Jalen Hurts, iki sene üst üste Alabama’yı ulusal şampiyonluk maçına taşıdıktan sonra takımı için tartışılmaz bir isimdi. Ta ki 8 Ocak 2018’e kadar. Alabama, bu tarihte şampiyonluk karşılaşmasında Georgia ile karşılaşırken ilk yarıyı hücumda neredeyse hiçbir şey üretemeyerek 13-0 geride kapatmıştı. Jalen Hurts, tüm sezon durdurulamaz bir oyun oynarken bu sefer takımını geriye düşüren bir oyun oynuyordu. Nick Saban ikinci yarıda Hurts’u freshman Tua Tagovailoa ile değiştirmiş ve Tua, muazzam bir oyunla son anda maçı ve şampiyonluğu Alabama’ya kazandırmıştı. O tarihten sonra kolej futbolunu az çok takip edenlerin bileceği üzere Tua Tagovailoa büyük bir yıldıza dönüştü ve sezonun en büyük Heisman adaylarından birisi konumuna geldi. Hurts ise bir zamanlar yıldızı olduğu takımda farkın açıldığı maçlarda son periyotlarda temizlik işini yapmak için oyuna giren bir oyuncuya dönüştü.

Geçtiğimiz hafta Alabama, tekrar Georgia ile bu kez SEC şampiyonluk maçı için karşı karşıya geldi. Georgia, zorlu bir rakip olsa da belki de tarihin en iyi kadrolarından birine sahip Alabama için bu maç da çantada keklik görünüyordu. Ancak Georgia ve Jake Fromm’un farklı planları vardı ve kimse daha ne olduğunu anlamadan hakimiyeti ele geçirdiler. Daha da kötü tüm sezon kimsenin durduramadığı Tua inanılmaz zorlanıyordu ve Alabama’nın bu maçı kazanacağına dair hiç ışık yoktu. Son periyotta ise o an felaket gibi gözüken bir şey oldu ve Tua, ayak bileğinden sakatlanarak sahayı antrenörlerin desteğiyle terk etmek zorunda kaldı. Neredeyse bir sene önce takımdaki yerini kaybetmesine neden olan Georgia ile tekrar yüzleşecekti Jalen Hurts. Fakat nasıl olacaktı? Pas yeteneği çok daha üst düzey olan Tua bile bu Georgia defansına karşı etkisiz kalmıştı. Ancak Hurts, sahaya adımını attığı andan itibaren takımını ateşledi. Önce 16 oyun ve 80 yardlık bir drive’ın sonunda end zone’un arka köşesinde Jerry Jeudy’yi buldu Hurts. Sonra da bitime bir dakika kala esas gücü olan koşuyu kullanarak 15 yard koşu touchdown’ı ile maçı ve şampiyonluğu kazandırdı. İkinci şanslara inanır mısınız? Eğer beklerseniz işte bu şekilde ayağınıza geliyor siz de Hurts gibi şansınızı heba etmeyin.

Görkem Bey, olası bir takas durumunda Alex Smith in bir daha futbol oynamama olasılığını düşünürsek, Derek Carr, Redskins için ilaç olabilir mi? İlginize teşekkürler.

– Doktor Redskins

Son gelen haberler Alex Smith’in kırılan kemiklerinin iltihap kaptığı ve ciddi anlamda kariyerinin sona erme tehlikesinin olduğunu gösteriyor. Bu durum Redskins’i QB marketinde önemli bir alıcı konumuna getirir. Her ne kadar genel kanının aksine Gruden’ı Derek Carr’ı takas etmeyeceğini düşünsem de Carr’ın takas bloğunda olduğu bir senaryoda 2019 NFL Draftı sınıfının QB açısından zayıf olduğunu düşünürsek alıcısının çok olacağını düşünüyorum ve Redskins de bu takımlardan biri olabilir. Ancak öncelikle Alex Smith’in kontratından kurtulmaları gerekiyor. Derek Carr, şu an QB sıkıntısı çeken her takıma yardımcı olabilecek bir oyuncu, çok da parlak bir sezon geçirmese de kapasitesini daha önceki sezonlardan biliyoruz. Fakat tek başına bir takım için kurtarıcı olması beklenmemeli çünkü Carr, etrafındaki takım kadar verimli olan bir oyuncu ve Redskins’in özellikle hücumda iyi bir QB’ye sahip olsa bile hala defolu bir takım olduğunu belirtmek gerekiyor. Mevcut reciever gücüyle Brees ve Rodgers gibi bir oyuncu sadece bu takımı başarıya ulaştırabilir.

