Dallas Cowboys’un koçlarının kovulması gündemde olan bir takımdan grubunun en ciddi playoff adayı takımına dönüşmesi sadece üç hafta sürdü. Dokuzuncu hafta prime time’da Tennessee Titans’a yenildikten sonra üst üste gelen Eagles ve Falcons deplasman galibiyetleri ve şükran gününde gelen Redskins galibiyeti tüm şüphe edenlerin fikrinin değişmesine neden oldu. Peki Cowboys bunu nasıl başardı?

Aslında bunun iki cevabı var. Birincisi pek popüler olmasa da Amari Cooper takası. Cooper’ın takıma katılmasıyla birlikte Cowboys hem ihtiyacını duyduğu no.1 reciever’a sahip oldu hem de savunmanın ilgisini Elliott’ın üzerinden bir nebze almış oldu. Son Redskins maçında da gördüğümüz gibi Cowboys, Cooper üzerinden benim saydığım en az üç third down’ı convert etti çünkü Cooper, sürekli olarak savunmacısına karşı eşleşme kazanabiliyor.

İkincisi ise değişen offensive line koçu ile birlikte değişen mentalite. Cowboys, Paul Alexander’ı kovmadan önce geçtiğimiz sezonlara kıyasla düşük bir offensive line performansına sahipti. Zeke Elliott’ın istatistikleri yine iyiydi ancak maçı izlediğiniz zaman bir şeylerin yolunda gitmediğini anlayabiliyordunuz. Hatta ben bunu çoğu zaman bu sezon forma giyemeyen Travis Frederick’in eksikliğine bağladım. Alexander’ın yerine Marc Colombo geldikten sonra offensive line’ın özellikle koşu bloklarında artık daha agresif oynadığını görüyoruz. Çaylak Conner Williams’ın yerine Xavier Su’a-Filo’nun da monte edilmesiyle birlikte Dallas O-Line’ı eski dominant haline dönmeye başladı. Bu iki değişiklikle birlikte zaten hızlı ve genç bir savunmaya sahip olan Cowboys, ilk defa gerçek bir takım gibi gözüküyor ve NFC East’in en büyük şampiyonluk adayı konumunda.

Indianapolis Colts tarafından draft edilen Quenton Nelson’ın yılın çaylağı ödülünü alma ihtimali nedir? Neden bu ve benzeri ödülleri O-Line oyuncuları alamıyor ve böyle ödüllerde isimleri duyulmuyor? Bütün takımlarda O-Line, maç kazanmak için çok önemli bir etken iken neden isimleri ödül alarak duymuyoruz?

– Can

İlk sorudan başlayacak olursak böyle bir ihtimal ne yazık ki sıfır. Pozisyondan bağımsız bireysel ödülleri artık herhangi bir savunma oyuncusunun alması dahi mucize sayılırken bir offensive line oyuncusunun pozisyon ödülü bile alması imkansız çünkü bu tarz ödülleri, bireyselliği daha öne plana çıkartan yetenek pozisyonu oyuncularına vermek daha kolay. İstatistik kağıtlarını onlar dolduruyor, manşetleri onlar süslüyor. Klasik bir box score’a baktığınız zaman herhangi bir offensive line oyuncusu için istatistik tutulduğunu görmezsiniz. Sıradan bir NFL izleyicisinin akrabası falan olmadığı takdirde bir offensive line oyuncusunu kafasında kask yokken tanıması bile pek olası değil. Evet, bu oyuncular maç kazanmak için çok büyük etkenler ancak pozisyonları gereği daha az ilgi çeken işleri yaptıkları için hiçbir zaman hak ettikleri ilgiyi göremeyecekler. Nelson özelinde de katılıyorum, Colts offensive line’ının özellikle pas korumasında böylesine seviye atlamasında en büyük pay sahiplerinden biri. Ancak yukarıda saydığım nedenlerden dolayı herhangi bir ödül alması imkansız. Aslında NFL’de de kolejde olduğu gibi her pozisyon grubu için bir ödül sistemi olsa bu oyuncular için daha iyi olur. Yine de en azından takım yöneticileri bu oyunculara hak ettikleri değeri veriyor. Nelson’ın alacağı en büyük ödül bu seviyesini sürdürerek yüklü bir maaş almak olur.

Minnesota Vikings’in performansı beklenenin altında mı?

– sunburn78

Bu konuyu önceki haftalarda da konuştuğumuzu hatırlıyorum. Kesinlikle beklenenin altında. Tabi bu ne beklediğinize göre de değişir ancak genel olarak beklenti Super Bowl’du desem pek yanılmış olacağımı sanmıyorum. Üstelik kağıt üzerinde bu uğurda en önemli pozisyon olan QB pozisyonunu da upgrade ettiklerini düşünürsek şu durum büyük hayal kırıklığı. Özellikle sezon başındaki kötü savunma performansları ve devamında Cousins’in takıma Keenum’dan daha farklı bir şeyler katamamış olması Vikings’in şu an olduğu konumda olmasına neden oldu. Ben, Vikings’in şuanda sahip olduğu kadronun potansiyelini sahaya yansıttığını düşünmüyorum. Saints ve Rams ile birlikte konferansın kalanından ayrılan üçüncü takım olmaları gerekiyordu.

