Maç sayıları azaldıkça, maçların seyir zevki de artmaya başladı ve bu hafta New England Patriots – Tennessee Titans maçı dışında çok güzel maçlar izleme şansı bulduk. Her zamanki gibi maçlarda ve hafta genelinde yaşanan ilginç istatistiklere ve olaylara değineceğim bu yazıda, Pittsburgh Steelers – Jacksonville Jaguars ve Minnesota Vikings – New Orleans Saints maçlarını Önder Gacemer yazısında değerlendirdiği için, ben diğer iki maçı değerlendirip bu iki maça dair de sadece fact’leri sizinle paylaşacağım…

Atlanta Falcons – Philadelphia Eagles

“Eğer hala inanmıyorsanız, eve gidin” … Eagles savunmasının lideri Malcolm Jenkins’in maçtan sonra söylediği sözlerden biri de buydu. NFC lideri olarak normal sezonu sonlandıran Eagles’ta, Carson Wentz’i kaybetmiş olmak çoğu kişiye göre Lombardi Kupası’na giden yolda yarıştan kopmak anlamına gelse de aslında bu durum onlar için tamamen yeni bir motivasyon anlamına geliyor. Kendilerini “Underdog” (favori olmayanlar) olarak tanımlamaya başlayan Eagles’ta motivasyon çok üst düzeyde ve bu nedenle Carson Wentz bile takımına fazlasıyla katkı vermeye devam ediyor. Öyle ki sakatlıktan sonra tamamen takımın çıkarlarına odaklanan ve her fırsatta yedek quarterback Nick Foles’a olan güvenini belirten Wentz, koltuk değnekleriyle olmasına rağmen takımına olan desteğini fazlasıyla belirtiyor. Takım arkadaşlarının söylediğine göre, onlarla birlikte sabahın altısında tesislere giden Wentz, koçlarıyla birlikte oyun planı düzenlenmesinde büyük rol oynuyor ve sürekli oyun tavsiyeleri vererek saha dışında da büyük bir liderlik örneği gösteriyor.

Takımın şu anki atmosferini bir kenara bırakıp maça bakacak olursak; maç öncesi beklendiği gibi çok yüksek skorlu olmayan ve çekişmeli bir maç izledik. İlk yarıda skoru belirleyen ana unsur iki takımın da yaptığı hatalar oldu. Jay Ajayi’nin maçında henüz başında yaptığı fumble, punt sonrası Eagles’ın yaptığı hata ile çok iyi bir saha pozisyonu elde eden Falcons ve tabiki Nick Foles’un al da bu pası interception yap dercesine attığı pasta Keanu Neal’ın tam tutacakken dizine çarpan top sonrası tekrar Eagles’ta kalan top… (Evet biraz uzun bir cümle oldu) Tüm bu hatalar sonrası ilk yarıyı 10-9 önde kapatan taraf ise Falcons oldu. Bu maçtan önce oynadığı son dört playoff maçında 10 touchdown pası atan ve hiç interception yapmayan Ryan’ın bu istatistiği göze çok güzel gelse de bu touchdownların dokuz tanesini geçen sezonki efsane hücum performansıyla yaptığını unutmamak gerek.