New England Patriots defansı son haftalarda seviye mi atladı yoksa bana mı öyle geliyor?

– Fuat Kamacı

Ben Patriots defansının seviye atladığını düşünmüyorum. Eğer böyle düşünmene neden olan son iki haftadaki performans ise Jets karşılaşmasını hesaba katmamak gerek. Bill Belichick’in başında olduğu bir takımın savunması zaten hiç bir zaman çok kötü olmaz ancak sorun şu ki çok iyi olduklarından da bahsedemeyiz. Patriots defansının bu sezon en büyük sıkıntısı hız. Özellikle secondary olarak oldukça yavaş bir savunmaya sahipler. NFL’in geldiği noktada savunmada artık aranması gereken en önemli özellik hız oldu. Dallas Cowboys’un bu sezon gösterdiği defansif başarının nedeni çok hızlı linebacker’lara sahip olması mesela. Patriots, özellikle bu mevsimde Foxborough’da her takıma karşı etkili bir savunma performansı gösterebilir, Vikings maçı performansını da buna bağlıyorum ben. Foxborough, Seattle ile birlikte şuan ligin en zor deplasmanlarından.

Kolejde playoff dışında oynanacak Bowl maçları nasıl belirleniyor ve toplamda kaç tane Bowl maçı var?

– Mert Deveci

İşte bunu açıklamak gerçekten çok karmaşık. Öncelikle sondan başlayalım, ulusal şampiyonluk maçını yani finali de sayarsak toplamda 40 tane bowl maçı var. Bunların nasıl belirlendiğine dair genel bir kural yok. Öncelikle bir okulun bowl maçına çıkabilmesi için .500 galibiyet oranına eşit veya üstünde olması gerekiyor. Sezonda 12 maç oynadıklarına göre 6-6 derecesine sahip bir takım bowl maçı oynayabilir. Eğer yeterli sayıda .500 üzeri takım olmazsa NCAA, akademik olarak başarılı olan bazı 5-7 okulları ödüllendirerek bowl oynama hakkı verebilir. Eşleşmelerin nasıl belirlendiğini biraz daha irdelersek New Year’s Six Bowls olarak bilinen Cotton Bowl, Orange Bowl, Peach Bowl, Rose Bowl, Sugar Bowl ve Fiesta Bowl eşleşmeleri komite tarafından belirleniyor. Bunların ikisi (Cotton Bowl ve Orange Bowl) zaten playoff yarı finali. Diğerleri de playoff komitesinin sezon sonu yayınladığı son ranking’e göre belirleniyor. Ancak Rose Bowl için şöyle bir istisna var; playoff yarı finali olmadığı müddetçe her zaman Big 10 ile Pac 12’in en iyi takımları karşılaşıyor. Bunların dışında kalan diğer bowl’lar genelde konferanslara özel ve oynayacak takımları bowl’ların kendileri seçiyor. Yani burada iş biraz ticari. Mesela Big 12 konferansının New Year’s Six dışında en büyük bowl karşılaşması Alamo Bowl ve kalan en iyi, en çok ilgi çeken takımları seçiyor. Yani burada sponsoru güçlü olan bowl daha iyi takımları kapıyor. Anlayacağınız New Year’s Six dışında kalan bowl’lar için genel bir sistem varlığından söz edemeyiz.

Houston Texans’ın bu serisinde kolay fikstür yoksa takım başarısı mı daha büyük etkiye sahiptir?

