NFL off-season’ının popüler konusu “En İyi Quarterback Kim?” tartışmaları bu yıl da başladı. Her ne kadar son yıllarda Tom Brady, dört yılda çıktığı üç (toplamda sekiz) Super Bowl ile belki de tarihin en iyi quarterback’i tartışmalarını noktalasa da ve yetenek bakımından da Aaron Rodgers rakipleriyle arasındaki farkı açsa da yazarlar sıralama yapmaktan kendilerini alamıyorlar. Bu yıl da fitili NFL.com’dan David Carr ateşledi.

David Carr, NFL’in en iyi 10 quarterback’i sıralamasında kardeşini dördüncü sıraya yazdı bir de sadece yedi maç oynamış Jimmy Garoppolo’yu 10. sıraya koyunca çok eleştirildi. Üstelik Ben Roethlisberger’ın liste dışı kalması oldukça tartışıldı. Biz de NFLTR.com’da her yıl en iyi quarterback’ler ve en iyi yedek quarterback’ler listeleri yapıyoruz. Her liste özneldir ama ben bu yazıda sıraladığım isimlerden biraz daha detaylı bahsetmeye çalıştım. Örneğin, David Carr’ın listesinde Tom Brady için sadece üç cümle yer alıyordu, Aaron Rodgers ise dört cümleyle geçilmişti. Burayı biraz detaylandırarak oyuncuların neden ilgili sıralarda yer aldığını açıklamaya çalıştım.

Her yıl olduğu gibi oyuncuların geçtiğimiz sezonki performansları, potansiyelleri ve genel olarak kariyerleri ana kriterleri oluşturdu. Bu yıl ilk turdan beş çaylak QB draft edilse de yapılan transferler sonrası hiçbir çaylağın sezona ilk 11’de başlaması beklenmiyor. Listede her takımın ilk 11 quarterback’leri yer alıyor. Sıralamanın uzunluğu bakımından ise seri üç bölüm halinde yayınlanacak. İlk olarak 32-23 arasındaki oyuncularla başlıyoruz, ilerleyen haftalarda 22-11 ve ardından ilk 10 sıralamaları yayınlanacak. Oyuncuların isimlerinin yanında geçtiğimiz yılki sıralamaları yer alıyor. Yeni starter olup ilk defa bu listeye girenler de var…

32) AJ McCarron, Buffalo Bills, (Geçen Sezon): # – Andy Dalton’ın Yedeği

2014 sezonundan beri Cincinnati Bengals’ta Andy Dalton’ın yedekliğini yapan AJ McCarron, off-season’da serbest oyuncu olarak Buffalo Bills’in yolunu tuttu. McCarron’ı sezon içinde Cleveland Browns da almak istemiş ancak takas süresinin dolmasından önce belgeleri yetiştirememeleri sebebiyle bu transfer gerçekleşmemişti. Bengals kariyerinde sadece Dalton’ın sakatlandığı, 2015 sezonunun son bölümünde ciddi manada sahada gördüğümüz 28 yaşındaki oyuncu, o yıl Steelers’a karşı yakın geçen playoff maçında gösterdiği etkisiz performans ile Bengals’ın elenmesinin başkahramanlarından olmuştu. Bills de draft’ın yedinci sırasından Josh Allen’ı seçip, 2018 sezonunda McCarron’ı geçiş quarterback’i olarak kullanmak istiyor. Kendisinden ümitli olanların elindeki tek argüman McCarron’ın başarılarla dolu Alabama kariyeri. Ancak 60’lı yıllardan beri Alabama’dan başarılı bir NFL quarterback’i çıkmadığını da hatırlamakta fayda var.

31) Mitchell Trubisky, Chicago Bears, (Geçen Sezon): # – Mike Glennon’ın Yedeği

2017 NFL Draftı’nın üçüncü sıra seçimi olan Trubisky, kolej kariyerinde sadece 11 maça ilk 11’de başlamıştı. Bears onu beşinci hafta starter yapınca genç oyuncu tam olarak NFL’in hızına alışmadı. 24 yaşındaki Trubisky’den 12 maçta yedi touchdown pası ve yedi interception’lık bir performans alan Bears, bu maçların dördünü kazanabildi. Özellikle arka arkaya kazandıkları altıncı ve yedinci hafta maçlarından Trubisky’nin toplam isabetli pas sayısının sadece 12 (!) olması ise oldukça ilginçti. Kazandıkları Cleveland Browns maçında bile Trubisky’den bir touchdown pası gelmedi ama genç oyuncunun yaptığı iki touchdown koşusundan biri bu maçtaydı. Head koç John Fox, Trubisky’i olabildiğince az kullanmaya çalıştı. Bu sezon Trubisky’nin yeni head koçunun eski Kansas City Chiefs koçu Matt Nagy olması da Nagy’nin garantici yapısından ötürü oldukça düşündürücü. Ancak çaylak QB’ler için ilk yılın günahı olmaz sözü her zaman geçerlidir. Her ne kadar ondan bir Jared Goff sıçraması beklemesem de seneye bu listede yükseleceğinden eminim.