Lamar Jackson hakkında ne düşünüyorsunuz? Üç yıl içerisinde elit bir NFL QB’si olabilir mi? Tavanını nasıl görüyorsunuz? Bana kalırsa önünde uzun bir yol var ve bir takımı şampiyonluğa taşıyacak bir QB değil.

– @emirhan

Lamar Jackson iki haftadır kazanıyor kazanmasına ancak rakiplerin Bengals ve Raiders olduğunu unutmamak lazım. Zaten lige hazır olmaktan çok uzak bir oyuncu olarak geldiğini düşünürsek şuan birçok eksiğinin bulunması gayet normal. Potansiyeli elbet olan bir oyuncu ancak bu potansiyeline ulaşabilmesi pas yeteneğini ne kadar geliştirebileceği ile doğru orantılı olacak. Bana kalırsa şu an bulunduğu nokta Terrelle Pryor’ın QB günlerinden çok farklı değil, hatta çok benzer. Pryor’ın sonu wide reciever’e dönüştürülmek oldu ve Jackson da daha draft sürecinde bu baskılara maruz kalmıştı. Genel olarak düşüncem Jackson için şuan heyecanlanılacak bir durum yok ve dediğin gibi önünde oldukça uzun bir yol var.

Baker Mayfield, Hue Jackson sonra çok iyi oynamaya başladı. İyi oyundan da öte müthiş temiz oynuyor. Sıkıntı Hue Jackscon’da mıydı? Cleveland aradığı adam yoksa geldi mi?

– @cagdascagdas_

Görünüşe göre sıkıntı gerçekten de Hue Jackson’da imiş. Demarious Randall’ın yaptığı interception sonrası topu Hue Jackson’a vermesi, maç sonu Mayfield’ın sarılmak yerine sadece tokalaşması ve maç sonu açıklamaları zaten takımın Hue Jackson’a olan inancını ve saygısını kaybettiğini gösterdi. Hue Jackson, Todd Haley ile birlikte takımdan gönderildiğinden beri özellikle Browns hücumunun belirli bir istikrar gösterdiğini söylemek lazım. Bu iki koçun da hücum odaklı koçlar olduğunu düşünürsek tüm bunların tesadüf olduğunu söyleyemeyiz. Gerçi hücumun bu kadar açılmasında Nick Chubb’ın sonunda takıma monte edilmesinin de payı oldukça büyük. Baker Mayfield ise ligdeki diğer çaylak QB’lere kıyasla çok daha iyi ve verimli bir oyun oynuyor. 2015’in beşini haftasından beri ilk defa deplasmanda maç kazandılar ve 2014’ten beri ilk defa aynı QB ile iki maç üst üste kazandılar. Şimdiye dek gösterdikleriyle aradıkları adamı buldular diyebiliriz ancak yine de Browns hakkında konuşurken temkinli davranmakta fayda var.

Sizce hangi takımlar önümüzdeki draft’ta QB draft edecek? Bence Florida takımlarının hepsi, Washington, New England, Cincinnati, Denver, New York Giants favoriler. Bir de, Gruden’ın QB draft edip Carr’ı ve kontratını takaslayacağını hissediyorum :)

– @emirhan

Hangi takımlar QB draft edecekten ziyade hangi takımların QB ihtiyacı var diye incelesek daha iyi olur bence çünkü iş QB draft etmeye geldiği zaman sadece ihtiyaçtan ziyade takımın içine sinen, beğendiği bir QB olması gerekiyor. Önümüzdeki draft da QB açısında pek iç açıcı değil. O yüzden kim QB seçer diye bir tahminde bulunmak çok zor. Üç Florida takımının da QB ihtiyacı olduğuna katılabilirim. Özellikle Jaguars, bu alanda başı çekiyor. Bortles’a playoff performansı hatırına bir şans daha verdiler ancak geldiğimiz noktada Bortles ile olmayacağı artık çok net. Miami’de Ryan Tannehill, standart bir QB çizgisinde sürekli ve daha iyi bir QB arayışı içine girmelerini anlayışla karşılarım. Tampa Bay’de ise Winston’ın özellikle daha iyi bir coaching ile hala kurtarılabilir olduğuna inanıyorum. Ancak onlarda bu kadar gördüğümüz yeter derlerse anlarım. Alex Smith’in bir daha futbol oynamama ihtimalinin olması Redskins’i QB marketinde bariz bir alıcı konumuna sokuyor. Elway, Peyton Manning sonrası aradığı QB’yi hala bulabilmiş değil ve Case Keenum da o isim değil. Eli Manning, son haftalarda biraz daha iyi olsa da Giants’ın durumu ortada ve yeni bir QB’ye ihtiyaçları var. Bengals’ın durumu da Doplhins ile bire bir aynı. New England’ın da Tom Brady oynadığı sürece bir QB ihtiyacı yok ancak artık geleceği planlamalarının vakti. Evet, bu takımların hepsi önümüzdeki draft’ta QB seçebilir ancak hepsine yetecek kadar QB olduğunu sanmıyorum. Sırf bu nedenle Derek Carr’ın draft dönemine kadar çok fazla talep göreceğine inanıyorum ama yine de Gruden, Carr’ı kesin takas eder demek zor. Eğer böyle bir hamlede bulunursa ana odağı bu yıl değil bir sonraki draft yani 2020 draft’ı olur. 2020 için güçlü bir QB sınıfı öngörülüyor.

