7 Eylül 2017 Perşembe gecesi Gillette Stadyumu’nda bir önceki sezonun şampiyonu New England Patriots ile Kansas City Chiefs takımlarının karşı karşıya gelmesi ile başlayan NFL 2017 sezonu 5 Şubat 2018 Pazartesi geces Vikings’in U.S. Bank Stadyumunda Patriots ile Philadelphia Eagles arasında oynanan Super Bowl 52 ile sona erdi. Sezonun hem açılış hem de kapanış maçlarını oynama şansını yakalayan Patriots her iki maçtan da boynu bükük ayrılırken, sezon sonunda şampiyonluğa ulaşan takım, sürpriz sayılabilecek bir şekilde Philadelphia Eagles oldu. Beş aylık sezonun bir anda başladığı gibi bitmiş olması sanırım bizim gibi Amerikan futbolu severler için zamanın göreceliğini anlatan “göz açıp kapayıncaya kadar geçti” deyimine en güzel örnektir. Beş ay her ne kadar ışık hızıyla geçmiş gibi olsa da 21 haftalık sezonda neler olduğuna kısaca bir bakalım dedik…

1. Hafta

Sezon açılışına Amerika’nın güney kıyılarını vuran Irma ve Patriots’ı evinde vuran Chiefs kasırgaları damgasını vurdu. Irma yüzünden Buccaneers – Dolphins maçı ertelenirken, Chiefs de bir önceki sezonun şampiyonu Patriots’u üstelik de Boston’da, Alex Smith (368 yard, dört touchdown pası “haddi canım!”) ve çaylak Kareem Hunt’un (148 Yd, 1 TD) etkileyici performansları ile yenmeyi başardı. Chiefs bir sezona daha göz alıcı bir şekilde başlarken Patriots da kendi sahasında 42 sayı yiyerek daha ilk maçtan dosta korku düşmana umut salmış oldu. Eagles deplasmanda Redskins’i yenerken Carson Wentz daha ilk maçtan sezona damga vuracağının sinyallerini verdi. Bir sezon öncenin skor fukarası Rams ve bir numara draft seçimi oyun kurucusu Jared Goff yeni koçları Sean McVay ile çıktıkları ilk regular season maçında Colts’a karşı 46 sayı yaparak şaşkınlık yaratan bir diğer takım olmayı başardı. Bunların dışında artık köpeğin adamı ısırmasından bile daha az haber değeri taşıyan bir sonuç olarak Browns kaybetti, Bengals kendi evinde sıfır çekti, 49ers beklendiği gibi sezona kötü başladı ve Raiders da Tennessee’de kazanarak taraftarlarını gereksiz yere umutlandırarak sezona girmiş oldu.

2. Hafta

Patriots deplasmanda Tom Brady’nin kalburüstü performansıyla (447 yard, üç touchdown) Saints’i geçmeyi başarırken, ilk haftanın havalı takımı Eagles’ın havasını, sezona görkemli bir giriş yapan Chiefs ikinci haftadan fazlasıyla aldı. Sezonun iddialı takımlarından Steelers kendi evinde daha ilk haftalardan Super Bowl’u kendi sahasında oynama hayalleri kuran Vikings’i 26-9 gibi rahat bir skorla geçerken Vikings’i mağlubiyetten çok düşündüren konu daha ilk haftada sezonu kapatması pek de sürpriz olmayan Sam Bradford’un yerine oynayan Case Keenum’un vasat performansı olmuştu. İlk haftanın mağlup takımı Titans sezona Super Bowl iddialarıyla çıkarak herkesi kendisine güldüren Jaguars’ı üstelik de Jacksonville’de 37-16 yenerek bir zamanlar seyredeni depresyona sokmayan maçlar da oynadığını göstermiş oldu. 49ers beş maç sürecek üç ve daha az farkla maç kaybetme serisinin açılışını 9-12 ile Seahawks’a karşı yaparken, ilk haftanın şaşırtan takımı Rams kendi evinde Redskins’e tosladı. Bunların dışında Jay Cuttler’lı Doplhins lige Los Angeles deplasmanında Chargers’ı yenerek başlarken Browns, Baltimore’da kaybederek ezik takım sempatizanı NFL severleri yanıltmadı.

