Off-season’ın derinliklerinde bulunduğumuz şu dönemde hem NFL ilgimizi canlı tutmak hem de 2018 NFL Draftı’na “Şudur Budur” tarzıyla bakmak adına bir draft özel yazısıyla (geç de olsa) karşınızdayım.

NFL Draftı tarihinde ilk seçilen oyuncu olan ve 1936 yılında Philadelphia Eagles tarafından birinci sıradan seçilen Jay Berwanger’ın maç başı 1,000 dolar istemesi üzerine bu teklifi kabul etmeyen Eagles, onu Chicago Bears’a takaslar. 1936 yaz olimpiyatlarından yarışmak isteyen Berwanger profesyonel sözleşme imzalamaz ve bu isteğinin gerçekleşmesi için amatör sporcu olarak kalmayı tercih eder. Daha sonra olimpiyatlara katılmayı başaramayan Berwanger, profesyonel futbol oynamak için hazır hale gelse de Bears ona isteği olan 15,000 dolar yerine 13,500 dolar verince, pro futbol – Berwanger buluşması asla gerçekleşmez. Daha sonradan Chicago bölgesinde fabrikada çalışan ve kolejinde yarı zamanlı koçluk yapan Berwanger ile başlayan bu draft hikayesi, 2018 Draftı’nın son sıra seçimi olan Trey Quinn ile şimdilik son buldu. Bu uzun sürecin son ayağı olan 2018 draft’ı ise yine birbirinden ilginç bilgilere ve istatistiklere sahne oldu…

Geride bıraktığımız bu draft’ta beklendiği gibi en büyük ilgiyi zengin quarterback sınıfı gördü ve 1983 ve 1999 yıllarından sonra ilk kez birinci turda beş quarterback seçildi. Son yıllarda draft konusu açıldığında adından en çok söz ettiren ve geçtiğimiz seneyi de 0-16 dereceyle bitirip kimseyi şaşırtmayan Cleveland Browns, iki sene üst üste birinci sıra seçimi yaparak tarihte bunu başaran beşinci takım oldu. Aynı zamanda hem bir hem de dördüncü sıradan seçim yapan Browns, tarihte ilk beş sıra içinden iki seçim yapma şansı elde eden beşinci takım oldu. Birinci sıradan tartışmalı bir karar vererek Baker Mayfield’ı draft eden Browns’ın bu seçimiyle birlikte Mayfield, son 15 yılda boyu 185 cm altında olup birinci turdan draft edilen ikinci qb oldu (Diğer isim tabii ki Johnny Manziel).

Cleveland’ın sayıca fazla pick’leri bizi doğal olarak şaşırtmadı ancak New England Patriots’ın ilk 63 sırada dört seçim hakkı olması pek alışık olduğumuz bir durum değildi haliyle. Takımdaki önemli birkaç oyuncuyu geçtiğimiz sezonda ve bu off-season’da kaybeden Pats, yaptığı bu dört seçimle birlikte Bill Bellichick yönetiminde en fazla top 65 seçim hakkına sahip iki Patriots takımından biri olarak eksiklerini draft seçimleriyle doldurmaya çalıştı (Diğeri Gronkowski’nin seçildiği 2010 senesi). Bu seçimlerinden birini geride bıraktığımız kolej sezonunun finalisti Georgia’nın yıldız running back’i Sony Michel’i seçerek kullanan Patriots, geçtiğimiz NFL sezonunun en dikkat çekici oyuncularından biri olan Alvin Kamara’ya çok benzer bir oyuncu draft etmiş oldu. Combine’da ölçülen değerlere göre aynı boyda ve kiloda, aynı 40 yard koşusu (0.02 saniye fark var aralarında) derecesine ve bench press tekrarına sahip bu iki ismin kolej kariyerlerindeki koşu başına kazanılan yardları da 6.2 yard ile tamamen aynı. Bir başka benzerlik ise Carson Wentz ile Buffalo Bills’in yedinci sıradan seçtiği Josh Allen arasında. Aynı kiloda olan ve boyları arasında iki cm fark olan bu ikilinin el büyüklükleri ve 40 yard koşuları da aynı. Üst düzey futbol okullarından gelmeyen bu ikiliden Carson Wentz geçen sezon Eagles formasıyla başarıyı yakaladı. Josh Allen’ın NFL performansı ise hepimizin merakla beklediği ve yakından takip edeceği bir unsur olacak.

