NFL’in izlemesi en zevkli takımlarının başında gelen Kansas City Chiefs ve Los Angeles Rams’in karşı karşıya geldiği mücadele NFL tarihinin en zevkli maçlarından birine sahne olurken, modern NFL’in değişen oyununun bir ön gösterimini de bize izlettirmeyi başardı. Meksika’da oynanması planlanan ancak stat zeminindeki olumsuz koşullardan dolayı Los Angeles’ta oynanan bu eşleşme öncesinde bahis baremi toplamda 63.5 sayı olarak açıklandı ve bu 1986 yılı sonrası için açılan en yüksek skor beklentili maç anlamına geliyordu. Bu sezon maç başına 8.4 kez penaltı alan ve bu alanda NFL’in en kötüsü olan Chiefs, bu maça bu alanda daha da kötü başlayarak ilk çeyrek sonlanmadan sekiz kez penaltı aldı ve Rams maç başında öne geçmeyi başardı.

İki buçuk saniyeden daha çabuk sürede topu elinden çıkardığı hücumlarda 135.7 pas reytingine ulaşan ve bu alanda ligin zirvesinde olan Mahomes’un da havaya girmesiyle birlikte Chiefs takımı çok geçmeden maça ortak oldu. Ligin hem atılan TD pasları hem de kazanılan toplam pas yardı alanlarında lideri durumunda olan ve 1950 sonrası birinci veya ikinci yılında bu iki alanda da zirvede olmayı başaran üçüncü QB (diğer iki isim, 1957 Johnny Unitas ve 1984 Dan Marino) olan Pat Mahomes’un favori hedefi Tyreek Hill ile bu maçta yakaladığı uyum da gerçekten çok etkileyiciydi. Kazandığı 215 yardın yanında iki de TD yapan Hill, 2016 yılından sonraki dönemde 15. 50+ yardlık touchdown’ını yaparak bu alanda en yakın rakibine dokuz TD fark atmayı başardı. Kafa kafaya giden ve öne geçen tarafın sürekli el değiştirdiği maçta savunmaların skora yaptığı katkı da çok fazlaydı.

Özellikle Aaron Donald’ın dominant performansı ile gelen sack’ler sonrası bulunan sayılara Chris Jones’un sack’leriyle cevap veren Chiefs savunması skorun açılmasına engel oldu. Bu sezon oynadığı ilk 10 maçta sadece sekiz top kaybı yapan Chiefs ise bu maçta beş kez topu kaybetti ve bu top kayıpları aslında maçın galibini belirleyen en önemli unsurlardan biri oldu. Bu top kayıplarının çoğu Chiefs aleyhine sayı ile sonuçlanırken, Mahomes’un maç sonunda biraz da aceleyle attığı INT maçı bitiren olay oldu. Altı TD’ının yanında üç kez de INT atan Mahomes, ilk 11 maçında attığı toplam 37 TD pası ile 2004 Peyton Manning ve 2007 Tom Brady’nin ardından bu listede üçüncü sıraya yerleşti. Aynı zamanda kazandığı 478 yard ile kariyer rekoruna ulaşan Mahomes’un bu performansı dahi galibiyete yetmeyince, Andy Reid de kariyerinde Los Angeles Coliseum’a baş veya yardımcı koç olarak çıktığı ilk normal sezon maçını kaybetmiş oldu.

Maç sonunda skora baktığımızda gördüğümüz 54-51’lik skor bir Big 12 konferansına ait kolej maçı havası verse de bu skor aslında NFL’de başlayan yeni dönemin habercisiydi. İki QB’nin toplam 11 TD ve 925 yarda imza attığı bu maç NFL’de iki takımın da 50 sayı üzerine çıktığı ilk maç ve NFL tarihindeki en skorlu üçüncü maç olurken, Mahomes’un attığı altı TD pası da pazartesi oynanan maçlar için yeni bir rekor oldu. Maçın skoru böyle olunca doğal olarak bir sürü istatistik de ortaya çıktı ve benim bile bunları yazarken kafam fazlasıyla karıştı. O yüzden istatistikleri en kısa şekilde özetlemek gerekirse bu maçta toplamda 14 TD, 1001 toplam yard, altı kez liderliğin el değiştirmesi, yedi top kaybı, üç defansif TD gibi istatistiklere şahit olduk. İnovatif koçların artmasıyla beraber gelişen pas hücumuyla birlikte 50 sayı atan takımın bile kazanmasının kesin olmadığını bu maçla birlikte görmüş olduk.

