Sezon başından beri Jared Goff ile Patrick Mahomes’un liderlik ettiği Rams ve Chiefs’in ligi domine ettiğine şahit olduk. Ancak bu değişmek üzere. Hayır, Rams ve Chiefs hala liderliği sürdürüyor ancak geçtiğimiz haftalarda Mahomes ve Chiefs’in aldığı mesajın bir benzerini geride kalan haftada Goff ve Rams de aldı. Brady ve Partiots, Chiefs’i bir mesaj maçında yenerek biz daha ölmedik demişti. Drew Brees ve Saints de bunun benzerini NFC konferansında gösterdi. Geride kalan haftanın maçı tartışmasız Rams-Saints karşılaşmasıydı. Patriots-Packers neydi o zaman dediğinizi duyar gibiyim ama o maç daha çok QB maçıydı.

Rams’le alakalı geçtiğimiz haftalarda gelen soruların birinde kendileri gibi hücum eden bir takım karşısında zorlanabileceklerinden bahsetmiştim ve onu yazarken aklımdaki takım da Saints’ti. Bu karşılaşma olası bir NFC finalinin ilk ayağıydı ve Saints, Rams’e önemli bir ders verdi. Sadece hücum gücüyle bu konferansı kazanamayacaklarını anladıklarını düşünüyorum. Saints’in de çok iyi bir savunma performansı gösterdiğini söyleyemeyiz ancak en azından ligin en iyi koşu savunmalarından birine sahipler ve bu karşılaşmada Todd Gurley’yi büyük oranda sınırlamayı başardılar. Diğer tarafta Rams ise ne yerden Kamara’yı ne de havadan Thomas’ı durdurmayı başaramadı. Ayrıca Sean Payton, ligin en iyi koçu olarak gösterilmeye başlanan adaşı Sean McVay’e güzel bir yaratıcılık dersi verdi. McVay şuan revaçta olan isim olsa da Payton’ın hücum dehası ve Bill Belichick ile birlikte ligin en değerli koçu olduğu göz ardı edilmemeli.

Ne olacak bu Packers’ın hali? Mike McCarthy’e daha ne kadar tahammül edecekler? Aaron Rodgers’ın en iyi yıllarını harcıyorlar. Sizce bundan sonra Packers’ın kısa ve uzun vadede izleyeceği yol nasıl olmalı?

– @emirhandulan

Packers, her zaman takımın bir sahibi olmadığı sebebiyle övünür ve çoğuz zaman bu durum bir avantaj olarak görülebilir. Ancak takımın bir sahibi olsaydı McCarthy çoktan kovulmuştu. Packers’ın yıllardır süregelen beklenenin altında kalma hastalığının belki tek sorumlusu McCarthy olmayabilir ama Rodgers gibi tarihin gördüğü belki de en yetenekli oyun kurucuya sahipken yıllardır bırakın şampiyonluğu playoff mücadelesini bile zor veriyorsanız burada faturanın çıkacağı ilk kişi head coach olur. Bence artık bu işin McCarthy ile olmayacağı çok açık ve artık takıma yeni bir hava getirilmesi gerekiyor. GM olarak kariyerinin çok başında olan Brian Gutenkunst, Khalil Mack takasında tüm kaynaklara sahip olmasına rağmen tetiği çekemeyerek bana kalırsa büyük bir hata yapmıştı ve umarım aynı çekimserliği sezon sonunda koç kararında göstermez. NFL’de artık yaratıcı hücum koçlarının devri geçerliyken ligin en iyi QB’sine sahip takımın da bu tarz bir koç tarafından yönetilmesi gerekiyor. Kadronuzda hala en verimli yıllarındaki Aaron Rodgers varsa izleyeceğiniz yol bellidir; ona Super Bowl’u kazanacak en uygun ortamı sağlamak.

LA Chargers hakkında düşünceleriniz neler? Playoff yapacaklar belli ama olası bir Kansas ya da New England divisional eşleşmesinde şansları ne, bu yolun sonu Super Bowl olur mu?