Bu maçta Eagles’ın da Jaguars’a benzer bir oyun anlayışı ortaya koyduğunu söylersek yanlış olmaz. Top kaybı yapmadan ve fazla risk almadan maçı idare etmeye çalışan Nick Foles da bu anlayışı destekler biçimde sıfır interception ve sıfır touchdown ile maçı tamamlayınca onlar adına fark yaratan isim çaylak kicker Jake Elliott oldu. Elliott, takımını 15-10 öne taşıyan alan gollerine imza atarken Falcons için son sözü söylemek adına da yeterli zaman bulunuyordu. “4th&Goal” pozisyonuna kadar gelen Falcons için ise maçın sonunu getiren oyun bir bakıma onlar için bu sezonun özeti oldu. Devonta Freeman’ın maç boyunca 10 koşuda yedi yardda kalmasının da etkisi olacak ki, end zone’a iki yard kadar mesafe varken tercihini pas atmaktan yana kullanan Falcons hücumunda pasın rotası hepimizin tahmin edeceği üzere Julio Jones’a doğru oldu. Bu hücumda touchdown bulamayan Ryan – Jones ikilisinin bu sezonki end zone denemeleri de böylece 1-18 (18 denemede bir isabet) oldu. Bu sezon gözle görülür bir düşüş yaşayan Jones – Ryan merkezli Atlanta hücumunda en büyük tepki ise tabii ki hücum koçu Steve Sarkisian’a geldi. Normal sezonda sadece üç touchdown bulabilen Jones ve çaylak sezonundan sonraki en kötü sezonunu geçiren Matt Ryan’ın bu kötü sezonlarının ardından, daha doğrusu geçen sezonki Kyle Shanahan’ın yönetimindeki mükemmel hücum sonrası yaşanan bu düşüş Falcons taraftarını fazlasıyla endişelendiriyor. Taraftarın bu görüşünün aksine gelecek sezon Sarkasian ile yola devam etmesi yüksek ihtimal olan Falcons yönetiminin bu kararının sonucunu ilerleyen dönemde göreceğiz. Normal sezonda yalnızca iki maça çıkan Nick Foles ise 1997 yılındaki Vikings quarterback’i Randall Cunningham’den sonra normal sezonda üç veya daha az maça çıkıp bir playoff maçı kazanan ilk QB oldu. Bu kritik galibiyetle birlikte Vikings’in rakibi olacak takım olan Eagles, 2000 yılından sonra altıncı NFC şampiyonluğu maçına çıkacak… İlginçtir ki Eagles, son Super Bowl oynadığı senede NFC birincisi olup Vikings ve Falcons’ı geçmeyi başarmıştı. Yine aynı senaryoyu yaşayıp yaşamayacakları ise önümüzdeki günlerde belli olacak…

Bonus 1: Playoff’larda Matt Ryan’ı yenmeyi başaran her takım o sene Super Bowl’a çıkmayı başardı.

Bonus 2: Sembolu kuş olan takımlar arasında yapılan playoff maçlarında ev sahipleri hiçbir zaman kaybetmedi.

Tennessee Titans – New England Patriots

Oynanan maçlar arasında en az ilgi çeken ve tahmin edilmesi en kolay maç olan bu maçta sürpriz olmadı ve Tom Brady ve arkadaşları üst üste yedinci kez konferans finalinde oynamaya hak kazanarak yeni bir rekora imza attı. Maç hakkında söylenecek çok fazla bir şey olmasa da önemli noktalara değinmekte fayda var. Maçın ilk touchdown’ının Titans’tan gelmesi çoğu kişinin sürpriz beklentisi umudunu arttırsa da quarterback’lerin yaş farkının 16 olduğu bir maçta bu çok da olası değildi. Brady’nin standart sayılabilecek bir oyun oynadığı, (ki “standart” olarak bahsettiğim istatistik 337 yard ve üç TD) playoff’larda öne çıkan ve tam olarak Patriots tarzı oyuncular olan Dion Lewis ve James White’ın rahat oyunlarıyla 35-14 kazandı Pats.

Özellikle ikinci yarıda çok kez sack olan ve maç boyunca tam sekiz kez sack’e maruz kalan Mariota ise çok darbe aldığı bir maç geçirdi. Yaptıkları sekiz sack ile kulüp tarihinin playoff sack rekorunu kıran Pats savunmasına karşı iki kez TD yapan Corey Davis’in de normal sezonda TD yapamamış olması ilginç bir fact olarak dikkat çekti. Brady, bu maçta attığı üç touchdown pasıyla birlikte kariyerinde playoff’ta 10. defa 3+ pas TD pası attığı maçını çıkarıp bu alanda zirveyi paylaştığı Joe Montana’yı geride bıraktı. Bu maçta 53 kez pas atan Brady, 50+ pas denemesi yaptığı playoff maçlarında 6-2 durumdayken, 50+ pas denemesi yapan diğer quarterback’ler toplamda 3-28 durumda… Haliyle de böyle bir adama; “Oynayacağımız maçta onu Blake Bortles gibi göstermek istiyorum” derseniz sonucunda kaybeden taraf da siz oluyorsunuz. Nitekim Kevin Byard’ın tuttuğu adamı hedeflediği paslarda 139.6 pas reytingi tutturan Brady, Byard’a gereken cevabı vermiş oldu.

