Geride kalan haftaya oynanan karşılaşmalardan çok takas süresinin son gününde yapılan takaslar damga vurdu. Son gün öncesinde Raiders’ın Amari Cooper’ı birinci tur draft hakkı karşılığında göndermesi ve gizliden gizliye takımdaki herkes takasa açık mesajı vermesi ve Giants’ın da görünen köy kılavuz istemez deyip Eli Apple’ı göndermesinin ardından özellikle bu iki takım sayesinde hareketli bir son gün geçmesi bekleniyordu zaten. Beklentiler karşılandı ancak bu iki takım dışında.

Broncos’un eski reciever’ı Demaryius Thomas, takımda kalma ve takas olma oranların elliye elli diyerek zaten gönderileceğini bir bakıma açıklamıştı. Aynı şekilde Golden Tate de Twitter hesabında takas öncesi terleyen bir adam gif’i paylaşarak ince mesajı vermişti. Bu ikili günün ilk takas edilen isimleri oldular. Will Fuller’ın sezonu kapatmasının ardından Texans’ın reciever marketinde olması bekleniyordu ve Thomas’ı sadece dördüncü tur karşılığında aldılar (ayrıca iki takım yedinci turları da yer değiştirdi). Cooper’ın ilk tur karşılığında gittiğini düşünürsek gayet karlı bir alışveriş oldu bu Texans adına ancak tek ihtiyaçları wide reciever mıydı asıl soru bu. Hopkins ve Thomas kağıt üstünde oldukça cezbedici duruyor ancak Watson bu ikiliye pas atacak zamanı bulabilecek mi?

Eagles’ın Golden Tate hamlesi ise bana kalırsa günün en iyi hamlesiydi. Eagles, hücumda zorlanıyor ve sahayı açacak bir receiver daha hiç fena fikir değil. Üstelik Tate kalitesinde bir oyuncu her ne kadar 30 yaşına gelmiş olsa da üçüncü tur karşılığında oldukça iyi. Ancak yine de Eagles’ın ilk hedefleri güvenilir bir running back veya herhangi bir cornerback olmalıydı çünkü zaten zayıf olan cornerback kadrosu Sidney Jones ve Jalen Mills’in sakatlıklarıyla daha da zayıflamış durumda.

Günün en büyük hareketini yapan takım ise Washington Redskins oldu. Green Bay Packers defansının bu sezon parlak bir kaç noktasından biri olan safety Ha Ha Clinton-Dix’i sadece dördüncü tur karşılığı almaları tek kelimeyle soygun. Packers, belki Clinton-Dix’in sezon sonu bedavaya ayrılmasındansa karşılığında bir şeyler almak istedi ancak savunmaları için çok önemli oyuncuyu göndererek bir bakıma bu sezondan ümidi kestiklerini belli ettiler. Redskins ise zaten iyi haldeki savunmasına bir vites daha attırtacak bir oyuncu eklemiş oldu. Zaten Swearinger hali hazırda sezonun en formda safety’si iken belki de ondan sonra en formda ikinci safety’yi aynı savunma hattında buluşturdular. Redskins, şuanda ligin en iyi safety ikilisine sahip desek yanılmış olmayız…

Merhaba, bu köşeyi çok beğendim. Merak ettiğim bir soruyu sorduktan sonra gideceğim. Bu yıl NCAA’deki ikinci yılında Alabama’da sekiz maçta 25 TD sıfır INT performansıyla göz dolduran QB Tua Tagovailoa hakkındaki düşüncelerin neler? Geçenlerde 2019 sınıfının QB olarak 2018’e göre çok yetersiz olduğunu yazmıştın. buna kesinlikle katılıyorum. Tagovailoa dışında parlayan QB ismi duymadım. Peki, Giants’ın olası bir first pick hakkı olduğunu düşündüğümüzde Tagovailoa’yı seçerler mi ne diyorsun?

