Gerek öncesinde kimin ilk sıradan seçileceğindeki belirsizlik gerekse Cleveland Browns’ın seçim sürprizleri ve sayısız takaslar ile son yılların en renkli draft’ını geride bıraktık. Beklentisi yüksek dört, beş QB ve her birinin birbirine göre eksikleri, artıları olunca neredeyse birinci sıra için draft’a saatler kalıncaya kadar inenler, çıkanlar sürekli değişti. Sam Darnold’ın en yetenekli ama en hazır olmayan, Josh Allen’ın kolu en kuvvetli ama en isabetsiz, Josh Rosen’ın en hazır ama en sinir bozucu, Lamar Jackson’un en çok özellikli ama en zayıf ve Baker Mayfield’ın en isabetli ama en kısa ve başına buyruk olduğu QB sınıfında ipi göğüsleyen kişi pek kimsenin şans vermediği Mayfield oldu. Cleveland’ın belki de bu draft’ın en iyi savunma oyuncusu olarak gösterilen Bradley Chubb’ı pas geçerek dördüncü sıradan yaptığı cornerback Denzel Ward seçimi de çokça eleştiri alırken pek çok takım Browns’ın sıra dışı seçimleri sayesinde hiç ummadıkları isimleri bir anda draft tahtalarında buluverdi.

ODTÜ günlerinde öğrencilerin elinde kahverengi, kafam kadar kalın bir kitap görürdüm, adı da Fundamentals of Physics’di. Temeli bu kadar kalınsa devamı kim bilir nasıldır diye aklımdan geçirdiğimi hatırlıyorum. Çağrışım işte. Tüm takımların birkaç sene sonraki kadrolarının temelini atmaya çalıştığı 2018 draft’ında, her draft üç yıl sonra ancak makul olarak değerlendirilebilir diye düşünürsek, draft sonrası Fundamentals of 49ers 2021’e bakalım.

Öncelikle San Fransisko 49ers’ın draft öncesi ihtiyaçlarına bakılacak olursa Jimmy Garoppolo’yla franchise QB sorununu çözdükten sonra önceliğin onu korumak ve pas opsiyonlarını arttırmak olması gerektiği düşünülse de 2017 savunma istatistiklerinin tamamında 20. sıradan aşağılarda yer alan bir takımın, bu sorunu çözmeden başarılı olması için head koçunun Bill Belichick, QB’sinin de Tom Brady olması gerekir ki o halde bile bir yere kadar gidebiliyorsunuz. Genel menajer John Lynch bunun farkında olsa gerek ki serbest oyuncu döneminde daha boşa çıkar çıkmaz Richard Sherman’a imzayı attırdı. Sherman iyi bir takviye ama yeterli değil. Takımda kalma ihtimali yükselse de Reuben Foster’dan bir süre faydalanılamayacağı aşikâr. Geçen sene hiç oynayamayan Malcolm Smith takıma dönüyor ama Foster’in yokluğunda en az bir linebacker ihtiyacı var. Geçen yıl sack sayısı olarak sondan altonco olan takıma da defensive tackle almazsanız olmaz. Eh safety deseniz her evin ihtiyacı. Skill pozisyon için Garoppolo ve running back Jerick McKinnon’a parayı gömen ve elinde WR olarak neredeyse bir tek kadayıf Pierre Garçon kalan takımın bu pozisyon için ucuz işçi düşünmemesi imkânsız. Sonuç olarak ağırlıklı savunma ve wide receiver/tight end ihtiyacı olan takım, yapılan seçimlerin bazılarının sakatlık durumu bir kenara bırakılacak olursa, tam da buna yönde hamleler yaptı…

1. Tur 9. sıra OT Mike McGlinchey, Notre Dame

Offensive tackle pozisyonunda kaliteli isimleri olan bir takımın yüksek sayılabilecek ilk tur hakkını, daha yüksek hype’lı safety Minkah Fitzpatrick yerine ofansif tackle bir adama kullanması ilk anda ben dahil pek çok kişiye lüksmüş gibi gelse de bu seçimin sebebi ertesi gün ortaya çıktı. Daha önce de söylediğimiz gibi QB ve RB pozisyonlarına parayı gömen 49ers yönetimi bu sene kontratı bitecek olan sağ tackle Trent Brown’ı Patriots’a takas edip olası maaş yükünü omuzlamak yerine draft’taki en potansiyelli ofansif tackle oyuncuyu almayı tercih etti.

