NFL’de geride bıraktığımız haftada manşetleri süslemeye devam eden başlıca isimler Ryan Fitzpatrick ve Patrick Mahomes olurken, kicker’lar Daniel Carlson ve Zane Gonzales’in de takımdan kesilmelerine sebep olan performansları epeyce konuşuldu. Her koşulda kazanmayı başaran Tom Brady’nin zayıf noktası ise galiba bulundu…

Jameis Winston’ın yokluğunda ilk hafta gösterdiği performansla herkesi şaşırtan Ryan Fitzpatrick, bu hafta da bir “FitzMagic” performansı göstermeyi başardı ve NFL tarihinde bir sezona iki maçta da dört TD ve 400+ yardlık performansla başlayan ilk quarterback oldu. Jameis Winston, yediği “W” sonrasında çıktığı altı maçın beşini kaybederken, Fitzpatrick çıktığı beş maçın dördünü kazanmayı başardı. Bu sezonki iki maçta toplamda 40/53 pas isabeti ile 742 yard, sekiz TD, bir INT ile oynayan Fitzpatrick, PFF verilerine göre 2006’dan beri ilk iki maçta ulaşılan en yüksek genel puana ulaşmayı başardı. 98.8 puanla zirvede bulunan Fitzpatrick’in en yakın takipçileri ise; 95.6 puanla 2011 Brady, 95.1 puanla 2015 Roethlisberger-2007 Brady, 94.7 puanla 2007 Peyton Manning ve 93.5 puanla 2018 Mahomes oldu. Sezona inanılmaz giren diğer oyuncu olan Pat Mahomes, Steelers’a karşı attığı altı TD pası ile bir maçta altı TD pası atan en genç oyuncu (22 yaş 364 gün) oldu ve bu alanda zirvede olan Nick Foles’u (24 yaş 287 gün) geride bıraktı. Performansında eski Chiefs quarterback’i Alex Smith’ten öğrendiklerinin büyük payı olduğunu belirten Mahomes, bu haftayı isabetsiz pas sayısından daha çok sayıda TD pası atarak kapatmayı başararak çok ilginç bir istatistiğe imza attı.

Beş Super Bowl yüzüğü olan, 25 sayı geri düşse bile maçları ne yapıp edip kazanan Tom Brady için Florida eyaletinde oynanan maçlar epeyce zorlayıcı geçiyor. NFL’de Florida eyaletinde bulunan üç takıma (Dolphins, Buccaneers, Jaguars) karşı deplasmanda 11-10 durumda olan (Evet bunu kötü olarak kabul ediyoruz…) ve kariyerinin en sıcak beş maçının dördünü kaybeden Tom Brady, bu hafta da 37 derecelik Jacksonville deplasmanından mağlup ayrıldı. Bu mağlubiyetle birlikte kariyerinde Jaguars’a karşı ilk kez kaybeden Brady’nin (Jaguars’a karşı 9-1 durumda) NFL’deki takımlara karşı toplam galibiyet durumu ise gerçekten etkileyici. Kariyerinde toplamda 25 takıma karşı galip durumda olan Brady, beş takımla berabere durumdayken sadece Denver’a karşı mağlup durumda. Hiç yenilmediği dört takım olan Jaguars, Lions, Bears ve Vikings takımlarından Jaguars’a karşı geçtiğimiz hafta mağlup olan Brady, diğer üç takımla da bu sezon içinde karşılaşacak. NFL’de en çok oyuncusu bulunan (Memleketi Florida olan 211 oyuncu var) Florida eyaleti takımları lige 6-0 ile mükemmel bir başlangıç yapmayı başardı. Bu sıcağın Tom Brady’i bile etkilemeyi başardığını düşünsek de tabii ki onu durdurmak için sıcaktan çok daha fazlası gerekiyor. Florida eyaletinde, Eli Manning’in quarterback olduğu bir Broncos takımı belki işe yarayabilir. :)

Lisede sıfır yıldızlı bir oyuncu olan ve Division I okullarından sadece Buffalo Üniversitesi’nden teklif alan Khalil Mack, daha sonra NFL’de bir süperstara dönüşmüştü. Süperstar oyuncusunu sezon öncesinde Chicago Bears’a gönderen Raiders, Derek Carr’ın bu haftaki 90.3% pas isabet oranına rağmen kaybetmeyi başardı ve onlar için Mack sonrası dönem çok kötü başladı. İlk iki maçta iki sack, bi fumble yaptırma ve bir interception ile oynayan Raiders defansına karşılık Khalil Mack; iki sack, iki fumble yaptırma, bir fumble olan topu yakalama, bir interception ve bir TD ile ne kadar özel bir oyuncu olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Haftanın diğer istatistiklerine ve olaylarına bakacak olursak…

– Frank Gore, Curtis Martin’i geride bırakarak NFL tarihinde en çok koşu yardı kazanan dördüncü oyuncu olmayı başardı (14,103+ yard).

