Bayanlar ve baylar, artık resmen draft sezonuna girmiş bulunmaktayız. Beni az-çok tanıyorsanız bu dönemin sezonun belki de en keyif aldığım dönemi olduğunu bilirsiniz. Ancak bu yıl askerlik görevimi yapacağım için bu keyfi tam olarak yaşayamayacağım. Hatta gidişime bir aydan az bir süre kaldığını da düşünürsek bu yıl bu sitede benim tarafımdan çok az draft içeriği olacak. Fakat en azından bir tane mock draft yapmak için vaktim vardı ve bunu değerlendirdim. Klasik konuşmalarımızı da yapmadan geçmeyelim; mock draft’lar aslında hiçbir anlam ifade etmeyen ve hem yazarı hem de okuyucuyu eğlendiren yazılardır. Hele ki draft’a daha iki ay varken yapılan mock draft, büyük bir kumardır. Daha scouting combine, pro day, free agency gibi draft’ı etkileyecek çok önemli dönüm noktaları olacak. Ancak dediğim gibi, bunların hiçbirisi mock draft yapmamıza engel değil. Super Bowl’un geride kalması ve draft sıralamasının kesinleşmesi mock draft yapmamız için yeterli. O zaman başlayalım.

1) Cleveland Browns – Saquon Barkley, RB, Penn State

Günümüz NFL’inde birinci sıradan running back seçmek tam da Browns’ın yapacağı iş demeden önce bir durun. Evet, en son birinci sıradan running back draft edilmesinin üzerinden 23 yıl geçmiş olabilir fakat son yıllarda bu pozisyonun tekrardan yükselişe geçtiği bir gerçek ve bu yükselişi zirveye çıkartabilecek birisi varsa o da Barkley’den başkası değil. Saquon Barkley, bu draft sınıfının en iyi running back’i değil ama “en iyi oyuncusu” ve bu yakın bir yarış değil. Biraz kafa karıştırıcı olabilir ama Barkley saf bir running back’ten ziyade farklı aksiyonlarda kullanabileceğiniz bir hücum silahı ve onu birinci sıra değerinde kılan da bu. Browns, şuan gayet iyi bir offensive line’a sahip ve yapmaları gereken iki sene önce Cowboys’un yaptığını taklit etmek. Elliott’ın varlığı ve yokluğu arasındaki farkı ve Prescott’ın yükünü nasıl hafiflettiğini gördük. Barkley de Zeke ile aynı kumaştan oyun yapan running back ve QB pozisyonunda kim olursa olsun yükünü hafifletebilir. Ayrıca buradan bir QB seçerlerse dördüncü sıradan Barkley’yi seçebilmelerinin garantisi yok ancak Barkley’nin ilk seçim olduğu senaryoda dördüncü sıradan hala istedikleri bir QB’yi seçebilirler.

2) New York Giants – Josh Rosen, QB, UCLA

Draft günü New York Giants’ın trade down yapmak için teklif kovalayacağını düşünüyorum. Dave Gettleman yönetiminde yeni bir döneme girecekler ve her ne kadar Eli Manning gerilemeye başlasa da net bir QB ihtiyaçları olduğunu söylemek zor. Eli’ın en az kabul edilebilir seviyede iki sene daha oynayabileceğini düşünüyorum fakat şöyle bir sıkıntı var ki Giants’ın bu noktada QB dışında bir değer seçimi yapması pek mümkün değil, özellikle de Barkley’nin birinci sıradan seçildiği bir senaryoda. O yüzden bir daha bu kadar yüksekten potansiyel franchise QB seçme şansını yakalayamayabilecekleri düşüncesiyle Josh Rosen seçimi oldukça muhtemel. Rosen, QB mekanikleri olarak sınıfın en yetenekli oyuncusu ancak karakter ve dayanıklılık konusunda sıkıntıları var. Öyle ki lise koçundan UCLA’deki takım arkadaşlarına kadar pek sevilen bir figür değil. Benim takımımda görmek istemeyeceğim bir lider ancak yetenek seti karşı konulamaz ve New York şehri ile uyumlu bir yapısı olması bu eşleşmeyi cezp edici kılıyor.

3) Indianapolis Colts – Bradley Chubb, DE, North Carolina State

Josh McDaniels’ın satışından sonra Frank Reich ile yeni bir döneme giren Colts için en önemli off-season gündemi Andrew Luck’ın bir daha pas atıp atamayacağı. Kötü kadrosuna rağmen sadece Luck’ın dönüşüyle bile AFC’de yarışmacı bir takım olabilecek Colts’un draft günü geldiğinde Chubb dışında bir seçim yapması beni inanılmaz şaşırtır. Bradley Chubb, Minkah Fitzpatrick ile bu draft sınıfının en iyi savunma oyuncusu. Colts’un yıllardır pass rusher ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bu konuda en son iyi oldukları zaman Robert Matthis ve Dwight Freeney ikilisi rakip arka alanlarda terör estiriyordu. Bradley Chubb, dünyanın en atlet oyuncusu olmasa da NCAA seviyesine göre üst düzey bir tekniğe sahip ve daha ilk yılından büyük etki yaratabilir.