30) Patrick Mahomes, Kansas City Chiefs, (Geçen Sezon): # – Alex Smith’in Yedeği

Kansas City Chiefs, Alex Smith ile normal sezonda çok iyi oynayıp, playoff’tan erken çıkış yaptığı bir yeni bir yılın ardından tecrübeli quarterback’i ile olan beş yıllık birlikteliğini sonlandırdı. As quarterback pozisyonu Pat Mahomes’a emanet etti. 2017 NFL Draftı’nın 10. sırasından seçilen 23 yaşındaki Mahomes, Texas Tech’teki kolej kariyerinde gunslinger stiliyle herkesin ilgisini çekmişti. Son 10 yılda NFL’de gunslinger olarak dikkat çeken isimlere baktığımız zaman; Brett Favre, Tony Romo ve Derek Carr akla gelen ilk isimler. Bu tarz oyuncular sansasyonel performanslarıyla taraftarları heyecanlandırsalar da bir o kadar da olmadık yerlerde aldıkları risklerle insanlara saç baş yoldurmalarıyla meşhurdur. Geçtiğimiz sezon sadece son hafta Alex Smith’in dinlendirildiği Denver Broncos maçında oynayan Patrick Mahomes’dan geleceğe dair pek bir sinyal alamamıştık. Andy Reid gibi QB’lerinden minimum risk ile oynamalarını isteyen bir koç ile Mahomes’un nasıl bir oyuncuya dönüşeceği büyük bir merak konusu. Ancak Alex Smith’in tarzının tam zıttı olan bir oyun stiline sahip olan Mahomes, şu an için tüm Chiefs taraftarını heyecanlandırıyor.

29) Ryan Tannehill, Miami Dolphins, (Geçen Sezon): #20

Geçtiğimiz yılın sıralamasında Ryan Tannehill’i 20. sıraya koymamanın sebebi, ligin ikinci yarısında gösterdiği çıkış ile takımına playoff bileti aldırmasıydı. Bu maçlarda minimum hatayla oynayan Tannehill, gelecek adına biraz olsa da umut vermişti. Ancak hazırlık kampından dizinden sakatlanınca takım, apar topar emeklilikten döndürülen Jay Cutler’a emanet edildi. Tannehill de tüm sezonu kaçırdı. 2016 sezonunun sonunda sol diz çapraz bağları koparan, 2017 sezonu öncesi de yine sol diz çapraz ve yan bağlarını koparan Tannehill’in bu ciddi sakatlıklardan nasıl döneceği muamma. Birçok quarterback’in kariyerini tepetaklak eden sakatlıkları sekiz ay gibi kısa bir dönemde iki defa yaşayan Tannehill’in geleceğinin çok parlak olduğunu söylemek mümkün değil. Özellikle sağlıklı olduğu beş sezonda da gelişiminin tamamlanmadığını düşünürsek, kendisinin Miami’deki son sezonunu izleyeceğiz diyebilirim. Yedeğinin de son yılların en çok tartışılan isimlerinden olan Brock Osweiler olduğunu hatırlatmakta fayda var.

28) Josh McCown, New York Jets, (Geçen Sezon): # – Bryce Petty’nin Yedeği

Ancak 35 yaşında starter olabilen ve bu dönemlerde de zaman zaman yedeğe çekilen zaman zaman sakatlanan Josh McCown, geçtiğimiz yıl off-season’da Bryce Petty’den formayı kapmıştı. Ardından tüm maçlarını kaybeder denilen New York Jets’e beş maç kazandırınca, bir yıllık 10 milyon dolar değerinde bir kontrat ile ödüllendirildi. New York Jets, McCown’ın kariyerindeki 10. takım ve kendisi artık 39 yaşında. Jets’in McCown’dan beklentisi, 2018 NFL Draftı’nın üçüncü sırasından seçilen Sam Darnold kenarda oyunu öğrenirken, geçiş quarterback’liği yapıp takımı idare etmesi olacak. Sam Darnold, Josh McCown’ın kızından sadece birkaç ay büyük. Bu yüzden McCown, Darnold’a biraz olsun abilik yapabilir ancak tecrübeli ismin 2002 yılından beri oynadığı takımlardan bir tane iyi genç QB çıkmış değil. Dolayısıyla McCown’ın ne kadar iyi bir mentor olduğu tartışılır. Bu süreçte, Josh McCown, çok çok kötü oynamaz ise 2018 sezonunu starter bitirip görevini tamamlayacaktır. Geçtiğimiz yıl 13 maçta, isimiz wide receiver’larla ortaya koyduğu beş galibiyet, 18 touchdown pası ve dokuz interception’lık performansı tekrarlar ise en ala…

