Uzun bir aradan sonra yeniden yazma şansı buldum sonunda. Nisan 30’a kadar NFL ile ilgili en önemli olay da bana göre draft ve hazırlık sürecinde yaşananlar olacak. Önden biraz araştırma yaptım, vakit elverdiğince biraz film izledim ve bu quarterback sınıfı hakkında bir yazı kaleme almak istedim. Öncelikle kesinlikle son senelere bakıldığında oldukça derinliği olan bir QB sınıfı ile karşı karşıyayız. Fakat iki üç tane çok üst düzey isimden sonra seviye bir anda yerlere düşüyor. Ancak yukarıdan gidecek oyuncuların büyük kısmı gelecekte franchise QB olursa pek şaşırtıcı olmaz. Lafı çok uzatmayım ve başlayayım…

Baker Mayfield, Oklahama

Bana göre bu sınıfın bir numarası kesinlikle Baker Mayfield. Kesinlikle birazdan bahsedeceğim Josh Rosen kadar garanti bir seçim değil ama aynı zamanda yine birazdan bahsedeceğim Josh Allen kadar da yazı tura bir QB değil. Tabi ki Mayfield ile ilgili en büyük soru işaretleri Johnny Manziel ile yapılan karşılaştırmalardan kaynaklanıyor. Benzer vücut tipi, kol kuvveti, bazen sihirli oyunlar yapmaları ve tabi ki de ikisinin de Heisman ödülü kazanmış olması kaderlerinin de benzeyebileceğini düşündürüyor. Mayfield verdiği kararlar konusunda Manziel’e göre çok daha iyi durumda. Bazen riskli işler yapsa da yine de bunların büyük kısmı hesap edilmiş riskler. O yüzden ben pek Manziel gibi olacağını düşünmüyorum. Bir de tabi ki Oklahama’nın hücumunu işletirken gösterdiği hücum verimliliği de bunu destekliyor.

Tabi ki boyutları ile ilgili soru işaretleri var. Eğer şu an lige girerse ilk 11 başlayan QB’ler içinde Drew Brees ve Russell Wilson’dan sonra üçüncü en kısa QB olacak Mayfield. Ancak sadece boya bakılsaydı şu an Brock Osweiller, Hall of Fame kariyeri yaşıyor olurdu. Bir basın toplantısında Mayfield’e ofansif line oyuncularının üzerinden WR’ları görmenin zor olacağını, o yüzden bir zorluk yaşayıp yaşamadığı soruldu. Mayfield ise zaten “Ben WR’ın boşa çıkmasını beklersem, çoktan iş işten geçmiş olur, her şeyi tertemiz göremiyorsunuz, birazcık hissiyat ve görebildiğiniz kadarı ile hareket ediyorsunuz” diye konuştu. Mayfield’in kalitesini ve bir ofansı başarılı bir şekilde idare edebileceğini hem filmi izleyince, hem de istatistiklere bakınca görüyorsunuz. Bir de kesinlikle bu sınıfın pas isabeti konusunda lideri. Şu anki aktif oyunculardan en çok benzetildiği isim ise Russell Wilson. Wilson kadar kuvvetli bir kolu olmasa da ya da atletizm de daha aşağıda olsa da öncelikle pası kovalaması en benzeyen özelliği. Hem snap öncesi, hem de snap sonrası oyunu okuması ve yaptığı ayarlamalar ile NFL’de iyi işler yapabilir. Kesinlikle ilk seneden bir etki yapabileceğini düşünüyorum.

Josh Rosen, UCLA

Eğer bana bir QB prototipi çıkart deseler sanırım Josh Rosen’ı çıkartırım. 190 cm boy, 95 kilo, aşırı atletik olmasa da hareket edebilen bir oyun kurucu. Sınıfın kesinlikle en garanti seçimi gibi duruyor. Kolu gayet iyi, çok atletik olmasa da baskıdan kaçıp cep dışına çıkabiliyor ama pek bunu tercih etmiyor. Ancak kesinlikle bir Sam Bradford değil. Bazen kısa da olsa koşarak ilk hak kazanabiliyor. Ufak bir sıkıntısı ise bazen üzerinde baskı olmasa da topu erkenden elinden çıkarabiliyor olması. Bu da muhtemelen kafasındaki topu elden çıkarma saati ile alakalı. En çok benzetildiği isim Matt Ryan. Kesinlikle ilk günden bir takıma koyarsanız sırıtmadan o takıma maçlar kazandırır ve etrafına takım kurulabilir.

Tek sıkıntısı Rosen’ın biraz ukala bir Kaliforniya çocuğu olması. Rosen’ın babası dünyada belki de en iyi 10 beyin cerrahından bir tanesi ve muhtemelen yıllık geliri yedi hanenin üzerinde. Doğal olarak böyle bir aileden gelince Amerika gibi paranın bu kadar ön planda olduğu bir ülkede şımarık olabiliyorsunuz. Browns’ta oynamam falan muhabbetleri birazcık basının abartısı olsa da daha büyük sıkıntı Rosen ile beraber çalışılma sıkıntısı. Genelde QB’lerden hücumun en akıllı oyuncusu olması beklenir ama birazcık alçak gönüllü olup diğer arkadaşlarına da yardımcı olması gerekirken Rosen bazen ağır konuşup koçlarını ve takım arkadaşlarını üzebilen bir yapıya sahip. NFL gibi takım arkadaşlığının ya da en azından saha içinde tek gövde olmanın çok önemli olduğu bir ligde bu mentalite ile sıkıntılar yaşayabilir. O yüzden gerek combine’da gerekse de Pro Day’de yapacağı birebir görüşmeler Rosen için çok önemli olacaktır.