– Üst üste 46. maçında da pas yakalamayı başaran Theo Riddick, aktif running back’ler arasında bu alanda zirvede yer alıyor.

– A.J. Green yaklaşık bir buçuk çeyrekte üç TD yaparak 2017 sezonundaki Julio Jones’un TD sayısını yakaladı.

– Philip Rivers, kariyerine başladığı 2004 yılından beri 59 maçta 300+ pas yardı yapmayı başardı. 1970 yılından beri Buffalo Bills’in 300+ pas yardlık maç sayısı ise 58.

– Cleveland’ın en son galibiyetinden bu yana Chargers tam dokuz farklı kicker kullandı.

– Joe Flacco 2013 yılından beri tam 75 kez INT yaptırdı. Bu alanda onu geçen tek isim ise 85 INT ile Eli Manning.

– 2002 expansion sonrası NFL’de bulunan her takıma karşı galibiyet alan sadece iki oyuncu mevcut (Brett Favre ve Peyton Manning). Drew Brees, altıncı hafta oynanacak Ravens maçını kazandığı takdirde bu listedeki üçüncü isim olacak.

– Adam Vinatieri, Morten Andersen’den sonra NFL tarihinde 2500 sayıya ulaşan ikinci oyuncu oldu.

– 2016 yılının ortasından itibaren 22-6-1 olan Steelers, Ryan Shazier’ın sakatlığı sonrasında 3-3-1 durumda.

– Kansas City Chiefs, özel takımlar ve hücum sıralamasında bir sırada yer alırken, savunma sıralamasında ise 32. sırada yer alıyor.

– Bears defansının ilk iki maçtaki 12 sayısına karşılık Cardinals hücumu ilk iki haftada sadece altı sayı bulabildi.

– Ryan Tannehill’in starter olarak başladığı son 10 maçtaki durumu 9-1.

– Denver Broncos’un undrafted çaylak oyuncusu Philip Lindsay, NFL tarihinde ilk iki maçında toplamda 100+ yard istatistik yapan ilk undrafted oyuncu oldu.

– Derrick Henry’nin 50+ yard koştuğu maçlarda Titans’ın rekoru 13-0.

– Arizona Cardinals, Rams karşısında orta sahayı ilk kez sondan bir önceki oyunda geçmeyi başardı.

– İlk iki maçta 10 sack yapan Bears defansı bu hızda giderse sezonu 80 sack ile tamamlayacak ve 1984 Bears’ın 72 Sack’lik rekorunu geçmeyi başaracak.

– Minnesota Vikings recieverları, şu anda NFL’in en çok top düşüren reciever kadrosu konumunda. Pasların 54%’ünün Diggs-Thielen ikilisine atıldığını ve bu ikilinin sadece bir kez top düşürdüğünü düşünürsek, diğer reciever’ların bu konuda çok kötü durumda olduğunu anlayabiliriz.

– Los Angeles Rams’in, Arizona Cardinals maçının en ucuz biletleri 4-6 dolar civarındaydı.

– Cincinnati Bengals takımı, 2013 Broncos sonrasında ilk iki maçında da 34+ sayı bulan ilk takım oldu. Bunu en son yapan Broncos o sezon Super Bowl oynamıştı.

– Robbie Gould, Bears tarafından kesildikten sonra attığı 57 alan golü denemesinin 55’inde başarılı oldu.

– Aaron Rodgers ve DeShone Kizer arasındaki 65.3%’lük galibiyet farkı NFL’deki starter-yedek QB’ler arasındaki en büyük fark konumunda (En az 15 kez starter olan QB’ler arasında).

– Andy Dalton, 2016 Matt Ryan’dan sonra ilk devrede dört TD pası atan ilk oyuncu oldu. Matt Ryan o sene MVP ödülünü kazanmıştı.

Haftanın “Fun Fact”i:

Geçtiğimiz haftanın dikkat çekici performanslarından birini sergileyen Matt Breida’nın müstakbel eşi kendisinin liseden takım arkadaşıymış. Tampa’da bulunan Nature Coast lisesinin ikinci sınıfında tanışan bu ikili, okulun futbol takımında takım arkadaşıymış ve o dönem okulun en iyi atletlerinden biri olan Breida’nın kız arkadaşı da takımda kicker olarak görev alıyormuş. Küçük yaştan itibaren hepimizin bildiği ayakla oynanan futbolu oynadığı için bu konuda başarılı olan Silvana, koçların takımda bir kız oyuncu istememesinden dolayı takımda sadece bir sene kicker’lık yapabilmiş. Bölgedeki ilk kız oyuncu olma ve kızların bu konuda önüne açma hedefini gerçekleştirmeyi başaran Silvana’nın kardeşi Santina da ablasından beş yıl sonra okul takımında kicker olarak görev almış.

Haftaya görüşmek üzere, herkese iyi haftalar…