Günler takvim yapraklarından bir bir düşerken bizlerde yeni sezon başlangıcına yavaş yavaş yaklaşmaktayız. Ligin başlangıcına ise 149 gün kalmış durumda. Takımlar da hazırlıklarına hız kesmeden devam ediyor. Bu yazıda gelecek sezon adından söz ettirmesi muhtemel bir takım olan New York Jets yazısı ile karşınızdayım… Kafalarda tek bir soru var: “Ne olacak bu Jets’in hali?”

İlk olarak geçen sezonu kısaca bir irdeleyelim. Önce sezona 2018 NFL Draftı’nın üçüncü sırasından seçtiği oyun kurucu Sam Darnold ile sezona başlayan Jets için yapılanma süreci de resmen başlamış oldu. Takımı Sam Darnold üzerine kurmak isteyen Jets yönetiminin tek bir eksisi vardı o da takımdaki yetenek eksikliğiydi. Bunun için hem salary cap’te yer açması hem de draft’tan yetenekli oyuncu seçmesi gerektiğini bilen Jets, çok kötü bir sezonu geride bıraktı.

Darnold’un Jets macerasına kadar olan süreci inceleyerek başlayalım… USC’den New York Jets’in yolunu tutan 21 yaşındaki genç oyun kurucu kolejdeki ilk yılında forma giymemesine rağmen ilk maça çıktığı 2016 senesinde ise muhteşem bir performans göstermişti. 13 maçta 3,086 yard pas atan Darnold toplamda sezonu 31 TD ve dokuz interception ile tamamlamıştı. Rose Bowl’da Penn State ile karşılaşan USC, unutulmaz bir geri dönüş yaptığı maçı 52-49 kazanırken Sam Darnold da attığı beş TD ile galibiyette büyük bir rol oynamıştı. Darnold’un o zamanki wide receiver’ı olan Deontay Burnett’in de 2018 NFL Draftı’nda Darnold ile beraber Jets tarafından seçildiğini ve ayrıca diğer wide receiver’ın da şu sıralar Pittsburgh Steelers’ın birinci receiver’ı olan JuJu Smith-Schuster olduğunu da not olarak bırakalım. Unutmadan o zaman ki Penn State’te running back oynayan oyuncunun da şu sıralar ligin en iyi RB’lerinden biri kabul edilen Saquon Barkley olduğunu da duymayan kalmasın.

2017 yılının başında JuJu’nun NFL’e gitmesiyle beraber elinde sadece Burnett kalan Sam Darnold kalitesinden fazla ödün vermeden yine güzel istatistiklere imza atmıştı. 14 maçta 4,143 yard pas atan Darnold bu sefer toplamda 26 TD ve 13 interception ile sezonu tamamlamış fakat Cotton Bowl’da karşılaştığı Ohio State’e 24-7 gibi farklı bir skorla mağlup olmuştu. Sezon bitiminde ise Sam Darnold draft’a girmeye karar vermişti. Birçok yorumcu tarafından draft’ın ilk sırasından Cleveland Browns’a gideceği konuşulan Darnold, Baker Mayfield ve Saquon Barkley’nin ardından üçüncü sıradan Jets’in yolunu tutmuştu.

Fakat Sam Darnold draft olduğunda QB depth chart’ında önünde iki isim vardı ve çok erken yaşta bu iki isimle forma mücadelesine girmek zorundaydı. Bu isimler 39 yaşındaki Josh McCown ve Vikings’in büyük umutlarla draft ettiği fakat sakatlıklar yüzünden iyi başladığı kariyeri düşüşe geçen Teddy Bridgewater idi. Lakin Teddy Bridgewater Jets’e daha sezon başlamadan veda etmek zorunda kaldı. 2018’in Ağustos ayında Saints’e üçüncü tur draft hakkı karşılığında gönderilen Bridgewater’ın gidişinden sonra Sam Darnold için forma şansı bir hayli artmıştı. McCown’da yaşı itibari ile yedek QB olmasından sonra istediği formayı sezon başlangıcında oynanan Detroit Lions maçı ile kapmış oldu.

İlk sezonunda 13 maça çıkan Darnold, çaylak yılında 17 TD ve 15 interception ile oynadı. Yakaladığı yüzde 57.7’lik isabet yüzdesiyle hiç fena bir performans göstermeyen Darnold ilk sezonunda potansiyeli olduğunu kanıtlamıştı. Ancak bir sorun vardı ki o da yukarıda bahsettiğimiz Jets’in, yetenek bakımından hücum anlamında ligin en kötülerinden birisi olduğuydu. Buna rağmen 21 yaşındaki çaylak oyun kurucunun bir sene daha kolejde kalabilecekken lige girmek istemesi ve Jets yönetiminin yaptığı riskli tercih çokta kötü sonuçlanmadı. Darnold’ın bir nebze de olsa Jets’in çehresini değiştirebilmesi yönetimin ve taraftarların gelecek yıllar için umutlandırmıştı.