Sam Darnold, USC

Kesinlikle daha biraz zamanı ihtiyacı olan bir aday Darnold. Birinci sıra seçimi gibi görülse de, kolej de sadece iki sene oynadı. Bir de bazen topu çok uzun süre elinde tutup kendini saçma sapan durumlara sokabildiğini gördük. Birazcık NFL hızını alışma süresine ihtiyacı olacaktır. Daha halen çiğ olan ve traşlaması gereken sıkıntıları var. O yüzden Browns’ın kendisini seçeceğini pek düşünmüyorum. Bir de Rosen ve Mayfield’de çok etkili olmasa da, Darnold’ın hangi takıma gideceği çok önemli olacaktır. Kolu çok kuvvetli olmadığı için dikine hücum eden bir takım yerine daha çok batı yakası hücumu uygulayan bir takıma giderse çok daha başarılı olabilir. Yine bu noktada iş ofansif koordinatöre düşüyor. Ligde göreceğimiz tüm pasları atabilecek olan Darnold isabet konusunda Mayfield ile hemen hemen aynı yerde. Son sene yaptığı top kayıpları biraz can sıkıntısı yaratsa da zamanla düzeltecektir. Tam olarak aktif bir karşılaştırma yapacak oyuncu olmasa da paketten çıkması ve ritm pasörü olması sebebiyle biraz Alex Smith’i andırıyor. Kesinlikle iyi bir ilk 11 oyuncusu olacaktır ama elit seviyesine gelir mi bilmiyorum…

Lamar Jackson, Louisville

Geldik artık biraz daha tartışmalı isimlere. Şimdi Lamar Jackson QB mi, RB mi yoksa WR mı? Tabi ki QB ve muhtemelen Michael Vick’ten beri gelen en atletik QB. Bir WR kadar hızlı, bir RB kadar çevik ve bazen efsanevi hareketler yapabiliyor. Kol kuvveti fena değil ve topu çok hızlı şekilde elinden çıkarabiliyor. Buna karşın cep içinde hareketleri çok zayıf. Kolejde atletikliğini kullanıp baskıdan rahatça kaçabiliyordu ancak NFL seviyesinde savunma oyuncuları onu çok ağır şekilde cezalandırabilirler.

NFL’de yine Darnold gibi oynayacağı hücum şeması çok önemli olacak. Eğer option oynayan bir hücuma giderse, savunmalar için tam bir baş belası olacaktır ama en büyük sorun pas isabeti. Muhtemelen ilk tur sonunda ya da ikinci turda seçilecektir. Güzel oturacağı yerlerden bir takım Arizona Cardinals gibi. Hem David Johnson gibi bir koşu tehdidi ile iyi uyum sağlayabilir hem de Arizona’nın ofansif line’ının sıkıntılarını atletikliği ile birazcık saklayabilir. Ancak önümüzdeki sene yeni head koç Steve Wilks ne yapar ya da Larry Fitzgerald dışında kimler WR olur? Bunlar hep büyük soru işareti.

Josh Allen, Wyoming

Mel Kiper’a göre hala birinci sıradan Browns’a gidecek isim Josh Allen ama ben pek o şekilde düşünmüyorum. Kolu gerçekten efsane. Kimsenin atamayacağı pasları atabiliyor. Ancak aynı zamanda herkesin atabileceği pasları kaçırıyor. Bir hikayeye göre Senior Bowl’da bir drill’de ortası delik bir kaleye pas atıyorlar. Ortada ufak bir delik var ama kaleler gayet geniş. 10-15 yardlık mesafeden Mayfield geliyor, hareketlerini yapıp topu direk deliğe atıyor. Sonra Josh Allen geliyor, yine ayak hareketleri sonra adam kaleyi ıskalıyor. Deliği geçtim, kale, kaleyi ıskalıyor. Bu nokta da büyük soru geliyor. Pas isabetini bir QB’ye öğretebilir misin? Ben öğretemeyeceğini düşünüyorum. Kolej kariyerinde sadece yüzde 56 pas isabeti ile oynamış bir oyuncudan bahsediyor. Başka bir yönden bakınca ise Matthew Stafford da NFL’e geldiğinde yüzde 57 isabet ile oynuyordu…

Josh Allen, kesinlikle Cleveland Browns’a gitmemeli. Daha çok bekleyeceği ve öğreneceği bir hücumda yer alması lazım. Düzenli bir ofansif koordinatör ve QB koçu ile etrafındaki WR’ları ile gelişerek iyi bir oyuncu olabilir. Yoksa bana göre kariyeri muhtemelen Jay Cutler’a evrilebilir. Aktif oyunculardan ise en çok benzettiğim isim ise kesinlikle Joe Flacco. Daha atletik olsa da genelde cep içinde kalmayı tercih eden bir yapısı var ve de kuvvetli kolu ile derin top atmaktan hiç çekinmiyor.

Mason Rudolph, Oklahama State

Rudolp kesinlikle bir başka proje oyuncusu…. Boyutlarına bakıp, birazcık film izleyince sanki Carson Palmer görmüş gibi hissettiriyor. Çok hareketli değil ama bazen cepten kaçabiliyor. İsabeti muhteşem olmasa da kısa mesafelerde çok başarılı. İstatistiklere bakınca 37 TD pası, dokuz interception, 4,900 yard gibi göze hoş gelen istatistiklere sahip. Ancak bunlar biraz da Big 12 liginin etkisi, biraz da James Washington ve Marcell Ateman gibi çok iyi iki receiver’a sahip olmanın artısı. Yine ilk tur sonu ya da ikinci tur başı gibi seçilmesi beklenen Rudolph gelecek vadeden başka bir isim. Bu noktadan sonra gerçekten çıta çok düşüyor. Buranın altından iyi bir QB geleceği çok düşünülmüyor ama belli mi olur belki bir Tom Brady çıkıverir…