Miami Dolphins as quarterback’i Ryan Tannehill’i 2019 NFL Draftı’nda yedinci tur ve 2020 NFL Draftı’nda dördüncü tur seçim hakları karşılığında Tennessee Titans’a gönderdi. Bir süredir Miami’deki geleceği belirsiz olan Tannehill’in böyle bir takasla Titans gibi acil bir QB sıkıntısı olmayan bir takıma gitmesi ise çoğu kişiyi şaşırttı.

Yedi sezondur Miami’nin quarterback’liğini yapan Ryan Tannehill, gösterdiği dalgalı performanslarla iyi mi kötü mü olduğuna uzun süredir karar verilemeyen QB’lerin başında geliyordu. Miami, 2012 NFL Draftı’nın sekizinci sırasından seçtiği Tannehill ile sadece bir defa -o da Tannehill’in sezonun son üç maçını kaçırdığı 2016 seoznunda- playoff yapmasına rağmen yıllardır yoluna onunla devam ediyordu.

Takım bu yıllarda Tannehill’i zorlayacak hiçbir oyuncu draft etmezken 31 yaşındaki oyuncunun kaçırdığı 2017 sezonun, Jay Cutler’ı bir sezonluk emeklilikten döndürmüş ardından ertesi sezon formayı tekrar Tannehill’e teslim etmişti. Ardından da Denver, Houston ve Cleveland’da istenmeyen adam ilan edilen Brock Osweiler’ı Tannehill’in yedeği yapmışlardı.

“Geride bıraktığımız yedi yılda Ryan’a Miami Dolphins’e bağlılığı için teşekkür ederiz” diyen Dolphins genel menajeri Chris Grier, “Ryan her zaman takımını ön plana koyup yılmadan çalışan biri. Kariyerinin bir sonraki adımında ona başarılar diliyoruz” açıklamasını yaptı.

Dolphins kariyeri yedi yılda 42 galibiyet ve 46 mağlubiyet ile sonlanan Tannehill, kariyeri boyunca hiçbir sezon 27 touchdown pasının üstüne çıkaramayarak beklentileri minimumda tutmasıyla da oldukça ün yapmıştı.

Miami’nin Tannehill’i göndermesi aynı zamanda takımda yeni bir dönemin açılacağı anlamına geliyor. Takas sonrası kadrosunda as oyun kuruculuk yapabilecek bir isim kalmayan Dolphins’in şimdi 2019 NFL Draftı’nın ilk turundan bir quarterback seçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Head koçluğuna New England Patriots’ın savunma koçu Brian Flores’i getiren takım geçtiğimiz günlerde Saints’ten Teddy Bridgewater ile görüşmüş ancak Bridgewater’ın daha az paraya New Orleans’ta yedek olarak kontrat uzatmayı tercih etmesiyle bir şok yaşamıştı.

Öte yandan Tannehill’in kariyerine benzer bir şekilde inişli çıkışlı performanslar gösteren bir oyun kurucuya sahip olan Tennessee Titans’ın bu hamleyi yapması takasın ilginç noktası oldu. 2015 NFL Dratı’nın ikinci sırasından seçtiği Marcus Mariota ile yoluna devam eden Titans, genel olarak QB’sinden memnun olsa da ilk iki yılında müthiş bir potansiyel ortaya koyan Mariota’nın son iki yılda yerinde sayması birçoklarını endişelendiriyordu.

Takas sonrası Ryan Tannehill’e bir yıllık yedi milyon doları değerinde bir kontrat veren Titans, her ne kadar primlerle birlikte tecrübeli oyuncuya 12 milyon dolar kazanma imkanı sunsa da, transferi duyururken Mariota’nın hala takımın as QB’si olduğunu ve Tannehill’in sadece Mariota’yla rekabet edip onu daha iyi yapmak için takıma getirildiğini açıkladı. Tannehill, Dolphins’te kalması durumunda ise 2019 yılında 18.7 milyon dolar, 2020 yılında ise 19.4 milyon dolar kazanacaktı…

Son olarak ise Titans, Tannehill’e yer açmak için yedek quarterback’i Blaine Gabbert’ı da takımdan kestiğini açıkladı. Tannehill gibi bir başka draft hayal kırıklığı olan Gabbert, 2010 NFL Draftı’nın 10. sırasından Jacksonville Jaguars tarafından seçilmişti. Döneminin Ryan Tannehill’olan Gabbert, Blake Bortles’ın üçüncü sıradan seçildiği 2014 NFL Draftı’na kadar takımın franchise quarterback’i olmaya çalışmıştı. Bortles da aynı Gabbert (ve Tannehill) gibi uzun yıllar gelişim gösteremeyince geçtiğimiz günlerde Jaguars tarafından serbest bırakılmıştı.

Kim bilir, kadrosunda Ryan Tannehill ve Blaine Gabbert gibi beklentileri bir türlü karşılamayan quarterback’lere şans vermeyi seven Titans, belki bir gün Bortles’a da kucak açar…