NFL tarihinde sezonun ilk beş maçının hepsinde 100+ yard pas tutan ilk oyuncu olmayı başaran Adam Thielen şu anda ligdeki en iyi oyuncular arasında kendi adından söz ettirse de bundan beş sene önce bu rekoru kıracağını hayal bile edemezdi. Minnesota’da doğup, bir Vikings taraftarı olarak büyüyen Thielen için Amerikan futbolu her zaman çok büyük bir tutkuydu. Lise öğreniminin ardından Divison II okullarından biri olan Minnesota State-Mankato’dan sadece 500 dolar burs alan Thielen için NFL oyuncusu olmak o kadar uzak bir ihtimaldi ki, o çok önceden kendisine başka bir iş bakmaya başlamıştı. Diş ile ilgili ekipmanları satmak için staj görüşmesi yaptığı kişiler dahil, NFL’de oynama hayalini duyan herkes ona gerçekçi olması gerektiğini ve bunun neredeyse imkansız olduğunu söylese de, kendi çabalarıyla basamakları adım adım tırmanarak şu anki konumuna geldi Thielen. Kolej kariyerini tamamladıktan sonra sıkı bir çalışma ile bölgesel combine’lara hazırlanarak kendini NFL scout’larına göstermenin peşindeydi. Bu combine için gereken otel, ulaşım, yemek gibi ücretleri kendi cebinden karşılayan Thielen için bu yatırım belki de şimdiye kadarki en iyi yatırım oldu. Panthers ve Vikings’den çaylak oyuncu kampı için davet alan Thielen’ın çocukluğundan beri tuttuğu takım onu kampa davet etmişti.

Zamanla üçüncü takım, ikinci takım sonrasında da as takım derken geçtiğimiz hafta ulaşılması çok zor bir istatistikle kendini tekrardan herkese kanıtladı. Daha ortaokuldayken kolejlerden onları seçmesi için yüzlerce mektup alan oyuncular varken, Division I futbolu oynamamış bir ismin şu anda elit receiver olma yolunda ilerlemesi şüphesiz çoğu genç oyuncu için bir umut kaynağı. Tribünlerde başlayan macerası artık sahada Super Bowl şampiyonluğu kazanma hedefiyle devam ediyor onun için… Üstelik çocukluktan beri tuttuğu takımın formasını terleterek…

Gelelim haftanın ilginç olaylarına ve istatistiklerine…

– Drew Brees, Peyton Manning (71,940) ve Brett Favre’ı (71,838) geride bıraktı ve 71,941 pas yardı ile NFL tarihinin en çok pas yardı kazanan oyuncusu oldu.

– Cleveland Browns, ilk beş hafta boyunca alınabilecek her sonucu aldı (Beraberlik, normal sürede kazanma/kaybetme, uzatmada kazanma/kaybetme). Steelers da division rakiplerini yalnız bırakmadı ve Cleveland Browns ile her hafta aynı sonucu aldı.

– Chicago Bears, oynadığı son dört maçta yedi farklı quarterback’i sackledi (Aaron Rodgers, Deshone Kizer, Russell Wilson, Sam Bradford, Josh Rosen, Ryan Fitzpatrick, Jameis Winston).

– Odell Beckham Jr.’ın Saquon Barkley’e attığı TD pası havada 24 yardlık mesafe kat etti. Eli Manning’in geçen sezonun beşinci haftasından sonra bu uzaklığa atabildiği bir TD pası bulunmuyor.

– Rams koçu olarak henüz ikinci sezonunda olan Sean McVay, Los Angeles Rams’in başında 15. galibiyetini aldı ve Rams’in 2007-2011 arasında aldığı toplam galibiyet sayısını yakalamayı başardı.

– Tom Brady’nin istatistikleri bu hızda giderse Brady, kontratında bulunan bonus paraları almaya hak kazanamayacak. Brady, pas reytinginde, pas isabet yüzdesinde, pas/yard oranında, TD pası sayısında ve atılan pas yardı konularında ilk beşte olduğu takdirde ekstradan 1 milyon dolara varan gelir elde edecek.