– @emirhandulan

Chargers, ne zaman bir sezona iddialı girse iki şey yüzünden belleri bükülüyor; yıldızların sakatlanması ve kicker problemleri. Bu sezon da bundan farklı olmadı aslında. Daha sezon başında Hunter Henry ile Jason Verrett’i (maalesef yine) kaybettiler ve Joey Bosa hala esrarengiz sakatlığından dönebilmiş değil. Bu oyuncuların hepsi kilit oyuncular. Kicker problemleri de hala devam ediyor. Caleb Sturgis de geçen hafta iki ekstra vuruş ve bir field goal kaçırdıktan sonra takımdan kesildi. Sturgis’in sakatlığında bir maç oynayan Michael Badgley artık takımın yeni kicker’ı ve bu HC Anthony Lynn döneminde takımın kullandığı 7. kicker. Aslında Chargers’ı hep geri tutan sorunlar devam ediyor ancak bu sezon şimdiye kadar bunların üstesinden bir şekilde gelmeyi başardılar. Rivers, ilerleyen yaşına rağmen en iyi performanslarından birisini gösteriyor ve Melvin Gordon da sessiz sedasız ligin en iyi running back’lerinden birisi oldu. Yıldız oyuncularından biri daha sakatlanmazsa şuan Chiefs ve Patriots için en büyük tehdidin onlar olduğunu söyleyebiliriz.

Jason Garret’ın elinde Jerry Jones’ın seks kasedi olabilir mi? Garrett’ı kovmak için daha neyi bekliyorlar? Ek olarak, siz bir GM olsaydınız Dak Prescott’a franchise QB parası gömer misiniz? Bana kalırsa, farklı bir koç ve OC altında elit olma şansı hala var.

– @emirhandulan

Evet, bunu ben de yıllardır sorguluyorum. Sezon ortasında devraldığı 2010 yılını saymazsak yedi sezonda sadece üç tane winning record’u olan bir koçun Dallas Cowboys standartlarında dokuzuncu sezonunu geçirmesi normal şartlarda pek mümkün değil. Ancak Garrett’ın eski bir Cowboys oyun kurucusu olması ve oyuncular tarafından her zaman çok sevilen bir koç olması bu konuda etkili oluyor sanıyorum. Yine de bu kadar ortada giden bir NFC East’te Cowboys, Amari Cooper için birinci tur hakkını da harcamışken başarılı olamazsa Garrett’ın artık kovulacağını düşünüyorum.

Eğer Jerry Jones olsaydım, şuan için Prescott’a franchise QB parası bağlamazdım. Dak, franchise QB olabilmek için zaman zaman ışık vermiş olsa da çoğunlukla etrafındaki oyunculara bağlı. Çaylak sezonunda offensive line ligin en iyisiyken ve Zeke formunun zirvesindeyken bir Super Bowl takımı gibi gözüküyorlardı. Geçtiğimiz sezon Zeke yokken Dak’in ne kadar zorlandığını biliyoruz. Bu sezon da offensive line eski dominantlığında değil ve pas atacak güvenilir birileri yokken Dak yine zorlanıyor. Franchise diyebileceğiniz bir QB bu tarz zorlukların üstesinden gelebilmeli. Farklı bir koç ve sistem Prescott’ın işine gelebilir ama Scott Linehan benim beğendiğim hücum koçlarından birisi. Yani ortada bir başarısızlık varsa bunu OC’ye bağlamak bence çok doğru değil.

Sezon ortasındayız, şu ana kadar, sizi en çok (iyi ve kötü anlamda) şaşırtan oyuncu ve takımlar neler?