4) Cleveland Browns (via. Texans) – Sam Darnold, QB, USC

Sam Darnold, benim için bu draft sınıfının en yüksek potansiyelli oyuncusu. Tam olarak NFL’in bir quarterback’ten beklediği yapıya sahip ve bunda linebacker geçmişli olmasının payı büyük. Tatmin edici bir kol kuvvetine ve cep içi dayanıklılığa sahip olsa da Darnold’ın asıl fark yaratan özelliği mental olgunluğu bence. Saha içinde yaşadığı iniş ve çıkışlardan çok etkilenen bir oyuncu değil ve sürekli hedefe ilerleyen bir yapıda. Geçtiğimiz sezon özellikle fazla sayıda olan top kayıpları nedeniyle düşüş yaşadığı bir yıl geçirse de ben bunun nedeninin neredeyse komple değişen USC hücumundan kaynaklandığını düşünüyorum. Henüz yolun başında bir QB olmasından dolayı bazen çok fazla şey yapmaya çalışıyor. Browns’ın ise her sene bir QB draft etmesine rağmen her yıl yeni bir oyun kurucuya ihtiyaç duymaya devam ediyor. Bu sınıfta Cleveland ortamında başarılı olma ihtimali en yüksek isim de Darnold.

5) Denver Broncos – Baker Mayfield, QB, Oklahoma

John Elway’nin Kirk Cousins çekilişinde en ön sıralarda olmasını bekleyebiliriz fakat mevcut cap durumunda Broncos’un Jets ve Brown gibi büyük oyuncularla mücadele etmesi pek mümkün değil tabi eğer iş tamamen paraya bakarsa. Kişisel düşüncem Cousins’in New York’a gideceği yönünde ve böyle bir durumda Elway, Paxton Lynch seçiminin hata olduğunu kabul edip takıma en kısa sürede seviye atlatabilecek quarterback’e yönelecektir. Mayfield, basının abarttığı gibi Manziel benzeri bir oyuncu kesinlikle değil. Bu draft sınıfı quarterback’leri arasında liderliği tartışma konusu olmayacak bir oyuncu ve oyuna olan sevgisini hem Texas Tech hem de Oklahoma’daki ilk sezonunda walk-on (burssuz) olarak oynamasından anlayabilirsiniz. Saha dışında kendisinin de büyük pişmanlık duyduğu tek bir olay yaşaması onu kesinlikle Manziel yapmıyor. Kolej istatistiklerinden de belli olduğu üzere şuanda lige en hazır quarterback Mayfield. Tabi ki pro offense’e geçişte bazı sıkıntılar yaşayacaktır ama kısa ve orta mesafelerdeki isabet yüzdesi ve en üst düzey yarışmacı kişiliği her NFL takımının seveceği türden. Tek eksi olarak kısa boyunu yazabiliriz ama daha önce Drew Brees ve Russell Wilson gibi oyuncuların bunu aştığını gördük. Ayrıca Senior Bowl’da da Mayfield’ın Broncos koçlarıyla aynı takımda yer aldığını ve yakın ilgi gördüğünü de belirtelim.

6) New York Jets – Quenton Nelson, OG, Notre Dame

Bir üst seçimde belirttiğim gibi, duruma göre bu slotta bir QB de olabilir ancak Kirk Cousins’e ödeme yarışmasını Jets’in kazanacağını düşünüyorum. İki sene boyunca gayet yüksek rakamlara oynayan bir oyuncunun tekrar parayı seçmesi saçma gelebilir ancak Jimmy Garoppolo’nun kontratı sonra QB marketinin tekrar sıfırlandığını düşünebiliriz ve Cousins için pazarlıkların başlama noktası bu kontrat olacak. Jets şu anda Browns ve Colts ile birlikte en fazla salary cap’e sahip takım. Cousins için önceliğin muallakta geçen iki sezonun ardında franchise’ın yüzü olabileceği bir yere gitmek olduğunu düşünüyorum ve bunu sağlamak için en uygun takım Jets. Quarterback sorununun bu şekilde çözüldüğünü varsayarsak draft’taki parola kalan en iyi oyuncuyu seçmek olur ve o isim Quenton Nelson. Guard’ların bu kadar yüksek sıradan seçildiğini pek görmeyiz ancak Nelson, çoğu otoriteye göre pozisyondan bağımsız bu sınıfın en iyi oyuncusu. Notre Dame maçlarını izlediğinizde bu beyanı destekleyici örnekler de görüyorsunuz. Nelson, rakip savunma oyuncuları için tam bir canavar ve karşısında durmak istemeyeceğiniz sert bir oyuncu. Aynı okul mezunu ve geçtiğimiz yıllarda NFL’de büyük etki yaratan Zack Martin’den bile daha iyi olduğu konuşuluyor.