Sevgiler.

– Jose Altuve

Öncelikle beğenmene çok sevindim, ne yalan söyleyeyim benim de hoşuma gitti bu köşe ve sorunu geçen hafta sormuş olmana rağmen seni bu kadar beklettiğimiz için de özür diliyorum. Soruya dönecek olursak şunu söyleyebilirim ki Tua, benim Alabama’da izlediğim en iyi quarterback ve bu gruba A.J. McCarron, Blake Simms, Jake Coker, Blake Barnett ve en son formayı aldığı Jalen Hurts dahil. Anlaşılacağı üzere QB pozisyonun hiçbir zaman Alabama’nın gücünün kaynağı olmadı, daha çok savunma ve koşu oyunundan beslenen bir program oldular daha çok. Ancak bu sezon işlerin değiştiğini söylemek mümkün. Defans ve koşu oyunu hala dominant olmasına rağmen Alabama’nın asıl gücü Tua Tagovailoa’dan geliyor. Tabi bunda pasları Alabama’nın uzun yıllardır sahip olduğu en iyi reciever grubuna atıyor oluşunun da payı var. Önceleri Julio Jones, Amari Cooper ve Calvin Ridley gibi üst düzey wide reciever’lar çıkarmış olsalar da grup olarak Jerry Jeudy – Henry Ruggs – Devonta Smith kalitesinde bir ekibe sahipler. Geçen yıl playoff finalinde tüm sezon Hurts’ün arkasında beklemesine rağmen oyuna girip inanılmaz paslarla maçı kazandırdığında, gelecek olan şeylerin kısa bir ön izlemesini sunmuştu aslında bizlere. Kalitesini göstermiş olmasına rağmen şuana kadarki istatistikleri biraz yanıltıcı olabilir çünkü Alabama, şimdiye kadar yüzde elli galibiyet yüzdesinin üzerinde olan sadece iki Power-5 takımına karşı oynadı ve çok iyi savunmalarla karşılaştığını söylemek de zor. İyi haber şu ki bu durum bu hafta LSU ile deplasmanda karşılaştıklarında değişecek. LSU, ülkenin en iyi savunmalarından biri ve Tua için önemli bir test olacak. Oyun tarzı olarak bir diğer Samoa’lı quarterback olan Marcus Mariota’yı andırdığını söyleyebiliriz. Ancak Mariota’nın kolej yıllarındaki seviyesine kıyasla çok daha isabetli bir pasör. Mariota’nın yapamadığını yapıp ulusal şampiyonluğu kazanan ilk Samoa’lı QB olduktan sonra Mariota’nın kıyısından döndüğü bir başka şey olan NFL Draft’ında ilk sıradan seçilen ilk Samoa’lı olması da gayet muhtemel ancak bu yıl değil. Tagovailoa, sophmore yılında olduğu için bu sezon sezonunda profesyonel olma hakkına sahip değil. Yani kendisini en erken 2020 NFL Draftı’nda görebileceğiz.

Steelers bu sezon ne yapabilir ve Le’Veon Bell’i kim alir?

– egemen

Pittsburgh Steelers her zaman her şeyi yapabilecek bir takım ve AFC konferansının durumu da buna olanak sağlıyor aslında. Gidip AFC şampiyonu olsalar bu şaşırtıcı olmaz aynı şekilde playoff’a kalamasalar da şaşırmayız. Son yıllarda bunun sinyallerini veren takım bu sezon iyice boom-or-bust görüntüsünde. Savunmaları olduğundan daha iyi hale getirmeleri sezonun şu noktasında pek mümkün gözükmüyor o yüzden Ben Roethlisberger onları nereye kadar götürebilirse oraya kadar gidecekler. Conner da inanılmaz oynuyor olsa da bu takımın kazanıp kaybetmesini belirleyen faktör her zaman olduğu gibi yine Big Ben.

