Hue Jackson’ın ve takımın ofansif koordinatörünün kovulması sonrasında tertemiz bir sayfa açan Browns için işler gayet iyi gidiyor. Defansif koordinatörlükten koçluğa yükselen Gregg Williams ile birlikte oynanan iki maç boyunca maç başına atılan sayı 21.2’den 24.5’e çıkarıp, koşu yardlarında 49 yard gelişim sağlayan Cleveland aynı zamanda maç başı izin verdiği sack sayısını da 4.1’den 1.0’a indirmeyi başardı. Cleveland çaylakları Baker Mayfield ve Nick Chubb’ın koç Hue Jackson’ın kovulması sonrası oynanan iki maçtaki istatistikleri; Mayfield: 46/62 pas isabetinde 513 yard, beş TD, bir INT, 118.5 pas reytingi ve Nick Chubb: 42 top taşımada 261 yard olarak gözükürken, bu süreçte takım Atlanta gibi önemli bir takımı da yenmeyi başardı Browns. 3-6-1 durumda bulunan Cleveland, 2015 yılından sonraki en iyi sezonunu geçirmiş olmayı garantilerken, Gregg Williams da iki maç sonunda Hue Jackson’ın iki sene boyunca kazandığı toplam maç sayısını da yakalamış oldu. Hue Jackson’ın Bengals koç ekibinde kendine iş bulması da çoğu kişi tarafından, Bengals fikstüründe bulunan iki Cleveland maçında Baker Mayfield’ı durdurmak için avantaj sağlamak olarak yorumlandı.

Haftanın en çok konuşulan olaylarından biri de Patrick Mahomes’un yediği eti ve “Mac and Cheese” adı verilen peynirli makarnayı ketçapla yediğini açıklaması oldu. Bu olay anlamsız bir şekilde gündem olurken, “Heinz” Mahomes’un 57 TD pası atması halinde ona ömür boyu bedava ketçap vereceğini açıkladı. Aynı zamanda çeşitli fast food ve ketçap markaları sosyal medya üzerinden bu konuyu reklam fırsatı olarak kullansa da Amerika’da “#PatMahomesChallenge” adından bir akım oluştu ve herkes yediği tüm yemekleri ketçapla birlikte yemeye başladı. Takımın başarılı recieverı Tyreek Hill de bu akıma katılanlar arasındaki yerini aldı.

Tampa Bay Buccaneers, bu hızda gitmesi halinde sezonu maç başı 452.8 yard ile toplamda 7244.8 yard ile tamamlayacak. Bu sayı, “Greatest Show On Turf” olarak adlandırılan efsane Rams takımından tam 200 yard daha fazla olsa da takımın savunması da bu hücum performansını dengeleyecek cinsten. Maç başına 32.3 sayı yiyen Bucs savunması, 16 maçlık sezonlar arasında 1981 Baltimore Colts’un ardından tarihin en kötü ikinci savunması konumunda.

Haftanın diğer istatistiklerine ve olaylarına bakacak olursak…

– Washington Redskins’in şu ana kadar oynadığı dokuz maçta da öne geçen takım hiçbir zaman geri düşmedi. Bu olayı en son 1954 yılında yine Washington yaşamıştı.

– Bears’ın çaylak oyuncusu Roquan Smith yaptığı 48 tackle ile takımı içinde bu alanda lider bulunuyor. Smith, aynı zamanda takımının sack sıralamasında üç sack ile ikinci sırada.

– Tartıda 150 kilodan az çıkan Dontari Poe, bu sebeple 125 bin dolarlık bonus’un sahibi oldu. Kilo konusunda sözleşmesindeki şartlara uyarsa, bu sezon için 500 bin dolar daha kazanabilecek.

– Kariyerinin ilk maçında, 2016 yılında bir kez sack’e izin veren Eagles guard’ı Brandon Brooks, o tarihten itibaren 1617 snap’te de sack’e izin vermedi ve bu konuda aktif oyuncular içinde rekoru elinde bulunduruyor.

– Julio Jones, 104 maç sonunda ulaştığı 10,000 yard barajı ile, 10,000 yarda ulaşan en genç oyuncu oldu. Julio’dan önce rekor 115 maç ile Calvin Johnson’daydı.

