New England Patriots şampiyonluğu sonrasında geçen bir ay boyunca NFL’den uzak kalmış olsak da geçtiğimiz günlerde gerçekleşen combine ile birlikte draft sezonuna resmen girmiş bulunmaktayız. Birçok takımın draft’a girecek oyuncular hakkındaki düşüncesi üç aşağı beş yukarı belli olsa da oyuncuların hem fiziksel hem de mental anlamda gösterecekleri olumlu veya olumsuz her gösterge onların draft sırasını ciddi anlamda etkileyebilecek bir unsur oluyor. 2019 NFL Scouting Combine’da da gösterdikleri iyi/kötü performanslar ile draft sırasını yükselten/düşüren oyuncular oldu. Ben de combine’ın kazanan ve kaybeden oyuncularından öne çıkanları derlediğim listemle karşınızdayım…

Kazananlar

D.K. Metcalf, WR, Ole Miss

Bu yazıyı okuyorsanız büyük ihtimalle D.K. Metcalf ismi için buradasınız ve benim de sizi daha fazla bekletmeye niyetim yok. Basketbolu takip eden okuyucularımızın da bildiği üzere 2019 NBA Draft’ında birinci sıradan seçilmesi beklenen Zion Williamson’ın sosyal medyada yarattığı etki son derece büyük. Yaklaşık 130 kilo olan Zion’un bu fiziğine rağmen parkede gösterdiği atletizm, onun üzerinde tüm bu ilgiyi oluşturan ana faktör oldu ve geçtiğimiz günlerde önümüze çıkan üstsüz D.K. Metcalf fotoğrafı (sağdaki) da sosyal medyada adeta Zion Williamson etkisi yarattı. Bu fotoğraf ile birlikte Combine’ın reytingini tek başına arttırmayı başaran Metcalf, combine performansıyla da manşetleri süslemeye devam etti.

Yaklaşık 1.93 boyunda ve 101 kilo olan Metcalf’in 27 bench press tekrarı ile 2003 sonrasında reciever’lar arasında en çok tekrarı yapmasının ardından koştuğu 4.33’lük 40 yard koşusu çok etkileyici olsa da dar alandaki yön değiştirme becerisini ölçen three-cone drill ve short shuttle drill’lerinde çok kötü sürelere imza attı. Bu iki drill’de sırasıyla 7.38 ve 4.50’lik sürelere imza atan Metcalf’in bu iki süresi de Tom Brady’nin 2000 yılındaki combine sürelerinin gerisinde… Bu iki drill’de kötü olup NFL’de başarı yakalayan reciever sayısı çok fazla olmasa da onun için hangi takım tarafından seçileceği kritik olacak. Metcalf’ın Ole Miss’teki atletizm sınırlarını zorlayan performansını bilenler için  combine’daki süreleri çok fazla sürpriz olmamıştır ancak hakkındaki büyük soru işaretlerinden olan ve geçtiğimiz sezonu kaçırmasına sebep olan boyun sakatlığından kurtulmuş görüntüsü vermesi onun draft’taki sıralaması için olumlu bir gelişme. İstikrarlı bir şekilde top düşürmeden devam edebilir ve rota ağacını özellikle dar alanlarda efektiflik üzerine güncelleyebilirse çok büyük bir oyuncu olmaya aday. Kendi adıma onun tüm bu beklentiyi karşılayabileceğine dair şüphelerim var ancak yazının konusu olan draft sıralamasına etki olarak bakılınca kesinlikle ilk seçilen reciever olacaktır. Atletik vücudunun yarattığı bu etki ile beraber ilk 10 içinde seçilmesi hiç sürpriz olmaz.