Bell hala takıma dönmüş değil ve bu konu artık iyice sıkıcı bir hal almaya başladı. Sezon sonu istediği yere gidebilmesi için yani bu sezonun yok sayılmaması için 11. Haftadan önce takıma dönmesi gerekiyor. Son olarak ortaya atılan başa bir teori de bir oldukça ilginç; Bell takıma hiç dönmeyecek ve Steelers da sezon sonu ayrılmasına izin verecek. Bekleyip görmekten başka yapacak bir şey yok ancak bana öyle geliyor ki Bell’i bir daha Steelers formasıyla izleyemeyeceğiz. Nereye gider dersen şimdiden tahmin yürütmek zor ancak Indianapolis Colts, cap boşluğu ve pozisyondaki ihtiyacıyla öne çıkıyor. Önümüzdeki sezon hücuma yıldız takviyesi yapmak istemesi çok muhtemel olan Oakland Raiders da öne çıkan takımlardan biri olabilir.

Hocam Eagles’taki düşüşe dair de birkaç kelam dinlesek sizden? Sakatlıklar çok fazla kabul ama geçen sene her sakatlığın ardından bench yerini doldurmuştu. Bu sene sakatlıklar dışında yıldızların da düşüşte olması, onların da yerinin dolmamasında problem kimde? Ne değişti sizce? Yani o geçen senenin fark yaratan O-Line’nını neden göremiyoruz? Neden hep başa baş mücadeleleri veriyoruz? Çok teşekkür ederim şimdiden.

– Ali Gül

Eagles’ta düşüşün ana nedeni offensive line ve defensive line performansları. NFL’de maçlar scrimmage line’da kazanılıp kaybedilir sözünün çok güzel bir örneği konumundalar. Sakatlıklardan önemli darbeler yedikleri doğru ancak hücum kısmında tackle’lar Jason Peters ve Lane Johnson’ın kötü performansı geçen seneki patlayıcılığı görmemize engel oluyor. Peters zamanında ligin belki de en iyisiydi ancak geçirdiği ağır sakatlıkların da etkisiyle artık yaşını göstermeye başladı. Johnson ise aldığı yeni kontrattan sonra çok büyük hayal kırıklığı yarattı. Sezon içinde o da sürekli sakatlıklarla boğuştu ancak sağlıklı olduğu zamanlarda bile seviyesinin altında oynadı. Çizginin savunma kısmında ise rotasyon sıkıntısı çekiyorlar. Geçen sezon ligin en iyi savunmalarından birine sahip olurlarken bunu çok büyük oranda geniş defensive line rotasyonuna borçluydular. Bu sene Michael Bennett’ın katılmasıyla nitelik olarak daha iyi olsalar da nicelik olarak geriye düştüler. Jernigan’ın sakatlığı ve Beau Allen ile Vinny Curry gibi derinlik sağlayan oyuncuların ayrılmasıyla güç kayneden line, tüm savunmanın durumunu etkiliyor çünkü secondary olarak zaten kötü durumdalar. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen topun iki tarafında da çok özel yeteneklere sahip Eagles ve hala NFC East’in favorisi konumundalar. Golden Tate’in de takıma katılmasıyla birlikte kısa sürede toparlanacaklarını düşünüyorum.

Selamlar, öncelikle yeni köşemiz hayırlı olsun. Soruma gelecek olursak uzun zamandır kafamı kurcalıyordu: Bazı oyuncular NCAA’deyken çok iyi oynayıp göze batarken (ilk turdan seçilenler) neden sonrasında NFL’de basarisiz oluyorlar? Tabii ki bunun tersi de var, NCAA’de iyi oynasa da çok fazla göze batmayıp dört ve altıncı turlardan gelen ve NFL’e damgasını vuranlar (Bkz. Tom Brady, Alvin kamara) da oluyor, bunun her oyuncu için farklı sebepleri olabilir ancak sizin daha çok dikkatinizi çeken sebep veya sebepler olabilir mi? Örneğin, alt turlardan gelip NFL’de başarılı olanlar için NCAA’deki takımın kötü olmasından dolayı kendini tam gösterememe, başarısız olanlar için de NFL’de oyuncuya uygun bir takıma gidememe gibi…

