Geçtiğimiz hafta oynanan konferans finali maçlarının ardından Super Bowl’a çıkan iki takım da belli oldu. Patriots’ın bir başka geri dönüşüne şahit olduğumuz ve Eagles’ın çok üstün bir performans gösterdiği bu maçlar sonrası Super Bowl oynayacak olan iki takım Patriots – Eagles olurken, tabii ki ilginç istatistikler ve olaylar da haftaya damgasını vurdu.

Jacksonville Jaguars – New England Patriots

İngiltere’nin efsane futbolcusu ve şu anda aktif yorumculuk yapan Gary Lineker zamanında şu sözleri söylemişti: “Futbol, 22 kişinin bir topun peşinden koştuğu, 90 dakika süren bir oyundur. Sonunda ise her zaman Almanlar kazanır.” Bu sözü NFL’e uyarlamak istersek şüphesiz adını kullanacağımız takım Patriots olurdu. Nitekim geçen sezon oynanan Super Bowl’da 25 sayı geriden gelip kazanan, tam 10 kez Super Bowl oynamaya hak kazanıp bu alanda lider olan, altıncı kez şampiyon olmak için önlerinde bir maç bulunan bu takım; bu hafta da Jaguars’ı 10 sayı geriden gelerek mağlup etmeyi başardı. Bu maçtan önce 26 playoff galibiyeti olan ve bu alanda en yakın rakibi olan Joe Montana’ya 10 maç fark atan Tom Brady’nin karşısında iki playoff galibiyeti bulunan Blake Bortles vardı.

Beklendiği gibi koşu hücumuna ağırlık veren Jags’de çaylak koşucu Leonard Fournette, Bill Bellichick yönetimindeki Patriots’a karşı bir playoff maçında en çok koşu yardı kazanan çaylak oldu.  Maçtan önce gayet iddialı açıklamalar yapan Jalen Ramsey, “Gronk henüz benim kadar iyi bir cornerback karşısında oynamadı” diyerek riskli bir açıklama yapsa da, Gronk’un oyunu erken terk etmesi nedeniyle bu eşleşme izleyenlere istediği rekabeti veremedi. Gronkowski’nin olmadığı bir hücumda, üstelik geriden gelmek zorunda olduğu bir maçta bir kez daha başarıya ulaşan Patriots’ta kilit isimler ise playoff kahramanları Danny Amendola ve James White oldu. 2016 yılından beri oynadığı 30 normal sezon maçında hiç koşu touchdown’u yapamayan White, bu süreçteki beş playoff maçında ise tam dört kez koşu touchdown’u yapmayı başardı. 84 yard pas tutan ve iki kritik touchdown yapan Amendola ise Brady’nin bu maçtaki en büyük yardımcısı oldu. 20-10 skordan geri gelen ve maçı kazanan Brady, kariyerindeki yedinci son çeyrek geri dönüşüne imza atarak bu alanda zirvedeki yerini korudu ancak çoğu Patriots maçında olduğu gibi bu maçta da hakem kararları fazlasıyla konuşuldu. Tüm maç boyunca sadece bir kez penalty alan Patriots, 2011’deki Ravens – Patriots maçında yine Patriots’ın aldığı bir penalty sonrasındaki süreçte, bir playoff maçında bir takımın aldığı en düşük sayıdaki penalty cezasını aldı.

Bu maçla birlikte bazı seriler de son buldu. Bu sezon, Blake Bortles’ın interception yapmadığı maçlarda Jaguars, 12-0 durumdaydı. AFC konferans finali maçlarında, sezonun en iyi pas atan oyuncusu ve en iyi pas savunmasının karşı karşıya geldiği maçlarda durum 3-0 savunma lehineydi. Patriots, son dört konferans finali maçında geriye düştüğü üç maçı da kaybetmişti (2013 ve 2015 Broncos, 2012 Ravens). Bu üç seriyi de sonlandıran Tom Brady, bir maç oynadığı 2008 sezonu ve çaylak sezonu dışındaki sezonlarının yarısında Super Bowl oynama başarısı göstermiş oldu. Attığı 68 playoff touchdown’u ile en yakın rakibi olan Joe Montana’ya 23 fark atan Brady, Super Bowl’da 279 pas yardı alması halinde de 10,000 playoff pas yardına ulaşan ilk QB olacak. Son yıllara damgasını vuran ve kötü geçen sezonların ardından bile Super Bowl’da sürekli yer alan Patriots’ın bu başarısı izleyicileri bir hayli sıksa da Tom Brady’nin yaşlanmaya, Pats’in ise kaybetmeye niyeti yok gibi… Son altı draft’tır ilk beş sıradan seçen Jaguars ise bu başarılı sezonun ardından 29. sıradan draft yapacak. QB pozisyonuna yeni bir isim getirip getirmeyecekleri ise onların geleceğini belirleyecek en önemli unsurlardan olacak.

Bonus: Son 10 sezonda, son çeyreklerde 10 sayı geri düştüğü playoff maçlarında Pats’in durumu: 3-4. Bu durumu yaşayan diğer takımlar ise toplamda 3-70.