Montez Sweat, EDGE, Mississippi State

Bence Combine’ın en etkileyici ismi son iki sezonunda toplam 22 sack yapmayı başaran Montez Sweat oldu. 40 yardı 4.41 saniyede koşan Montez Sweat’in yaklaşık 1.98 boyunda ve 120 kilo olduğunu düşündüğümüzde, pek çok running back ve reciever’ı geride bırakan bu süre gerçekten akıl almaz oluyor. Diğer drill’lerde de en iyiler arasında yer alan Sweat, özellikle edge oyuncuları için en çok önem arz eden three-cone ve 10 yard split drill’lerinde de çok iyi bir sonuca imza attı. 1.50 saniye olan 10 yard split süresini NFL’in elit pass rusher’ları ile karşılaştırınca sonuç daha da ilgi çekici hale geliyor. 1.53 saniye süresi olan Khalil Mack ve 1.59 saniye süresi olan Von Miller’ı geride bırakan Sweat, bu alanda Antonio Brown ile aynı sürede koşmayı başardı. Three-cone drillde ise yedi saniyelik süreye imza atan Sweat’e karşın NFL’in en iyi 30 edge oyuncusunun ortalama süresi 7.14. Bu performans sonrasında ilk 15 seçimden biri olmasına kesin gözüyle bakılan Sweat’in NFL’de de ciddi bir etki yapması bekleniyor.

Kyler Murray, QB, Oklahoma

Combine dönemi için akıllardaki en büyük sorulardan biri de Kyler Murray’nin boyunun tam olarak ne çıkacağıydı. Sezon boyunca boyunun 1.75 veya daha da altında olduğu çokça konuşulsa da yapılan ölçümler sonrası 1.78’den biraz fazla çıkan Murray’nin artık birinci sıradan seçilmesi çok yüksek bir ihtimal.

Tyree Jackson, QB, Buffalo

Öte yandan Buffalo gibi küçük bir okuldan mezun olan Tyree Jackson’ın verdiği fiziksel görüntü çoğu scout’u memnun etti. İki metrelik boyuna rağmen 40 yardı 4.59 saniyede koşmasının yanı sıra, dikey zıplama ve uzun atlamada quarterback’ler arasında zirveye yerleşmesi onun draft sırasını kesinlikle yükseltecektir.

Parris Campbell, WR, Ohio State

Kolej futbolunun en hızlı isimlerinden biri olan Campbell, geçtiğimiz sezon Buckeyes forması ile 90 top tutarak (okul rekoru) 1,063 yard ve 12 touchdown’a imza atmıştı. Ohio State kariyeri boyunca sergilediği hızını combine’da da herkese göstermeyi başaran Campbell, 40 yardı 4.31 saniyede koşarak bu seneki wide receiver sınıfı içerisindeki en iyi süreye imza attı. Aynı zamanda 40 inç dikey zıplamaya ulaşan beş reciever’dan biri olan Campbell’ın bu combine performansına Lebron James’den de övgü geldi. Kendisi gibi Akron, Ohio’lu olan Campbell’ı sosyal medyada paylaşan Lebron’un da bu ufak katkısıyla draft’ta kendini daha yukarı atması beklenen Campbell için bazı soru işaretleri de mevcut. Rota çeşitliliğinin kısıtlı olması ve çoğu yardını pası yakaladıktan sonra kazanması NFL scout’larında bazı çekinceler yaratsa da combine’da bu eksiklerini kapatmaya başladığının sinyallerini verdi. İkinci turda seçilmesini beklediğim Campbell’ın en fazla üçüncü tura düşmesini bekliyorum ancak ilk turda seçilmesi de çok fazla şaşırtmaz.

Noah Fant, TE, Iowa

Iowa’dan takım arkadaşı olan T.J. Hockenson ile birlikte bu sınıfın en iyi iki tight end’inden biri olarak görünen Fant’in combine performansı çok etkileyiciydi. Geçtiğimiz sezon biraz hayal kırıklığı yaratıp takımın birinci tight end pozisyonunu Hockenson’a kaptıran Fant’in combine’da gösterdikleri onun ilk tur seçimi olacağını garantiledi diyebiliriz. 1.96 boyunda ve yaklaşık 110 kilo olan Fant, 40 yardı 4.50 saniyede koşarak bir tight end için müthiş bir süreye ulaşmanın yanı sıra, uzun atlama ve dikey zıplama alanlarında da sınıfının en iyisi olduğunu gösterdi. “Three-Cone Drill”de gösterdiği 6.81 saniyelik performans ile şu an ligdeki en iyi tight end’lere bu konuda önemli bir süre farkı atan Fant’in göstermiş olduğu bu atletik görüntü onun ne kadar önemli bir potansiyel olduğunu gözler önüne serdi. Atletik görüntüsünün yanında blok konusunda bazı sıkıntıları olduğu gözükse de komple paket olarak profesyonel seviyede önemli bir etki yaratması fazlasıyla muhtemel. Son yıllardaki başka bir Iowa üretimi olan George Kittle’ın da NFL’de gösterdiği performans Hockenson ve Fant için bir referans olacaktır. Şimdiye kadar aynı okuldan mezun olan tight end’ler aynı senede ilk turdan seçilmeyi başaramadı ancak bu seneki draft’ta bir ilke tanıklık edeceğimizi düşünüyorum.