– Mahomes, Hunt, Hill üçlüsünü senelik 5.2 milyon karşılığında oynatan Chiefs, bu isimlerden müthiş bir katkı alıyor. Benzer bir durumda olan Saints ise, takımın en iyi iki reciever’ını, tight end’ini, running back’ini ve Taysom Hill’i 5.46 milyon karşılığında oynatıyor. Saints’in bu isimlerden aldığı katkı ise toplamda 2436 yard ve 23 TD.

– Tampa Bay Buccaneers 500 yard kazanmasına rağmen sadece üç sayı bulabildi. Böyle bir durum Pro Football Reference verilerine göre (1940 sonrası) hiç yaşanmamıştı.

– Blake Bortles, Colts’a karşı oynadığı son altı maçta 10 TD, sıfır INT ve 102.5 QB reytingi ile oynadı.

– Nick Chubb, 2015 Adrian Peterson sonrasında bir sezonda üç kez 40+ yardlık TD yapan ilk oyuncu oldu.

– Cincinnati Bengals -53 averaj ile 5-4 durumdayken, Baltimore Ravens +53 averajla 4-5 durumda.

– Jevon Kearse, çaylak oyuncular içinde sack rekorunu 14.5 sack ile elinde bulunduruyor. Bradley Chubb’ın ise bu sezon dokuz maçta sekiz sack’i var ve bu hızda gitmesi halinde yeni bir rekor görebiliriz.

– Drew Brees 509. TD pası ile, Brett Favre’ı geçerek NFL tarihinde ikinci sıraya yükseldi.

– Tennessee Titans 11. haftaya NFL’in en az sayı yiyen takımı (16.8 sayı) olarak girecek.

– 13 maçlık seri bozuldu ve Kansas City Chiefs para atışını kaybetti.

– Kansas City Chiefs’in +113 sayı averajına karşılık Arizona Carsinals’ın sezonda sadece 124 sayısı var.

– Pat Mahomes ve Todd Gurley’nin karşılaşması, 1970 yılından sonra NFL’in pas yardı ve pas TD liderinin, scrimmage yard ve TD lideriyle ilk karşılaşması olacak.

– Terrell Owens’ı geride bırakan Larry Fitzgerald, NFL tarihinde en çok top tutma yardı kazanan ikinci oyuncusu oldu.

– Baker Mayfield’ın ulaştığı 151.3 pas reytingi, 1999 yılından sonra bir Browns Qb’sinin ulaştığı en yüksek rating oldu. Mayfield aynı zamanda maçın ilk dört hücumunda 12/12 pas isabeti ile 165 yard iki TD yaparak mükemmel pas reytingine imza attı.

– Philadelphia Eagles, atılan toplam sayıda lig 24.sü olmasına rağmen kendi division’ında bu alanda lider durumda.

– Bu sezon New Orleans Saints’te Drew Brees’in 21 touchdown pasına karşılık, takımın punterı olan Thomas Morstead’in sadece 19 punt’ı var.

– Melvin Gordon beş maçtır 120+ yard bulup en az bir TD yapmayı başarıyor.

– Tom Brady, 40 yaş üstü oyuncular içinde pas yakalamayı başaran üçüncü oyuncu oldu.

– Los Angeles Rams, 2001 yılından sonra ilk kez üst üste iki sezonu galibiyet rekoruyla bitirecek.

– Offensive line oyuncularına yaklaşık 32 milyon dolar para ödeyen Bills’te, bu oyunculardan sadece 10 milyon dolar maaş alan kısım şu an takımda bulunuyor.

– Chicago Bears defansı bu sezon oynadığı maçlarda ve maçların ardından; Aaron Rodgers’ı maç dışına, Ryan Fitzpatrick’i yedeğe, Nathan Peterman ve Sam Bradford’ı ise lig dışına gönderdi.

Haftanın “Fun Fact”i:

Larry Fitzgerald’ın kariyerindeki drop sayısı, tackle sayısından daha azdır.

Bonus Video: NFL tarihinin en hızlı touchdown’ı.

Yazımın bu haftaki yoğunluğum sebebiyle biraz kısa olduğunu belirtip iyi haftalar diliyorum herkese…