Minnesota Vikings – Philadelphia Eagles

Saints karşısında aldıkları mucizevi galibiyet sonrası Eagles karşısında da favori gösterilen Minnesota Vikings, bu maçta çok ağır bir yenilgi aldı. 1966 yılından itibaren oynanan konferans finallerinde üstü kapalı stada sahip takımların, üstü açık stadlarda oynadığı maçlarda durumu 0-12’ydi. Maça hızlı giren taraf ise Vikings oldu. İlk hücumda 158.3 pas reytingiyle oynayıp hücum sonunda da touchdown bulan Case Keenum için bu müthiş başlangıcın devamı adeta bir çöküş oldu. Bu hücum sonrası bir interception, bir fumble ve sadece 52.3 pas reytingi ile oynayan Keenum’ın pick six olan interception’ı öncesinde attığı 527 pas pick six olmamıştı. Aynı zamanda normal sezonda rakip savunmalara sayı şansı vermeyen tek takım olan Vikings, bu maçta Patrick Robinson’un interception sonrası bulduğu touchown’a engel olamadı.

Nick Foles ise izleyenleri şaşırtmaya bu maçta da devam etti. 352 yard ve üç TD pası ile oynayan Foles, ilk üç playoff maçında da 100+ pas reytingine ulaşan beşinci QB oldu. Vikings defansının blitz yaptığı hücumlarda 12/13 pas isabeti ile takımına 165 yard kazandıran Foles’un bu pas isabetinde ise O-Line’ın rolü fazlasıyla büyüktü. Bu sezon oynadığı iki maçta da 75% pas isabet oranı yakalayan Foles, playoff’ta bunu üst üste iki maçta başaran ikinci oyuncu oldu (Diğeri Joe Montana). Bu maçta Vikings’e karşı üst üste 31 sayı bulmayı başaran Eagles’tan, önce en fazla üst üste sayı bulan takım 2001 yılında yine Vikings’i yenen Giants’tı.

Maç başına izin verilen sayı, rakibin kazandığı toplam yardlar ve rakibin kazandığı pas yardları alanlarında bu sezonki en kötü istatistiklerine ulaşan Vikings, bu mağlubiyetle birlikte de tarihinde oynadığı konferans finali maçlarında tüm NFC Doğu takımlarına da kaybetmiş oldu (1977-Cowboys, 1987-Redskins, 2000-Giants, 2017-Eagles). Galibiyet sonrası yaşanacak olaylara önlem almak adına şehirdeki direkleri yağlayan ve taraftarların direklere tırmanmasının önüne geçmek isteyen ekiplerin bu girişimi başarılı olmuş olacak ki, çılgın taraftarlardan hiçbiri bu maç sonrası sevinçleriyle alakalı bir olay için tutuklanmadı.

Geçen sezon Patriots formasıyla Super Bowl’a çıkan Blount – Long ikilisi bu sene de Eagles formasıyla aynı başarıyı yakaladı. 1996 yılındaki Packers’tan sonra, 1,000 yardlık sezon geçirmiş bir reciever veya running back’e sahip olmadan NFC’yi kazanan ilk takım olmayı başardı Eagles. Bu iki takımın ortak noktası ise şu anki Eagles koçu ve eski Packers oyuncusu Doug Pederson. 1996 yılındaki o sezonda Patriots’u yenerek şampiyon olmayı başaran Pederson (yedek QB olarak), bu sene de aynı senaryoyla şampiyon olma şansına sahip. Toplam 36 playoff galibiyetine rağmen hala mutlu sona ulaşamamış olan Eagles – Vikings takımlarından Eagles’ın bu sezon bu seriye son verip veremeyeceğini göreceğiz…

Super Bowl Yaklaşırken…

– Patriots eğer Super Bowl’u kazanırsa, Steelers ile birlikte en çok Super Bowl kazanan takım olacak. Eğer kaybederse Broncos ile beraber en çok Super Bowl kaybeden takım olacak.

– 2008’den beri oynanan Super Bowl’larda, Saints’in playoff yapamadığı yılları AFC, playoff yaptığı yılları NFC kazandı.

– Super Bowl şampiyonlarının neredeyse yüzde 41’i sadece dört takımdan oluşuyor. Steelers (6), 49ers (5), Cowboys (5), Patriots (5). Kaybedilenlerin yüzde 15.6’sı ise Buffalo Bills ve Minnesota Vikings.

– NFL’de normal sezonu konferanslarında birinci bitiren son 10 takımın dokuzu Super Bowl oynamayı başardı. Başaramayan tek takım 2016 Dallas Cowboys.

– Son 15 yılda oynanan Super Bowl’ların 14’ünde AFC, Peyton Manning – Tom Brady – Ben Roethlisberger üçlüsü ile temsil edildi. Diğer oyuncu ise Joe Flacco. :)

– Eagles ve Patriots sezonu 13-3 durumda bitirdi. İki takımın da averajı +162. Patriots sadece bir sayı daha fazla atıp daha fazla yedi.

– NFC/AFC konferans finallerini 30+ sayı farkla kazanan takımlar aynı sezondaki Super Bowl’da 2-6 durumda.

– Son 10 yılda, Nick Saban ve Bill Bellichick aynı sezonda şampiyon olmayı başaramadı.

– Son 13 yılın 12’sinde şampiyon takım beyaz formayı giyen taraf oldu.

Diğer İstatistikler

– Drew Brees’in tüm zamanların en çok pas yardı kazanan oyuncu olması için kazanması gereken yard: 1,495.

– NFC konferans finalini en çok kazanan takım sekiz defa ile Cowboys olsa da son takım 22 yılda konferans finaline ulaşmayı başaramadı.

– Seahawks tackle’ı German Ifedi sezonu 20 penalty ile tamamlayarak bu alanda zirvede yer aldı. En yakın rakibi ile arasındaki fark beş.

Hafta sonu güzel bir Super Bowl izlememiz dileğiyle, iyi haftalar…