Amerikan futbolu milli takımımız Türkiye’de gerçekleşen ilk milli maç olma özelliği taşıyan Rusya maçında, sahadan 13-13 beraberlikle ayrıldı. Karşılaşmada uzatma bölümü oynanmadı.

Karşılaşma geçen sezonun final karşılaşmasına da ev sahipliği yapan Olimpiyat Hazırlık Merkezi Atletizm Sahası’nda 22 Eylül 2018 Cumartesi saat 14:00’te oynandı. Canlı yayın için federasyonun Facebook sayfası tercih edilirken maçın anlatımını Koç Rams özel takım koçu Fırat Güncü ve karşılaşmanın gözlemcisi de olan Berk Karacık üstlendi.

Karşılaşma öncesi seremoniye milli takımımızı temsilen Ateş Akkor, Taner Ongun, Buğrahan Ünver ve Orhun Akbudak kaptanlarımız olarak çıkarken yapılan para atışı sonucunda millilerimiz karşılaşmaya kick-off yaparak başladı.

İlk Rusya drive’ında savunma takımımız başarı göstererek üç hakta first down vermedi ve rakibini punt’a zorladı. Hücum takımımız ilk hücumuna kendi 36 yardından başlayarak aldığı first down’larla beraber Furkan Sarıkatipoğlu’nun 35 yardlık alan golü ile skor tabelasında 3-0 öne geçti. Taha Çokadar’ın gerçekleştirdiği 25 yardlık koşu ilk drive’da en önemli hücum olarak dikkat çekti.

Koşu oyunlarıyla oldukça hızlı geçen ilk çeyrek sonrası başlayan ikinci çeyrek başında temassız pozisyonda starter QB’si sakatlanınca Rusya karşılaşmaya yedek QB ile devam etmek zorunda kaldı. Sonrasında Rusya takımının 47 yardlık FG denemesinde başarısız olmasıyla sahaya giren hücum takımımız üç hakta başarısız olarak punt vuruşuyla topu Rusya takımına teslim etti.  Rusya hücumda fullback koşularıyla etkili olarak topu Türkiye red zone’una kadar taşımayı başardı. Red zone savunmasında başarılı olan Türkiye savunması karşısında bu sefer 16 yarddan FG vuruşunda başarılı olan Rusya skoru 3-3 yapmayı başardı.

Takip eden hücumda Taha Çokadar’ın yaklaşık 40 yardlık koşusu sonrası Rusya 14 yardından hücuma başlayan millilerimiz üç hakta başarılı olamayınca 19 yardlık FG denemesinde bulundu. İlk denemesinde başarı sağlayan kicker Furkan Sarıkatipoğlu bu denemesinde başarısız olunca devrenin skoru 3-3 olarak belirlenmiş oldu.

İkinci yarıya hücum takımıyla başlayan millerimiz yaptığı hata sonrası kendi red zone’unda topu Rusya’ya teslim ederken savunma takımı bir kez daha başarılı olunca rakibi FG vurmaya zorladı. Başarılı vuruş sonrası skor 6-3, Rusya lehine gerçekleşti. Hücumda Oktay Tulan’ın 30 yardlık pas oyunu ve koşu oyunları sonrasında Rusya 24 yardından başlayan hücumda play-action oyunuyla Ateş Akkor tarafından atılan uzun pası Ozan Özcan’ın yakalamasıyla Türkiye, 9-6 öne geçti. Furkan Sarıkatipoğlu’nun başarılı ekstra vuruşuyla skor 10-6 oldu.

Üçüncü çeyrekte kalan sürede en dikkat çeken olay Rusya’nın dördüncü hakta saha ortasından denediği başarılı punt fake oyunu oldu. Son çeyrekte maç boyunca başarılı olduğu fullback koşularıyla ilerleyen Rusya aldığı holding cezası sonrası “2 ve 20” oynanırken denediği uzun pas oyununda #2 oyun kurucunun attığı pas ile buluşan #9 Rusya oyuncusu, topu end zone’a taşıyarak skoru Rusya lehine 13-10 a getirdi.

Karşılıklı başarısız olan hücum denemeleri sonrası Rusya 45’inden hücuma başlayan millilerimiz ilk üç hakta başarılı olamazken dördüncü denemede ikinci yarı daha efektif kullanılan Oktay Tulan ile first down elde etmeyi başardı. Yine Oktay Tulan ile gerçekleşen pas oyunlarıyla ilerleyen millilerimiz 10 yard içinden başlayan hücum denemesinde Taha Çokadar’ın sağa açılarak tuttuğu pas oyunu sonrası Rusya 1 yardına kadar ilerlemeyi başardı. İlk hakkında spike yaparak süreyi durduran hücum takımımız ikinci hakkında pas oyununda başarılı olamadı. Üçüncü hak denemesinde play call konusunda sorun yaşayan milliler, delay cezası yememek için acele ederek başladığı hücumda, sola shovel pass ile Taha Çokadar’ın fumble yapması sonrası, Rusya takımında #93’ün topu kontrol etmesiyle ile hücum sırasını kaybetti. Derken çalınan hatalı düdük nedeniyle hakemlerin kararı ile yeniden bir üçüncü hak oyunu oynamaya hak kazandık. Bu denemede de sağa açılan Taha Çokadar topla buluşamayınca millerimiz dördüncü hakta Furkan Sarıkatoğlu ile alan golünüı başarıyla gerçekleştirerek maçın skorunu 13-13 beraberliğe getirmeyi başardı.

Rusya kalan sürede ilk hakkını bir trick play ile (Screen pass üzerinden WR uzun pas denemesi) denemeye çalışsa da topu alan Rus oyuncusunun dizinin zemine değmesiyle başarılı olamadı. İkinci haklarında ise bu sefer millilerimiz için Yiğitcan Ertür’in bir pick six oyunuyla ile maçı bitirme şansı yakalayabileceği bir pozisyonda ne yazık ki oyuncumuz topu kontrol edememesiyle faydalanamadı. Üçüncü hakkında risk almayan Rusya takımı diz çökerek yaparak süreyi bitirmeyi tercih etti.

Rusya takımı muhtemelen herkesi şaşırtarak uzatma bölümü oynanmaması yönünde bir karar almasıyla Türkiye’de gerçekleşen ilk Amerikan futbolu milli karşılaşması özelliği taşıyan son derece centilmence geçen karşılaşma böylece 13-13 skor ile berabere bitmiş oldu.

Milli takımımız maç boyunca savunmada ve özel takımlarda başarılı bir performans sergilerken yeni kurulan takımlarda genel olarak görülen hücum takımında ritim bulamaması sorunu dikkat çekti. Milli takım tecrübesinin önemini, daha uzun süredir bir arada olan Rusya takımının, maçın başında oyun kurucusunun sakatlanmasına rağmen maçı ve süreyi kontrol etmesi ile önemli anlarda denedikleri başarılı trick play’ler gibi kritik noktalarda fark yaratmasıyla net bir şekilde gördük. Fiziksel yetenek olarak başarılı görülen takımımızın ilerleyen zamanlarda eksiklerini gidererek ilerlemesini ve gelecekte resmi müsabakalarda yer almasını bekliyoruz…

Milli takımıza önümüzdeki maçlarında başarılar diliyoruz…