maçta üç TD ve dört interception ile oynayan Matt Ryan, bu maçta 317 yard ve bir TD ile oynayarak kritik karşılaşmada iyi bir performans sergiledi. Kariyerinin yedinci 4,000+ yardlık sezonunu geçiren Ryan’ın takımı bu sezon 20+ sayı bulduğu 10 maçı da kazanırken geri kalan altı maçı kaybetti. İkinci yarıda beş alan golü isabeti bulan ve bu alanda kariyer rekoru kıran Matt Bryant’ın bu isabetli alan golü vuruşları Atlanta’ya playoff’u getiren en önemli etkenlerden biri oldu.

Haftanın en büyük sürprizi ise Baltimore Ravens’ın Cincinnati Bengals’a kaybederek playoff’a kalamaması oldu. Bengals’ın bu galibiyeti ile birlikte Buffalo Bills, 1999 yılından sonra ilk kez playoff’a kalmayı başardı ve maçı kazandıran hücumdaki pası atan Bengals quarterback’i Andy Dalton bu maç sonrası Buffalo’da kahraman ilan edildi. Teşekkürlerini Andy Dalton’ın vakfına bağış yaparak gösteren Bills taraftarı çok mutlu olmuş olacak ki, Andy Dalton dakikada 10 bağış aldıklarını açıkladı. Bills’in savunma oyuncusu Micah Hyde ise Dalton hakkında, “Tyrod alınmasın ama Dalton benim favori quarterback’im. Çok iyi bir oyuncu. Bu maçta beş interception da atabilirdi ama o maçı kazandıran touchdown pasını attı. O benim favorim.” açıklamasını yaptı. Bu maçla birlikte kariyerinin 20. maç kazandıran hücumuna imza atan Dalton, bu alanda Aaron Rodgers’ı da geride bıraktı.

Haftanın diğer istatistiklerine bakacak olursak…

– Josh Gordon, 2014’ten sonra ilk kez bir maçta 100 yardı geçmeyi başardı ve Browns’un bu sezonki ilk 100+ yardlık maç çıkaran reciever’ı oldu.

– Detroit Lions, 1991’den beri ilk kez bir sezonda Green Bay Packers’a karşı oynadığı tüm maçları kazandı.

– Steelers’ın çaylak reciever’ı JuJu Smith-Schuster toplamda 1,000 yardlık sezon geçiren en genç oyuncu oldu. NFL’e alışma sürecinde onu en çok zorlayan şeyin ise her gün gece geç saatlere kadar video oyunu oynayamaması olduğunu söyledi.

– Larry Fitzgerald, 211 maçtır en az bir top yakalama başarısını göstererek Tony Gonzalez’i yakaladı ve NFL tarihindeki en uzun ikinci serinin sahibi oldu.

– Philip Rivers, 50,000 pas yardına ulaşmayı başaran beşinci yuncu oldu (Aktif oyuncular arasında).

– Kareem Hunt ligin koşu yardı lideri olan tarihteki yedinci çaylak oyuncu oldu.

– Antonio Brown kariyerinde ikinci kez sezonu pas tutma yardında birinci olarak tamamladı.

– Giants running back’i Orleans Darkwa, bu hafta 153 yard koşması halinde 200,000 dolar bonusun sahibi olacaktı. Kariyerinde 117 yardı geçtiği bir maç olmayan Darkwa, Redskins karşısında 154 yard koşarak bu bonusun sahibi oldu.

– 2016’nın başından beri en çok touchdown pası yakalayan oyuncu 22 touchdown ile Davante Adams oldu.

– Sean McVay’in bu sezon başı çalıştırmaya başladığı Los Angeles Rams, atılan skor alanında geçen sezon 32. takımken bu sezon bu alanda birinciliğe yükseldi.

– Vikings, sezon boyunca rakiplerine üçüncü haklarda yüzde 40’tan fazla başarılı olma şansı vermeyerek 1991’den beri bunu başaran ilk takım oldu.

– Marshawn Lynch, NFL tarihinde 10,000 yard koşan 31. oyuncu oldu.

– Bu yıla kadar, sezona 0-9 başlayıp 3-13’ten daha iyi bir dereceyle sezonu bitirebilen bir takım yoktu. 49ers sezonu 6-10 ile bitirdi.

– Sam Bradford’un 2016 yılındaki yüzde 71.56 pas isabet oranını geride bırakan Drew Brees, bu sezonki 72.01 pas isabet oranı ile rekorun yeni sahibi oldu.

– Patrick Mahomes 1983 yılından beri, Chiefs tarafından draft edilmiş olup, Chiefs formasıyla maç kazanan ilk QB oldu.

– Emekli olacağını açıklayan Cardinals koçu Bruce Arians, Seattle karşısında 50. galibiyetini alarak Cardinals tarihinin en çok galibiyet alan koçu oldu.

– Matthew Stafford, Dan Marino’yu geçerek 30 yaşından önce en çok 300+ yardlık maç çıkaran QB oldu (39 maç ile).

– Seahawks’ın bu sezon aldığı 1,382 yardlık penalty cezaları, Raiders’ın 1,358 yardlık rekorunu geride bırakarak yeni NFL rekoru oldu.

– Eli Manning, Michael Strahan’ın rekorunu egale etti ve Giants formasıyla en çok maça çıkan iki oyuncudan biri oldu (216 maç ile).

– Jimmy Garoppolo öncesinde 726 günde dört maç kazanan 49ers, Garoppolo ile 28 günde beş galibiyet aldı.

– Cowboys – Eagles maçının ilk yarısı 2011’den bu yana oynanan ilk skorsuz ilk yarı oldu.

– Julio Jones, 9,000 pas tutma yardına en kısa sürede ulaşan oyuncu oldu (95 maç ile).

– Michael Thomas, Jarvis Landry’yi geride bırakarak ilk iki sezonunda en çok pas yakalayan oyuncu oldu.

– Sezonun büyük bir bölümünde oynamayan Deshaun Watson bu sezonu 19 touchdown pası ile tamamlayıp, Eli Manning ve Jameis Winston ile eşit sayıda; Joe Flacco (18), Tyrod Taylor (14) ve Marcus Mariota’dan (13) ise daha fazla touchdown pası attı.

– San Francisco 49ers defensive end’i Elvis Dumervil, tüm takımlara karşı sack yapan tarihteki ikinci oyuncu oldu.

– Tom Brady sezonu pas yardı alanında lider tamamlayan en yaşlı QB oldu.

– Super Bowl LII şampiyonluğu için bahis oranları şu şekilde: Patriots 2-1, Vikings 4-1, Steelers 9-2, Saints 5-1, Rams 12-1, Eagles 15-1, Falcons 20-1, Chiefs 20-1, Jaguars 20-1, Panthers 30-1, Titans 100-1, Bills 100-1.

Haftaya görüşmek üzere, herkese mutlu haftalar dilerim…