7) Tampa Bay Buccaneers – Minkah Fitzpatrick, DB, Alabama

Konu komple bir savunma oyuncusu ise Minkah Fitzpatrick’ten daha iyisini bulmak zor. Alabama kariyerinin başlarında cornerback olarak görev yapan oyuncu son iki sezonda daha çok safety ve slot corner olarak görev yaptı. Akıcı bir coverage yeteneğinin yanı sıra en güçlü oyuncularla bile göğüs göğse çarpışacak sertliğe sahip. Onu bir pozisyonla sınırlamaktansa direk defensive back olarak sınıflandırabiliriz. Son yıllarda Ramsey ve Adams gibi defensive back’lerde bolca gördüğümüz çok yönlülüğün zirve noktası olabilir Fitzpatrick. Buccs için ise en büyük ihtiyaç pass rusher olsa da kalite olarak Chubb’dan sonra büyük bir düşüş var ve yedinci sıra sıradaki iyi pass rusher’ı seçmek için büyük bir reach olabilir. Fitzpatrick gibi çok yönlü bir savunmacı ve gerçek bir lider de Buccs’ın hayır diyemeyeceği türden bir oyuncu.

8) Chicago Bears – Calvin Ridley, WR, Alabama

Üç sene önce Raiders için savunduğum strateji burada Bears için de geçerli. Mitchell Trubisky çaylak sezonunda esas adam olabilmek için gerekli ışığı verdi ancak bir sonraki seviye için birlikte büyüyebileceği bir reciever’a ihtiyacı var. Ayrıca en iyi reciever’ı Kendall Wright olan bir takımdan bahsediyoruz. John Fox’un sıkıcı hücumunun da artık Chicago semalarında olmayacağını varsayarsak reciever grubunda kaliteyi arttırmak gerekiyor. Bears’ın kötü şansına üst yetenek olarak wide reciever kalitesi bu sınıfta son yılların en kötülerinden. İlk turda seçmeye tek değer oyuncu bana göre Calvin Ridley (fakat ilk turda takımların birden çok WR seçeceğini biliyoruz). Alabama’nın son yıllarda lige gönderdiği yıldız recieverlar gibi Ridley’nin de en önemli meziyetlerinden biri rafine edilmiş rota yeteneği. Julio Jones ve Amari Cooper kadar yüksek potansiyeli olmasa da ilk sezonundan güvenilir bir reciever olabilir.

9) San Francisco 49ers – Denzel Ward, CB, Ohio State

San Francisco 49ers, Jimmy Garoppolo’nun sözleşmesini uzatarak kadrosundaki en önemli ihtiyacı gidermiş oldu. Şimdi sıra kalan diğer açıkları kapamaya geldi. Jimmy G’ye verdikleri yüklü kontrata rağmen hala en çok salary cap boşluğuna sahip takımlardan biri olmaları o açıkların bir hayli fazla olduğunun göstergesi. Garoppolo için gerçek bir no.1 reciever iyi olurdu ancak buradan seçmeye değecek bir wide reciever bulunmuyor. Seconday’de bir çift yetenekli safety’ye sahip olsalar da cornerback kalitesi olarak ligin en kötü takımlarından birisiler. Denzel Ward, küçük fiziğine rağmen bu draft sınıfının en iyi cornerback’i olarak öne çıkıyor. İki sezon önce şuanda birinci tur seçimleri olarak NFL’de forma giyen Marshon Lattimore ve Gareon Conley’nin arkasında kalmasına rağmen oynadığı her snapte fark yaratan Ward, atletizmi ve hızı ile etkili bir NFL cornerback’i olabilir. Pozisyon için biraz zayıf ve kısa kalması kenardan ziyade slot cornerback’e dönüşmesine neden olabilir ancak 49ers’ın pozisyondan bağımsız arka alanda recieverları savunacak birilerine ihtiyacı var.

10) Oakland Raiders – Roquan Smith, LB, Georgia

Jon Gruden’ın Raiders ile koçluğa geri dönmesi büyük bir heyecan yaratmış olsa da bu takımın gerçekçi bir Super Bowl hedefi için daha çok yol alması gerekiyor. Gruden, geçtiğimiz sezon kaliteli parçaları olan ama kötü yönetilen hücumu rayına oturtabilir ancak topun savunma tarafında yönetimsel sorundan ziyade personel sıkıntısı var ve bu uzun listenin en başında da iç linebacker geliyor. GM Reggie McKenzie yıllardır gerek free agent marketinde gerekse de draft’ta sürekli es geçiyor ve bu pozisyon sürekli takımı yarı yolda bırakıyor. Cornerback ve pass rusher da ciddi eksikler olsa da artık şu linebacker pozisyonuna uzun dönem bir çare bulunmalı. Bowman geçtiğimiz sezon etkili olsa da geçici bir çözümden fazlası değil. Bu sezon Butkus ödülünü kazanan Roquan Smith, Raiders için mükemmel bir eşleşme. Smith, yeni NFL linebacker prototipine uyan bir oyuncu. Kısa boyuna rağmen koşuya karşı çok etkili ve akıcı bir cover yeteneğine sahip. En önemlisi ise liderliği ve oyununun teknik yanının gelişmiş olması. Snap öncesi savunmayı okuyabiliyor ve bloklardan sıyrılma tekniği üst düzey. Eğer Bowman takımda kalırsa onun yanında off-ball linebacker olarak oynayabilir ve pas down’larında asıl pozisyonu olan Bowman’ın yerini alabilir.