Garrett Bradbury, Center, NC State

Geçtiğimiz sezonun başından itibaren center oynamaya başlayan Bradbury’nin kendisi de bu kadar başarılı olacağını düşünmüyordu muhtemelen. Tek bir sezonun ardından pozisyonunun zirvesine çıkan Bradbury, en iyi center’a verilen Rimington ödülünün de sahibi olarak çok başarılı bir sezonu geride bıraktı. Combine’da da 40 yardı 4.97’de koşması ve bench press’te 34 tekrar yapması ile scout’ları etkilemeyi başaran Bradbury, offensive line’lara özel drillerde NFL’de starter olmaya hazır bir görüntü verdi. Lisede TE oynadıktan sonra hem O-Line hem D-Line pozisyonlarına geçen ve lise kariyerinde hem savunma hem de defansta tek bir snap kaçırmayan Bradbury için en olası adres Panthers olarak gözüküyor. Ryan Kalil’in emekli olması ile birlikte center pozisyonunda doğacak boşluğu dolduracak yetenekte olan Bradbury’nin ilk tur ortasında seçilmesi bekleniyor.

Andre Dillard, OT, Washington State

Combine’ın bir başka büyük kazananı Dillard oldu. 1.96 boyunda ve 140 kilo olan Dillard’ın fiziğine göre çabuk bir oyuncu olduğu zaten biliniyordu ancak combine’daki performansı beklenenden de iyi oldu. Pas korumasında verdiği iyi görüntünün yanında ayak çabukluğuyla da scout’ları etkileyen Dillard, çoğu drill’de offensive line’lar arasında en iyiler arasında kendine yer buldu. Combine öncesi ikinci tur seçimi olarak gözüken Dillard’ın verdiği bu görüntü sonrası ilk 15 seçim içinde bile seçilebileceği konuşuluyor.

Greedy Williams, CB, LSU

Sınıfının en iyi cornerback’lerinden olan Williams, sadece 40 yard koştu ve 4.37 saniye ile pozisyonu içinde ikinci olmayı başardı. Yalnızca bu süre ile bile ilk 15 hatta 10 içinde seçilmeyi garanti ettiğini söyleyebiliriz.

Devin Bush, LB/David Long, CB, Michigan

Kolej futbolunun en iyi iki linebacker’ı Devin Bush ve Devin White, combine’da da etkileyici performanslar ortaya koydular. Bush’un 1.81’lik boyu linebacker için biraz kısa olsa da 40 yardı 4.43 saniyede koşup, three-cone drill ve dikey zıplama alanlarında White’ı geride bırakması etkileyiciydi. Bu performans ile birlikte draft’ın ilk günü seçilmesini bekliyorum.

Bir diğer Michigan’lı oyuncu David Long ise kısa boylu bir cornerback olmasına karşın combine performansıyla bu fiziksel dezavantajını telafi etmeyi başardı. “Three-Cone Drill” ve short shuttle’da tüm oyuncuları geride bıraktı ve 40 yardı da 4.45 gibi iyi bir sürede koşarak günün en önemli kazananlarından biri oldu. Her ne kadar maç kasetleri onu en iyi cornerback’ler arasında göstermek için yeterli olmasa da göstermiş olduğu bu combine performansı kesinlikle draft sıralamasını yükseltecektir.