– Çaylak quarterback’ler, geçtiğimiz hafta oynadıkları maçların tümünü kazanmayı başardı ve NFL tarihinde ilk kez çaylak QB’ler haftayı 4-0 şekilde kapatmış oldu.

– Los Angeles Rams, 2001 yılından sonra ilk kez sezona 5-0 başladı.

– Tom Brady, Peyton Manning (539) ve Brett Favre’a (508) katılarak tarihte 500 TD’a ulaşan üçüncü oyuncu oldu.

– Buffalo Bills’in bu sene pas oyunlarıyla first down kazanma yüzdesi sadece yüzde 19. Bu yüzde, 1966 yılından sonraki dönemde elde edilen en kötü üçüncü yüzde.

– Ezekiel Elliott, ligdeki 30. maçından önce 3000 koşu yardına ulaşan NFL tarihindeki dördüncü oyuncu oldu.

– Tom Brady, 71. farklı reciever’ına TD pası atarak Vinnie Testaverde’yi (70) geride bıraktı ve bu alanda ilk sıraya yükseldi.

– NFL’de en pahalı maç bileti 199 dolarla Los Angeles Chargers’ın olurken, en düşük bilet fiyatı ise 66 dolar ile Cleveland Browns’a ait.

– Tom Brady playoff’larda, soyadı Manning olan quarterback’lere karşı 2-5 olmasına karşılık diğer quarterback’lere karşı 25-5 durumda.

– NFL tarihindeki en skorer 50 oyuncu arasında kicker olmayan tek oyuncu 37. sıradaki Jerry Rice.

– Julian Edelman ve Rob Gronkowski, 27 Kasım 2016 tarihinde sonra ilk kez aynı anda sahadaki yerini aldı.

– Son üç sezonda en çok 30+ sayı atan takım 21 maçla Patriots olurken son sırada ise sıfır (0) maçla Giants bulunuyor.

– Jadaveon Clowney geçtiğimiz hafta iki sack, dört yard kaybettiren tackle ve bir fumble recovery TD yaptı ve bunu kariyerinde ikinci kez başardı (Dördüncü hafta istatistiği).

– Cleveland Browns, color rush formasını giydiği iki maçı da kazanmayı başardı.

– 1983 yılından sonra hiçbir maç 7-0 sonuçlanmadı.

– Sony Michel, 1998 yılından sonra üst üste iki maçta da 95 koşu yardın geçen ilk Patriots çaylağı oldu.

– Sakatlıklardan dolayı sahaya 44 kişilik kadroyla çıkan Colts, maçı 40 kişiyle tamamlayabildi.

– Alvin Kamara, ilk 20 maçında 1000+ koşu ve pas yardı yapan NFL tarihindeki ilk oyuncu oldu.

– Chicago Bears’ın yaptığı sekiz interception yedi, yaptığı 18 sack de 10 farklı oyuncudan geldi.

– Patrick Mahomes bu sezonki ilk interception’ını attı.

– Geçtiğimiz haftaya kadar kariyerinde 100 yardlık maçı ve iki TD yaptığı maçı bulunmayan Eric Ebron, sadece bir kez dokuz pas yakalamıştı. Ebron tüm bunları geçtiğimiz hafta aynı maç içerisinde yapmayı başardı.

– Rams ve Chiefs şu anda yenilgisiz kalan son iki takım konumunda ancak yenilgisiz kalan son takımın sonu pek iyi olmuyor. 2000 yılından bu yana 2006 Colts haricinde, yenilgisiz kalan son takımlar yedi kez Super Bowl’a çıkıp sahadan mağlup ayrılmıştı.

Haftanın “Fun Fact”i:

Kansas City Chiefs üst üste altı sezondur beş maçlık kazanma serisi yakalıyor. Bu altı sezon boyunca beş kez playoff yapan Chiefs’in playoff’lardaki durumu ise 1-4. 2013 ve 2017 yıllarında da sezona 5-0 başlayan Chiefs, bu iki yılda da wild card maçına çıkıp bu maçları 18 ve 28 sayı öne geçmesine rağmen birer sayıyla kaybetmişti.

