Konu NFL savunmaları olunca en değerli pozisyonlar her zaman için pass rusher’lar ve cornberback’ler olmuştur. Özellikle safety ve “mike” dediğimiz orta linebacker pozisyonları her zaman ikinci planda tutulur ve sıradan bir oyuncuyla da doldurulabilecek pozisyonlar olarak görülürler. Ancak geçmişe baktığımız zaman bu pozisyonlarda gerçekten iyi olan oyuncuların büyük farklar yarattığını görüyoruz. Orta linebacker pozisyonunu ele alırsak kendi dönemine damga vuran neredeyse her savunmanın efsaneleşen bir “mike” tarafından o seviyeye yükseldiğini görüyoruz. Brian Urlacher ve Ray Lewis yakın geçmişin en net örneklerinden. Daha güncele dönersek Luke Kuechley’nin Panthers defansı, Bobby Wagner’ın Seahawks defansı veya C.J. Mosley’nin Ravens defansı her zaman en iyiler arasında.

Yeni nesilden ise iki tane dikkat çeken “mike” var ki etkilerini şimdiden hissettirip takımlarının savunmalarını elit seviyeye taşımaya başladılar. Bir çift Smith’ten bahsediyorum, Jaylon Smith ve Roquan Smith. Profesyonel kariyerine henüz başlamadan bitme noktasına getiren sakatlığa rağmen muazzam bir geri dönüş hikayesi yazıyor Jaylon Smith. Sansasyonel çaylak Leighton Vander Esch’in biraz gölgesinde kalmış olsa da hem pas savunması hem koşu savunması hem de pass rush efektifliğinde komple bir linebacker’a dönüşmüş durumda. Ancak belki de en büyük etkisi göstermiş olduğu liderlik. Cowboys savunmasında bu sezon birçok oyuncu kariyer sezonu geçiriyor ancak Jaylon Smith olmasa bunu bir bütün haline getirip takım olarak yansıtamazlardı.

Bears’ın çaylağı Roquan Smith ise yetenek fışkıran Bears savunmasında özellikle Mack ve Hicks’in gölgesinde kaldı ancak her geçen hafta büyümeye devam ediyor. 15 haftada 107 tackle’a ulaşarak bu alanda Bears’ın en çok tackle yapan oyuncusu ve ona en yakın isimden 15 fazla tackle’a sahip. Sezona sakat girmesine ve tüm pre-season maçlarını kaçırmasına rağmen ikinci haftadan itibaren kadroya girerek Bears defansının ortasında kalıcı olmayı başardı. Daha çaylak sezonunda en az dört sack ve bir interception yaparak ne kadar özel bir oyuncu olduğunu gösteriyor. Chicago Bears’ta en son hangi linebacker çaylak sezonunda en az dört sack ve bir interception rakamlarına ulaştı dersiniz? Brian Urlacher.

Philadelphia Eagles, vites yükseltmede geç kaldı sanki. Ne dersin? Biliyorum daha önce de soruldu ama bu sefer Patriots, harbiden geriliyor. Daha da önemlisi, bunun büyük oranda sebebi Tom Brady’nin yavaşlaması. Bunu maçlarda bariz hissetmeye başladık. Ne dersin yoksa…

– Fatih Kalen

Açıkçası Eagles’ın vites yükselttiğinden pek emin değilim çünkü bana oyunlarında bir şey değişmiş gibi gelmiyor. Geçen haftaki Rams galibiyetinden bahsediyorsan Eagles’ın oyunundan ziyade Rams’in kendi hataları sonucu gelen bir galibiyetti o. Değişen tek şey Wentz yerine Foles’la devam edecek olmaları. Eğer buradan sonra olası bir vites yükseltmeden bahsediyorsan evet, geç kaldıklarını söyleyebiliriz. Ancak bu geç kalışa rağmen hala playoff resminin içinde yer alıyor olmaları da büyük şans. Artık son iki haftaya girilirken en ufak bir hataya bile tahammülleri yok ve birazcık şansa daha ihtiyaçları var.

Evet, Patriots benim beklediğimden de büyük bir düşüşe girmiş gibi görünüyor. Brady’nin kolunun artık eski kuvvetinde olmadığından bahsetmiştim ve bunu Steelers karşılaşmasının son redzone serisinde de gördük. Bildiğimiz Brady, oradan touchdown çıkarırdı. İşin kötüsü düşüşe geçen tek isim Brady değil. Gronkowski de artık o bildiğimiz fark yaratan oyuncudan oldukça uzak. Josh Gordon’ın da tekrar ceza aldığını düşündüğümüz zaten Patriots için işler en olmadık zamanda ters gitmeye başladı. Ancak yine de burada bahsettiğimiz takım Patriots ve temkinli olmakta fayda var.

Son birkaç haftalık performansından bağımsız olarak soruyorum. neden kimse Jared Goff’ı adam yerine koymuyor? Varsa yoksa Todd Gurley, MVP adayı anketlerinde hep Gurley var. Bence geçen sene Wentz ne yaptıysa aynısını bu sene Goff yapıyor. Acaba ben nerede hata yapıyorum?