11) Miami Dolphins – Josh Jackson, CB, Iowa

Ryan Tannehil’in durumuna göre bu seçimle farklı yönlere de gidebilir Dolphins ancak Darnold, Rosen ve Mayfield’ın seçildiği bu tabloda sıradaki iyi QB Josh Allen, onlar için uygun bir oyuncu değil. Kaldı ki Dolphins, başarıya sadece bir quarterback uzaklıkta olan bir takım da değil. Eski birinci tur seçimi Xavien Howard, geçen sene takım için değerli bir oyuncu olduğunu kanıtladı fakat onun paralelinde oynayacak birine daha ihtiyaçları var. Josh Jackson, Ward’ın hemen arkasında en iyi ikinci cornerback. Ward’ın aksine pozisyon için muazzam bir uzunluğu sahip ve benzer derecede atlet bir oyuncu. NFL seviyesinde lockdown corner potansiyeli fazlasıyla mevcut. Ancak sadece bir tam sezon tecrübesi olması aynı performansı tekrarlama konusunda şüphe uyandırabilir. Yine de o tek sezondaki 27 pas savunması ve sekiz interception, oyuncunun kalitesi ve aktifliği konusunda geçerli bir done. Ha bir de şu hareketleri de yapabilmesi artı özelliği…

12) Cincinnati Bengals – Connor Williams, OT, Texas

Cincinnati Bengals, uzun bir aradan sonra averaj takım olmanın eksi yazan tarafına geçti ve bu artık takımda bir şeylerin değişmesi gerektiğine dair işaret olsa da şu anda radikal değişiklikler yapacak durumda değiller. O halde yapılan eski hataları telafi etmek gerekiyor. Üç sene önce ilk iki turda Tackle’lar Cedric Ogbuehi ve Jake Fisher’ı seçerlerken uzun yıllar bu pozisyonu güvene aldıklarını düşünüyorlardı. Fakat gelinen noktada bırakın birini, ikisinde de ıskaladıklarını görüyoruz. Connor Williams, son zamanlarda çoğu yazara göre draft tahtalarında düşüşte olsa da bana göre sınıfının en iyi left tackle’ı. Geçen sezon yaşadığı diz sakatlığı değerini düşürmüş olsa da left tackle olarak NFL potansiyeli en yüksek isim Williams.

13) Washington Redskins – Vita Vea, DT, Washington

Cousins’in muhtemel ayrılığıyla birlikte Redskins’te yeni bir dönem başlayacak. Alex Smith, bu takımı yarışmanın içinde tutabilir ancak bunu yaparken iyi bir savunma desteğine ihtiyacı var. Savunmada kaliteli parçalara sahip olsalar da bir bütün olarak iyi bir savunma olduklarından bahsetmek zor, özellikle de koşu savunmasında. İşte bu noktada devreye Vita Vea giriyor. Cüssesinden de anlaşılacağı üzere Danny Shelton klonundan bir oyuncu. Lisede running back olmasından dolayı çabuk ayaklara sahip ancak bunu pass rusher olarak kullabilecek teknik kapasiteye henüz erişmiş değil. Bu nedenle NFL seviyesinde Nose Tackle olarak kullanılma şansı yüksek. Geçen yılın ilk tur seçimi Jonathan Allen ile beraber muhteşem bir ikili olabilirler.

14) Green Bay Packers – Harold Landry, DE, Boston Collage

Clay Matthews, her geçen sezon biraz daha yavaşlıyor ve artık tam zamanlı olarak iç linebacker’a dönüştürülme zamanı geliyor. Üstüne Julius Peppers’ın da ayrılığı sonrası geçtiğimiz sezon pass rush üretkenliği zayıf olan bir Packers savunması izledik. Harold Landry, geçtiğimiz sezon draft’a girmeyip okula dönerek herkesi şaşırtmıştı ve bu kararın kötü bir karar olduğundan bahsedebiliriz. Bu sezon başında Chubb’ın bile önünde görülüyordu ancak 2016 sezonu üretkenliğine yaklaşamayıp bir de sakatlanınca değerini bir nebze kaybetti. Oyuncuya baktığımız zaman undersized bir pass rusher olmasına karşın oldukça atlet ve patlayıcı bir oyuncu. Kariyerinin bu noktasında teknikten çok atletizmine güveniyor ve bu NFL kariyerinin başlarında zorluk çekmesine neden olabilir. Yine de yetenek olarak işlenebilir bir oyuncu olması daha yukarılardan seçilmesine de neden olabilir.

