Oakland Raiders’ta bir devir sona erdi. Kariyerinin 19. yılına girmeye hazırlanan yıldız kicker Sebastian Janikowski’nin 2018 sezonu için takıma dönmeyeceği açıklandı.

Raiders tarihinin en çok sayı bulan oyuncusu ve NFL’in en iyi kicker’larından biri olan Sebastian Janikowski, geçtiğimiz sezon sakatlığından ötürü takımını kenardan desteklemek zorunda kalmıştı.

Raiders’ın sahibi Mark Davis, ismi Raiders ile özdeşleşmiş olan tecrübeli oyuncu için “Raiders Nation, Oakland Raiders’taki muhteşem kariyerinin gün batımında Sebastian Janikowski’yi selamlıyor” derken, “O, 2000 yılı draft’ında sürpriz bir ilk tur seçimi olarak takıma katılmıştı ve Oakland’daki zamanını, tarihin en iyilerinden biri veya en iyi kicker’ı olarak bitiriyor. Güçlü sol ayağı ile şu ana kadar 50 yard ve üzeri 55 alan golüyle NFL rekoruna sahip. Mottomuz, ‘Bir kere Raider her zaman Raider’ onun 18 yıl ile en uzun süre Raiders forması giyen oyuncu olmasının özeti. Sebastian, eşi Lori ve üç çocuğu Raider tarihinin her zaman önemli bir parçası olacaklar ve sevilecekler.” şeklinde konuştu.

2000 NFL Draftı’nda ilk turun 17. sırasından seçilip herkesi şaşırtan Janikowski, kariyerinin başlarında seçildiği yüksek sıranın baskısını üzerinde hissetse de ilerleyen yıllarda herkesin saygısını kazanıp, NFL’in en iyi kicker’larından biri olmuştu. O dönemde Raiders’ın sahibi Al Davis, birinci turdan bir kicker seçtiği için oldukça eleştirilmişti ancak zaman tecrübeli ismi haklı çıkardı…

Geçtiğimiz sezon sırtındaki sakatlık sebebiyle hiç forma giyemeyen 39 yaşındaki Janikowski, biraz da taraftarların sevgilisi olduğu için takımda tutulmuştu. Ancak 27 yaşındaki Giorgio Tavecchio’nun başarılı performansı sonrası Oakland tercihini genç oyuncudan yana kullanmış oldu.

Öte yandan 2000 yılında Raiders’ın başında bulunan Jon Gruden’ın geçtiğimiz ay tekrardan Raiders’ın başına geçmesinin de Polonyalı oyuncunun kaderini etkilediği de söylentiler arasında. Öyle ki bundan 18 yıl önce Jon Gruden tüm baskılarına rağmen Al Davis, Janikowski’yi ilk turdan seçmiş ve iki isim ciddi bir biçimde anlaşmazlığa düşmüştü. NFL çevrelerin ilk turdan bir kicker seçilmesini çılgınlık olarak görürken, Jon Gruden’ın istediği isim Shaun Alexander idi. Janikowski’nin iki sıra gerisinden seçilen running back Shaun Alexander, 2005 yılında ligin MVP’si seçilip Seattle Seahawks’ı Super Bowl’a taşımıştı. Ancak uzun vadede Janikowski’nin daha iyi bir seçim olduğu da halen söylenebilir.

Geçtiğimiz aylarda 2020 yılında Las Vegas’ta da Raiders forması giymek istediğini söyleyen Janikowski’nin şimdi NFL transfer döneminin açılacağı 14 Mart’ın ardından birçok alıcısı olacağına kesin gözüyle bakılıyor…