– Ali

İşte bu soruyu son haftalardaki performansı dikkate almadan soramayız çünkü MVP adayı bir quarterback için her şeyden önemlisi istikrardır. Rams iki haftadır üst üste kaybederken bu mağlubiyetlerden sorumlu tutulacak ilk kişi Jared Goff. çünkü hem quarterback oynadığı için sorumluluğu büyük hem de iki haftada sıfır touchdown pasına karşı altı interception atan adama hayırdır diye sorarlar. Carson Wentz’in geçen sezonun toplamında yedi interception’ı vardı ve oynadığı her maçta en az bir touchdown pası atarak her zaman interception’dan fazla touchdown pası atmıştı. Bunların haricinde de Wentz’in geçen sezon oyunuyla Goff’un bu sezon ki oyunu arasında fark var, birbirinin aynısı demek doğru olmaz bence. Bir kere Gurley ve McVay faktörleri Goff’un başarısında büyük paya sahip. Yani Goff ne kadar başarılı olursa olsun bu iki faktör her zaman hak ettiği değeri görmesini bir nebze engelleyecek. Genel olarak isyanını anlayabiliyorum, son iki haftayı denklemden çıkarıp Goff’un istatistiklerine baktığımız zaman MVP kalibresinde bir sezon geçirdiği görülüyor ancak Bears ve Eagles mağlubiyetleri ve bu maçlarda gösterdiği performans bu bütün sezon boyunca göstermiş olduğu performansa çok büyük darbe vuruyor.

Usta, yazın çok geç geliyor. Şuna bi’ ayar ver lütfen :)

– mhalankue

Doğrusu bu konuda haklısın ve buna bir standart getirmeye çalışıyoruz. Ancak takdir edersiniz ki iş yoğunluğu ve özel hayatla birlikte bazen zaman ayırmakta zorlanabiliyoruz. :)

Nick Foles ve Joe Flacco yaza serbest oyuncu olup gelecek sezon hangi takım forması giyer?

– Murat

Şuan en çok quarterback ihtiyacı olan takımlar Jacksonville Jaguars ve Washington Redskins olarak öne çıkıyor. Bu iki takım da iyi bir quarterback ile playoff seviyesinde takımlar. Foles ve Flacco’nun potansiyel boşa çıkma ihtimalleri mevcut kısır piyasada rağbet görmelerine neden olacaktır. Flacco’nun kariyeri düşüşe geçmiş olsa da iyi bir korumayla hala faydalı olabilir veya en azından iyi bir geçiş QB’si olur. Bu açıdan Flacco’nun potansiyel alıcıları halihazırda iyi kadroya sahip ve kısa vadede başarılı olma ihtimali olan takımlar olmalı. Bu açıdan akla ilk gelen takımlar Jaguars, Redskins ve Giants.

Nick Foles ise geçen sezon ki başarısının ardından hala bazı takımlar için uzun soluklu bir çözüm olabilme ışığı verdi. Gerçi Eagles dışında forma giydiği takımlardaki başarısızlığı biraz soru işareti olsa da en azından Case Keenum’a verilen şansın ona da verileceğini düşünüyorum. Foles’u alacak takım daha sonraları seçeceği genç bir potansiyel franchise QB adayı için geçiş oyuncusundan ziyade Foles’un hala franchise QB olabileceğini düşünebilecek bir takım olmalı. Bu açıdan bakınca Miami Dolphins, Denver Broncos ve Tampa Bay Buccaneers öne çıkan takımlar.

Josh Gordon da gitti, koşu savunmamız berbat, Brady bariz düşüşte, secondary’miz sallantıda. Bu postseason’da Patriots nereye kadar gidebilir ve önümüzdeki yıllar için sizce Patriots’ın yol haritası nasıl olmalı?

– emirhan (@emirhandulan)

Hep dediğim gibi konu Patriots olunca kesin yargılarda bulunmaktan kaçınmak lazım çünkü bu takım daha önceleri defalarca bu sefer bittiler dediğimizde bizi yanıltmayı başardı. Eğer bu Patriots değil de normal bir takım olsaydı yorumum eşleşecekleri takıma göre divisional round’dan öteye gidemezler olurdu. Ancak Patriots bu görüntünün ardından bir Super Bowl daha oynarsa da şaşırmayacağım.

Bu saatten sonra Patriots’ın artık gerçekten Tom Brady’nin veliahdını bulması gerekiyor. Bunu Jimmy Garoppolo ile bir kez başarmışlardı ancak Tom Brady’nin emekli olmaya niyeti olmayınca kaybettiler çünkü Jimmy G kalibresindeki bir adamı yıllarca yedek oturmaya ikna edemezsiniz. Patriots için yeniden yapılanmanın en kilit noktası bu olacak. Çok uzun zamandır kötü quarterback görmemiş bir takım bu.

Baltimore Ravens playoff dışı kalırsa Joe Flacco defteri kapanır mı? 

– muse78 (@sunburn78)

Ravens’ta Joe Flacco defteri bence çoktan kapandı, o yüzden playoff durumunun bunu pek değiştireceğini sanmıyorum. Lamar Jackson hala yetersiz olmasına rağmen Ravens’ı tekrardan kazanan bir takım haline getirdikten sonra Joe Flacco’nun Baltimore’da işi bitti.

Philadelphia Eagles, Playoff yaparsa geçen seneki underdog şampiyonluğu tekrar eder mi?

– muse78 (@sunburn78)

Eagles’ın playoff ihtimali bana Vikings ve Seahawks’a oranla biraz daha az geliyor. Diyelim ki playoff’a kalmayı başardılar ancak yine de benzer bir hikaye beklemek biraz hayalcilik olur. Geçen sezona göre oyunun hemen hemen her alanında en az bir seviye düşüş gösteren bir Eagles takımı var elimizde. Hele ki o secondary savunmasıyla wild card turunu geçmeleri bile büyük başarı olur.