Blake Cashman, LB, Minnesota

Minnesota Gophers’a karşı olan sempatimden dolayı bu sezon yakından takip ettiğim bir isim olmuştu Cashman. Bu sezon ile birlikte ilk 11 başlamaya başlayan ve “Underrated” olarak tabir ettiğimiz oyuncu kalıbına tam uyan Cashman, sezonda yaptığı 105 tackle ile Gophers savunmasında önemli bir rol oynamıştı. 1.85 boyunda ve 107 kilo olan Cashman; 40 yard, dikey zıplama, uzun atlama ve “Three-Cone Drill” gibi çalışmalarda en iyi Linebacker’lar arasında kendine yer bulmayı başardı. Minnesota Vikings’in böyle sert, oyun zekâsı yüksek ve üstelik yerel bir yeteneği seçme şansını yüksek görüyorum ve üçüncü veya dördüncü turdan seçilmesini bekliyorum.

Quinnen Williams, DT, Alabama

Onun hakkında söylenecek pek fazla bir şey olmasa da 40 yardı 4.83 saniyede koşması herkesi fazlasıyla etkiledi. Sezon boyunca gösterdiği performansın üstüne 135 kiloluk bu vücut ile bu süreye ulaşması onun ilk üçteki yerini garantiye aldı.

Kaybedenler

Jachai Polite, EDGE, Florida

Florida Gators’ta pass rusher olarak görev yapan Polite’ın maç kasetleri ve yeteneği hakkında çoğu kişi olumlu yorum yapacaktır ancak iş mental olgunluğa ve çalışma disiplinine gelince onun için olumlu yorum yapmak pek mümkün değil. Nitekim combine’da yapılan görüşmeler sonrasında gelen haberler de bunu doğrular şekildeydi. Daha önceden de söylediğim gibi çoğu oyuncunun atletik performansı hakkında az çok görüş sahibi olsak da oyuncunun kafa yapısını anlamak için yapılan görüşmeler çok önemli oluyor. Combine’da verilen iyi görüntü, oyuncunun durumu ne kadar ciddiye aldığını ve çalışma azmini ortaya koyarken, Polite’ın combine sırasında Florida’da ölçüldüğünden tam sekiz kilo fazla çıkması takımlar için ciddi bir sorun olarak gözüktü. 40 yardı 4.84 gibi vasat bir sürede koşan ve 32 inç zıplayan Polite, daha sonra hamstring sakatlığı yaşadığını belirterek combine’ı yarıda bıraktı. Basına açık görüşmeler sırasında sorulan; “Maç kasedinde gördüğün eksiklerini nasıl geliştiriyorsun?” sorusu sonrasında kendi maç kasetlerini izlemediğini belirten ve genel olarak umursamaz bir görüntü veren oyuncu, combine’a katılmasa muhtemelen daha iyi bir durumda olabilirdi. Önünde Florida Gators’ın Pro Day’i olan Polite için bu durumu biraz da olsa toparlama şansı olabilir ancak ilk tur potansiyeli olan oyunu için NFL Draftı çok iyi geçmeyecekmiş gibi gözüküyor.

Elijah Holyfield, RB, Georgia

Geçtiğimiz sezon Deandre Swift ile müthiş bir koşu ikilisi olan Holyfield’ın sezonunun aksine iyi bir combine geçirmediğini söyleyebiliriz. 4.78’lik 40 yard süresiyle en kötü running back derecesine imza atan Holyfield’ın bu süreyi telafi etmek adına bir Pro Day şansı olsa da draft sırasının düşeceğini kesin gibi.

Lil’Jordan Humphrey, WR, Texas

Bu sene draft’a katılarak beklenmedik bir karar veren Humphrey için bu karar çok olumlu olmadı. Hiçbir drill’de ortalama olmaktan ileri gidemeyen Humphrey, 40 yardda en yakın reciever’ın 11 salise gerisine düşerek 4.75 gibi rezil bir süreye imza attı.

Combine’da öne çıkan ve geri düşen oyuncular özetle bu şekildeydi. Bahsetmediğim birkaç isim olsa da genel olarak bir fikir verdiğimi düşünüyorum. Draft yaklaştıkça daha detaylı değerlendirmeler gelecektir diyerek herkese iyi haftalar diliyorum…