Cihan Kaya’nın yazısı ve benzeri yazılardan okuduğum kadarıyla hem hızlı hem de cüsseli rusher’lara karşı sıkıntı duyma dışında hiçbir eksiği yok görünen bir adamın draft edilmesini dert etmek hata olur. Hem sağ hem de sol tackle oynayabilen bir oyuncuya beşinci yıl opsiyonlu çaylak kontrat vererek şimdi sağ tackle başlatıp ilerde Joe Staley’in yerine sola geçirme şansı da işin cabası. Garoppolo’yla franchise QB’sini bulan takımın ilk tercihini onu korumaktan yana yapması gayet mantıklı.

2. Tur 44. Sıra, WR Dante Pettis, Washington

Camiayı ikiye bölen ilk seçim Pettis oldu. Pettis’in ikinni tur 59 ve üçüncü tur 74. sırayı vererek ikinci tur 44 ve beşinci tur 142. sıraya razı olmaya değecek (evet benim de kafam karışmıştı) bir adam olmadığını iddia edenler ile Pettis’in hem olağanüstü atletizmi ve top tutma yeteneği hem de son iki yılda kolejdeki dokuz punt return touchdown’lık performans ile bu takasa değdiğini söyleyenlerin hangisinin haklı çıkacağını zaman gösterecek. Evet, Dante Pettis son iki yılda 1,583 receiving yard ve 22 touchdown ile zayıf WR grubu içinde öne çıkan oyunculardan ancak fiziği onu bir red zone tehdidi olmaktan uzak kılıyor. Yine de Kyle Shanahan’ın ellerinde Pierre Garçon ve Taylor Trent’in koltuklarını tehdit edecek bir silaha dönüşebilir.

3. Tur 70. Sıra LB Fred Warner, BYU

Warner için camianın en çok hoşuna giden seçim tabiri kullanılabilir. Hapse girip girmeyeceği hala belli olmayan Reuben Foster ve bir yıldır takımdan uzak kalan Malcolm Smith’in nasıl döneceğindeki belirsizlik LB pozisyonunu elzem hale getiriyor ki Warner da her zaman topa yakın kalmayı başaran stili ve coverage yeteneği ile 49ers’ın ihtiyaç duyduğu savunma katkısını sağlayacak gibi görünüyor. Warner’ın bir özelliği de hibrid olması. Yani ihtiyaç duyulduğunda rahatlıkla safety olarak da kullanılabiliyor. İleride Foster ile sağlam bir ikili olması umulan Warner, Will ve Mike’ın her ikisinde de oynayabilen, gerektiğinde safety’ye de çekilebilen bir üçüncü tur seçimi olarak steal olmaya aday.

3. Tur 95. Sıra, S Tarvarius Moore, Southern Miss

John Lynch’in açıklamalarına bakılırsa kolej kariyeri boyunca safety oynamış Moore, strong safety Jaquiski Tartt, free safet Jimmie Ward ve çaylak yılını yeni bitiren Adrian Colbert’in bulunduğu safety pozisyonundan ziyade CB olarak düşünülüyor. Bunda combine’da 40 yardı 4.32 koşmasının etkisi de yok değil. Richard Sherman ve Ahkello Witherspoon gibi isimlerin bulunduğu CB pozisyonu için kadroya girme konusunda biraz beklemesi gerekecek ancak hızı ve atletizmi ile ihtiyaç duyulduğunda gereken katkıyı sağlayacağını düşünüyorum.