Geçtiğimiz sezonu iyi geçirmeyen New York takımları ise tarihlerinde dördüncü kez aynı anda ilk beş sıra içinde kendilerine yer buldu. Üçüncü sıra seçim hakkını USC quarterback’i Sam Darnold’ı seçerek kullanan Jets için en büyük şüphe ise Darnold’ın geçtiğimiz sezon attığı 13 interception. Draft senelerinde 17 interception atan Deshaun Watson, 18 interception atan Jameis Winston ve 19 interception atan Matt Ryan’ın şu anki performanslarıyla son kolej sezonlarında atmış oldukları INT sayıları arasında bağlantı olup olmadığı yorumunu size bırakıyorum. Bir diğer New York takımı olan Giants ise ikinci sıradan Saquon Barkley seçimini yaptı. Bana göre bu draft’ın en etkileyici oyuncusu olan Barkley için bu konuda rakamlar da beni destekliyor. Combine’da 29 bench press tekrarı yaparak bir O-Line oyuncusu olan Joe Thomas’ı, 40 yard koşusunda Devin Hester’ı, 10 yard koşusunda DeSean Jackson’ı ve dikey sıçramada Julio Jones’u geride bırakmayı başaran Barkley tartışmasız biçimde bu seneki Combine’ın yıldızı oldu. Bu seçimle birlikte üç sene üst üste ilk beş sıra içinden bir running back seçilmiş oldu (2016- Ezekiel Elliott, 2017- Leonard Fournette ve 2018-Saquon Barkley). En son 3 sene üst üste ilk beş sıradan seçilen running back’ler ise 1999-2001 arasında seçilen; Edgerrin James, Ricky Williams, Jamal Lewis ve LaDainian Tomlinson’dı.

Quarterback’lerin damga vurduğu bu draft’ta ise bana göre hakkı tamamen teslim edilmemiş isim Baltimore Ravens’ın son sıradan seçtiği Lamar Jackson. Koşu yeteneğiyle pek çoğumuzun takdirini kazanan Jackson, Louisville’de geçirdiği üç sezon boyunca 4,132 koşu yardı kazanmayı başardı. 2009 sonrası ilk turda seçilen 15 running back’e baktığımız zaman, Melvin Gordon dışındaki 14 isim de kolej kariyeri koşu yardı alanında Lamar Jackson’ın gerisinde kaldı. Son yıllarda Ohio State çıkışlı cornerback’ler NFL’de başarılı bir grafik çizmeyi başarmışken, bu draft’ta da ilk turdan seçilen Denzel Ward ile birlikte üç sezon üst üste bir Ohio State cornerback’i birinci turdan draft olmayı başardı (2016- Eli Apple, 2017- Marshon Lattimore.) Tabii ki tüm bunların yanında bu seneki draft’ın hikayesini Shaquem Griffin yazdı. Dört yaşındayken sol elini kaybeden Griffin, draft olmayı başaran ilk tek elli oyuncu olurken, 2003 yılından sonra 40 yard koşusunda en iyi dereceye imza atan linebacker oldu.

Draft’a dair diğer bilgilere bakacak olursak…

– 2018 NFL Draftı, Heisman ödülü sahibi iki quarterback’in de aynı draft’ta seçildiği üçüncü sınıf oldu (2010- Sam Bradford/Tim Tebow, 2015- Marcus Mariota/Jameis Winston, 2018- Baker Mayfield/Lamar Jacskon).

– Notre Dame Üniversitesi’nin iki önemli offensive line oyuncusu Quenton Nelson ve Mike McGlinchey, Notre Dame tarihinde ilk turdan seçilen ikinci O-Line ikilisi oldu. 1967 sonrasında okul tarihinde bir ilki gerçekleştirmeyi başaran bu ikili, aynı zamanda draft tarihinde ilk 20 sıra içinden seçilen sekizinci O-Line ikilisi oldu.

– Bu draft’a da Alabama çıkışlı bir oyuncunun ilk turdan seçilmesi sonrası üst üste 10. kez ilk turdan en az bir Alabama oyuncusu seçilmiş oldu. Bu seriyle birlikte Florida’yı geride bırakan Alabama’nın önündeki tek seri ise 1995-2008 arası 14 sene üst üste ile Miami Üniversitesi.

– Terrell ve Tremaine Edmuns kardeşler ilk turdan seçilen ilk kardeş oyuncular oldu.

– Los Angeles Rams’in 135. sıra draft’ı olan John Franklin-Myers’in lise kariyerindeki galibiyet sayısı: SIFIR (0).

– Son 10 yılda ilk turdan sadece dört center seçilmesine rağmen bu draft’ta 20. ve 21. Sıradan Center seçildi.

– Bradley Chubb ilk beş sıra içinden seçilen üçüncü North Carolina State oyuncusu oldu. İkinci turun hemen başından Browns tarafından seçilen Nick Chubb ve beşinci sıradan Denver’a giden Bradley Chubb ikilisi, kuzen olmalarına ve birbirlerine 25 kilometre uzaklıkta oturmalarına rağmen sadece dört sene önce tanışmışlar.

Drafta dair bulabildiğim bilgileri ve istatistikleri kısa da olsa sizinle paylaşmak istedim. Sezonun başlamasıyla birlikte daha dolu ve daha uzun yazılarda görüşene dek herkese iyi bir off-season diliyorum…