27) Sam Bradford, Arizona Cardinals, (Geçen Sezon): #23

Yıllardır quarterback sakatlıklarından en çok çeken takımların başında gelen Arizona Cardinals, Carson Palmer’ın dokuz maç kaçırıp emekli olduğu sezonun ardından takımı Sam Bradford’a emanet etti. Sam Bradford’ı biraz anımsıyorsanız buradaki ironiyi görmüşsünüzdür. Öyle ki Sam Bradford, NFL tarihinin sakatlıklardan en çok çeken quarterback’i dendiğinde akla gelen ilk isim. NFL’deki dokuzuncu sezonuna girecek olan Bradford, kariyeri boyunca sadece 2010 yılında 16 maç oynayabildi. Geçtiğimiz yıl da Bradford ilk maçta sakatlanınca Vikings, onun yedeği Case Keenum ile konferans finaline kadar çıktı. Yıllar boyu sakatlanan oyuncu, bu defa ameliyat parasını kendi cebinden verince manşetlerde yer almıştı. Her yıl sağlıklı olduğunda zaman zaman potansiyelini sahaya yansıtan Bradford artık 31 yaşında ancak bu sakatlık geçmişi Cardinals’ın ona iki yıllık 20 milyon dolarlık bir kontrat vermesini engellemedi. Bradford hiç sakatlanmasaydı belki bu tarz listelerin ilk beşinden çıkmayacak bir isim olabilirdi ancak o tren çoktan kaçtı. Öte yandan kendisinin kariyeri boyunca oynadığı takımlardan aldığı toplam maaş 125 milyon dolara dayandı ve artmaya devam ediyor. Bu da şu an için oynadığı maç başına 1,5 milyon doların üzerinde bir rakam ediyor. Kendisine Arizona’da hayırlı işler diliyoruz…

26) Tyrod Taylor, Cleveland Browns, (Geçen Sezon): #24

Geçtiğimiz sezon Tyrod Taylor’ın başına gelenler son yıllarda hiçbir quarterback’in başına gelmemiştir. Sezona takımda kalmak için kontratında indirime giderek başlayan Tyrod Taylor, Bills’in dokuzuncu haftada New Orleans Saints’e karşı 47 – 10 yenildiği maç sonrası yedeğe çekilmişti. Bu arada Bills’in dokuz maçta 5-4 ile gayet olumlu bir rekoru bulunuyordu. Ertesi hafta Los Angeles Chargers maçında çaylak Nathan Peterman, ilk yarıda beş interception atınca Taylor’a ‘gel bizi kurtar’ dediler. Taylor doğal olarak o maçı çeviremedi ancak Bills, takip eden altı maçın dördünü kazanınca Taylor ile 18 yıllık playoff hasretine son vermeyi başardı. Bills, playoff’un ilk turunda, kısır geçen maçta Jacksonville Jaguars’a 10 – 3 yenilince Tyrod Taylor, üçüncü tur draft hakkı karşılığında Cleveland Browns’a gönderildi. ‘Her averaj QB’nin yolu bir gün Cleveland’dan geçecektir’ trendinin son halkası şu an için Tyrod Taylor. Browns, 2018 NFL Draftı’nın ilk sırasından geleceğin QB’si olması için Baker Mayfield’ı seçti ancak yeni sezon için Taylor as oyun kurucu olarak açıklandı. Cleveland’ın 2016 sezonunda sadece bir galibiyet alabildiğini, 2017 sezonunda ise hiç galibiyet alamadığını düşündüğümüzde Taylor’ın bu sezon üç, dört maç kazandırıp, seneye formayı Mayfield’a teslim etmesi arzulanıyor. Kazandıkları son maçın Tyrod Taylor’ın tarzına benzer bir stili olan Robert Griffin III ile gelmesi sebebiyle Taylor’ın Browns’a maç kazandırmaması için hiçbir sebep yok.