3. Hafta

Bir hafta öncesinin yaralı takımı Eagles kendi evinde sezonun kalanında taraftarına Browns hayatı yaşatacak olan Giants’ı zor da olsa yenmeyi başardı. İlk haftanın şokunu kolayca atlatan Patriots, Texans’ı yenerek üçüncü haftada performansını 2-1’e taşırken maça damgasını vuran oyuncu 301 yard ve iki touchdown ile Texans’ın çaylak oyun kurucusu Deshaun Watson oldu. Bir hafta önce Titans’a yenilen Jaguars Londra’da oynanan maçta 44-7’lik skorla defansının sağlamlığı ile bilinen Ravens’a patlarken Joe Flacco 28 yard, iki interception ve sıfır touchdown’lık performansı ile yine kendine güldürmeyi başardı. Sezon başında 2018 yılı draft’ında ilk sıra için Browns ile çekişir denilen Jets, Jay Cuttler’ın fabrika ayarlarına döndüğü maçta Dolphins’i yenerek sürpriz sayılabilecek bir sonuç almayı başardı. Case Keenum’un 369 yard ve üç touchdown ile kafalardaki soru işaretlerini silme yönünde ilk adımları attığı maçta Vikings, Bucs’ı 34-17 ile geçerken haftanın sürprizini Chicago’da Bears’a kaybeden Steelers yaptı. Browns kaybetti, Saints, Carolina’da kazandı Derek Carr ve arkadaşları Washington’da Redskins’e 27-10 yenilerek sezonun kalanında sergileyeceği berbat performansın ilk işaretlerini gösterdi.

4. Hafta

Muhtemelen haftanın en önemli olayı Texans çaylak QB’si Deshaun Watson’un Titans’a karşı sergilediği yükte hafif pahada ağır performans oldu. 283 yardlık pas mesafesi az gibi görünse de dört TD pası, bir kendi koşu touchdown’ı ve bir interception’lık performans ortaya 57-14 gibi nadir görülen skorlardan birinin konmasına sebep oldu. Patriots kendi evinde Panthers’den 33 yiyerek dördüncü maçında ikinci mağlubiyetini alırken defansta alarm zilleri çalmaya devam etti. Eagles, Chargers’ı Los Angeles’de zor da olsa yenerken QB Carson Wentz’in performansı yavaş yavaş dikkat çekmeye başlamıştı bile. Sezonun dikkat çeken takımlarından olan Rams bir başka yüksek skorlu maçın ardından Cowboys’u Dallas’da 35-30 yenmeyi başarırken Vikings, Keenum’un hiçbir varlık gösteremediği maçta kendi evinde division rakibi Lions’a 14-7 kaybetmekten kurtulamadı. Sezon öncesi kimsenin bir şeyler beklemediği Jets, Jaguars’ı da yenmeyi başarırken Jaguars’ın uzun bir süre devam edecek çift sayılı haftalarda kaybedip tek sayılı haftalarda kazanma serisine de bu haftalarda başlamış oldu. Chiefs rakiplerin Kareem Hunt’ı hala analiz edememiş olmaları ve Alex Smith’in adeta bir gunslinger’a dönüşmesinin ekmeğini yemeye devam ederek 4-0 olan tek takım olurken, 49ers, Giants, Chargers ve tabii ki Browns da dördüncü haftayı tersten 4-0 götüren takımlar olarak kapattı.