– @emirhandulan

Takım konusuna konferans olarak bakarsak AFC’de kötü anlamda beni en çok şaşırtan takım Tennessee Titans oldu. Derece olarak sahip oldukları 4-4 kağıt üzerinde kötü gözükmese de oynanan oyun son Cowboys maçını saymazsak beklentilerimin çok uzağındaydı. Titans’ın değişen koçlarıyla ve sahip oldukları yeteneklerle bu sezon AFC zirvesi için ciddi bir tehdit olmasını bekliyordum. AFC’de iyi anlamda şaşırdığım takım ise Kansas City Chiefs oldu. Chiefs’in iyi olmasını bekliyordum ancak bu kadarını beklediğimi söylersem yalan olur. Andy Reid, eski tarz west coast hücum sisteminin kalan son kalelerinden biri ve onun sistemini Mahomes gibi agresif bir QB ile nasıl harmanlayacağını merak ediyordum. Bu geçiş beklenenin aksine çok çabuk ve yumuşak oldu. Mahomes’un ilk yılını kenarda geçirmesi de onu NFL’e çok iyi hazırlamış, onu da gördük.

NFC’de ise iki tane hayal kırıklığına uğradığım takım var. Bunlardan ilki Atlanta Falcons ancak onların önemli bir bahanesi var. Kadro olarak sezon başında baktığım zaman Falcons, ligin en geniş ve yetenekli kadrosuna sahipti benim gözümde. Ancak sezon başında savunmalarındaki en iyi oyuncuları kaybedince şuan bulundukları nokta biraz anlaşılabilir. Diğeri ise Philadelphia Eagles. Onlar da daha önceki haftalarda bahsettiğim üzere çeşitli sorunlar yaşadılar ancak Super Bowl kazanılan bir sezonun ardından çok ortalama bir takım olarak görünmelerinin bir bahanesi olamaz. NFC’de olumlu anlamda şaşırdığım bir takım yok şimdiye kadar. Bears’ın zaten yetenekli bir kadroya sahip olduğunu ve başarılı olmaktan bir iyi koç uzaklıkta olduklarını biliyordum. Redskins burada biraz öne çıkabilir ancak onların da başarılı gözükmesi grup içindeki rakiplerinin başarısız olmasıyla alakalı. çünkü standart bir sezon geçiriyor Redskins.

Oyunculara geçersek eğer sezonun tartışmasız en başarılı ismi olan Patrick Mahomes, beni de en çok şaşırtan oyuncu oldu. İlk sezonunda sadece bir tane formalite maçı oynamış bir oyun kurucunun ikinci sezonunda rekorları alt üst ederek MVP olmasına hiç uzak değiliz. Sezon bu hafta sona erse tartışmasız MVP ödülünü alacak bir performansla herkesi şaşırttı Mahomes. Öte yandan Eli Manning ise çok büyük hayal kırıklığı oldu. Geçen sezonun ardından kimse muhteşem performanslar beklemiyordu tabi ancak Keenum’a kariyer sezonu yaşatan Pat Shurmur’un takıma gelişi, Saquon Barkley’nin draft edilmesi ve offensive line’a yapılan takviyelerle daha iyi bir Eli bekliyordum açıkçası.

Geçtiğimiz hafta Tom Brady ve Aaron Rodgers karşı karşıya geldi ve maçı kazanan Brady’nin takımı New England Patriots oldu. Sizce Tom Brady mi daha iyi yoksa Aaron Rodgers mı? Bu ikisinden biri için tarihin en iyi QB’si diyebilir miyiz?

Bu biraz “anneni mi daha çok seviyorsun babanı mı?” sorusuna benziyor. İkisi de tarihin gördüğü en iyi oyun kuruculardan ve yıllar sonra da böyle hatırlanacaklar. Ilımlı olmayı bırak dersen bu soruya şöyle cevap verebilirim; bireysel olarak Aaron Rodgers daha yetenekli bir oyuncu ancak tarihin en iyisi tartışmasız Tom Brady. Çünkü tarihin en iyisi olabilmek için sadece bireysel yetenekten daha fazlasına ihtiyacınız var ve bu bireysel bir spor değil. Brady de neredeyse Rodgers kadar yetenekli ve buna ek olarak tarihin en iyi koçlarından biriyle çalışma şansını yakalayıp iyi değerlendiren birisi. Brady yerine Rodgers Patriots oyun kurucusu olsaydı belki daha fazlasını da kazanabilirdi. Ancak günün sonunda tarihin en iyisi tartışmalarında kazanılan yüzükler ve post season rekorları tartışılacak ve bu alanda Brady’den daha iyisi yok.

