Sonunda beklenen ayrılık gerçekleşti ve Green Bay Packers’ın Lambeau Field’da 69 yıl sonra Arizona Cardinals’a kaybetmesinin ardından Mike McCarthy’nin görevine son verildi. Mike McCarthy’i kovdurduğu yönünde çıkan dedikodulara, “Her ilişkide olduğu gibi çok iyi zamanlar geçirdik, bazen de anlaşamadığımız şeyler oldu. Beraber çok şey kazandık.” açıklamasıyla karşılık veren Aaron Rodgers, bu dedikodulardan çok rahatsız olduğunu belirtti. Mike MCCarthy ise Packers koçu olarak katıldığı son basın toplantısında, “Yarın buraya geldiğimde ne yapacağımı biliyormuş gibi davranmayacağım, o yüzden her zaman yaptığım şeyi yapacağım… Packers kulübünü en iyi şekilde temsil edeceğim.” açıklamasını yaptı. Cardinals karşısında 31 isabette 233 yard bulan Aaron Rodgers’tan önce bu sezon 30 isabet bulup 233 yarddan az pas atıp kazanan tek isim ise Nathan Peterman olmuştu. Sadece bu istatistik bile aslında Rodgers-McCarthy iş birliğinin sonuna gelmemiz gerektiğini gösterir nitelikteydi. Takımın başına geçici olarak Joe Philbin getirilse de Packers’ın koçluk pozisyonu için Jim Harbaugh’dan Nick Saban’a kadar bir sürü isim konuşulmaya başlandı bile.

Packers kariyerini 125-77-2 olarak noktalayan ve NFC’deki en iyi galibiyet yüzdesine sahip olan, dokuz kez playoff’a kalma başarısı gösteren ve playoff’larda 10-8 durumda olup bir de Super Bowl kazanan McCarthy’i takımının başına getirmek isteyecek bir sürü takım olacağı kesin. Genel görüntüye baktığımızda gayet başarılı olan ancak son yıllarda kendini yenileme konusunda sorunlar yaşayan McCarthy’nin yeni durağının neresi olacağını göreceğiz…

Sezonun öne çıkan oyuncularından biri olan Phillip Lindsay bu sezon koşu başına kazandığı 6.08 yard ile NFL tarihinde, 1997 Barry Sanders (6.1 yard) ve 2010 Jamaal Charles’ın (6.4 yard) ardından üçüncü sırada bulunuyor (Minimum 150 deneme). Lindsay aynı zamanda koşu sıralamasında, önündeki isimlerden en az 43 deneme daha az koşmasına rağmen; Gurley, Elliott ve Barkley’nin ardından dördüncü sırada. 1990 yılından sonra koşu başına altı yard kazanıp 1000+ yardlık sezon geçiren sadece beş oyuncu var ve Phillip Lindsay bu hızda devam ederse bu alanda altıncı oyuncu olacak.

Haftanın diğer istatistiklerine ve olaylarına bakacak olursak…

– Tom Brady sonunda 1000 koşu yardına ulaşmayı başardı.

– Adrian Peterson, 90+ yard koşu touchdown’ı yapmasına rağmen 100 yardı geçemeyen tarihteki ikinci RB oldu. 1994 yılında Herschel Walker da 91 yardlık TD yapıp maçı 98 yard ile tamamlamıştı.

– Bu sezon toplamda 10 sack yapabilen Raiders, 2009 yılından bu yana ilk 11 haftada en az sack yapabilen takım oldu.

– Dante Pettis, 1996 Terrell Owens sonrası bir maçta 100 pas tutma yardını geçen ilk 49ers reciever’ı oldu.

– Bu sezon 41 kez sack olan Eli Manning, daha önce hiçbir sezonunda 39’dan fazla sack olmamıştı.

– Travis Kelce önümüzdeki 4 maçta 246 yard bulursa, Gronk’a ait bir sezonda en çok yard kazanan TE rekorunun sahibi olacak.

– Odell Beckham Jr. 1924 sonrasında bir sezonda iki maçta hem TD pas atan hem de tutan ilk oyuncu oldu.

– Brandon Cooks, üç sene üst üste üç farklı takımla 1000 yardlık sezon geçiren ilk oyuncu oldu.

– Antonio Brown ve JuJu Smith-Schuster, 2011 sonrasında 1000’er yardı geçen ilk Steelers reciever ikilisi oldu.