2011 Green Bay Packers, maç başına bulduğu 35 sayı ile NFL tarihinin en skorer üçüncü takımı olsa da bu sezon gördüklerimiz, hücumların ne kadar geliştiğini gözler önüne seriyor. Maç başına 35.4 sayı ortalaması ile NFL’in bu sezonki üçüncü en skorer takımı olan Rams bile NFL tarihine geçen 2011 Packers’ı geride bırakmış durumda. Sezonun bugün bitmesi halinde, bu sezonki performanslarıyla birlikte Saints, Chiefs ve Rams NFL tarihinin en skorer takımları arasında ilk beş içinde kendine yer bulabilecek durumda. Maç başı 37.9 sayı bulan 2013 Broncos’un ardından, 37.8 sayı ile ikinci sırada yerini alacak olan Saints’i; 36.8 ortalamalı 2007 Patriots’ın ardından bu sezonki Chiefs ve Rams takip edecek. Sadece bu istatistik bile değişen oyunu ve NFL’in yeni dönemini açıklayabilecek nitelikte ve önümüzdeki yıllarda geçtiğimiz hafta izlediğimiz Rams – Chiefs maçı tadında maçlar göreceğimizden hiç şüphe yok.

Mitchell Trubisky’nin iyi oyunu Vikings karşısında da devam etti. İlk dokuz maçında 19 TD pası atan Trubisky, son 23 yılda Bears takımının bu alanda en iyisi olurken, dördüncü haftada attığı altı TD pası Bears’ın son 69 yıldaki tarihinde bir maçta atılan en çok TD pası oldu. 22 maçtır üst üste maça başlayan ve bu alanda 1992 yılından sonraki dönemde Bears rekorunu elinde bulunduran Trubisky, koşu başına kazandığı 7.8 koşu yardı ile de QB’ler arasında zirvede bulunuyor. Takımın bir başka yıldızı Khalil Mack de 1982 yılından sonra takımının ilk yedi maçında yedi sack, bir INT yapan ve dört kez fumble’a sebep olan ilk oyuncu oldu.

Haftanın en ilginç olayı ise Alex Smith’in sakatlığı oldu. Ayağı kırılan ve maç sonrası götürüldüğü hastanede ameliyat edilen Alex Smith’in sakatlığındaki ilginç olay ise bu sakatlığın neredeyse aynısının daha önce yaşanmış olmasıydı. Tam 33 yıl önce aynı günde, sahanın aynı yerinde, aynı ayaktan, aynı skorla sonuçlanan maçta, üç kez “Yılın Savunmacısı” ödülünü alan savunmacıların yaptığı müdahaleyle sakatlık geçiren bir başka isim ise eski Redskins Quarterback’i Joe Theissman’dı. Bir başka ilginç durum ise o gün Theissman’ın tribünde olmasıydı… Tesadüf veya değil bilinmez ama bu olayın gerçekten yaşanan en garip olaylardan biri olduğu kesin.

Haftanın diğer olaylarına ve istatistiklerine bakacak olursak…

– Geçtiğimiz haftalarda Washington Redskins’e karşı kazandığı yard sayısı, Rams’in Chiefs karşısında kazandığı yard sayısından fazla olan Tampa Bay Buccaneers’ın o maçta bulduğu üç sayıya karşılık Rams, Chiefs karşısında 54 sayı buldu.

– Eagles’ın Saints’e karşı aldığı 41 farklık mağlubiyet, önceki sezonu şampiyon tamamlayan bir takımın aldığı en büyük mağlubiyet oldu.

– Kariyerinin ilk maçında 27 koşu denemesinde bulunan Lamar Jackson Tim Tebow’u (22) geçerek, bir maçta en fazla koşu denemesinde bulunan QB oldu.

– Andrew Luck’ın sack olmama serisi beş maça çıktı.

– Carson Wentz büyük bir hayal kırıklığı yaratarak haftayı 156 yard, sıfır TD, üç INT ve 31.9 pas reytingi ile tamamladı.

– NFL’de aktif olarak en uzun süredir maç kazanamayan takım 50 gün ile Jacksonville Jaguars .