15) Arizona Cardinals – Josh Allen, QB, Wyoming

Bu senaryo gerçek olduğu takdirde dünyada Steve Keim’dan daha mutlu bir insan olacağını sanmıyorum. Carson Palmer’ın emekliliği sonrası kadrosunda kontrat altında bir tane bile QB bulunmayan Cardinals için Josh Allen güzel bir yatırım olabilir. Larry Fitzgerald’ın kariyerine devam etmesiyle bir bonus alan Cards, hala David Johnson gibi ligin en iyi running back’lerinden de birine sahip. Tek ihtiyaç QB. Ancak Josh Allen kısa vadede istedikleri adam mı orası tartışılır. Allen, bu sınıfın en çok bilinmeyenli denklemi. Fiziksel yapı ve fiziksel yetenek olarak bu grupta ondan daha çok QB bir oyuncu bulamazsınız. Kol kuvvetinin son on yılın en iyisi olduğu bile söyleniyor ancak en büyük sıkıntı oyuncunun mekanik olarak istenen seviyenin çok uzağında olması. Yüzde ellilerde bir pas tamamlama yüzdesinden bahsediyoruz. İsabet yeteneği Allen’ın en büyük eksisi. Ortada ham ama potansiyeli çok yüksek bir oyuncu var. Kendisinin ne kadar büyük potansiyel ve risk barındırdığını ilk turun her noktasından seçilebilme ihtimali olmasıyla en net şekilde belirtebilirim.

16) Baltimore Ravens – Courtland Sutton, WR, SMU

Ravens, geçtiğimiz sezonun en kötü pas hücumunda sahip takımlarından birisiydi. Bunun için kolay olan Joe Flacco’yu suçlamak olsa da durum aslında bu kadar basit değil. Ravens, Torrey Smith ve Anquan Boldin’i kaybettiğinden beri çok kötü wide receiver’larla sınanıyor. Breshad Perriman, en büyük draft hatalarından birisi oldu. Öte yandan serbest oyuncu piyasasında da şansları yaver gitmedi. Bu sezon serbest oyuncu piyasasının wide reciever açısından zayıf olması şanlarını tekrar draft’tan yana denemelerine neden olabilir. Courtland Sutton da geçtiğimiz sezon şaşırtarak okuluna geri dönenlerden. Kendisi her şeyden önce Ravens’ın Boldin’den beri hasretini çektiği bir pozisyon reciever’ı. Günümüz NFL’inde pozisyon reciever’larının değeri düşmüş olsa da oyun içinde hala çok büyük öneme sahipler. Kaldı ki Sutton bir pozisyon reciever’ından daha fazlası da olabilecek potansiyele sahip. Fizik olarak mükemmel bir WR yapısına sahip. Redzone’da tam bir bitirici. Tek sıkıntı bir üst seviyede savunmacısından kurtulma noktasında sıkıntı yaşayıp yaşamayacağı çünkü çabuk bir oyuncu değil.

17) Los Angeles Chargers – Derwin James, SS, Florida State

Hâlihazırda ligin en iyi defanslarından birine özellikle de pass rusher ikilisine sahip olan Chargers’ın tüm bunlara rağmen komple bir savunmaya sahip olduğunu söyleyemeyiz. Özellikle koşuya karşı zayıflar ve çok kaliteli oyunculara rağmen bir savunma liderine sahip değiller. Bunların hepsi James’te var. Freshman yılından sonra yeni bir süper yıldız olmasına kesin gözüyle bakılan James, ikinci yılında yaşadığı diz sakatlığının ardından eski formunu yakalayamamış olsa da bu draft’ta ondan daha çok “futbol oyuncusu” bulmanız zor. Bir safety için kusursuz size’a sahip ve modern NFL’de bolca gördüğümüz hybrid safety tanımını en ufak boşluğuna kadar dolduruyor. Yaşadığı sakatlık sonrası gösterdiği düşüş çoğu gözlemci ve genel menajeri korkutmazsa buralara düşmesinin imkanı yok. Eğer düşerse de geçtiğimiz sezon Jamal Adams’ı son anda elinden kaçıran Chargers’ın bu kez affetme imkanı yok.

18) Seattle Seahawks – Orlando Brown, OT, Georgia

Devlerin sadece fantastik hikayelerde olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Orlando Brown, 2.04 metre boyu ve 163 kiloluk cüssesiyle gerçek bir titan. Bu NFL standartlarına göre bile nadir bulunan bir size. Seahawks’ın Russell Wilson’ı koruma konusunda yaşadığı sıkıntılar artık klasikleşti ve bir türlü bu soruna çare bulamıyorlar. Sezon içinde takasla kadroya katılan Duane Brown’ın çok bir fayda sağladığını göremedik ve çok sıkıntılı bir salary cap’e sahip Seahawks’ın herhangi bir dead money’ye maruz kalmadan kendisini takımdan kesme şansı bulunuyor. Orlando Brown, tüm fiziksel özelliklerine rağmen oldukça ağır ve katı bir oyuncu. Bu noktada hızlı NFL rusher’larına karşı problem yaşayabilir ancak o kadar elit bir size’a sahip ki takımların ilk turda buna karşı koyması çok zor.