26) Blake Bortles, Jacksonville Jaguars, (Geçen Sezon): #24

Geçtiğimiz sezon AFC Finali’nde Blake Bortles’ın Tom Brady’e rakip olarak sahaya çıktığını hatırlıyor musunuz? Peki ya Jacksonville’in bu maçı son anlarda sadece dört sayı fark ile kaybettiğini? Takımın quarterback’i Blake Bortles olunca bunu unutmuş olabilirsiniz. Jaguars savunma bakımından ligin en iyilerinden biri. Leonard Fournette’in sürüklediği koşu hücumu da keza öyle. Bortles ise bu takım zayıf karnı. Kariyerinin beşinci yılına girecek olan oyuncu, şu ana kadar bir takımın franchise quarterback’i olamayacağını ancak playoff’larda da game manager’lık yapabileceği bizlere gösterdi. Her ne kadar oyun kurucu mekaniği göze çok çirkin gelse de Jaguars, Bortles’ın kontratını üç yıllığına uzattı. Artık her QB’nin 100 küsür milyon dolarlık sözleşme aldığı ligde 54 milyon dolarlık kontrata ses etmeyen Bortles da kendinin bilincinde gibi. Bortles bundan böyle hatalarını minimumda tutup Jaguars’ın başarısına engel olmamaya çalışacak ama takımdaki en zayıf halka olmaya devam edecek.

24) Jameis Winston, Tampa Bay Buccaneers, (Geçen Sezon): #16

2015 NFL Draftı’nın bir numarası Jameis Winston, bir Uber sürücüsünü taciz ettiği gerekçesiyle yeni sezonun ilk üç maçında sahada olamayacak. Kariyerinin dördüncü sezonuna girerken halen bir takımı taşıyıp taşımayacağı konusunda soru işaretleri olan Winston’ın şimdi bir de saha dışı problemleriyle uğraşması Tampa Bay için oldukça düşündürücü bir hal almaya başladı. İlk iki yılında zaman zaman gösterdiği dev performanslarla potansiyelini kanıtlamaya çalışan Winston, geçen sezon hücuma yapılan önemli eklemelere rağmen performansında ciddi bir düşüş yaşamıştı. Sezonun son çeyreğinde takımının, üst üste üç maçı da üç sayı fark ile kaybetmesine engel olamayan Winston, karakter problemleriyle birlikte ilerde Tampa Bay’in aradığı franchise QB olabilecek mi, bunu kestirmek güç. Winston, geride kalan üç sezonda kendisinden olan beklentileri tam olarak karşılayabilmiş değil. Tek olumlu nokta ise yaşının hala sadece 24 olması.

23) Joe Flacco, Baltimore Ravens, (Geçen Sezon): #17

Baltimore Ravens’ın playoff hasreti üç yıla çıktı. Geçtiğimiz yıl, sezonu 9-7 tamamladılar ve son hafta iddiası kalmayan Cincinnati Bengals’a kaybederek playoff biletini kaçırdılar. Flacco sezonu, 16 maçta 18 touchdown pası ve 13 interception ile tamamlayarak yine vasat bir performans sergiledi. Üstüne kaybettiği dört fumble’ı da eklenince Ravens, yıllık 22 milyon dolar verdiği oyun kurucusundan, 18 touchdown pası ve 17 top kaybı aldı. Üstüne üstlük playoff da son maçta kaçtı! Normalde bu tarz kontratlar alan quarterback’ler, kritik maçları kaybedince eleştiri oklarının hedefi olurlar ancak Flacco insanları kendisinden o kadar bıktırdı ki bu bile göz ardı edildi. Ravens, şampiyon olduğu 2012 yılında Flacco’ya verdiği 120 milyon dolarlık kontrattan beri ondan takımı taşımasını bekliyor ancak Flacco hiçbir yıl performansının üstüne koyamıyor. Zaten yönetim de bu beş yılda oynanan sadece bir playoff maçından dolayı bu işin artık Flacco ile olmayacağını anladı ve draft’ın ilk turunda Lamar Jackson’ı seçti. Bunun bir benzeri geçtiğimiz yıl Kansas City Chiefs’te yaşanmıştı ve takip eden off-season’da Chiefs, Alex Smith ile yolları ayırıp ilk turdan seçtiği Patrick Mahomes ile yola devam etme kararı aldı. 10 yıldır hiçbir sezonda 27 touchdown pasının üstüne çıkamayan 33 yaşındaki Flacco, eğer 11. yılında kariyer sezonunu geçirmez ise büyük ihtimalle önümüzdeki yıl takımda olmayacak. Ravens son yıllarda hücum anlamında NFL’in en zevk vermeyen takımlarından biri haline dönmüş durumda. 32. sıradan seçilen Lamar Jackson’ın bile getirdiği heyecan ortaydayken artık ayrılık zamanı geldi. Flacco, kötü bir quarterback değil ama averaj bir quarterback. Blake Bortles’a, Josh McCown’a, Tyrod Taylor’a ya da Ryan Tannehill’e karşı Flacco tercih edilebilir. Hatta Flacco, Jacksonville, Houston, Denver gibi oyun kurucunun idare eder şekilde oynamasını kaldırabilen takımlarda başarılı da olabilir. Ancak Ravens gibi bir takımı taşıyamayacak kapasite olduğu konusunda artık hem fikir olmanın zamanı geldi.