Oakland Raiders, ligin dibine demir atarken Jon Gruden’ın savunmanın lideri Bruce Irvin’i takımdan göndermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Irvin, Khalil Mack’in gönderilmesinden sonra ona biçilen liderlik rolünün hakkını hiç veremedi. Sezon başındaki bazı kritik maçların kritik yerlerinde yaptığı hatalarla (itiraz etmekten alınan 15 yard cezalar mesela) liderliği kaldıracak bir oyuncu olmadığını gördük. Hem bunu reddetseler de Raiders’ın tanking yaptığı çok açık ve bunun için Irvin’e ihtiyaçları yoktu.

San Francisco 49ers’ta Nick Mullens’ın performansını nasıl buldunuz? 49ers’ın aradığı QB Jimmy Garoppolo yerine Nick Mullens olabilir mi?

Mullens, ilk maçı için muazzam bir performans gösterdi fakat bu performansın hangi şartlar altında geldiğine de bakmak lazım. Ligin şu noktasında Raiders’a karşı sergilenen hücum performanslarının benim gözümde hiç bir değeri yok. Ligi çoktan salan ve zaten iyi olmayan bir savunmadan bahsediyoruz. Mullens’i başka savunmalara karşı da izlemek gerekiyor. Garoppolo ile kıyaslama işlerine ise hiç girmeyelim. Bir maç ile bu kıyası yapmak pek akıllıca bir hareket olmaz.

New Orleans Saints’in Dez Bryant transferini soracaktık ki daha maça çıkamadan Dez Bryant’ın aşil tendonun koptuğu açıklandı. Dez Bryant’ın kariyeri bitti mi?

Dez Bryant’ın Saints hücumuna katacaklarını görmek için oldukça heyecanlıydım, bu sakatlık çok kötü oldu. Dez eskisi gibi oyun değiştiren bir oyuncu olmasa bile size’ı ile red zone ve bazı pozisyonel anlarda takımın eksikliğini hissettiği tight end katkısını verebilirdi. Sezonun bu kadar geç zamanında aşil tendonu gibi ciddi bir sakatlık demek önümüzdeki sezonun da başlangıcını kaçırmak demek. Bryant sağlıklı olduğu bu sezonda bile takım bulabilmek için 10 hafta beklemek zorunda kalmıştı. Üzücü bir durum elbet ama kariyerinin büyük oranda bittiğini söyleyebiliriz.

Hue Jackson’ın kovulmasına dair hiçbir yorum yapmadınız. Cleveland Browns bu sezon iki maç kazanmışken neden head koçunu kovdu?

Çok basit çünkü daha fazlasını kazanabilirlerdi. Kicker yüzünden en az iki maç kaybettiler doğru ancak Hue Jackson ile Todd Haley arasında bir güç çekişmesinin olduğu da doğru. Özellikle son bir kaç haftadır Browns hücumu bu ikilinin anlaşamaması nedeniyle bir arpa boyu yol alamaz haldeydi. Joey Dorsey doğru olanı yapıp ikisini birden yolladı.

Sezon ortası MVP’niz kim? Patrick Mahomes, Drew Brees, Tom Brady, Todd Gurley ve Alvin Kamara dışında bu sezon en çok ön plana çıkan oyuncu sizce kim?

Yukarıda da belirttiğim gibi sezon ortası MVP’si benim için tartışmasız Patrick Mahomes ancak Brees ve Gurley de hiç uzak değiller. Saydığın isimler dışında bana göre en çok ön plana çıkan Adam Thielen. Sekiz hafta üst üste 100+ yard rekoru kırmasına rağmen hala hakkı tam olarak verilen bir oyuncu değil.