5. Hafta

Beşinci hafta Steelers ve Ben Roethlisberger’in Jaguars tarafından adeta canının okunduğu hafta oldu. Jaguars, Big Ben’i öyle hayata küstürdü ki maç sonu koca adam kendisine uzatılan mikrofonlara emeklilikten bile bahsetmeye başladı. Jags, Steelers’ı üstelik de rakibinin evinde 30-9 yenerken Big Ben maçı beş interception ile tamamladı. Üstelik bu sonucun etkileri bu kadarla da kalmayıp sezon sonunu bile etkileyecekti. Şu ana kadar bahsetmesek de aslında ilk dört haftanın hiç umulmadık performanslarından birini de herkesin sezonda sıradan bir takım olur dediği Buffalo Bills sergiledi ve beşinci haftaya 3-1’lik galibiyet oranıyla girdi. Beşinci haftada Cincinatti’de kaybetseler de Bills ve taraftarları muhtemelen 3-2’lik performanstan pek de mutsuz sayılmazdı. Carson Wentz’in artık iyiden iyiye çıkarıp masaya vurduğu “performans”ı sonucu Eagles, Cardinals’ı da geçmeyi başararak iddiasını ortaya koyarken Patriots, Bucs’ı, Packers Cowboys’u yendi. Chargers da ilk galibiyetini aldığı maçta Giants’ı yenmeyi başardı. Haftanın sürprizi Seahawks’a kendi evinde yenilen Rams’den gelirken, Houston’da herkes Chiefs’e nasıl yenildiklerinden çok karşılaşmayı beş TD pası ile bitiren Watson’un performansını konuşuyordu. Redskins, Falcons, Saints ve Broncos’un bay geçtiği haftada bir hafta önce Lions’a kaybeden Vikings Bears’ı yenerken Browns tabii ki kaybetti…

6. Hafta

Chiefs’in kendi evinde Steelers’a yenilmesiyle namağlup takımın kalmadığı haftada Panthers’ı deplasmanda mağlup eden Eagles’ın üç TD pası atan QB’si Carson Wentz, Browns karşısında aynı başarıyı gösteren Deshaun Watson ile birlikte haftanın dikkat çeken performanslarını sergiledi. Ancak haftanın olayı kuzeyden, Minnesota’dan geldi; Minnesota’da oynanan Vikings – Packers maçında Vikings linebacker’ı Anthony Barr sadece Packers’ın yıldız QB’si Aaron Rodgers’ın köprücük kemiğini değil tüm bir franchise’ın playoff umutlarını da kırdı. Sezon başından beri sağı solu belli olmayan Jaguars kendi evinde Rams’e kaybederken bir çift sayı haftasında daha yenilme istatistiğini korumuş oldu. Haftanın sürpriz sayılabilecek sonuçları asıl sürprizi sezona 0-5 gibi berbat bir seri ile başlamak olan Giants’ın Broncos deplasmanında kazanması ve Bears’ın uzatmada da olsa Baltimore deplasmanında Ravens’ı geçmesi oldu. Saints, Lions’a karşı 52 sayı bulurken, Bills, Seahawks, Bengals, Cowboys haftayı bay geçti ve Browns kaybetti.

7. Hafta

268 yard, dört touchdown ve bir interception., Bunlar Carson Wentz’in Redskins’e karşı alınan galibiyetteki QB istatistikleri. Baktığınızda 268 yardlık performans çok da aman amanmış gibi gelmese de son üç maçta 11 TD pası attığı düşünüldüğünde Carson Wentz için MVP seslerinin yükselmeye başladığı haftaların bu haftalar olduğu kolayca anlaşılabilir. Haftanın ilginç olayı Colts, Cardinals ve Broncos’un maçlarında sıfır çekmeleri oldu. Brett Hundley, Packers QB’si olarak çıktığı ilk maçta 87 yard ve bir interception’lık vasat bir performans sergilerken aynı maçta kaybettikleri Saints’de Ingram ve Kamara iş birliğinin gözle görülür düzeyde takıma fayda sağladığı ve Drew Brees’in olduğu bir takımının belki de ilk kez pas oyunundan koşu oyununa evrildiği görülmeye başlandı. Bears’ın Steelers’dan sonra bir diğer iddialı takım olan Panthers’ı da yendiği haftada Jay Cuttler’ın yerine dümene geçen Matt Moore’un liderliğindeki Dolphins de sahasına 3-3 ile gelen Jets’i evine eli boş gönderdi. Texans ve Lions’ın bay geçtiği haftada Browns yine yenildi.