Şudur Budur Ekstra – Kolej Futbolu:

Geçen sezonki final maçıyla birlikte herkese adını duyuran ve bu sezon Heisman ödülünün en büyük favorisi olan Alabama oyun kurucusu Tua Tagovailoa ilk beş haftada 97.8 QB reytingi yaparak son 15 yıldaki en yüksek reytinge ulaştı (İlk beş hafta için). Yine bu sezonun dikkat çeken oyuncularından olan Texas A&M QB’si Kyler Murray de 96.8 reytingle ikinci sırayı aldı. Listedeki diğer bazı isimler ise 2011 yılında 96.4 reyting ile Russell Wilson, 2008 yılında 96.2 reyting ile Sam Bradford ve 2013 yılında 96.1 reyting ile Bryce Petty. Bu sezon oynadığı maçlarda yüzde 75 pas isabet oranıyla, pas başına 19.7 yard ortalama yapan ve 18 TD-0 INT ile oynayan Tua Tagovailoa, yaptığı 258.4 pas reytingiyle geçtiğimiz sezonki Baker Mayfield’a 60 puan fark atmış durumda. Sezonun yarısına gelmemize rağmen hala dördüncü çeyrekte pas denemesi bulunmayan Tua’nın bu istatistikleri çok etkileyici gözükse de rakiplerin zayıflığı da bu sayıları yukarı çekiyor ancak her şeye rağmen Tua’nın şu anda kolej futbolunun en gözde isimlerinden biri olduğu konusunda hiç şüphe yok.

– Sezonun büyük sürprizlerinden birine imza atıp sezona 2007 yılından sonra ilk kez 5-0 başlayan Kentucky Wildcats running back’i Benny Snell, kolej kariyerinde 3600 koşu yardına ulaşmayı başardı. SEC konferansının, Senior sezonu öncesi yapılan koşu Touchdown’ı sayıları listesinde yedinci sıraya adını yazdıran Benny Snell’in (40) önündeki bazı isimler ise Leonard Fournette (40), Mark Ingram-Derrick Henry (42), Tim Tebow (43)…

– Vanderbilt karşısında 3-0 geriye düşen Georgia, bu sezon ilk kez geriye düştü ancak Jake Fromm’un 75 yardlık pasında TD bulan Georgia’nın maçı geride götürmesi sadece 15 saniye sürdü. Takımın yıldız cornerback’i Deandre Baker’ın geçen sezon boyunca tuttuğu hiçbir reciever’a touchdown izin vermeme serisi bu sezon da ilk altı hafta itibariyle devam ediyor.

– Kyler Murray, 2016 yılında Baker Mayfield’ın Texas Tech karşısında attığı yedi TD pası sonrasında bir maçta yedi TD pası atan ilk Oklahoma Sooners oyuncusu oldu.

– Sezona beş mağlubiyetle başlayan Nebraska Cornhuskers, 1945 sonrasındaki en kötü başlangıcını yaptı.

– Sezona 6-0 başlayan Cincinnati Bearcats, 131 yıllık dönemde bunu altıncı kez başardı.

– 18 maçtır maçtır üst üste 30 sayıyı geçmeyi başaran UCF, bu alanda en yakın rakibi Appalachian State’e 11 maçlık fark atmış durumda.

– Geçtiğimiz hafta Sooners karşısında çok önemli bir galibiyet alan Texas Longhorns’un bu maçta bulduğu 48 sayı, 113 yıllık rekabet tarihinde Texas’ın attığı en yüksek sayı oldu.

– Geçtiğimiz sezon başından beri, AP Top 10 takımların içinde bulunduğu sırada oynadığı maçlarda beş yenilgi alan Auburn Tigers bu alanda en kötü takım konumunda.

– Alabama punter’ı, oynadıkları altı maçın sadece dördünde sahaya çıktığı (sadece dört maçta punt yapma ihtiyacı duydu Alabama…) için hala redshirt yapılabilir konumda.

Haftaya görüşmek üzere, herkese iyi haftalar…