– Baris Ekim

Bu tamamen bir gözlem meselesi olduğu için hatalar mutlaka oluyor. Bu oyuncular liseden beri izlenip ona göre okullardan teklif alıyor. Oyuncuların değerlendirmesi büyük oranda başarılı olsa da arada Watt ve Mack (liseden koleje geçişten bahsediyorum) gibi gözden kaçan yada yanlış değerlendirilen oyuncular çıkabiliyor. Bunun dışında ise diğer cevap oldukça basit; çalışmak. Çoğu yetenekli oyuncu düzgün bir çalışma ahlakına sahip olmadığı için beklenen seviyeye gelemiyor. Yani ilk turdan seçilen yetenekli bir oyuncu olsanız dahi NFL’de hiç bir şey garanti değil. Bunların dışında şans da önemli bir  faktör tabi. Misal Brady, Bill Belichick ile çalışma şansını yakalamamış olsaydı Tom Brady olur muydu bilemeyiz. O yüzden oyuncunun ilk yıllarında içinde bulunacağı ortam da çok önemli.

Bir de arada bir Cumartesi akşamları denk gelince Fox Sports’da NCAA maçı seyretme durumu oluyor, 2019 NFL Draftı için hangi oyuncuları seyretmemiz gerektiğini gösteren bir kaynak site önerebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.

– Baris Ekim

Yani öyle bir site var mı bilmiyorum, ben genelde Power-5 okulların karşılaşmalarını ve ranked takımların kendi aralarında oynadığı karşılaşmaları seyrediyorum. Eğer illa ki draft odaklı izlemek istiyorum diyorsan mock draft’lara bakarak orada ilgini çeken oyuncuların takımlarını izleyebilirsin.

Carolina Panthers’ın sorunu nedir sizce? Bana kalırsa şampiyon olabilmek için her şey sahipler. Cam Newton, Top 10 bir QB, Luke Kuechly belki de ligin en iyi LB’ı ama 2015 dışında o elit takım eşiğini bir türlü aşamamış gibiler, ne yapmalılar?

– @emirhandulan

Cam Newton bana kalırsa da bu ligin en iyi oyuncularından birisi ki zaten 2015’te en değerli oyuncu ödülünü alarak bunu ispatladı. Kendisini NFL’in LeBron James’i olarak görüyorum ben ancak ligin en iyi oyuncusu olarak değil yapabileceklerinin sınırı olmaması ve karizması açısından böyle düşünüyorum. Dediğin gibi başarılı olabilmek için hemen hemen her şeye sahipler ancak istikrara sahip değiller ve bu da büyük oranda yine Cam Newton’dan kaynaklanıyor. Newton, iyi bir gününde hemen hemen her QB ile boy ölçüşecek ve her maçı kazanacak kapasitede olsa da bunu belirli bir istikrarda sürdüremiyor. Tabi bunda gördüğü veya göremediği desteğin de büyük payı var. Ortalama bir offensive line ve oldukça averaj bir reciever grubuyla oynuyor. Funchess güzel bir gelişim göstermiş olsa da Kelvin Benjamin’in ardından hala no1 diyebileceğimiz bir reciever’a sahip değiller. Super Bowl sezonunun ardından Tedd Gin Jr.’ı bile arıyorlar. Olsen ve McCaffery dışında elit diyebileceğim başka bir hücum silahına sahip değiller. Ancak yine de her zaman iyi bir savunmaya ve Cam Newton’a sahip olmaları nedeniyle ciddi bir tehdit oluşturuyorlar. Ayrıca Ron Rivera da benim en beğendiğim koçlardan birisi, Panthers’ı her sezon belli bir seviyede tutmayı başarıyor. Bu sezon da gizli iyi takımlardan biri olduklarını düşünüyorum.