New York Jets’in 2018 NFL Draftı’ndan Sam Darnold ile birlikte takıma katılan diğer isimlerden olan Chris Herndon ise sezon boyunca bir şeyler yapmaya çalıştı desek daha doğru olur. 23 yaşındaki çaylak tight end daha çok bir receiver gibi oynadı ve 16 maçta forma giydi. 39-56 pas yakalama, 502 yard ve dört TD ile Jets’in zayıf hücum gücüne katkı sağlamaya çalıştı. Darnold’un elindeki diğer receiver’lar ise pek adı sanı duyulmamış isimlerdi. Bunlardan biri Temple Owls çıkışlı olan Robby Anderson 752 yard pas yakalama ve altı TD ile; Nebraska çıkışlı Quincy Enunwa ise 449 yard pas yakalama ve bir TD ile sezonu tamamladı. JuJu Smith-Schuster gibi bir receiver’dan sonra bu isimlerle oynamak doğal olarak Darnold’un da performansını bir nebze düşürmüştü.

Savunma performansında ise bireysel anlamda birkaç isim mevcuttu. Bunların başında herkesin de yakından tanıdığı geçen sene Pro Bowl’a seçilen 23 yaşındaki Jamal Adams geliyor. 2017 yılında birinci tur altıncı sıradan seçilen Adams strong safety pozisyonunda şu ana kadar ligin en potansiyelli safety’leri arasında gösteriliyor. Aynı zamanda savunmanın kaptanı gibi bir görevde yapan Adams takımın en sevilen isimlerinden… Çıktığı 16 karşılaşmada 86 solo ve 115 combined tackle yapan Adams sezonda yaptığı 3.5 sack ile fark yaratmayı başardı. Fakat takımına yaptığı katkıyla sadece saha içinde değil aynı zamanda saha dışında da yardımcı oldu. Sezon sonunda hangi takıma gideceği merakla takip edilen ismi Le’Veon Bell’in Jets ile anlaştıktan sonraki açıklamalarında Jamal Adams’ın görüşme sürecinde sürekli sosyal medya ve mesaj üzerinden kendisiyle iletişime geçtiğini ve bunun öneminin büyük olduğunu belirtti.

Adams’dan sonra öne çıkan isimlerden de kısaca bahsedecek olursak, yedi sack ile geçen sezon takımda QB savunmasına destek veren isim olan Jordan Jenkins ve 80 solo ve 120 combine tackle ile Avery Williamson dikkat çeken isimler arasındaydı. Adams ile savunmanın bel kemiğini oluşturan bu iki ismin yaşlarının da tam defans pozisyonu için en ideal zamanında olması Jets yönetiminin savunma konusunda daha az endişelenmesini sağlıyor. Fakat koşu savunmalarında da açıkça eksik olduğu görülen Jets’in maç başına rakiplerine neredeyse 300 yarda izin vermesi hala takım olma konusunda eksikleri olduğunu kanıtlar nitelikte…

Sonuç olarak sezonu 4-12 bitiren Jets tanking kötü bir yılı geride bırakmış oldu. Zaman zaman bireysel performanslarla öne çıkan ve Sam Darnold gibi genç bir oyun kurucuyla dikkatleri biraz üzerine çekmeyi başarabilen New York ekibi bu sonuçla birlikte 2019 NFL Draftı’nda üçüncü sıradan oyuncu seçme hakkını kazandı. Fakat Jets için değişim rüzgarları sezon bitimiyle beraber başladı. İlk önce doğal olarak koç değişikliğine giden takım yönetimi Todd Bowles ile yollarını ayırdı. Dört yıllık New York macerasını 24-40 ile bitiren Bowles en iyi derecesini takımdaki ilk yılı olan 2015’de yaşamıştı. 10-6 ile sezonu tamamlayan Jets playoff’a katılma hakkını son hafta Buffalo Bills’e yenilerek kaybetmişti. Bu mağlubiyetten sonra kendine gelemeyen Jets, 2018 yılı da dahil olmak üzere grupta hep son sıraya demir attı.

Todd Bowles yerine gelen isim ise tam bir sürpriz oldu. Üç yıldır Miami Dolphins’te head koç olan Adam Gase ile anlaşıldı. Denver Broncos’un Peyton Manning’li zamanlarında hücum koordinatörü olan Adam Gase, Dolphins’e geldiği ilk sezon playoff yaparak herkesi etkilemişti. Fakat wild card turuna doğru Tannehill’in sakatlığı sonrası playoff maçını Matt Moore ile oynamak zorunda kalan Dolphins ve Pittsburgh Steelers’a elenmekten kurtulamamıştı. Dolphins kariyerini 23-25 ile tamamlayan Adam Gase’in oyuncu tercihleri ve bazı oyunculara duyduğu aşırı güven takım içi huzursuzluğa sebep olmuştu. Sezon içinde çeşitli olaylarda kontrolü kaybeden Adam Gase’in özellikle geçen sezon hücum ve savunma koordinatörleriyle arasındaki uyumsuzluk gözlerden kaçmamıştı. Jets’in yeni yapılanmasında görev alacak Adam Gase için Jets CEO’su Christopher Johnson yaptığı açıklamada Gase’den beklentilerin yüksek olmasına rağmen kesinlikle playoff yapması için baskı kurmayacaklarının altını çizdi. Lakin yıldız oyuncuları pek iyi yönetemeyen Adam Gase’in (Örneğin Jarvis Landry’nin Miami’den ayrılışı) Jets’e nasıl bir etki yapacağını -çok klasik bir söz ama- zaman gösterecek. Fakat Sam Darnold’un gelişimi için Adam Gase’in doğru bir tercih olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim…

Bir sonraki bölümde başta Le’Veon Bell olmak üzere Jets’in yeni sezon hamlelerini değerlendireceğiz…