Rahat geçen bir 11. haftadan sonra 12. haftada tekrar sahada olan Miami Dolphins bizleri şaşırtmamaya devam ediyor. Son haftaların en dikkat çeken takımlarından olan Indianapolis Colts ile karşılaşan Dolphins bu sefer elindeki maçı verdi diyebiliriz. Maçı başa baş götüren Dolphins bir ara 24-14 gibi bir üstünlük sağlamıştı ki ne yazık ki bu skoru koruyamadı ve maçı 27-24 kaybetti. Özellikle dış sahada çok kötü bir performans sergileyen takım için 24-14 öne geçmek gerçekten büyük bir başarıydı ve bir an ‘acaba mı’ dedikten sonra dördüncü çeyreğin sonunda inanılmaz savunma ve hücum hataları ile adeta maçı Colts’a verdi diyebiliriz.

Maçtan önce Dolphins adına en önemli olay kesinlikle Ryan Tannehill’in tekrardan QB olarak sahada olmasıydı. Felaket bir Brock Osweiler performansından ve TD bile yapılamadan geçilen üç maçtan sonra Tannehill’in sahalara dönmesinin hücum performansını pozitif etkileyeceği görüşündeydim ki öyle de oldu. 17-25 pas tamamlama, 204 yard pas ve iki TD pası ile oynayan Ryan Tannehill, touchdown’a hasret Dolphins taraftarlarına TD sevinci yaşattı. Özellikle WR Leonte Carroo’ya attığı 74 yardlık TD pası uzun zamandır Dolphins taraftarlarının alışık olmadığı bir durumdu. Fakat Tannehill’in karşısında son haftaların en önemli performansına imza atan Andrew Luck vardı. Dolphins maçında da 30-37 pas tamamlama, 343 pas yardı ve üç TD pası ile tamamlayan Luck, Dolphins maçından önce son dört maçta hiç sack olmadı ve son sekiz maçında en az üç TD pası atarak normal sezondaki 12 maçta toplam 32 TD ve 3,112 pas yardına ulaştı. Eğer Andrew Luck kalan beş maçta da bu performansını sürdürürse, Peyton Manning’in 2004 yılında Colts forması giyerken elde ettiği 49 TD pası ve 4,557 yardlık takım rekorunu geçebilme ihtimali yüksek. Luck’ın bu performansı ile Colts son beş maçını kazanırken ve 6-5 ile playoff ihtimallerini arttırdı diyebiliriz.

Ryan Tannehill’in dönüşü ile hücumda gözle görülür biçimde etkinliğini arttıran Dolphins’te,  Kenyan Drake beş pas yakalama, 64 yard ve iki TD ile önce çıkan isimdi. 2018 NFL Draftı’nın dördüncü tur 123. Sıra seçimi olan çaylak Durham Smythe (WR) ise bu sezonki ilk istatistiklerini elde etti. İki pas yakalama ve 27 yard ile oynayan Smythe sakatların çok olduğu Dolphins’te dikkat çekebilecek bir performans gösterdi. Dolphins hücumu adına öne çıkan diğer isimler üç pas yakalama ve 10 yard ile DeVante Parker ve bir pas yakalama ve 13 yard ile oynayan Danny Amendola idi. Colts adına ise en dikkat çeken isim NFL’de beşinci sezonunu geçiren TE Eric Ebron’du. Beş pas yakalama, 45 yard ve iki TD ile oynayan Ebron, Colts adına maçın en etkili ismiydi.  T.Y. Hilton ise yedi pas yakalama ve 145 yard ile pas oyununda Colts’un ikinci etkili ismiydi. Bu maçta toplam 31 pas yakalama ve 347 yard ile oynayan Colts hücumu ise kazandıkları son dört maçtan daha yüksek sayılara ulaştılar. İki takımda koşu yardlarında ise birbirine yakın sayılara ulaştığını ve etkili olduğunu söylemek gerek. Dolphins’te Frank Gore 14 top taşıma ve 67 yard, Kenan Drake ise sekiz top taşıma, 32 yard ile etkili isimlerdi. Colts’ta ise RB Marlon Mack 15 top taşıma ve 85 yard ile öne çıkan isimdi.