AFC takımları hakkında neler düşünüyorsunuz? Her sene NFC’den birkaç takımı şampiyonluk adayı olarak sayabilirken AFC’yi yıllardır New England Patriots ve Pittsburgh Steelers domine ediyorlar. Bu sene Kansas City Chiefs güçlü ama geçen senelerde onlar da istikrarsızdı. Sorunu ne bu takımların?

– @emirhandulan

Bu takımların sorunu uzun yıllar Tom Brady ve Peyton Manning oldu. NFL’in son 20 yılına damga vurmuş iki quarterback aynı konferansta olunca bu durum rekabeti biraz öldürüyor. Tabi tek neden bu değil, yıllardır kötü yönetilen takımların çoğu yine bu konferansta. Raiders, Browns, Bills gibi takımlar bunların başında geliyor. Bu iki neden dışında net olarak söyleyebileceğimiz bir neden göremiyorum ben. NFL gibi bir ligde hanedanlık kurmak neredeyse imkansızken bu imkansızı başaran Patriots, haliyle tüm konferansı etkiliyor. Bu sezon AFC takımlarından yine fazla bir beklentimiz olmamalı bence. En öne çıkan takımlar yine Patriots, Steelers ve Chiefs olsa da bu takımların Super Bowl kazanabileceklerine pek ihtimal vermiyorum. Ancak yine de bu takımların NFC favorilerine kıyasla daha istikrarlı olan takımlar olduklarını belirtmekte fayda var.

Vikings’ın performansını nasıl değerlendirirsiniz? Şampiyonluk adayı bir takıma dönüşmek için Cousins’ı aldılar, Cousins çok iyi oynuyor ama geçen sene onları güçlü bir takım yapan savunmaları hayal kırıklığı yaratıyor sanki?

– @emirhandulan

Vikings bu sezon beni en çok hayal kırıklığına uğratan takım oldu. Sezon öncesinde NFC’nin en iyi takımı olmalarını ve buradan Super Bowl’a gidecek takım olmalarını bekliyordum. Hala şampiyon olabilirler tabi ancak sezon öncesi düşündüğüm kadar güçlü bir şampiyonluk adayı değiller şuan. Los Angeles Rams’in olduğu noktada Vikings olmalıydı, en azından benim beklentim o yöndeydi. Aslında koşu oyunu hariç hücum olarak şimdiye kadar beklentileri karşıladıklarından bahsetmek mümkün. Asıl sorun geçtiğimiz sezonun bir numaralı savunmasını göremememiz. Bunun nedeni olarak Eagles konusunda da bahsettiğim defensive line rotasyonunun yetersiz olmasını gösterebiliriz. Özellikle Everson Griffen’in mental rahatsızlığından dolayı kaçırdığı maçlarda oldukça zorlandıklarını gördük. Yine secondary’de Xavier Rhodes ve Harrison Smith gibi pozisyonlarında ligin en iyi beş oyuncularından olan iki isme sahip olsalar da diğer cornerback ve safety pozisyonlarından bekledikleri verimi alamıyorlar. Trae Waynes, ara ara ışık verse de ilk turdan seçerken düşündükleri oyuncuya bir türlü dönüşemedi. Terrence Newman’ın emekli olmasından sonra da slot corner pozisyonunu Mackensie Alexander ve çaylak Mike Hughes’un aynı verimle dolduramadıklarını söyleyebiliriz. Bunların sonucunda da pas savunması olarak ligin en kötülerinden bir takıma dönüştüler. Bir de özellikle Cousins özelinde çok fazla fumble kaybettiklerini görüyoruz. Bills maçını sırf bu yüzden kaybettiler. Bu aslında bir offensive line defosu. Hücum yüksek pas oranı sayesinde başarılı gözükse de ligin en kötü offensive line gruplarından birine sahipler. Geçtiğimiz hafta Saints karşısında da kendi kendilerini yendiler yine bu top kayıplarından dolayı. Aslında son haftalarda Griffen’in de dönüşüyle bir yükseliş trendine girdiler ve hala NFC North’un en güçlü favorisi konumundalar. Dalvin Cook’un da dönüşüyle işlerin rayına oturacağını düşünüyorum.