19)  Dallas Cowboys – Tremaine Edmunds, LB, Virginia Tech

İşte karşınızda modern NFL linebacker’larının geldiği son nokta. Son yıllarda takımların geleneksel linebacker’lara göre daha kısa, daha çabuk ve daha hızlı linebacker’ları tercih ettiği malumunuz. Lig her geçen sezon daha da pasa dayalı hale geldiği için onları suçlamak zor. Bu dönemde Dion Jones, Darron Lee gibi undersized linebacker’ların öncelikli tercih edildiğini gördük. Edmunds ise tüm bunların hepsi ve daha fazlası. 1.95 metre boyuyla Edmunds, az önce saydığım linebacker’lardan yaklaşık 10 santimetre daha uzun ve onlarla aynı hatta daha iyi bir atletizm ve mobiliteye sahip. Şuanda ligde Edmunds standardında başka bir linebacker olduğunu düşünmüyorum fakat Panthers linebacker’ı Shaq Thompson yakın bir benzetme olabilir ancak o da Edmunds’a göre kısa. Böyle bir oyuncunun ilk turun ortalarına düşmesinin tek nedeni ise henüz çok ham olmasıyla açıklanabilir. Kariyerinin bu noktasında Roquan Smith’in tam tersi teknikten ziyade saf atletizmine güvenerek oynuyor ve bu NFL’de ilk zamanlarının zorlu geçmesi anlamına gelebilir. Cowboys’un bu noktada tahtada yer alan en iyi savunma oyuncusunu seçeceğini düşünüyorum. Anthony Hitchens’ın kontratının bitmesi ve Sean Lee’nin sakatlık geçmişi linebacker pozisyonunu öncelikli ihtiyaç yapıyor ve Edmunds’ın çok yönlülüğü onların ihtiyacı olan bir şey.

20) Detroit Lions – Derrius Guice, RB, LSU

Detroit Lions en son bir maçta 100 yard üstü koşan running back’e sahip olduğunda tarih yaprakları 2013 yılını gösteriyordu. Tam dört senedir bu takımda 100 yard koşan bir running back yok, ne kadar rezil bir durum olduğunu siz düşününün. Artık Ameer Abdullah’ın bekledikleri oyuncu olmadığı çok açık ve Riddick de third down back’ten fazlası değil. Lions’ın daha fazlasına ihtiyacı var ve Guice girer. Saquon Barkley’den bahsederken bu sınıfın en iyi running back’inin o olmadığını söylemiştim. Bu sınıfın en iyi running back’i Derrius Guice. Barkley ve diğer tüm running back’lere göre çok daha doğal bir koşucu. İki sene LSU’da Fournette’in arkasında beklemesine rağmen çoğu zaman Fournette’ten daha verimli oldu. Geçtiğimiz sezonun başında önemli Heisman adayıydı ancak LSU’nun çok kötü durumda olması ve Guice’ın çeşitli sakatlıklarla süreler kaçırması beklentileri boşa çıkaran bir sezon yaşamasına neden oldu. Fakat inatçı koşu stiliyle NFL’de çok önemli bir oyuncu olmasını bekliyorum ve artık Lions’ın da bu pozisyonu görmezden gelmeyi bırakmasının vakti geldi.

21) Buffalo Bills – Billy Price, C, Ohio State

Eric Wood’un boyun sakatlığı nedeniyle gelen beklenmedik emekliliği, center pozisyonunu Bills için ciddi bir ihtiyaç haline getirdi. Yıllardır en büyük hücum gücü koşu olan bir takım için offensive line’ın en iyi oyuncularından birinin yerinin en kısa sürede doldurulması gerekiyor. Şanslılar ki Ohio State’ten Billy Price, Quenton Nelson’ın hemen arkasından bu draft’ın en iyi ikinci iç line oyuncusu. Eski bir defensive line oyuncusu olmanın verdiği deneyimi center pozisyonunda çok iyi kullanıyor. Güçlü ve dengeli bir oyuncu, bu sayede koşu bloklarında öne çıkıyor. Ohio State kariyeri boyunca her iki guard pozisyonu dahil üç farklı bölgede oynamış olması da avantaj.

22) Buffalo Bills (via. Chiefs) – Da’Ron Payne, DT, Alabama

Kyle Williams ve Cedric Thornton’ın kontratlarının bitmesiyle Bills’in elinde Adolphus Washington dışında starter kalibresinde bir defensive tackle kalmıyor ki Washington da en iyi haliyle averaj bir oyuncu. Alabama’nın uzun kaliteli savunma çizgisi oyuncuları listesinden gelen Da’Ron Payne, pozisyonu için biraz kısa kalsa da o kadar güçlü ve kalın ki kısa boyu onun için dezavantaj olmuyor. Şu anda bir pass rusher’dan ziyade elit bir koşu durdurucu ancak atletik özellikleri sayesinde cephaneliğine pass rush’ı da ekleyebilir.