Savunmada ise son dört maçtır hiç sack olmayan Colts oyun kurucusunu sack eden takımın Miami Dolphins olacağını söyleseler inanmazdım. QB savunmasında ligin en kötülerinden olan Dolphins, açıkçası nispeten beklentilerin üzerinde bir performans gösterdi. Savunmada Dolphins adına 2016 NFL Draftı’nın ikinci tur 38. sıra seçimi olan Xavien Howard iki interception ile dikkat çeken isimdi. Howard, bu iki interception’u da ikinci çeyreğin son bir dakikasında üst üste iki Colts hücumuna karşı yapması ise maçın en ilginç olaylarından biriydi. Howard’da , en son üçüncü haftada oynanan Oakland Raiders maçında iki interception ile oynadığını hatırlatmakta fayda var.

Dolphins savunmasının da bu maçta Andrew Luck’a da iki interception attırması olumlu istatistiklerden. Dolphins’te Cameron Wake, Colts’ta çaylak Darius Leonard birer sack ile oynayan isimlerdi. Safety T.J. McDonald 11 tackle ile Dolphins adına bu sezonki en çok tackle yaptığı maçı oynadı. İki takımında toplamda ikişer fumble ile tamamladığı maçta, Dolphins için çaylak oyuncular Jerome Baker ile Mike Gesicki, Colts için de Andrew Luck ve Jordan Wilkins birer fumble ile oynadılar. Fakat bu maçta iki takımında ceza yardlarından çok yard kaybetti. Toplamda 10 ceza alan Dolphins 75 ceza yardı ile bu alanda bu sezonun en yüksek sayısına ulaştı. Colts ise 52 ceza yardı ile maçı tamamladı.

Fakat maçtaki en önemli olay ise, dış sahada sorun yaşayan Dolphins’in maçın bitimine 13 dakika kalırken 24-14 önde olması ama bu skor avantajını iyi kullanamaması çok büyük eleştiri aldı. Colts kickerı Adam Vinatieri’nin 48 yardlık alan golünü kaçırdıktan sonra Kenyan Drake’in TD ile skor 24-14 yapan Dolphins ardından çok kötü bir hücum ve savunma performansı göstermesi Colts’un ilk önce Adam Vinatieri’nin 46 yardlık alan golüne ardından Eric Ebron’un TD ile skoru eşitlemesini sağladı. Ve bu dakikadan sonra skor 24-24’e geldi. Maçı uzatmaya götürme şansı olan Dolphins’te eline geçen hücum şansını çok kötü kullandı. Özellikle koç Gase’in Dolphins’in üçüncü hakta Tannehill’e pas oyunu yaptırmayıp koşu hücumunu tercih etti fakat bu hücumun başarısız olmasından sonra Dolphins punt yaptı ve top Colts’a geçti. Bu şansı iyi değerlendiren Colts hücumu en son Adam Vinateri 32 yardlık alan golünü atması ile maçı kazandı. Fakat koç Gase’in bu kararı çok büyük tepki topladı hatta bazı kesimler koç Gase’in hemen kovulması gerektiğini belirtti. Neden bu hücumu tercih ettiğini kimsenin anladığını zannetmiyorum ki maç sonunda Ryan Tannehill pas oyunu yapmak istediğini fakat koç Gase’in kararını anlayışla karşıladığını belirtti. Belli ki Tannehill’de bu kararı anlamsız bulmuş olacak ki maç sonunda Gase’in Tannehill’e güvenmediği dedikoduları bile çıktı. Koç Gase ise maç sonunda kendisini savundu ve bu hücumun Tannehill ile bir alakası olmadığı en doğru oyunun bu olduğunu inandığını söyledi. Açıkçası maç kaybettiren bir oyunun savunulacak neresi var pek anlamış değilim. Adam Gase’in de özellikle bu maçtan sonra suyu yavaştan ısınmaya başladı.

Artık playoff umutları iyice azalan Dolphins’te sezon sonu büyük değişiklikler gerçekleşebilir. Adam Gase ve savunma koordinatörü Matt Burke ile yolların ayırılması olasılıklar arasında. Ryan Tannehill’in ise sakatlık durumlarının devam etmesi Dolphins’in 2019 draft’ından bir QB seçerek takıma yeni bir heyecan katma olasılığı da var. Bir an önce yeni sezon planlamasına başlaması gereken Dolphins’te bence amaç uzun vadeli bir planlama yapılması gerektiğidir. 2019 draft’ından seçilecek oyuncular ile geleceğe yatırım yapılması akıllıca bir hamle olur. Özellikle eldeki yüksek kontratlı bazı oyuncular ile de mutlaka yollar ayrılarak, kurulacak yeni kadroya mutlaka yeni bir koç getirilmesi gerek.