– @shiro_yashaa

İkisinin de payı var. Houston Texans, bu sezon fikstür kuvveti olarak en zayıf fikstürlerden birine sahipti ve bu avantajı oldukça iyi kullandılar. Ancak performanslarını sadece buna bağlarsak takıma biraz haksızlık etmiş oluruz, özellikle de savunmaya. Texans, AFC’de division liderleri olarak en çok göz ardı edilen takım ancak Watt, Clowney ve Mercilus’ın başı çektiği savunma çizgileriyle her takımın başına iş açabilecek kapasitede. Sezona çalkantılı başlasalar da her geçen hafta daha da iyiye gittiler ve bunu savunmaya borçlular. Hücum olarak hala beklenen seviyede olmasalar bile savunma ile güzel bir denge yakaladılar. 10 maçtır üst üste kazanan bir takımdan bahsediyoruz ve bunu sadece fiskstüre bağlayamayız.

Carolina Panthers için bu sene de olamayacak gibi görünüyor. Ne dersiniz? Vikings maçı sonunda Patriots’u bir Rams, Chiefs, Saints kadar şanslı görebilir miyiz? Titans ve Lions maçlarını hatırlarsak pek mümkün görünmüyor…

– @sunburn78

Carolina Panthers, bu satırlarda da daha önce bahsettiğim üzere benim büyük umutlar bağladığım bir takımdı ancak Steelers karşısında dağıldıktan sonra bir daha toparlanamadılar. Sezonun bitimine son bir çeyrek kalmışken böylesine dağılırsanız geri dönüşü mümkün olmaz. Çünkü momentum, NFL’de sihirli kelime.

Kenarda BB, sahada da Tom Brady’nin liderlik ettiği bir Patriots takımını asla kenara itemezsiniz zaten. Patriots, Vikings’i yenemese bile hala bu takımlar kadar şanslıydı çünkü iş postseason’da kazanmaya geldiği zaman kimse onlar kadar tecrübeli ve başarılı değil. En büyük favori olduklarını söyleyemeyiz tabi ama asla yok sayılacak bir takım olmadılar ve olmamalılar da. Titans ve Lions maçları biraz yanıltıcı olabilir çünkü bu iki takımın da başında Belichick ve Patriots’ı çok iyi bilen adamlar var. Mike Vrabel’in de Patriots’ı yendikten sonra söylediği gibi Patriots’ı yenmek için çok ekstra bir şey yapmaya gerek yok, basit hatalar yapmazsanız şansınız oluyor. Lions ve Titans, kendi kendilerini zora düşürecek hatalar yapmayarak kazandılar o maçları. Takımınızı buna inandıracak koçlara sahipseniz Patriots’ı yenebilirsiniz.

New Orleans Saints’in Cowboys karşısında verdiği görüntü fazlaca kötüydü. Kafalarda büyük soru işaretleri oluştu. Bunlar haklı düşünceler mi? Yoksa gerçekten Cowboys iyi mi toparlandı?

– @sunburn78

Evet, Saints o maçta oldukça kötüydü ancak onları tek bir maçla silmek pek doğru olmaz. Burada aslan payını Cowboys’a vermek lazım. Gerçekten sezonun en özel savunma performanslarından birisini gösterdiler. Cowboys defansı sezon başından beri bu sinyalleri veriyordu ve en iyiyi yenerek ne kadar iyi olduklarını ispat ettiler. Saints aslında her zaman yaptığından farklı bir şey yapmadı. Brees, isimsiz reciever’lara isim yaptırmakta ustalaşmış olsa da Mike Thomas dışında gerçekten çok kısıtlı bir reciever grubuyla oynuyor bu sezon. Geçen sezon olduğu gibi bu sezon da takımın hücum odağı koşu ve Cowboys bu koşuyu durdurmayı bırak resmen sahadan silerek yendi Saints’i. Kamara ve Ingram’ın koşamadığı bir senaryoda Mike Thomas’ı zaten double coverage ile durdurabiliyorsunuz. Saints’in nasıl yenileceğini uygulamalı olarak gösterdi Cowboys. Ancak şöyle bir şey var ki her takım bunu uygulayabilecek savunmaya sahip değil. O yüzden Saints’in bu mağlubiyeti fazla büyütülecek bir mesele değil. Hala NFC’nin en güçlü adayı onlar.