8. Hafta

Haftanın tartışmasız en zevkli maçı Deshaun Watson’un 402 yard, dört TD ve üç interception ile oynayıp Texans’ın Seahawks’a 38-41 kaybettiği maçtı. Pek çoğuna göre çaylak Watson sadece yılın çaylağı değil aynı zamanda güçlü bir MVP adayı olmuştu bile. Öyle etkili ve seyir zevki yüksek oynuyordu ki artık yavaş yavaş ilk etkisini kaybeden Kareem Hunt ve yılın çaylak defans oyuncusu olmasına neredeyse kesin gözle bakılan Marshon Lattimore (tamam tamam T.J Watt da fena değildi) gibi isimlrin dikkat çeken performanslarını gölgede bırakıyordu. Bir hafta önce Jay Cuttler’dan kurtulduk diye sevinen Dolphins taraftarları sıfır sayı ile kapadıkları Ravens maçında Cuttler’ı mumla ararken Raiders (3-5) kaybetmeye, Bills (5-2) kazanmaya devam etti. Rams, Jaguars, Cardinals, Titans, Packers ve Giants’ın bay geçtiği hafta sonunda Chiefs, Patriots, Steelers ve Vikings’in 6-2 ile en iyi galibiyet yüzdesinde olduğu haftada Browns yine kaybetti.

9. Hafta

Brett Hundley’in 245 yardlık akmaz kokmaz oyunu Packers’ın kendi evinde ezeli rakibi Lions’a kaybetmesine engel olamazken asıl bomba Texans’ın yıldız olma yolunda ilerleyen sansasyonel çaylak oyun kurucusu Deshaun Watson’un hafta içi antrenmanda çapraz bağlarını kopması haberi ile patladı. Sezon başında Irma kasırgasının vurduğu Houston şehri Watson’a mı yoksa oyun kurucu olarak Tom Savage’ın eline kalmalarına mı daha fazla üzüleceğini bilemedi. Texans evinde sezonun en dandik takımları arasında yer alan Colts’a yenilmekten kurtulamazken Carson Wentz’in dört TD pası attığı maçta Eagles iki yılda Broncos-Texans-Browns-Broncos turu atıp kürkçü dükkanına dönen Brock Osweiler’lı Broncos’u 51 sayı ile kevgire çevirdi. Haftanın ilginç olayı ise bir önceki sezon draft’ında birinci sıradan seçilen Jared Goff’un ikinci sıra seçimi Wentz’e nazire yaparcasına dört TD pası atarak Rams’i Giants karşısında 51 sayıya taşıması oldu. Çaylak sezonlarında pek varlık gösteremeyen ikili uzun yıllarca sürecek tatlı bir rekabetin sinyallerini vermeye başladı. Sezona 5-0 başlayan Chiefs, Cowboys yenilgisiyle tepe taklak gitmeye devam ederken Dolphins’i Raiders’ın elinden Jay Cuttler dahi alamadı (ne bekliyorduysak). Bears, Steelers, Chargers, Vikings ve Patriots haftayı bay geçerken Browns da haftayı bye geçerek bu sefer kaybetmedi.

10. Hafta

Sonunda bu da oldu ve Saints’in 47 sayı attığı bir maçı Drew Brees hiç TD pası atmadan bitirdi. Saints artık ne kadar koşu öncelikli bir takıma dönüştüyse maç boyunca yapılan altı touchdown’un tamamı koşu oyunuyla geldi. Hatta bu touchdown’ların bir tanesi de Brees’in bizzat kendisi tarafından gerçekleştirildi ve Saints güçlü savunmasıyla bilinen Bills’i 47-10 ile darmadağın etti. Vikings Keenum’un iki interception’ına rağmen 304 yard ve dört TD paslık performansıyla Redskins’i deplasmanda yenerken maçın yıldızı 166 yard ve bir TD ile bu sene yıldızlaşan Adam Thielen oldu. 49ers’ın Giants’ı “nihayet” yenmesiyle maç kazanamayan tek takım olarak geriye Browns kaldı. Kolay geçeceği düşünülen maçta Jaguars kendi evinde Chargers’ı ancak uzatma yenmeyi başarabilirken Cam Newton’ın dört TD pasıyla coştuğu maçta Panthers, Cuttler’lı Dolphins’i rahat geçti. Ezekiel Elliot’suz Cowboys tatsız tuzsuz maçlarla adeta bitse de gitsek tadında bir sezon oynarken ligin olağan şüphelileri Steelers, Patriots ve Seahawks kazanmaya devam etti. 49ers’ın Giants’ı “nihayet” yenmesiyle maç kazanamayan tek takım olarak Browns kaldı…