23) Los Angeles Rams – Isaiah Oliver, CB, Colorado

Pek esnek olmayan salary cap nedeniyle yıldız oyuncularından bazılarını elinde tutamayacak takımlardan birisi de LA Rams olabilir. Takımdaki bazı önemli serbest oyuncuları tutmak ve Aaron Donald’ın yaklaşmakta olan büyük kontratına hazır olmak adına iki sezondur franchise tag ile oynayan yıldız cornerback Trumaine Johnson’a yol verilebilir. Johnson bu takımın en iyi cornerback’i ve en iyi savunmacılarından ancak talep edeceği parayı karşılamak zor olacaktır. O nedenle en kötü durumda Johnson’ın yerini dolduracak en iyi durumda da paralelinde oynayacak oyuncuyu draft yoluyla bulmak isteyecektir Les Snead. Isaiah Oliver, tepede zayıf görünen cornerback sınıfının gizli iyi oyuncularından birisi ve oyun özellikleri bakımından Johnson ile çok benzer olması onu Rams için öncelikli hedef yapıyor. Uzun boyu, uzun kolları, fiziksel oyun tarzı ve süratiyle Oliver, ilk sezondan Johnson’ın yerini doldurabilir.

24) Carolina Panthers – James Washington, WR, Ohlahoma State

Tedd Ginn Jr.’ın ayrılmasından sonra Panthers’ın sahayı dikine açacak bir oyuncuya ne kadar çok ihtiyacı olduğunu görmüş olduk. Geçen yılın ikinci tur seçimi Curtis Samuel sakatlanmadan birkaç maç önce Ginn’in yerini alabileceğini göstermişti ama onun yetenek seti daha çok kısa ve orta mesafede etkili. Senior Bowl’un yıldızlarından olan James Washington, tam olarak Panthers pas hücumunun ihtiyaç duyduğu parça. Washington’ın sadece derin paslarda etkili olan ve rota ağacı sığ olan bir reciever olması hiçbir zaman no.1 WR olamamasına neden olabilir ancak elinde bu rolde Funchess olan Panthers’ın ihtiyacı tam olarak bu değil zaten. Yardımcı rolde tehlikeli bir ikinci reciever potansiyeli bulunuyor Washington’ın.

25) Tennessee Titans – Marcus Davenport, DE, Texas-San Antanio

Davenport, draft’ın en ilgi çekici oyuncularından birisi. Küçük bir okuldan geliyor olması nedeniyle draft sezonuna kadar pek göz önünde olan birisi değildi. Eski bir basketbol oyuncusu olması nedeniyle defensive end pozisyonu için biraz uzun fakat zayıf. Son sezonunda bir miktar kilo aldığı söyleniyor ancak NFL’de defensive end oynayabilmesi için vücudunu daha da geliştirmesi gerekiyor. Bunların yanında çabuk ve hızlı bir oyuncu. Atletizm seviyesi üst düzeyde ve uzun kollara sahip. Saf yetenek olarak her takımın üzerinde şansını denemek isteyeceği bir oyuncu ancak iyi bir coaching’e ihtiyacı var. Titans’ın şu noktada savunmada fark yaratacak bir oyuncuya ihtiyacı var ve eğer zarlar düşüş gelirse Davenport o farkı yaratabilir. Bu riski almaya cesaret edebilecek takımlardan birisi Titans bence.

26) Atlanta Falcons – Isaiah Wynn, OG, Georgia

Falcons, Chris Chester’ın Super Bowl LI sonrası emekliliğe ayrılmasının ardından yerini düşük tur seçimi geliştirmeye dayalı guard’larla doldurmaya çalıştı ve bunun çok iyi sonuçlar vermediğine tanık olduk. Takımın diğer starter guard’ı Andy Levitre ise geçtiğimiz sezonun büyük kısmını sakat geçirdi ve yüklü maaş çeki nedeniyle takımdan kesilmeye aday. Falcons’ın bu draft’ta guard pozisyonuna bir çözüm üretmesi gerekiyor. Şanslarına bunun için fazla uzağa gitmelerine gerek yok. Eyaletin takımı Georgia’nın left tackle’ı Isaiah Wynn, bir left tackle için gerekli olan tüm teknik özellikleri karşılasa da boyunun kısa olması nedeniyle NFL’de guard oynaması kesin. Bu da Falcons’ın hesabına çalışabilecek bir fırsat. Wynn, atletik ve atak noktasında kuvvetli bir oyuncu.

27) New Orleans Saints – Arden Key, OLB/DE, LSU

Bir başka eyalet içi yeteneğe yönelmesi muhtemel olan diğer takım da New Orleans Saints. Drew Brees’in kontratının bitmesi sizi yanıltmasın, hepimiz Saints’e döneceğini biliyoruz. Ancak kariyerinin son döneminde olduğunu unutmamak gerekiyor. Brees’in veliahdı olabilecek oyuncuların tümü seçilmiş durumdayken ben, dikkatlerini bir kez daha savunmaya kaydırmalarını bekliyorum. LSU’dan Arden Key, arka bahçelerinde olan bir yetenek ve sınırsız bir potansiyele sahip. Muazzam bir atlet ve muazzam bir yapıya sahip. Günün sonunda bu sınıftan çıkan en iyi pass rusher olma ihtimali var ama çok büyük bir ama içeriyor. Arden Key’in kariyeri boyunca yeteneği hiçbir zaman tartışma konusu olmadı fakat karakteri her zaman için mikroskop altında oldu. Zaman zaman fazla umursamaz bir oyuncuya dönüşebiliyor. Geçtiğimiz sezon öncesi kişisel sebepleri yüzünden birkaç aylığına takımdan bile ayrılmıştı. Yüksek risk/yüksek ödül bir oyuncu.