4. Tur 128. Sıra, DE Kentavius Street, NC State

Yeterince iyi bir pass rusher olmayan, daha bir ay önce ön çapraz bağlarını koparmış (ACL) ve bu yüzden bu sene hiç forma giyemeyecek bir adamı dördüncü turdan draft eder misiniz? John Lynch etti. Neden diye sorulduğundaysa popüler transferler yerine ihtiyacımız olan transferleri yaptık sadece bu günü değil geleceği de düşünmek lazım minvalinde bir cevap verdi ama sakat oyuncularla olan olumsuz hatıralar düşünüldüğünde heba olmuş bir draft hakkı olarak duruyor. Kısa sayılabilecek bir boyu ve running back’lere geçit vermemenin dışında da pek bir özelliği yok (Tamam çok atletlik ama dört yıllık kolej kariyerine ancak 9.5 sack sığdırabilmiş). Vebali, günahı Lynch’in boynuna diyelim.

5. Tur 142. Sıra, CB D.J. Reed, Kansas State

40 yardı 4.51 de koşmak bir CB için hiç de iç açıcı bir performans değil. Bu hızla kolejde 582 yardlık punt return’ü nasıl yapmış anlamadım ama cornerback’ten ziyade returner olarak Pettis’e rakip olur.

6. Tur 184. Sıra, S Marcell Harris, Florida

1.85 boy ve 98 kiloluk cüssesi ile tam bir safety görünümlü Harris, Lynch ve ekibinin bir başka sakat tercihi. Fiziğinin iyi olmasına rağmen aşil tendonundan yaşadığı sakatlık yüzünden son seneyi boş geçmesi ve kolej kariyeri boyunca sadece dokuz maçta sahaya çıkmış olması (73 tackle, iki interception) dezavantajları. 2016 yılında oynadığı son sezonda en sert safety’lerden biri olduğu söylense de bu büyüklükte bir ameliyat sonrası nasıl döneceği belli değil. Tutarsa hem safety pozisyonu hem de special teams’a büyük etkisi olur. Sonuçta sakatlığı olmasa daha yükseklerden gideceği kesin olan biri ama şu haliyle kumar gibi duruyor.

7. Tur 223. Sıra, DT Jullian Taylor, Temple

Bu listede belki de en çok “Ay hadi inşallah cnm ya” denilen adam Jullian Taylor. 40 yardı 4.83 koşup 31 bench basan 130 kiloluk bir adam, defans hattının her yerinde oynayabiliyorken nasıl olur da yedinci tura kalıyor? Sebep Taylor’un aynı dizinden hem menüsküs hem de yan bağları koparmış ve iki sene futboldan uzak kalmış olması. Gerçi geçen seneyi oldukça başarılı geçirmiş ancak kırılgan yapısına hiç de uymayan bir mevkide böyle bir sakatlık geçmişiyle riskin bayrak taşıyanı diyebiliriz. Yine de bu haliyle depth chart için güzel bir hamle.

7. Tur 240. Sıra, WR Richie James, Middle Tennessee State

Sanırım bu yazıda en çok okuduğunuz kelime Lynch’in sakat oyuncu kumarı zira bir başka sakat oyuncu da kolejde oynadığı ilk iki sezonda 213 top tutma ve 2,971 yardlık performans sonrası geçen sene köprücük kemiğini kıran ufak tefek wide receiver Richie James. Ufak tefekliğini özellikle yazdım zira takımda şu haliyle şöyle boylu poslu, sadece kolunu uzatsa topu yakalayabilecek fizikte tek bir WR yok. James de iyi top tutuşu, hem slot hem de açıkta oynayabilmesi ve ilk iki yılında gösterdikleriyle sakatlıktan dönebildiği taktirde bu Japon askerleri kılıklı güruhtan sıyrılarak takıma katkı sağlayabilecek potansiyel var.

Sonuç olarak dokuz adet seçimin dördünün sakat ya da ağır sakatlık geçmişi olan oyunculardan kurulu 2018 yılı 49ers draftı, sakat oyuncuların takıma nasıl katkı sağlayacağına bağlı olarak başarılı ya da kötü olarak değerlendirilecektir. Şu an “Allah’ın tek akıllısı sen misin kardeşim?” denilen John Lynch’in sanırım vereceği tek cevap “Ya tutarsa?” olacaktır…