Raiders yaz, heyecanli oluyor :)

– @erdembaysal13

Jon Gruden ne kadar reddetse de Raiders’ın tanking yaptığına ikna oldum artık. Hal böyle olunca Raiders hakkında yazmaya değer bir şey göremiyorum hatta kendi sağlığım ve öz saygım nedeniyle sezonun kalanında bir daha Raiders maçı izler miyim onu bile bilemiyorum.

Mitch Trubisky hakkında görüşleriniz nelerdir? Bana kalırsa şu ana kadarki gelişimi endişe verici, Blake Bortles’ı andırıyor izlerken.

– @emirhandulan

Geçenlerde bu konuyla bir Tweet gördüm ve şöyle diyordu; Chicago Bears, Blake Bortles’ın quarterback olduğu Kansas City Chiefs gibi. Bears, gerçekten çok değerli hücum silahlarına ve hücum koçuna sahip ancak şimdiye kadar başarılı görünseler de potansiyellerini tam olarak yansıttıklarını düşünmüyorum ve bunun tek sorumlusu da Mitchell Trubisky. Trubisky geçtiğimiz sezona göre oyuna daha alışmış ve saha içinde daha rahat görünüyor ancak pas konusunda kendisini neredeyse hiç geliştirmemiş gibi. Ligin en kötü pas defansı olan Buccaneers’a karşı oynadığı oyun eşleşme bazlı ve yanıltıcı. Ayaklarını kullanmadığı zaman çok sıradan bir QB performansı izliyoruz kendisinden. Çok rahat götürdükleri Dolphins maçını tamamen Trubisky’nin gereksiz top kayıpları nedeniyle kaybettiler. Henüz ikinci sezonunda olmasından ve takımın bir şekilde maçları kazanmasından dolayı endişe çanlarını çalmak için henüz erken ancak şimdiye kadar beni tatmin ettiğini söyleyemem.

Washington Redskins, NFC East’in lideri. Sizce ne kadar gerçekçiler, playoff’lara kalabilirler mi, kalırlarsa şansları nedir?

– @ermihandulan

Bunu büyük oranda savunmalarının başarısına borçlular. NFC East, Eagles’ın bir türlü form tutamamasından ötürü hala ortada bir grup ve Redskins, savunma performansı sayesinde şimdilik liderliği ele almış durumda. Ancak gelecekte bu liderliği koruyabilmeleri çok mümkün gözükmüyor en azından mevcut hücum performanslarıyla. Alex Smith, Kirk Cousins sonrası çok büyük bir düşüş olmasa da oldukça kötü bir reciever grubuyla oynuyor. Kendisi zaten hiç bir zaman kendi hücumunu oluşturan bir QB olmamışken etrafındaki silahların bu kadar yetersiz olması Redskins hücumunun her maç Adrian Peterson’ın eline bakmasına neden oluyor. Peterson iyi olursa maçı kazanacak bir hücum performansı ortaya koyuyorlar. Eğer Crowder ve Richardson sağlıklı kalmayı başarırsa ve Jordan Reed de artık top oynamaya karar verirse savunmalarına eşlik edebilecek bir hücum performansı ortaya koyarak playoff için bir şansları olabilir. Ancak NFC’nin mevcut güç dengesinde bunu pek olası görmüyorum. Playoff için tek şansları grubu kazanmak. Olur da bunu başarırlarsa wild card ötesi onlar için çok büyük başarı olur…