28) Pittsburgh Steelers – Rashaan Evans, LB,  Alabama

Ryan Shazier’ın muhtemel kariyer bitiren sakatlığından sonra Steelers defansının bir daha eski performansının yanına dahi yaklaşamadığını gördük. Kağıt üzerinde iyi parçalara sahip olsalar da bir lider ve herkesi birbirine bağlayacak oyuncunun eksikliğini yaşadılar. Bu durumda Rashaan Evans’ın linebacker ihtiyacı olan daha üst sıralardaki birkaç takımı atlatıp Steelers’ın kucağına düşmesi olabilecek en iyi senaryo ve mümkünsüz de değil. Evans, Alabama geleneği haline gelen yıldız iç linebacker’ların son halkası. Kendinden öncekilerin çoğu gibi o da son sezonuna kadar ya yedekti ya da dış linebacker olarak oynadı. Günümüz linebacker anlayışına uygun bir oyuncu. Yeterli size’a sahip ve sahanın iki kenarı arasında hızlı. Atletizmi yeterli seviyede ve en büyük ekstra özelliği içeriden yapılan sürpriz pass rush’larda etkili olması. Atletizmden ziyade tekniğe dayalı oynaması da önemli bir avantaj ancak coverage yeteneğini geliştirmesi gerekiyor.

29) Jacksonville Jaguars – Dallas Goedert, TE, South Dakota State

Jaguars, Mercedes Lewis’in sözleşmesini bir sene daha uzatmış olabilir ancak Lewis sonsuza kadar oynamayacak ve bu pozisyonda potansiyeli daha yüksek birilerine ihtiyaçları var. Dallas Goedert, FCS seviyesinde istatistikleri yakıp geçen bir oyuncu ve NFL için sıradaki fark yaratan tight end olma ihtimali çok yüksek. Klasik bir recieving tight end ve blok yapmaya çok meyilli değil. Ancak Graham ve Gronkowski’nin kariyerlerinin sonlarına gelmeleriyle birlikte yeni savunulamaz tight end’i bulan takım büyük bir avantaj sağlayacak. Bu draft’ta bu tanıma en yakın isim Goedert.

30) Minnesota Vikings – Maurice Hurst, DT, Michigan

Sharrif Floyd’un trajik sakatlığı sonrası Vikings savunması, penetreci defensive tackle eksikliğini gideremedi. Her ne kadar iyi bir savunmaya sahip olsalar da çizginin ortasında cebi çökertecek 3-teknik bir oyuncu işleri rakipler için daha da kötü hale getirebilir. Maurice Hurst, pozisyon için kısa ve zayıf olsa da bu özelliklerinden dolayı çok hızlı bir ilk adıma ve çevikliğe sahip. Bu da onu doğal bir 3-teknik defensive lineman yapıyor. Yapısı ve tarzıyla şuanda Falcons forması giyen Grady Jarrett’ı andıran bir oyuncu ve Zimmer gibi bir taktisyenin rehberliğinde benzer bir başarıya ulaşabilir.

31) New England Patriots – Sam Hubbard, DE, Ohio State

Tüm draft’ta Hubbard’dan daha çok Patriots oyuncusu olan birini daha bulamazsınız. Yapı olarak her şeye sahip bir oyuncu ancak dikkat çekici bir oyuna sahip değil. Sınırlı bir atletizme sahip ancak çok iyi bir profesyonel ve çok çalışkan. Yani tam olarak Belichick’in seveceği tarzda bir oyuncu. Kolej kariyeri boyunca üretken bir oyuncuydu ve NFL’de de yüksek karakteri ve çalışkanlığıyla benzer bir kariyere sahip olması muhtemel.

32) Philadelphia Eagles – Mike McGlinchy, OT, Notre Dame

Philadelphia Eagles, Super Bowl’u Jason Peters’ın yokluğunda gayet ortalama bir left tackle’la kazanmış olabilir ancak bu göz ardı edilmeye gelmeyecek bir pozisyon ve bir an önce ele alınması gereken bir ihtiyaç. Jason Peters, 36 yaşında hala ligin en iyi left tackle’larından olabilir ancak kabarık sakatlık geçmişiyle birlikte Peters’ın bu saatten sonra tam bir sezon çıkartması çok zor. Ayrıca Eagles, onun 10 milyon dolarlık cap rakamını taşımak istemeyebilir. Notre Dame left tackle’ı Mike McGlincy’nin bu noktaya kadar seçilmiş olma ihtimali gayet yüksek ancak Eagles’ı geçmesi pek mümkün değil. Matt Ryan’ın kuzeni McGlinchy, eski bir tight end olarak bir left tackle için fazlasıyla mobil ve atletik. Bu açıdan Eagles’ın mevcut offensive line koduna uyuyor. Ancak bu sıraya kadar düşmesine neden olabilecek eksi yanı ise pozisyonu için biraz güçsüz kalması…