Los Angeles Rams – Kansas City Chiefs maçında Super Bowl’un teaser’ını mı izledik? Sizce bu iki takımı sezonun sonunda Super Bowl’da izleyecek miyiz?

Bu öylesine zevkli bir karşılaşma oldu ki bundan bir tane daha ya da daha iyisini izleyebilir miyiz bilemiyorum. O kadar sarhoş edici bir karşılaşmaydı ki maçtan sonra böyle bir şey gerçekten yaşandı mı diye idrak etmekte zorlandım. Evet, bu ihtimali en yüksek olan Super Bowl olasılıklarından birisi ancak şuan bu iki takımın da ligin en iyisi olduklarını düşünmüyorum. Benim gözümde o unvan New Orleans Saints’e ait. Hatta bu iki takımı birden Super Bowl sahnesinde görememe ihtimalimiz de en az görebilme ihtimalimiz kadar. Benim Super Bowl tahminim Patriots-Saints ve Drew Brees’in Peyton Manning’ten sonra Tom Brady’yi de yenerek tarihe geçmesi. Kabul, ikinci kısım tahminden ziyade biraz istek gibi oldu. Mahomes ve Goff’u sakatlık vs. olmadığı müddetçe daha uzun yıllar izleyeceğiz ancak Brady ve Brees gibi iki efsaneyi kariyerlerinin son döneminde en büyük sahnede izlemek nedense beni daha cezp ediyor.

Alex Smith’in sakatlığı sonrası Washington Redskins playoff yapabilir mi? Colt McCoy’dan beklentileriniz nedir?

Hem Alex Smith’in sakatlığı hem de Dallas Cowboys’un doğru zamanda yükselişe geçmesiyle birlikte her ne kadar oldukça iyi bir savunmaya sahip olsa da Redskins’in playoff ihtimali çok çok azaldı bence. Tamam, Alex Smith öyle aman aman fark yaratan bir oyun kurucu değildi ancak tecrübesi ve yıllardır süregelen en önemli yeteneği olan idare etmesiyle takım için çok önemli bir oyuncuydu. Zaten hücumda yetenek olarak kısıtlı olan bir takıma iyi liderlik ediyordu. Colt McCoy’un zaman zaman böyle durumlarda çıkışları olsa da geniş ölçekte Redskins’i başarıya taşıyacak bir performans göstermesi çok mümkün değil. Yani Colt McCoy’un QB’lik yaptığı Redskins’in Alex Smith’in QB’lik yaptığı Redskins’ten daha başarılı olmasını ve playoff yapmalarını beklemiyorum.

Matthew Stafford ve Detroit Lions’a ne oldu böyle? Lions, Stafford’a 135 milyon dolar verdiği için pişman mıdır?

Sanırım artık Stafford’ın artık ortalama bir QB’den fazlası olmadığını kabul etmemiz gerekiyor. Hala ligdeki çoğu QB’den daha iyi ancak düşündüğümüz gibi elit grubun hemen arkasında da değil. Etrafında iyi bir takım yok doğru, elindeki en güvenilir reciever’ı sezon ortasında takas ettiler bu da doğru ancak bunların hiç biri Stafford’ın gösterdiği bu kötü performans için bahane olamaz. Bundan çok daha fazlasını yapabilecek bir oyuncuyken bu performans kabul edilemez. Kerryon Johnson’ın ne zaman döneceği belli değilken ve Marvin Jones da sezonu kapatmışken önümüzdeki haftalarda Stafford’ın daha iyi olmasını beklemek biraz hayalcilik olur çünkü kendisi hiçbir zaman elit QB’liğin alameti farikası olan isimsiz oyunculardan yıldız çıkarmayı yapabilen bir QB olamadı. Verilen kontrat meselesi bundan çok ayrı bir konu, o zamanın şartlarıyla değerlendirmek gerekiyor. Ancak franchise QB bulmanın zor olduğu dönemde o zamanlar MVP kalibresinde performans gösteren bir QB’ye verilen bu kontrat çok yanlış bir tercih değildi bence.