– Andrew Luck, kariyerinde Tennessee Titans karşısında oynadığı maçlardaki toplam durumunu 10-0’a getirdi.

– Andrew Luck kariyerinin ilk 80 maçında 161. TD pasını atarak, 160 paslık Aaron Rodgers’ı geride bıraktı ve Dan Marino’nun ardından ikinci sıraya yerleşti.

– New Orleans Saints’in punter’ı Thomas Morstead, ligde en çok sayıda punt yapan oyuncular arasında 33. sırada bulunuyor.

– NFL tarihinin en yüksek skorlu maçını 72-41 kazanan Redskins, aynı zamanda bir takımın sayı atamadan aldığı en ağır mağlubiyeti 73-0 ile almıştır.

– Chicago Bears, 1987 yılından sonra 30 yaş üstü oyuncu ile maça başlamayan ilk takım oldu.

– 2011-2017 yılları arasında çift haneli farkla öne geçtiği maçlarda 59-2 olan Aaron Rodgers, 2018 yılında 3-2-1 durumda bulunuyor. Bu sezon aynı zamanda 19 TD – bir (1) INT ile oynayan Rodgers’ın, bu duruma rağmen mağlubiyet sayısı galibiyet sayısından daha fazla. Rodgers öncesinde 10 maç sonunda bir veya daha az INT atıp, mağlubiyet yüzdesine sahip olan oyuncular arasında en fazla TD yapan QB, 11 TD ile 1991 Bernie Kosar’dı.

– NFC Kuzey takımlarının .500 galibiyet yüzdesi olan takımlara karşı durumu 2-8-1. Division içi maçlarını da çıkarırsak 1-6 durumdalar ve tek galibiyet Lions’ın Pats’e karşı aldığı galibiyet.

– Kirk Cousins’ın galibiyet yüzdeli takımlara karşı oynadığı maçlardaki performansı 4-22.

– Lamar Jackson’ın maça başlama ihtimalinin doğmasının ardından Ravens’ın Bengals maçı biletlerinin fiyatlarında 64%’lük bir artış yaşandı.

– Julio Jones, ilk sekiz sezonunda 46. 100 yardlık pas tuttuğu maçı çıkardı ve bu alanda Randy Moss’u geride bıraktı.

– Houston Texans, Super Bowl döneminde sezona 0-3 başladıktan sonra yedi maç üst üste kazanan ilk takım oldu. Bunu en son başaran takım 1925 New York Giants’tı.

– Sezonun en dikkat çekici çaylak performanslarından birini sergileyen Darius Leonard bu hafta da bir interception, bir fumble yaptırma, bir sack ve yedi tackle yaparak etkili bir oyun ortaya koydu.

– New Orleans Saints, bu sezon altıncı kez 40+ sayı bulmayı başararak altı maç kala bu konuda rekoru egale etmeyi başardı.

– Seattle Seahawks bu sezon 300+ yard koşan üç koşucuya sahip tek takım konumunda. Geçen sezon ise Seahawks’ta hiçbir koşucu 250 koşu yardını geçememişti.

– Tarik Cohen, NFL’deki ilk 25 maçında koşu, top tutma, punt ve kickoff return’lerde 500 yardı geçmeyi başaran ikinci oyuncu oldu.

– Eagles’a karşı sezonun ilk yarılardaki en kötü hücum performansını gösteren Saints buna rağmen devreyi 321 yardla 24-7 önde kapatmayı başardı.

– Chicago Bears’ın 112. sıradan draft ettiği Safety Eddie Jackson bu sezon, önünden seçilen 15 recieverın yedisinden daha fazla TD yapmayı başardı.

Haftanın “Fun Fact”leri:

– Josh Mccown’ın 16 yaşındayken boyu sadece 1.60’tı.

– Giants, NFL tarihinde forma emekli eden ilk takımdır.

– Samoalı bir ailenin çocuğunun, Amerikalı çocuklara oranla NFL’de oynama şansı 56 kat daha fazladır.

– Antonio Gates kolej futbolu oynamamıştır.

– “Cheesehead” kelimesi Bears taraftarlarının Packers taraftarlarını aşağılamak için söylemeye başladığı bir laftır. Packers taraftarı daha sonradan bu kelimeyi kabullenmiş ve kafalarına peynir takmaya başlamıştır.

Haftaya bir başka yazımda görüşmek üzere, herkese iyi haftalar…