– Andrew Luck’ın 52 pas denediği maçta Colts sayı bulamadı.

– Chargers maçına kadar, evinde 14+ sayı öne geçtiği maçlarda 220-0-2 durumda olan Steelers, üçüncü çeyreğin bitimine iki dakika kala 16 sayı önde olduğu maçı kaybetti.

– Houston Texans’ın galibiyet serisi dokuz maça çıktı.

– 81. Touchdown’ını bulan Jameis Winston, Josh Freeman’ı geçerek Buccaneers tarihinde en çok TD pası bulan oyuncu oldu.

– 2016 yılından sonra tam yedi maç kaçıran Ezekiel Elliott, buna rağmen bulduğu 3764 koşu yardı ile zirvede bulunuyor.

– Spencer Ware 2015’ten bu yana en az 300 kez koşan koşucular arasında, 4.70 yard ile koşu başına en çok yard kazanan isimler arasında üçüncü sırada bulunuyor.

– Julio Jones bu hafta 95 yard kazanırsa, üst üste beş kez 1400 yardlık sezon geçiren ilk oyuncu olacak.

– Atılan sayı miktarıyla öne çıkan bu sezonda, 30 sayıya izin vermeyen tek takım Dallas Cowboys.

– Geçtiğimiz hafta Atlanta Falcons’ın Baltimore Ravens’ı konuk ettiği maçta, tribünlerin doluluk oranı sadece 50%’ydi ve seyirciler arasında Ravens’lıların sayısı daha çoktu.

– Kansas City Chiefs’in kadrosuna kattığı Kelvin Benjamin, pas tutma yüzdesinde (37%) ve savunmacısıyla arasında yarattığı yard farkında (1.7 yard) ligde sonuncu sırada bulunuyor.

– Washington Redskins bu sene de 11 galibiyete ulaşmayı başaramadı ve bu alanda serileri 27 seneye çıktı. Bu 27 senelik süreçte diğer tüm takımlar en az bir kez 11 galibiyete ulaşmayı başarmıştı.

– Division’ında son sırada bulunan takımlar arasında en iyi dereceye sahip takım: Cleveland Browns.

– Von Miller – DeMarcus Ware ikilisine benzer bir ikili oluşturma düşüncesiyle Bradley Chubb’ı draft eden Broncos umduğundan fazlasını bulmuş durumda. 2014 yılında toplam 24 sack’e imza atan Miller-Ware ikilisine karşın Chubb-Miller ikilisi bu sezon 12 maç sonunda 22.5 sacke imza atmış durumda.

– Raiders taraftarlarını derinden üzen Khalil Mack ve Amari Cooper takasları sonrasında Chicago Bears 8-3, Dallas Cowboys da 4-1 durumda.

– Josh Allen, Super Bowl’un oynanmaya başladığı tarihten itibaren bu zamana, iki maçta üst üste 95+ yard koşabilen ilk QB oldu.

– Zach Ertz bu sezon 91 pas yakalayarak Eagles’ın kulüp rekorunu kırmayı başardı.

– PFF verilerine göre 9% tackle kaçırma oranına sahip Patriots defansı bu alanda ligin en iyisi durumunda.

– Patrick Mahomes bu sezon tam yedi kez dört TD pası atmayı başardı. 2004 yılından sonra bir maçta dört TD pası bulan takımlar ve sayıları: Bears 7, Bills 7, Panthers 7, Titans 7, Browns 6, Cradinals 6, Dolphins 5, Rams 5, Ravens 4, Jets 3 ve Niners 1.

– Chicago Bears’ın bu sezon maç kaybettiği tüm quarterback’lerin Super Bowl yüzüğü bulunuyor.

– RGIII, 2016 sezonundan sonra ilk kez sahaya çıktı.

– Hue Jackson’ı koçları arasına katan Bengals, Jackson’ın takımda olduğu üç maçı da kaybetti.

– Patrick Mahomes’un bu sezon bulduğu toplam pas touchdownı sayısı, Tom Brady ve Aaron Rodgers’ın toplamı ile aynı.

Haftanın “Fun Fact”i:

Pittsburgh Steelers koçu Mike Tomlin, son dokuz itirazını (challenge) da kaybetti…

Haftaya görüşmek üzere, herkese iyi haftalar…