Sonuçtan memnun olan bir başka isim ise 49ers’a takaslanan eski Patriots quarterback’i Jimmy Garoppolo oldu. Titans galibiyeti sonrası 51,000 dolar bonusun sahibi olan Garoppolo için işler iyi gitmeye devam ediyor… Bu sonuçla birlikte Brett Favre’ı geride bırakan Brady 40 yaş 163 gün ile playoff galibiyeti alan en yaşlı QB oldu. Gelecek maçta Patriots ile oynayacak Jaguars’ın ise o maçta ilk devreyi önde kapatması çok önemli olacak çünkü 2001’den beri devreye önde girdiği 108 maçın 106’sını kazanmayı başardı Patriots takımı. Jaguars takımı bu maç için fazlasıyla iddialı olsa da karşılaşacakları ismin Tom Brady olduğunu unutmadan maça çıkmaları onlar için çok daha iyi olacak gibi…

New Orleans Saints – Minnesota Vikings

– Vikings’in rakiplerine verdiği üçüncü haklardan first down çıkarma şansı sadece 25.2% (1975 Vikings’den sonraki en düşük sayı).

– Saints 62 maç aradan sonra tekrardan bir ilk yarıyı skorsuz kapattı.

– Saints’in ikinci yarıda 17 sayıdan çevirdiği son maç 2003 yılındaydı. 15 sene sonra tekrar bunu başarmalarına çok az kalmışken Stefon Diggs’in touchdown’u buna engel oldu.

– Diggs’in son saniyede yaptığı touchdown, playoff tarihindeki maçın sonunda geriye süre bırakmayan ilk touchdown oldu.

– Bu maçtan önce yapmaya çalıştığı 90 tackle’da sadece beş kez başarısız olan Marcus Williams aynı zamanda NFL’de bu alanda en iyi altıncı safety idi.

– Sondaki ekstra sayı denemesi için sahaya çıkan Saints takımı, dört hücum, üç savunma ve bir de punter’dan oluşuyordu.

– Vikings’in son beş konferans finalinde durumu 0-5 ve bu son 40 yıldaki en kötü derece.

Jacksonville Jaguars – Pittsburgh Steelers

– Jaguars running back’i Leonard Fournette’in bu sezon Steelers’ın evi Heinz Field’daki koşu touchdownu sayısı (4) Steelers running back’i LeVeon Bell’den (3) daha fazla.

– NFL tarihinde Heinz Field’da bir sezon içinde Steelers’ı iki kez yenmeyi başaran iki takım da Jaguars (2007 ve 2017).

– Toplam 87 sayının atıldığı maçta Steelers maçın hiçbir bölümünde öne geçmeyi başaramadı.

– Yerel bir Jacksonville pastanesi Ben Roethlisberger’e, Jacksonville karşısında yedi kez top kaybı (turnover) yaptığı için yedi tane turnover (meyveli turta) gönderdi.

– Maç boyunca 61 kez koşan Jaguars’ta sadece bir pozisyon yard kaybıyla sonuçlandı ve o pozisyon da QB’nin diz çökmesiyle geldi.

– Blake Bortles bu maçla birlikte Tony Romo, Michael Vick ve Joe Namath’ın playoff galibiyeti sayısına ulaştı.

– Bengals taraftarları Steelers’ı playoff dışına iten Blake Bortles’ın vakfına bağış yaptı.

– Bortles’ın kariyerinde .344’lük normal sezon galibiyet oranı, konferans finali maçı oynayacak QB’ler arasında en kötü oran (Minimum 10 maça başlayan QB’ler için).